Sjakksnakk med Sven: Turneringsspill i februar


Dagens sjakksnakk med Sven avsluttes med Magnus-nytt!
Foto: Anniken Vestby

 

The Champions Showdown ble en stor suksess for: Caruana og Nakamura!

Amerikanerne vet om det å hegne om sine egne. Hvert år arrangeres det en stor mengde turneringer i Saint Louis der amerikanerne lar sine egne stjerner måle krefter med utlendinger. De siste årene har sjakkmiljøet i Saint Louis gjort mye for å skape et stort og sterkt sjakkmiljø på hjemmebane gjennom å lage et stort og sterkt stormestermiljø i Saint Louis med gode treningsfasiliteter og treningsmuligheter samt et godt turneringstilbud. Mannen bak sjakkmiljøet er milliardær og mesen Rex Sinquefield som pumper inn millioner i sjakken i USA. Han fikk hjem Fabiano Caruana til statene igjen, kan skapte et rikt turneringstilbud til Hikaru Nakamura og Wesley So, og han har fått sterke stormestre som Leinier Dominguez Perez til å bosette seg i Saint Louis slik at han er blitt del av Caruana sitt team. Rex Sinquefield arrangerer hvert år en rekke turneringer som Showdown in Saint Louis, Sinquefield Cup og The Champions Showdown. Sinquefield er en moderne velgjører som gjør utrolig mye for sjakken i USA og det hele vil kanskje ende opp med en amerikansk verdensmester i sjakk.

 

Sjakkmiljøet i Saint Louis blomstrer og gror

Mellom 20. og 24. februar ble The Champions Showdown i Saint Louis spilt. Der fikk det amerikanske laget med Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So, Leinier Dominguez og Samuel Shankland brynet seg mot sterk motstand fra resten av verden. Dominguez spiller nå mere for USA der han lever og ånder for sjakken i Saint Louis. Han har oppholdstillatelse og har fått det amerikanske sjakkforbundets velsignelse og dette er nå hans nye hjemland og forbund. Dominguez styrker altså et allerede sterkt amerikansk lag som trolig vil være favoritter ved neste sjakk-OL som spilles i 2020 i Khanty-Mansiysk. I The Championship Showdowns in Saint Louis ble det nå i februar spilt 12 hurtigsjakkpartier over tre dager samt 24 lynsjakkpartier over to dager. En fin miks der hurtigsjakken ble vektet dobbelt i forhold til lynsjakken ved å gi seier i hurtigsjakk to poeng og remis ett poeng.

 

US Chess hadde flere fine rapporter fra Saint Louis:

 

 

Her er kampene som kun ble spilt som dueller – eller matchspill om du vil:

The Championship Showdowns in Saint Louis:

  • Fabiano Caruana vs. Pentala Harikrishna
  • Hikaru Nakamura vs. Jan-Krzysztof Duda
  • Wesley So vs. David Navara
  • Leinier Dominguez vs. Veselin Topalov
  • Sam Shankland vs. Richard Rapport

 

Fabiano Caruana – Pentala Harikrishna 35.5 – 12.5

Caruana festet grepet alt i hurtigsjakken og så seg aldri tilbake. Han knuste indiske Harikrishna, som er en sterk spiller som burde fått flere sjanser på toppnivå enn de sjansene han har fått i Wijk aan Zee. Ja, for Pentala Harikrishna har vært opp på 2770 i januar 2016 og han har fremdeles en såpass høy rating som 2730 per mars 2019. Men mot Caruana ble han en lettvekter. Caruana grep sjansen alt første spilledag og vant 3.5 – 0.5 med vanlig poengscore – noe som telte 7-1 i sammendraget. Så fulgte han opp med samme utrolig resultat på andre spilledag og siste dag tapte han første parti, men slo tilbake og vant det neste før han remiserte trygt inn. Dermed vant Caruana hurtigsjakken 18-6. Knus med andre ord. I lynsjakken fortsatte Caruana sin dominans og han vant hele 17.5 – 6.5 i lynsjakkdelen. Caruana er god. Totalt sett vant Caruana dermed sin match 35.5 – 12.5 og med dette resultatet snek han seg opp som treer på hurtigsjakkratingen med 2813 og sekser på lynsjakkratingen i verden med 2806. Verdenstoer Caruana er verdt å følge med på.

