Sjakk-OL: To norske tap i 9. runde, men håp fremover


Herrelaget vårt: Aryan Tari, Frode Urkedal, Benjamin Arvola og Johan Salomon
Foto: Anniken Vestby

 

Polen leder sjakk-OL og vi og Kramnik koser oss

Sjakk-OL er gøy, sjakk-OL er stort og sjakk-OL leverer i bøtter og spann! Så også i Batumi i Georgia der det spilles sjakk til den store gullmedaljen og både små og store bomber faller. Ja, for det artigste med sjakk-OL er selvsagt alle de høykvalitetspartiene som blir spilt. Når ellers i året får du se fire sterke kinesere mot hele den vestlige eliten i sjakk? Når får du se Kramnik kave på 3. bordet til Russland og kose seg ved å vinne skjønnhetsmedalje? Ja, for det gjorde han i 8. runde! Når får du se de unge fryktløse i skjønn forening med legendene fra forrige årtusen? Bare i sjakk-OL og herlig er det!


Årets tøffe OL-logo – en av de bedre!

 

En verdensmester slår Nakamura i 9. runde

Dessuten er det spenning, stor spenning, om hvem som til slutt tar hjem de største kakestykkene. Amerikanerne er glad i kake – det vet vi. De tok kaka sist, men i år falt altså et par små bomber i 9. runde og den største av dem rammet Nakamura. Han er litt ute av form under OL og har stått shaky i flere av sine mange remispartier. Ja, for han vant første runde i sjakk-OL og så kom den store remisrekka dundrede inn. Den ble det satt en stopper for av Polens helt Kacper Piorun (2612). Kacper er på Magnus sin alder og ble stormester både kunsten å løse sjakkproblemer og i klassisk sjakk før fylte 20 år. Snart fyller han 27 år og han har rykket å bli verdensmester hele 5 ganger. Ja, du leste rett kjære leser – hele 5 ganger har Kacper Piorun rukket å vinne VM i den edle kunst å løse såkalte problemoppgaver i sjakk. John Nunn elsker jo denne disiplinen, men allikevel er Nunn en liten fugl i tranedans når Piorun slår ut vingespennet sitt og løser oppgaver til den store gullmedaljen. Nunn har ett VM-gull til sammenligning. Så Nakamura møtte en taktiker som er råere enn seg selv på ren taktikk, og når det dro seg til med kongeangrep for Kacper som spilte hvit – så spilte han det hjem til et vunnet sluttspill. Da hjalp det lite for USA at Caruana storspilte med svarte brikker på førstebord mot Jan-Krzysztof Duda og fikk opp et sluttspill av typen K+T+L mot K+T som jo er remis – men der den sterke part har praktiske vinstsjanser. For Duda holt remis i 118 trekk og det var det for USA – førsteplassen gikk tapt og Polen leder sjakk-OL!

 


Nakamura følte seg ikke på hugget hverken før eller etter partiet mot Polen
Foto: Anniken Vestby

 

Tenker tilbake til krigsutbruddet i 1939…

Når en ser resultatlista ser en at kun Polen og Tyskland er tapsfrie så langt i sjakk-OL – det får tankene til å gå tilbake til den gang dette var sjakkens supermakter. De to stormaktene – som ikke har hatt en topp-3 spiller siden Robert Huebner var verdenstreer tidlig på 80-tallet – og ikke en verdensener i sjakk siden den store Emanuel Lasker var det i 1926 (ifølge matematiske beregninger gjort i ettertid) – slår altså hardt fra seg under årets sjakk-OL og Tyskland ligger oppe på en 8. plass etter hele 6 uavgjorte matcher totalt. Polen og Tyskland var store sjakknasjoner for 100 år siden med spillere som Emanuel Lasker, Siegbert Tarrasch, Carl Schlechter, Akiba Rubinstein og Savielly Tartakower. De fortsatte å ha mange sterke spillere frem til krigsutbruddet i 1939, men etter det gikk det en vei – nedenom og hjem. Da krigen brøt ut 1. september 1939 ved at Tyskland invaderte Polen var verdens beste spillere samlet i Argentina til sjakk-OL. Finalene skulle startes denne dagen og sjakk-OL varte helt til 17. september. Skjebnens ironi ville ha det til at Tyskland og Polen møttes også over sjakkbrettet denne dagen – og det var selvfølgelig en umulighet for det polske laget. Dermed ble matchen dømt 2-2 uten spill og under krigen var nok ikke Caissa aktiv – i hvert fall vant Tyskland sjakk-OL med minst mulig margin på nettopp Polen det året.

