Sjakkfantomets nachspiel – 4. VM-parti


Magnus og Caruana klar for fjerde matchparti som startet med 1.c4 fra Magnus
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Ingen suksess for hvit så langt i VM

Så ble det ingen suksess å ha de hvite brikkene for Magnus Carlsen i VMs fjerde matchparti. Magnus servet med c4 – et av trekkene jeg tenkte kunne bli spilt i dette VM av Magnus – og det gjorde han relativt friskt. Ja, for Magnus fikk absolutt opp en spillbar stilling og mer til – jeg vil si at han fikk opp en ørliten, men bekvem fordel med hvit som kunne vært utviklet til dette gjennom det edruelige og konsekvente 15.b5! med ideer om å øke aksjonsradiusen til Lg2 og å skape en svak bonde på dronningfløya for svart gjennom dette minoritetsangrepet. Det er ingen tvil om at hvit står noe bedre etter 15. b5 axb5 16. axb5 Bd7 17.Lb4! som maskinen foreslår for eller 15. b5! cxb5 16. axb5 a5!? 17.Da4! som er en mer menneskelig variant der svart spiller mer ambisiøst, men også mere risikofylt.

 

 

Magnus jaget ikke initiativet i 4. matchparti – ville å temme-klemme-stilling

Magnus fikk for seg at han ville ha et langt parti i dag, derfor spilte han avventende sjakk med 15.Te1!? i stedet – men det ga Caruana tid til å spille 15…Ld7! for å forebygge b5-bruddet. Jeg så denne kampen sammen med min gode venn SjakkThomas og det slo oss begge at en Bobby Fischer eller Garry Kasparov ville vært mye mer konkret i åpningsfasen og presset noe med substans ut av de hvite brikkene. Magnus sin greie er ofte å få opp spillbare stillinger – for så å legge et langvarig press på motstanderen etter et lengre manøvreringspill der motstanderen gjør sine feil. Problemet med Caruana så langt i VM er at han gjør få feil, og da må en ta imot alle de gavepakkene en får og det gjorde som kjent ikke Magnus i første matchparti. Dermed står matchen 2-2 etter fire partier med fire remiser på blokka. Dette frustrerer utvilsomt Magnus mest. Magnus liker ikke lange rekker med remiser, Caruana bryr seg ikke så mye om det. Magnus vil ha en klar avgjørelse i VM-matchen, Caruana vil bare spille den og se hvordan det går. Det er altså en klar forskjell i matchpsykologien slik jeg ser det – og dette baserer jeg på tidligere erfaring, tidligere uttalelser og egne vurderinger. Magnus vil ha action – Caruana får satisfaction selv når veldig lite skjer.

 

Caruana gjorde en stor VM-tabbe da han distribuerte en video på YouTube:

 

Caruana har kikket Karjakin i kortene

Det er ingen tvil om at Caruana er veldig bevisst over strategien med trygt spill, mange remiser og at dette kan føre opp til at en eneste enkeltseier i f.eks. matchparti 8. 10. eller 12, noe som kan gi han VM-tittelen. Han er også klar over at en av de måtene Magnus taper mest på – er når Magnus overspiller stillingen. Derfor er Caruana rimelig fornøyd i øyeblikket vil jeg tro – og vi så på en video som teamet la ut at Caruana satt og leste i en bok med analyser av Kramnik om matchen mellom Magnus og Karjakin i New York 2016 – og sågar at analysene ble langt inn i computeren og sjekket grundig der. Vi så også en rekke VM-analyser som 5.Sc3 i russisk og her gjorde Caruana en stor glipp ved å legge ut denne vidoen som var på mer enn 2 minutter – og som viste at teamet hans besto av Rustam Kasimdzanov, Leinier Dominguez, Alejandro Ramirez og Cristian Chirila. Akkurat de fire navnene Sjakkfantomet anga som sannsynlige sekundanter før VM startet med bakgrunn i kjente navn i Teamet under kandidatturneringen. Never change a winning team.

