Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 23

Anand i Chess Classic 2007 – han ble verdensmester i sjakk dette året
Foto: Wikipedia Commons

 

Verdensmesterskapet i Mexico i 2007 forente sjakkverdenen atter en gang

Med en verdensmester og en kommende verdensmester på startstreken i denne fabelaktige VM-turnering fikk vi en verdig slutt på tvisten mellom FIDE og Kasparov som førte til to verdensmestre gjennom en 11 års-periode. Vinneren scoret +4 i VM-turneringen i Mexico City 2007, som dermed ble en sann fornøyelse å følge. Kun en spiller gikk tapsfri gjennom feltet – vinneren Viswanathan Anand fra India. Kramnik var altså verdensmester på dette tidspunktet, og denne turneringen markerte den siste foreningen mellom FIDE og Kongerekka som Kramnik hadde sin legitimitet fra etter matchen mot Kasparov i år 2000, matchen mot Leko i år 2004 og mot Topalov i år 2006. Den eneste kamphanen som virkelig manglet i Mexico var Veselin Topalov, men ellers var det en særs sterk startstrek med Anand, Kramnik, Gelfand, Leko, Svidler, Morozevich, Aronian og Grischuk. Enkelte var redd for at noen av russerne ville legge seg for «deres mann» – men det var helt uten grunn. Russerne kjempet hardt og det ble mange spennende partier underveis i turneringen. Jeg vil særlig trekke frem Kramnik sin flotte hvitseier etter sterkt og komplisert spill mot Alexander Morozevich. Alle de som tror Kramnik ligner på Karpov i stilart bør studere dette partiet og legge merke til at Kramnik virkelig prøver å straffe folk alt i åpningsspillet! Anands parti mot Aronian med svart er også vel verdt din tid – et fantastisk oppgjør og helt avgjørende for turneringsutfallet. Anand trengte nemlig psykologisk en god start og fikk dette alt i runde 2 med svarte brikker.

 


Anand mot Kramnik året etter i VM-matchen i Bonn
Foto: Wikipedia Commons

 

Anand ble verdensmester og en av de store i historien

Turneringen startet med et brak i det både Kramnik og Anand vant i 2. runde og de to store favorittene fikk dermed begge en flying start. Anands seier mot Aronian er virkelig både kraftfullt og vakkert. Anand fulgte det opp med en ny seier i 5. runde mot Peter Svidler. I 7. runde slo Anand til igjen med seier mot Grischuk og sin fjerde og siste seier kom mot Morozevich i 11. runde. Totalt ble det spilt 14 runder mellom de 8 kombattantene som var med i turneringen. Anands sterke seier ga han Den ubestridte VM-tittelen i sjakk for første gang. Han forsvarte tittelen 3 ganger etter dette – den mest imponerende matchen hans var i Bonn i 2008 der han slo Vladimir Kramnik med hard hånd og ved hjelp av aggressivt spill med de svarte brikkene i semislavisk i en åpning som nå er døpt Bonn-varianten. Senere slo Anand til og vant mot VeselinTopalov i 2010 og Boris Gelfand i 2012 i viktige VM-matchen før han tapt tittelen klart etter en svak match mot Carlsen i 2013 der han ble kjempet av brettet i to viktige sluttspill i 5. og 6. matchparti. Etter VM-turneringen i 2007 hadde Kramnik for øvrig en klausul på at han skulle ha VM-kamp mot vinneren dersom han ikke gikk helt til topps selv. Dette var siste ledd i gjenforeningen mellom FIDE og de ubestridte mestre!

 

  C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Her er Anands viktigste seier i turneringen i runde 2:

 


Aronian mot Anand under det skjebnesvangre partiet i 2007
Foto: Chessdom

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 23

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.