 

Det hører med til fortellingen at det britiske laget sporenstreks vendte hjem til England og meldte seg til tjeneste under krigføringen mot Tyskland. Sir Hugh Alexander, Stuart Milner-Barry, and Harry Golombek sin hjernekraft ble raskt implementert i britenes berømte Bletchley Park der de var med sammen med Alan Turing i å lede arbeidet med å knekke de tyske Enigma-kodene og andre oppdrag for britene under krigens gang. Æres de som æres bør. Ellers ble de aldrende menn – Capablanca og Alekhine hedret som nr. 1 og nr. 2 i A-finalen på 1. bord i 1939. Norske Ernst Rojahn ble ellers hedret som beste 1. bordsspiller i B-finalen! Det var tider det. Det hører med til historien at store deler av verdenseliten forble i Sør-Amerika til over krigen og mange bosatte seg der etter krigen som f.eks. Miguel Najdorf fra Polen. Alle de fem tyskerne: Eliskases, Michel, Engels, Becker og Reinhardt dro likevel hjem til Nazi-Tyskland og grovt fordelt var det de jødiske spillerne som i store trekk forble i Sør-Amerika.

 


Norske deltakere under sjakk-OL i Argentina med Ernst Rojahn helt til høyre og hans vordene hustru Ruth i midten
Foto: http://www.ara.org.ar/chs/ajedrez/perlas/alemania.jpg

 

Hvem leder årets sjakk-OL og hvorfor?

Polen leder altså herreklassen i sjakk-OL med 15 poeng foran USA, Kina, Armenia og England som alle har 14. Polen leder ikke fordi de to verdensstjernene
Jan-Krzysztof Duda på 20 og Radosław Wojtaszek (Anands betrodde sekundant) slår hardt fra seg – det gjør de nemlig ikke. De spiller godt – men ikke utover det en kan forvente. Det gjør derimot herrene Kacper Piorun (2612), Jacek Tomczak (2614) og Kamil Dragun (2588)! Disse tre spillerne har sopt gulvet med sterke folk og smeller til med ratingprestasjoner i verdensklasse. Eller hva skal vi si om Kacper sin 2797, Jacek sin 2837 og Kamil sin 2753? Ursterkt! De har altså alt i alt tatt ca. 5 individuelle poeng MER enn forventet så langt – sterkt. USA ligger altså på andreplass, Kina på tredjeplass, Armenia på fjerdeplass og England på femteplass. Her er det verdt å merke seg at Ding Liren på førstebord og Bu Xiangzhi på fjerdebordet drar lasset for Kina med elo-prestasjoner på henholdsvis 2840 og 2805. Det er også verdt å merke seg at Ding Liren nå er oppe på 88 partier på rad uten nederlag! Det svinger det av. På Armenias lag er det jevn dra-kraft og Levon Aronian skuffer med en TPR på 2721 etter 9. runde – 4.5 av 8 er scoren hans. På Englands lag er dra-kraften David Howell som med 6.5 av 8 har en TRP på 2790. Nå er det bare to runder igjen i sjakk-OL – så dette blir spennende!

 


28 år gamle Jacek Tomczak har en eloprestasjon på 2837 og har tatt 5 av 6 mulige
Foto: Wikipedia Commons

 

Norge, mitt Norge!

Norge falt fra 10. plass ned på en 21. plass – men vi har overkommelig motstand i Serbia i neste runde – en kamp vi har gode sjanser i når formen sitter. Sverige er heldigvis fortsatt bak oss selv om de vant i denne runden. Nils Grandelius og hans mannskap er oppe på 23. plass etter 3-1 mot Island og Grandelius har en TPR på 2746. Ellers er det verdt å nevne at Danmark er nede på 40. plass selv om stormester Jakob Vang Glud storspiller og har 5.5 av 7 og en 2731-prestasjon. Aryan Tari står sportslig nok over i 10. runde på den fremgangsrike norske laget som virkelig kjører lagspill. Dermed får Benjamin Arvola Notkevich igjen sjansen og han trenger en seier for å være i posisjon i siste runde. Vinner Benjamin mot Serbia trenger han en spiller på ca. 2480 i siste runde om mine beregninger er riktige og han må vinne denne runden for å bli stormester i sjakk. Mulig – men ikke så sannsynlig kanskje å vinne to slike kamper på rad akkurat når en trenger det som mest.