 

Noen spekulerer i om det kan være tåkelegging og feilinformasjon:

 

 

Dagens store snakkis – YouTube-analyser på avveie

At Caruana sitt team la ut denne videoen der de avslørte viktige deler av Caruana sin VM-prepp var dagens store snakkis på tirsdag. Særlig Se og Hør-nettstedene for sjakk tok helt av og det var da også stor glipp av Team Caruana! Grunnen var at kamera zoomet inn på variantanalyser av åpnings-treet til Caruanas VM-analyser i ChessBase – som dermed ble røpet for Gud og Hermansen. Dette kommer garantert Carlsen til å se på – og vil han klare å få noe informasjon ut av det kan det ble den ene prosenten som vinner VM for han, selv om vi ikke skal overvurdere det som er røpet. Om det ikke var mer i videoen enn de skjermdumpene jeg har sett florerer på Twitter – så er det ikke den store skandalen som enkelte sjakktabloidreportere skal ha det til å være. Den mest edruelige reporteren på Twitter er kanskje tidligere VM-sekundant GM Miguel Illescas Córdoba – han påpeker at det som er røpet kanskje utgjør 1% av Caruana sine totale VM-forberedelser, og at det ikke vil forandre så mye som folk twitret tror at dette nå er kjent. Det er jeg enig i og dersom Caruana klarer å stenge spøkelsene ute, ikke bry seg nevneverdig om det som har skjedd – få teamet til å dobbeltsjekke alle variant-trær som er langt ut og deretter roe ned og gå videre – så tror jeg dette går fint for han. Caruana virket allikevel ille til mote på pressekonferansen der han ikke ville svare på spørsmål tilknyttet denne ufrivillige lekkasjen fra egne støttespillere.

 

Illescas heller kaldt vann i blodet på de som tror at dette avgjør VM:

 

Magnus virker ikke fornøyd så langt

Magnus var også ille til mote under pressekonferansen. For første gang i VM nærte jeg en frustrasjon over at det ble nok en lett remis for Caruana med svart. Magnus er kjent med de store talls lover – det er de som utgjør hans levebrød. Nemlig at den sterkeste setter den svakeste på flest mulig små prøver slik at greinen knekker i vinden når trykket blir for stort på den over tid. Med hvit i denne VM-match har Magnus overhodet ikke lagt noe slikt trykk på Caruana – og det er den store overraskelsen så langt i matchen for meg. Den store forskjellen fra matchen mot Karjakin – som det ble lagt et betydelig press på med hvite brikker – er nettopp dette! Så Magnus har grunn til å være misfornøyd, han har grunn til å irritere seg litt over teamet som ikke gir han så mye, og han har grunn til å gjøre noen små justeringer selv. Allikevel er jeg imponert over de åpningsvalgene Magnus har gjort ut av startblokkene så langt i VM-matchen. De har fungert med svarte brikker og med hvit har han røyket ut VM-preppene til Caruana. Ja, for han vet hva preppen er på 1. d4 (avslått dronninggambit) og på c4 (e5) og etter lekkasjen vet han også at russisk er forsvaret mot 1.e4. Dette visste han nok før den ufrivillige lekkasjen fra Caruana sine støttespillere kom – men noen dype analyser med Sd7 i russisk er avslørt og dette kan slå tilbake på Caruana både på brettet og psykologisk.

 


Magnus klar for fjerde parti der han aldri klarte å sette Caruana under press…
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Skarpt spill med svart!

Skarpt spill med svarte brikker er altså Magnus sin resept. Fight fire with fire, sies det. Grip initiativet først! Det er dette Magnus har gjort med de svarte brikkene. Han har nok erkjent at han ofte har vunnet mot Caruana nettopp med svart, at han ofte har fått motangrep etter at Caruana har overspilt og at han ofte gjør bedre posisjonelle beslutninger enn Caruana. Derfor har Magnus trykket til og spilt det skarpe sicilianske forsvaret fra start i partiene der Caruana har hatt til jomfrutur-nerver. Men han har ikke valgt en hvilken som helst siciliansk åpning. Han har valgt det klassiske 2…Sc6 som han visste at Caruana spiller tammere mot enn mot 2…d6. Magnus har rett og slett fått best sjanser med svarte brikker i denne VM-matchen og det er litt overraskende og veldig hyggelig for oss!