 

Caruana knuste Pentala Harikrishna i hurtigsjakken:

 

Hikaru Nakamura – Jan-Krzysztof Duda 29.5 – 18.5

Nakkis fikk den utakknemlige oppgaven å spille mot en ung, fremadstormende spiller som gjorde det fantastisk i VM i lynsjakk der han fulgte Magnus helt til døra og ble nr. 2 i VM i lyn i fjor. Jeg snakker selvsagt om Jan-Krzysztof Duda fra Polen som slo godt fra seg i hurtigsjakkdelen mot Naka. 14-10 (7-5) sto det etter hurtigsjakken der Duda absolutt klarte å yte motstand mot overmakten fra USA. Men når Nakamura tok på seg rockeskoene, inviterte opp på parketten og begynte å rocke han i lynsjakk – da var løpet kjørt for unge Duda. VM-sølv eller ikke VM-sølv. Det er fortsatt minst en divisjon opp til Nakamura på sitt aller beste og Nakkis skinte som i sola i lynsjakken på hjemmebane og vant med sifrene 15.5 – 8.5! Soleklart med andre ord. Dette ga Nakamura en totalseier på 29.5 – 18.5 – sterkt.

 

Richard Rapport var suveren i sin kamp:

 

Wesley So, Veselin Topalov og Richard Rapport vant sine matcher

Wesley So vant kampen sin mot David Navara. Grunnlaget ble lagt i lynsjakkdelen der han feide over motstanden og scoret 16-8 i poeng på de 12 hurtigsjakkpartiene (8-4 med vanlig score). Deretter trygget han seieren gjennom 12-12 i lynsjakkdelen og vant 28-20 totalt. Veselin Topalov vant 25.5-22.5 mot Dominguez etter å ha lagt grunnlaget i hurtigsjakken akkurat som Wesley So og de andre. Topalov ledet 15-9 da lynsjakken startet og da hjalp det ikke at Dominguez hostet opp en kjempeavslutning og vant lynsjakkdelen hele 13.5 – 10.5. Totalt ble det 25.5 – 22.5 til Topalov som kunne smile hele veien til banken og motta førsteprispengene på 36.000$, mens Dominguez fikk 24.000$ for sin deltakelse. Richard Rapport vant overbevisende mot Samuel Shanland. I hurtigsjakken vant Rapport med 18-6 – like overbevisende som Caruana! I lynsjakken fulgte han ikke helt opp, men vant likevel 13.5 – 10.5 over Shankland. Dermed vant Rapport denne kampen hele 31.5 – 16.5 – altså svært så overbevisende. Flott turnering der med andre ord – amerikanerne får det til. Tenk om miljøet i Stavanger rundt Norway Chess hadde tenkt litt bredere og satset på at Hammer og Tari skulle få valuta for elopoengene de har samlet ved å få muligheten på hjemmebane de også!? Det hadde vært noe!

 

Topalov – Dominguez ble den mest spennende kampen:

 

Magnus vs. Peter Svidler på Chess24

Chess24 feiret sitt 5 års jubileum på en fremragende måte. Magnus Carlsen spilte en match mot Peter Svidler der Magnus og Peter streamet partiene sine. Svidler var rangert som nr. 6 i verden i lynsjakk da matchen fant sted, men han ble læregutt mot Magnus Carlsen. Det streamet altså med både bilde og lyd slik at vi fikk se begge sine perspektiver og det var morsomt å se både Magnus sin innfallsvinkel og Svidler sin innfallsvinkel på de 6 lynsjakkpartiene som ble spilt. De spilte førstemann til 5 poeng og Magnus feide altså Svidler av brettet med hele 5.5 – 0.5 helt uten reell motstand. Det morsomme var å se hvor fokusert Svidler var på konkrete varianter, på å overbevise seg selv at han så både 5 og 6 trekk nedover i tunellen, mens Magnus var på hugget i forhold til idéer og planer. Svidler har jo uttalt at han ikke tror på planer på det øverste nivået, at de forandres hele veien og at det hele derfor faller i fisk. Kanskje for han… – men for Magnus fungerer gode ideer brillefint og han kommer alltid til brettet med et fullt verktøyskrin med ulike konsepter, ideer og planer å ta av. Svidler spiller rett og slett en mer varianttung sjakk. En ufin tunge vil nok hevde at Svidler er mer suspekt fordi det å spille på helt konkret taktikk, og ikke en overordnede planer- ofte forbindes med noe litt primitivt i sjakk. Magnus sa da også underveis noe om dette – du får se streamen til Magnus for å få med det akkurat hva han sa.

