Kandidatturneringen: Profil av Levon Aronian

Levon Aronian er Sjakkfantomets største favoritt til å vinne i Berlin
Foto: Anno 2008: Wikipedia Commons  | Gregorios 1972

Levon Aronians kjærlighet til Caissa er stor – det er det liten tvil om! Men hvordan står det til med Caissa sin kjærlig til Levon? Hun har skjenket han mange oppturer, men også flere sure nedturer og han virker å forbli en evig toer i sin levetid. Den som nesten kommer helt opp gang på gang, men som ikke lykkes i spillet om de virkelig store gevinstene – altså om en plass i VM-finalen. Aronian var verdenstoer i sjakk i en årrekke etter at Magnus i år 2010 inntok enerposisjonen på elorating. Aronian er likevel en mann for de store anledninger og det har han vist både i Junior-VM og i sjakk-OL og ser vi bort fra Kramnik har han vunnet mer enn alle de andre i dette feltet.

Verdens beste lagspiller

Aronian har tre gullmedaljer å henge rundt halsen fra sjakk-OL. Der hentet han hjem gullet til sitt kjære Armenia i 2006, 2008 og 2012 sammen med lagkameratene sine, og mens han er dyktig på å gjøre dem gode – så er de dyktige på å gjøre han god. Det er en vinn-vinn situasjon der de beste spillerne i landet er selvskreven som hjelper og sekundant til Aronian – som også har et godt forhold til Israel der flere av hans tidligere sekundanter kommer fra. Aronian tror at en lærer mer i fellesskap med andre, og at flere øyne ser mer enn to. Han liker variasjon og han liker det sosiale spillet, og det å sette seg inn i andres tanker i sjakk, og derfor har han normalt et stort sekundant korps i løpet av et langt sjakkår.

Aronian har vunnet mye

Armeneren har vunnet rundt 15 supereliteturneringer og han er en vinnertype i turneringssammenheng. Allikevel har det skortet noe i alle de kandidatmatchene og kandidatturneringene han har spilt. De siste turneringsseirene hans kom i Grenke Chess Classic 2017, Norway Chess 2016, World Cup 2017 med 128 deltakere(!) og ikke minst på Gibraltar i 2018 – der han viste at han er i praktslag om dagen. Aronians lodd sies å være nervene og ganske riktig har han sviktet når presset og innsatsen har vært størst – i nettopp kandidatsammenheng!

En late bloomer

Aronian ble juniorverdensmester i 2002 – noe som ble litt av en døråpner for Aronian senere. Hans første VM-turnering var FIDE sitt VM i Tripoli i 2004 der han møtte, og slo, Magnus Carlsen i første runde. Senere, i 2005, slo han seg inn i verdenseliten ved å vinne World Cup 2005 – der han slo Ruslan Ponomariov i finalen. Aronian var nå nr. 5 i verden og etter dette har han vært å regne med i nær sagt alle store sammenhenger. I 2006 vant han altså både sjakk-OL og Linaresturneringen mens han i 2007 smelte til og vant Wijk aan Zee kun 24 år gammel. I sjakk er dette likevel en alder der de fleste har vunnet mye stort og Aronian regnes da også som en late bloomer.

Fått det tøft i kandidatsammenheng

Våren 2007 spilte Aronian i kandidatmatchene i VM der han igjen slo ut Magnus Carlsen i første runde etter mye dramatikk, og en sjeldent god match fra unge Magnus sin side. Dermed fikk Aronian delta i VM i Mexico i 2007 der Anand vant sin første klassiske VM-tittel. En VM-tittel han vant med ett helt poengs margin til Kramnik. Aronian fikk nyttig erfaring og var tilbake igjen i VM-sammenheng etter å ha vunnet FIDE-GP 2008-10. Dette kvalifiserte han til kandidatmatchene i Kazan i 2011 der han tapte alt i første runde til Grischuk med sifrene 4.5 – 3.5.

I 2013 i London ble det for første gang spilte en kandidatturnering siden 1962 i Curacao. Aronian ble nr. 4, et halvt poeng bak vinneren Magnus Carlsen og visemester Kramnik som begge scoret 8.5 av 14. Aronians bane ble hele 3 tap i turneringen. I 2014 kvalifiserte Aronian seg igjen til kandidaten på høy elorating – dette året ble kandidatturneringen spilt i Khanty-Mansiysk der Anand gikk seirende ut. Aronian endte opp 2 poeng bak mesteren på en skuffende 6. plass med 6.5 av 14. I 2016 var Aronian tilbake i manesjen igjen når turneringen gikk av stabelen i Moskva. Her vant Karjakin på 8.5 poeng, mens Aronian slikket sårene på en 5. plass med sine 7 poeng. Aronian har aldri fått det til i VM-sammenheng og onde tunger mener at nervene vil felle han i år igjen.