 

På presserommet fulgte de med på Videogate:

 

Magnus er i førersetet tross det brente hvitpartiet

Magnus er fortsatt i førersetet i VM-matchen for vi kommer stadig nærmere ett omspill der han er stor favoritt – og han har altså to klare trumfkort som skal spilles ut. Det første er to hvite partier på rad i 6. og 7. matchparti – der skal det presses og der vil kanskje e4 bli benyttet for første gang i VM av Magnus. Det andre trumfkortet trekkes opp om matchen ender 6-6 – da får Magnus et tie-break der jeg vurderer han som tett opp til 75% favoritt. Men mye vann skal renne i havet før den tid, mange partier skal spilles og bare ett feilskjær fra en av partene forandrer dynamikken i matchen totalt. Så langt har Magnus lite å klage på – men Caruana er den med psykologisk overtak om han klarer å skrelle av seg den uheldige YouTube visningen der ting ble avslørt. Caruana har mistet førstereisgutt-nervene sine, han har spilt seg inn i matchen og han har ingen problemer med de svarte brikkene. Slik sett kan han senke skuldrene og fortsette som før selv om vi som ser matchen drømmer om at han legger til mer krutt i hvitserven på torsdag.

 

John Saunders har tatt en rekke bilder av fasilitetene i London og er skuffet:


Et imponerende forsvarsspill av Caruana

Det som har imponert meg mest med Caruana så langt er hans forsvarsspill. Hvordan han overlevde første matchparti må gudene vite. Men at han også klarte å nøytralisere Magnus sine små fordeler i både det 3. matchpartiet som hvit og det 4. matchpartiet som svart – uten å havne under et langvarig press – er faktisk imponerende. Det er liten tvil om at Caruana er klar over at han må forsere begivenhetene når han har sjansen – at Magnus sin svake side rent objektivt sett er at han spiller stillingene litt «sakte» og at hans fordeler renner ut med badevannet når han ikke slår til når frukten er moden. På den annen side har dette også vært en del av Magnus sin styrke på sjakkbrettet. Nemlig at han rolig har spilt opp en tveegget stilling med mange posisjonelle beslutninger å ta – og så manøvrert etter «rista og kasta-prinsippet». Nemlig at det er ingenting som haster, så hvorfor ikke gi motstanderen tau-lengde nok til å henge seg selv/gjøre en posisjonell blemme?

 

Selv om det har vært fire remiser så langt, vil det ikke si at vi får fire nye:

 

Ren pragmatisme

Dessverre er ikke dette annet enn ren pragmatisme som han benyttes med hell mot svakere motstand – men som har sine ulemper mot sterk motstand som griper etter initiativet – og som tar imot alle små feiltrinn du gjør når du gjør «ingenting». I sjakk er det nemlig nesten umulig å ha Status Quo fordi en i hvert trekk – faktisk må trekke og forandre posisjonen litt. Normalt er litt til det bedre eller til det verre… Der ligger hunden begravet. Caruana vet at når Magnus gjør «ingenting» – kan jeg gjøre «litt». Og dermed fikk han i dag tid til slike fine ting som å spille h5, spille kongen mot d7 – der den dekker c6-bonden og å ta a-linja. Caruana imponerer. Leser du noe sted at Caruana spiller som Karjakin vet du nå at dette er feil. Caruana spiller med mye mer sting i spillet sitt. Han har nøytralisert hvitserven til Magnus, han har mer aggressive tendenser med hvit og han spiller mer aktivt i forsvar.