 

Magnus gratulerte Chess24 med 5-årsdagen:

 

Mange fine partier av Magnus Carlsen

Det ble spilt mange spennende partier og strategisk og posisjonelt var Magnus minst to nummer for stor for Peter Svidler som ble fullstendig avkledd. Vi så det kanskje best i oppgjøret der Magnus spilte 1. c4 og møtte en gammel tvilsom Bent Larsen idé etter: 1. c4 g6 2. d4 Bg7 3. Nc3 c5 4. d5 Bxc3+ 5. bxc3 f5 Problemet er at svart skaper masse svekkelse i egen leir ved å påføre hvit de doble bøndene. Etter: 6. e4! fxe4 7. f3! Nf6 8.fxe4 Qa5 9. Nf3!? sto Magnus allerede suverent og da Svidler pøste på med: 9…Nxe4 10. Qc2 O-O 11. Bd3 Qxc3+ 12. Qxc3 Nxc3 13. a4! var springeren hans innesperret og Magnus tok hjem seieren. Så mye for den taktisk baserte sjakken til Svidler. Dette ble gjennomgangsmelodien i matchen og da Magnus spilte et flott parti i siciliansk i en variant han har hatt store problemer mot Lagrave i – så ble det hele brillefint. 5.5 – 0.5 viste en Magnus som lekte med sjakken og sjakken lekte med Magnus – en herlig kombinasjon.

 

He plays very concretly:

 

Aktuelle lenker:

 

Aeroflot Open 2019 – Kulatos med sensasjonell seier

Årets Aeroflot Open-turnering i Moskva ble en stor suksess for alle de som mener at toppturneringer er tull og at åpne turneringer er gull. Ja, for i åpne turneringer kan det skje mirakler, at en spiller er i kjempeform og får vist hva som egentlig bor i han når det smeller fra loft til kjeller. I åpne turneringer må de aller beste vinne et stort antall partier og kan ikke belage seg på å ta remiser og i åpne turneringer så får vi kampsjakk i nesten alle oppgjør og få raske remiser. Den overraskende vinneren i årets Aeroflot Open ble 42 år gamle Kaido Kulatos fra Estland. Han har kun 2542 i elorating og tallet i turneringen var altså 42 – akkurat som i The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy der forfatter Douglas Adams presenterer tallet 42 som løsningen på alt. Om det ikke er løsningen på veldig mye – så blir i hvert fall året i år det største for Kaido Kulatos noensinne og han får med seieren i Aeroflot Open muligheten til å delta i Dortmund-turneringen 2019 – en supereliteturnering av en styrke han aldri har spilt i før. For en utfordring! Magnus Carlsen var blant gratulantene til Kulatos på Twitter og Magnus fortalte en liten historie fra han var 9 år gammel i år 2000. Det var da han og faren bodde sammen med Kulatos i en Apartment på Gausdal under en av Gausdalturneringene at Kaido Kulatos var fremsynt og sa til Magnus at han kom til å passere 2650. Pent sett – men hadde han dratt til og sagt 2850 – da hadde vi snakket… Uansett en fremragende seier for Kulatos i Moskva og vi tar en titt på et spennende oppgjør!

 

Tabell hos Chess-Results der dere finner Nihal og Pragg også…

 

Under Aeroflot Open gjorde Nihal det sterkt og slo blant annet rivalen Pragg:

 

 

Her spiller Kaido Kulatos svart og vinner i stor stil mot Danill Dubov:

 

Caruana og Anand tapte stygt i Bundesliga i helga

I helga har det vært Bundesliga og både Caruana, Vachier-Lagrave og Vishy Anand fikk stygge tap! Verst var det nok for Vishy Anand som ble høvlet over av Anton Korbov som spilte et sterkt hvitparti. Dette partiet viste at Vishy sin svakeste side er posisjonsspillet og han ble stående til tap tidlig etter et par svake, posisjonelle vurderinger. Vishy har hatt noen slike partier i sin karriere. Det styggeste tapet Vishy har hatt i moderne tid er nok i hurtigsjakken i 2006 mot Lazlo Bruson der han ble utsatt for et hjerterått Pilsbury-angrep. Cubaneren gikk all inn og skambanket Anand så det sang. Et herlig angrepsparti og det flotte partiet til Anton Korobov i Bundesliga er også vel verdt en titt.