 


Remis mot Mickey Adams og 5.5 av 8 med 2670 i TRP smaker for Aryan Tari!
Foto: Anniken Vestby

 

Kvinneklassen – Kina leder, Norge best i Norden

I kvinneklassen er det fortsatt Kina som leder sjakk-OL. De slo Kashakstan 3-1 i siste runde og den kvinnelige verdensmesteren Ju Wenjun har 5.5 av 7 på førstebordet til kineserne og en 2656-prestasjon. Allikevel er det ungarske Hoang Thanh Trang med en eloprestasjon på 2678 og amerikanske Irina Krush (2662) som crucher i sjakk-OL. De har begge hele 7 av 8 mulige så langt og bidrar sterkt til sine nasjoners plasseringer. USA møter forøvrig Kina i 10. runde i en slags OL-finale. Får vi en vinner her er mye gjort – allikevel jager det sterke Russland bakfra så OL avgjøres trolig først i siste runde. Så langt er det Kina med 16, Ukraina, Armenia og USA med 15 lagpoeng og Russland med 14 som er de fem beste i sjakk-OL for kvinner. Norge ligger nede på 52. plass etter tap 2.5-1.5 mot Tyskland i en kamp der WGM Olga Dolzhikova imponerte igjen! Hun slo rett og slett den sterke tyske IMen Elisabeth Paehtz (2513) i denne runden. Bra! Norges kvinnemannskap skal opp mot Sør-Afrika i neste runde – en match de stiller som store favoritter i. Ellers ligger Sverige på plassen bak oss, 53. plass, og vi er dermed fortsatt best i Norden også for kvinner. Målet nå bør være å bli best i Norden i begge klasser og at Arvola Notkevich tar en GM-tittel!

 


Sheila Barth Sahl, Olga Dolzhikova og Monika Machlik i fri dressur før start
Foto: Anniken Vestby

 

Arkady Dvorkovitch ble ny FIDE-president

Den 3. oktober ble valget om sjakk-OL holdt og det varte og rakk før resultatet var klart. Putins løpegutt – i sjakksammenheng – Arkady Dvorkovich vant til slutt en klar seier med sifrene 103 – 78 etter at Nigel Short trakk seg i siste liten og oppfordret folk til å stemme på Dvorkovich – slik han hadde gjort lenge. Norges stemme gikk også til Dvorkovich og Norges sterke mann i sjakkpolitikk – Morten Sand – har jo en rekke venner på Team Dvorkovich slik at dette nærmest var gitt på forhånd. Jeg tror forøvrig selv at det var viktig og riktig av Norge å stemme på Arkady da alternativet Georgios Makropoulos var mye verre. Han har allerede vist at han ikke får friske midler inn i sjakken utenfra – noe som er et uttalt mål for Dvorkovich. Vi hadde to onder å stemme mellom – et lite moralsk «Putin-onde» og et stort svart spøkelse som skremte fra fortida. Valget var dermed lett for lille Norge. Nå kommer det trolig inn friske mildler til sjakken og Russland – som alltid har vært sjakkens største garantist – står sammen med sjakkfolket i perioden som kommer og satser igjen. Les mer om selve valget hos Chess.com. I tillegg vil jeg anbefale en fersk artikkel om hvorfor Kirsan Iljumzjinov møtte tre av, hans karrière og hva som felte han. Du finner den på et anerkjent nettsted – her. I tillegg kan du lese mer om saken hos Norges Sjakkforbund.