 


Magnus finjusterer brikkene slik at de står etter hans smak!
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Magnus har egentlig god tid fremdeles – men fjerde parti var ikke oppløftende

Det mest urovekkende med matchen sett fra Magnus sin side er altså ikke alle remisene – men de to forspilte hvitpartiene der han har fått til nada. I et engelsk parti som ble en sicilianer i forhånd – om vi skal være nøyaktig – så spilte Magnus opp en fordelaktig stilling etter å ha forsøkt nyheten 11.b4 som er en forbedring over et lynsjakkparti fra Paris i sommer mellom Wesley So og Fabiano Caruana (!). Her ville 15.b5! vært den logiske konsekvensen av hvits spill, og det eneste trekket som beholdt et klart initiativ. Når momentum forsvant mer og mer for Magnus i dette oppgjøret, ble forsvarsjobben lettere for Caruana som spilte på å bytte brikker med 15…Lf5!?. Han fikk opp et sluttspill der han ikke hadde noen store problemer å løse. Kanskje noen små oppgaver som Magnus satte Magnus opp – men alle ble løst av Caruana med stor presisjon. Jeg ble imponert. I sluttstillingen valgte Magnus å gå for ytterligere avbytter, og likvidering til et sluttspill som var kliss remis. Det var ikke inspirerende å være på jobb denne dagen for Magnus.

 

Grishschuk håper på omspill, action, spenning og Armageddon:

 

 

Magnus spiller siciliansk med begge farger

Det er ellers interessant at Magnus spiller siciliansk med svart og siciliansk i forhånd med hvit. Magnus sa selv på podcasten med NRK «Sjakksnakk» at han hadde lagt merke til at Caruana elsket å besette sentrum med bønder og at han ofte kunne gi noe for å oppnå denne typen fordel. Siciliansk er nettopp en hypermoderne åpning der svart ikke er så hissig på å besette sentrum med bønder – men der han i stedet spiller på å fjernkontrollere sentrums-felter og ikke minst på andre fordeler som det å angripe sentrum, det å gå til motstøt i sentrum og på det å spille på dronningfløya med et minoritets-angrep. Magnus er altså tro mot sine uttalelser i VM, og han spiller på verdier i sjakk som han tror på selv og som motstanderen ikke tror like sterkt på.

 

Kramnik sier at han ikke heier på noen av spillerne når han ser på:

 

Før det 5. matchpartiet

Det femte matchpartiet er det knyttet store forventninger til – det er nemlig det siste hvitpartiet Caruana har i første halvdel av matchen og ikke minst det siste hvitpartiet Caruana har før Magnus spiller to strake hvitpartier. I slike situasjoner er det vanlig å trå litt ekstra til, smelle litt med dørene for å skremme og å forsøke å få til noe på brettet. Noe som i hver fall gir deg et psykologisk overtak og den lengste siden av remis-enden. Jeg er sikker på at vi får mer av 1.e4 fra Caruana – han er tro mot sine åpninger og spiller sitt repertoar. Jeg tror også at vi får se siciliansk nok en gang, og så blir det spennende å se hvilken variant de velger denne gangen. Uansett vil det være et stort pluss for Caruana om han omsider klarer å sette Magnus under langvarig press – og det vil være et stort pluss for Magnus om han igjen slipper billig med svart eller sågar får opp vinst muligheter. Vi gleder oss til fortsettelsen. Godt VM videre folkens! Magnus Carlsen sin vinnersannsynlighet i VM er etter 4. matchparti nå på ca. 56% ifølge Sjakkfantomet. Scoren i matchen er 2-2 til 12.

 

Fjerde VM-parti grafisk fremstilt:

 

Fjerde VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

Her er det 4. matchpartiet der det kritiske øyeblikket var i hvits 15 trekk:

 

 

Støtter du Sjakkfantomet?