 

Her er Anton Korobov sin flotte seier over Vishy Anand i Bundesliga:

Chess24 var raskt ute og snakket om tapene til de tre store:

 

Aktuelle lenker:

 

Saint Louis Spring Chess Classic A

Aryan Tari er på tokt i USA der han er niende rangert i en lukket GM-gruppe i Saint Louis. Turneringen heter Spring Chess Classic og Aryan har fått plass i toppgruppen sammen med storheter som Vassily Ivanchuk (2713) fra Ukraina, Lê Quang Liêm (2710) fra Vietnam, Rustam Kasimdzhanov (2661) fra Uzbekistan. Unge amerikanere er også med som Ray Robson og juniorverdensmester Jefferey Xiong som er trent av blant annet Kasparov. Et fint felt der kun Eric Hansen er lavere rangert enn Tari og Aryan startet rett og slett ballet ved å slå Eric Hansen i første runde med hvite brikker. Pent!

 

Her er Aryan Tari sitt parti mot Eric Hansen fra 1. runde i Saint Louis:

 

Aktuelle lenker:

 

Magnus sine turneringer fremover

Magnus sin neste turnering starter 31. mars og spilles i Aserbajdsjan. Det er Gahimovs minneturnering som jeg trodde sto i fare for ikke å bli avviklet – men som arrangeres i begynnelsen av april under navnet Shamkir Chess 2019! Herlige nyheter som er et par uker gamle. Der skal Magnus Carlsen spille en 9. runders bergerturnering (alle møter alle) med 10 mann. Han skal opp mot Shakhriyar Mamedyarov, Teimour Radjabov, Vishy Anand, Alexander Grischuk, Ding Liren, Anish Giri, Sergei Karjakin, Veselin Topalov og David Navara. Dette er et flott felt for Magnus og vi gleder oss. Jeg legger ved en nedtelling til turneringsstart i høyre marg her hos Sjakkfantomet – følg med og vær klar som et egg ved turneringsstart.

Den neste turneringen etter dette blir Grenke Chess Classic i påsken som kommer sent i år – denne spilles nemlig trolig i slutten av april i Karlsruhe og Baden-Baden i Tyskland selv om arrangøren somler fælt med å gi ut endelig informasjon – Svidler skal også delta i Grenke i år.

Den neste turneringen etter dette blir Norway Chess på hjemmebane i Stavanger 4. – 14. juni der Magnus skal opp mot et stjernefelt bestående av: Carlsen, Caruana, Mamedyarov, Ding Liren, Vachier-Lagrave, Anand, Grischuk, Aronian, So og Yu Yangyi – vi gleder oss.

Jeg nevner også at Magnus midt i mai skal spille både hurtigsjakk og lynsjakk i Grand Chess Tour. Denne spilles i Afrika (!) i Abidjan som er Elfenbenskystens største by. Der skal Magnus altså spille både hurtigsjakk og lynsjakk mot verdenseliten i Grand Chess Tour. Vi har altså mye god sjakk å se frem til når det gjelder Magnus Carlsen i første halvår i år!

 

Magnus sin neste turnering er Shamkir 2019:

 

4 tanker om “Sjakksnakk med Sven: Turneringsspill i februar

  1. Korobov er en ufin fyr. Da kunne du heller ha nevnt de to tidligere VM-utfordrerne som kanskje er hundre ratingpoeng unna der de var på sitt beste, men fortsatt kan lage problemer for nær sagt hvem som helst.

    • Anton Korobov er vel som de fleste andre – både og. Leko og Kramnik kunne jeg nok kommet mer inn på – men det var så mye som var skjedd i sjakkverdenen denne gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.