 


Sektordommer Elias Kheirallah fra Libanon og sjefen sjøl – IA Takis Nikolopoulos
Foto: Anniken Vestby

 

Her flere flotte bilder fra Anniken Vestby:


Humørsprederen Anniken Vestby har havnet på den irske puben «The Quiet Woman Pub» sammen med andre nordiske dommere under sjakk-OL 2018
Foto: Ved Annken Vestby

 


Det var bildeutstilling i lokalene ved sjakk-OL og temaet var selvsagt sjakk!
Foto: Anniken Vestby

 


Her er det mulig å få kjøpt seg all verdens suvenirer som har med sjakk å gjøre
Foto: Anniken Vestby

 


Utstilling av sjakkmotiver før rundestart
Foto: Anniken Vestby

 


Et av Annikens mange blinkskudd under sjakk-OL – skikkelig blid før rundestart!
Foto: Anniken Vestby

 


Vishy Anand i samtale med sin tidligere sekundant Rustam Kasimdzhanov
Foto: Anniken Vestby

 


Frode Urkedal har 4.5 av 7 og 2594 i TPR under sjakk-OL i Batumi
Foto: Anniken Vestby

 


GM Johan Salomon er reserve / 5. bord og har hele 5 av 7 og 2624 i TRP
Foto: Anniken Vestby

 


Maurice Ashley i midten prøver å skape stemning i det amerikanske laget
Foto: Anniken Vestby

 


Anish Giri og Fabiano Caruana har en greie gående – kan det tenkes at Giri er i amerikanerens VM-team?
Foto: Anniken Vestby

 


Benjamin Arvola har 4 av 7 mulige i sjakk-OL og trenger to seire på rad
Foto: Anniken Vestby

 


Mickey Adams aldres, men over sjakkbrettet er han kvass og han presset Tari
Foto: Anniken Vestby

 


Det nederlanske laget vant 3-1 over Moldova og skal opp mot India i runde 10
Foto: Anniken Vestby

 


David Howell slo Benjamin Arvola og er oppe på 2699.4 i elorating – 2700 neste?
Foto: Anniken Vestby

 


Afrikanske jenter spiller sjakk som aldri før – men følger nivå med bredde?
Foto: Anniken Vestby

 


Anniken og vi lar oss lett sjarmere av et afrikansk lag som kjeder seg…
Foto: Anniken Vestby

 


Sjakk-OL består av mye venting, small talk og hyggelige møter mellom folk
Foto: Anniken Vestby

 


Denne irske kvinnen er Annikens dommermakker under sjakk-OL – fint team!
Foto: Anniken Vestby

 

Roar Nærheim, Karl-Johan Rist, Anniken Vestby, Otto Milvang, Tom Eriksen og Sverre Johnsen er norske dommere under sjakk-OL 2018
Foto: Sabrina Koetsier

 

Kramnik vant skjønnhetspremien for dette mesterverket i runde 8:

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Sjakk-OL: To norske tap i 9. runde, men håp fremover

 1. Strålende og avgjørende parti av Arvola i dag. Imponert over at han holder hodet kaldt med tikkende klokke og styrer inn en flott seier slik det ligger an nå. Sesse er også klokkeklar på vinst. Knallbra av norges 3. bord.

  • Dette var en opptur etter suspekt spill fra Arvola i god stilling i midtspillet. Han har vart magi i hendene sine den gutten – annerledes kan jeg ikke forklare alle de magiske øyeblikkene han har gitt oss der han har snudd en stilling på en fem-øring 😉

   Jeg har regnet ut at han trenger en motstander med minst 2475 i morgen og må da vinne for at det skal bli stormestertittel under OL! La oss derfor håpe at han får spille på fjerdebord (med hvit) og at Sverige blir motstander – det er ikke usannsynlig etter Sveriges fremganger i dag 🙂 Da skal svenskene bankes gul og blå – i hvert fall gul 😉

 2. Absolutt enig i det. Og, takk forresten – for lærerikt og fint sjakkhistorisk blikk ang. tyskland/polen. Interessante saker. Selv har jeg stor på Vincent Keymer på tysklands førstebord om noen år. La oss håpe norge snart får en ny GM, og det bør være èn spiller som har ekstra motivasjon i morgen. Uansett har hele laget prestert bra. USA i motsetning, oppfører seg ikke som et lag, hverken på eller utenfor brettet.

  • Nei, USA er individualister – der i gården er det ikke mye «en for alle – alle for en». Tror vel også det norske laget i stor grad er individualister selv om de står over kamper etter tur.

   Jeg håper på Polen i morgen. At Kina og USA spiller uavgjort og at Polen kommer bakfra med seier og tar kaka! Det hadde vært noe!

  • Hehe, tidligere under OL havnet brødposen min etter kvelds oppe i skapet blant potetgull og snop. Ikke spør hvorfor – men sjakk er nok skadelig. Gir store distraksjonsskader!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.