 

Aktuelle lenker:

 

17 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 4. VM-parti

 1. Jeg så 4. parti i matchen på The Good Knight, den nye sjakkpuben in Oslo. Godt besøkt, minst 100 stk, men ingen, inkl et par stormestere, som skjønte noe som helst av Carlsens trekk 16.e3. Nå ble ingen hjelpemidler brukt der men vi lurte virkelig. Var faktisk Carlsens ide bare å spille Df3 eller det rare Dh5 seinere eller så andre kommentatorer eller datamaskiner noen dypere poenger med e3?

  • Takk for kommentar Dag – hyggelig å høre at du var på sjakkpub!

   Jeg ser i hvert fall noen posisjonelle poenger med trekket e3, uten at jeg skal utbrodere det før jeg eventuelt kommenterer partiet. Det er et nyttig trekk som spiller stillingen «slow» slik Carlsen innledet å spille stillingen med 15.Te1!? – er altså selv mer kritisk til det 15. trekket.

 2. Nå drar det seg til! Tror det blir mer drama fremover, og jeg tror også Caruana bvil blitt smått utålmodig etterhvert. Play off spøker i bakgrunnen.

  Det kritiske blir Magnus sine hvite på rad i 6. og 7. parti – kommer det ikke mer ut av disse enn i de to første, blir jeg småsvett.

 3. Du sier at Magnus pleier å tape på å overspille sine stillinger, men også at han spiller «sakte». Motsigelse her? Min mening er at han i denne matchen kjennetegnes av å spille overforsiktig, for ikke å si pysete. Men jeg mistenker at det er bevisst strategi. Han vil vinne matchen uten å ta noen sjanser. Han vet at hans sjanse til å vinne matchen øker for hver ny remis. Så han tenker vel at tålmodighet er hans beste våpen. I går kunne han ha spilt b5, men da vet svart hva han skal svare og behøver ikke trå feil. Hvit får en liten fordel men det er neppe nok til å vinne partiet. Hvit spilte vel Te1 for å gjøre valget vanskeligere for svart og få ham til å bruke mer tid. Så fant Caruana de gode trekkene og det var bare for Magnus å smøre seg med mer tålmodighet. Muligens kommer Caruana til å spille hardt på vinst i morgen (5. parti). Det er det Magnus venter på; at Caruana forlater trygghetssonen og blottstiller seg. Magnus står klar med sverdet!

  • Nei, jeg ser ikke motsigelsen. Å spille sakte for å få opp en vinnene fordel – står ikke i kontrast til det å melke stillingen med mer konkret og aggressivt spill. Partiopplegget er ofte sakte – det var poenget her. På et sted i partiet må en som jeg har vært inne på flere ganger ta risko for å vinne selv om Magnus hater en slik risko.

   Ellers viser jeg til mine forhåndsrapporter for en analyse av Magnus sine vanligste måter å vinne på og å tape på. Du finner der sågar eksempler på dette og alle seirene og alle tapene mot Caruana…

 4. Denne gangen er jeg ikke helt enig i dine analyser. Selv om Carlsen kanskje kan være litt frustrert der og da etter et parti som han ikke fikk noe særlig ut av så tror jeg ikke det er så veldig negativt for han matchen sett under ett. En skal huske på at Caruana har hatt best form siste året og prestert best. Dette har matchen så langt ikke gjenspeilt. Etter mange av Caruana landsmenns syn så er han favoritten. Han har nok således et stort forventningspress på seg. Magnus har uttalt at Caruana er en av få som kan utspille han, men også at det har gitt sjanser for Magnus til å slå han. Matchen er bare på 12 partier, en liten feil kan være nok, derfor tror jeg Caruana spiller mer forsiktig en normalt. Vi kommer til å se mange flere remiser. Magnus har også lært at å overpresse kan straffe seg. Tror nok ikke han har glemt det fra Karjakin matchen. Magnus vet at han er relativt sterkere om det blir ekstraomganger med kortere betenkningstider, men jeg mener å ha lagt merke til at Caruana har forbedret seg mye i det siste nettopp med kortere betenkningstider. Dette har jeg ikke sett at så mange kommentatorer har nevnt. Tar jeg feil på dette, jeg har ikke statistikken for hurtig og lynsjakk siste året foran meg? Om så er tilfelle, kanskje han har satsa ekstra hardt på dette for å være best mulig forberedt til VM?