Skarp spillestil

Spillestilen til Aronian er dynamisk, taktisk slu og aggressiv. Han spiller med strategisk dybde, men er ikke en trykkspiller i samme grad som Magnus Carlsen og Anish Giri. Boris Gelfand har sagt mye klokt om spillestilen til Aronian, posisjonsløven Gelfand sier «the most striking player around, with the highest creative level, in terms both of openings and original ideas in the middlegame.» Det kan jeg skrive under på. Aronian er kreativ, dynamisk og hissig på grøten. Hans åpningsideer overgår ofte resten av verdenselitens ideer i nettopp kreativitet og overraskelsesmoment. Hans virkelige styrke ligger likevel i midtspillet der han er suveren på sitt beste og kan utfordre hvem som helst. Han spiller ofte slavisk, dronninggambit og kongebondeåpning med svarte brikker og er litt forutsigbar med svart. Med sitt kjære 1.d4 var han i mange år en fryktet spiller, men de to siste årene har 1. c4 blitt et stadig mer spennende valg fra Aronian som gjerne åpner med engelsk åpning.

Aronian har en god statistikk

Aronian har 7 seire, 14 tap og 33 remiser mot Magnus Carlsen. Han har 6 seire, 5 tap og 14 remiser mot Caruana. Han har 4 seire, 7 tap og 33 remiser mot Kramnik. Mot Mamedyarov har han 4 seire, 2 tap og 11 remiser. Mot Wesley So er scoren 3 seire for Aronian – 1 tap og 6 remiser. Mot Karjakin har Aronian 10 seire, 4 tap og 19 remiser. Mot Grischuk er scoren 6 seire, 3 tap og 24 remiser. Mot Ding Liren er scoren 0 seire, 3 tap og 8 remiser. Det betyr at Aronian har et markant overtak mot flere i feltet – men at han er i sterkt minus mot Ding Liren. Det blir dermed spennende å se hvordan han takler de to oppgjørene mot kineseren.

Har orden på hjemmebane

Privat er Aronian gift med Arianne Caoili fra Thailand/Australia. Han er svært familie bundet, men også en verdensmann. Aronian har hatt base i Berlin helt siden han ble juniorverdensmester som 19-åring i 2002. Han bor nå for det meste i Yerevan i hjemlandet Armenia. Han elsker jazz og er klassisk skolert kulturelt sett. Aronian har før kandidatturneringen i Berlin valgt å ta kontakt med fotballaget Madrid Sociedad sin lege og kostholdsekspert og fått råd om blant kosthold, trening og det å holde hjernen og kroppen sharp og i vigør under en lang kandidatturnering der kreftene skal porsjoneres ut. Det er kjent at det er mye å hente på å ha jevne blodsukkerverdier under et langt sjakkparti og det er forunderlig at ikke alle skjønner akkurat det. Vi gleder oss til å se en nygift Aronian som er i form både på den ene og den andre måten i Berlin. Min største favoritt rent fornuftsmessig, selv om jeg har hjertet hos Caruana og mangefølelsen sier Kramnik. Aronian har både spillestyrken og er i flytsonen – så dette blir spennende.

 

Aronian storspilte mot Caruana i Sinquefield Cup 2015 med klassisk offerspill:

PS: Du har faktisk muligheten til å donere via PayPal ved å klikke på donasjonsknappen nederst på siden (nettbrett og mobil), eller i høyre ramme for PC. Selv donerer jeg til f.eks. Wikipedia – som jeg jo bruker daglig, til TWIC som jeg bruker ukentlig og jeg har donert til blant annet Chess Mind-bloggen for å støtte et VM-prosjekt han hadde. Så hvorfor er det viktig når en vil lese noe gratis å bidra til at det forblir gratis eller at det forblir et offentlig tilbud.
 

 

Les også:

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Kandidatturneringen: Profil av Levon Aronian

 1. Ja her var det endelig en med god statistikk. Mitt hjerte sier faktisk Aronian, av mange grunner. Fornuften er redd for at VM-nervene kommer snikende tilbake. Vi får se.

 2. Ja, nå skal de alle straks levere varene og nerver er en viktig ingrediens – men ikke altoverskyggende. Magnus var jo så nervøs at han nesten satte bonden sin ned på feil felt i en Caro Kann i 2. matchparti mot Anand i VM i 2013 og i London samme år var vår mann full av nerver, men spilte det likevel hjem tross tapet i sisterunden.

  Tror vi har flere svart når et par runder er spilt.

 3. Hvis Aronian vinner, kan jeg se for meg litt av en VM-match. Han har utspilt Carlsen grundig ved flere anledninger, også ganske nylig.

 4. En mer verdig vinner skal en i hvert fall lete lenge etter. På den annen side tror jeg sjakken selv har mer nytte av å få en amerikansk utfordrer for første gang siden 1972…

  • Godt poeng. I så fall har jeg mest tro på Caruana, hvis han er i form.

   Jeg tror mine tre største favoritter er de samme som dine, i den forstand at de er de tre med størst vinnersjanse. Her er det som kjent bare førsteplassen som betyr noe. Kramnik kan veldig fort komme til å gjøre som i Tata Steel: vinne flest partier, men miste førsteplassen etter et par sure tap. Hodet sier Aronian, hjertet sier Kramnik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.