  • Her er det lov å være rivende uenig. Jeg lever og ånder for dette og føler jeg har såpass mye kunnskap i det jeg gjør at jeg lever lenge med at mange er veldig uenig – selv om så ikke er tilfelle så langt.

   Jeg skjønner hva du sier – men leser du forhåndsomtalene mine vektlegger jeg andre momenter enn form siste halvår veldig høyt også, selv om dette fikk en faktor på 5 som er høyeste verdi.

   Du har ellers rett i at Caruana har spilte veldig mye mer bullet og lynsjakk på nettet det siste året – men det skal mer til å utjevne forskjellen som har vært.

   • Det skulle ikke forundre meg om Magnus svarer med c5 resten av matchen om Caruana spiller e4. Årsaken kan være det som er diskutert tidligere ;skape ubalanser i stillingen som kanskje får Caruane til å satse på angrep. Så svarer Magnus med motangrep når sjansen byr seg. Om Magnus på slutten skulle overraske med noe anna enn c5 om de står likt ser jeg dog ikke bort ifra.

    • Det er ikke usannsynlig at Magnus fortsetter med siciliansk om han finner klare forbedring i forhold til parti 3. – noe som ikke er vanskelig.

     Jeg tror likevel ikke årsaken er at han vil ha Caruana til å få initiativet og å angripe – men snarere at han mener det er en god åpning der han med svart kan kjempe om både initiativ og posisjonelle goder. Å slå på c6 uoppfordret skaper en posisjonell ubalanse i stillingen som Magnus liker, og Caruana må da bevise på sikt at han har full kompensasjon for slaget.

 5. Sjekka nå hurtig og lynsjakk resultatene, de var ikke så bra som jeg mente å huske, men i St. Louis hurtig og lynsjakk i august i år så var det et relativt bra resultat til Caruana å være, spesiellt i hurtigsjakk. Men Magnus er utvilsomt stor favoritt om det blir forlengning,….og det vet han nok selv…..

 6. Kramnik begynner å minne meg om Kasparov.
  Vanskelig å engasjere seg – underforstått: Alt var bedre før og ungdommen nå til dags når ikke oss gamle helter til knærne.

  Ethvert kompliment har kun mening ved å bygge oppunder egen mytos.

 7. Jeg må si jeg liker Kramnik veldig godt etter hvert – både sjakken hans og ikke minst personligheten. At ting var bedre i gamle dager i forhold til VM er det vel liten tvil om? Før Kramniks tid må vite. 24 partier og steike hard kamp uten datahjelp og slikt. Det var noe 😉

 8. Dessverre har jeg ikke helt klart å bygge opp entusiasmen for partiene denne gang, og har fulgt med mest i side-synet så langt. Etter som matchen skrider fram tror jeg nok at entusiasmen kommer. I dag (5 parti) så jeg nesten hele partiet – og begynte å føle på spenninga.

  Det er jo uansett et must å lese Sjakkfantomet – ingen steder føler man at man kommer mer inn under huden på kombattantene. Du har så gode kommentarer og analyser at man føler seg jammen hakket klokere etterpå!

  Artig var det også at Thomas hadde en gjesterolle her – han skriver utrolig godt. I musikken er det blitt mer og mer vanlig at gode artister spiller sammen. Sammen er man jo alltid sterkere – og favner bredere!

  Og jeg har sagt det før, men det har like stor gyldighet i dag – du inspirerer, du motiverer, og du er en suveren ener i blogg-verden Sven! Måtte jeg kunne lese Sjakkfantomet i all min tid – og siden du er ti år yngre enn meg skulle jo statistikken tilsi at det er mulig. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.