Magnus ydmyker Ding Liren i sjakk

Magnus i meget godt humør i Saint Louis etter mye god sjakk!
Foto: Lennart Ootes

Rock on Magnus! Hvilken kraft, hvilken spiller og hvilken mester vi har i Magnus Carlsen! På matchen mot Ding Liren sin tredje dag feide det en tsunami over Kinas sterkeste spiller gjennom tidene. Det ble spilt 10-minutters lynsjakk på denne dagen og tsunamien hadde navnet Magnus Carlsen og traff alt i andre matchparti med full kraft – før den fortsatte som en flodbølge i de påfølgende partiene, med en kraft som kineseren aldri klarte å temme. Magnus tapte nemlig første matchparti i matchen etter sterkt spill fra Ding Liren som valgte siciliansk forsvar for første gang i matchen. Magnus svarte på dette med litt tamt spill og ble straffet hardt av en energisk kineser som gjennomgående ikke har klart å få matchen inn i sitt spor. Magnus er teknikeren, den solide og den posisjonelle av de to. Ding Liren er angrepsspilleren med stor sans for taktikk og aktivt spill. Det blir dermed en kamp mellom to stilarter og den kampen har Magnus stort sett vunnet ved å få spillet opp på sitt dypsindige nivå.

Magnus elsker dyp strategi og posisjonelle faktorer som skal summeres før stillingen kan forstås. Mot Ding Liren virker det likevel, på meg, som om Magnus har et mye større arsenal av posisjonelle våpen til sin disposisjon og gang på gang har Magnus spilt på enten en hvitfeltsstrategi som har gått helt hjem – eller på en «god springer mot dårlig løper»-strategi som også har gått helt hjem. I enkelte partier virker det nesten som om Ding Liren har glemt Capablanca sine visdomsord om at bøndene skal på motsatt farge av den løperen du sitter igjen med går på – slik at løperen forsvarer den ene fargen, og bøndene dine den andre fargen. I hvert fall har det blitt endel partier med en svært dårlig svartfeltsløper for kineseren i de spanske strukturer.

Det er artig å se når Magnus får brikkene til å gli og i sluttspill er han suveren som alltid for tiden. Allikevel var det partiet jeg hadde størst glede av å se LIVE – det første oppgjøret der han spilte kongeindisk i forhånd mot Ding Liren. Først en kraftig angrepsforsøk som kostet kineseren en viktig bonde, så et avgjørende gjennombrudd på motsatt fløy. Flott spill. Det slår meg at Magnus spiller på så mange strenger, at han har så stor forståelse og så mange finter, triks og tung strategi og taktikk på innerlomma at ha i slike lange matcher der en skyggebokser litt i starten og avleser hverandre – blir som en tsunami mot slutten. Gang på gang ser jeg Magnus spille opp en fordelaktig hvitstilling og ofte er det litt mer terreng som en nøkkel til suksess for han og således får han bedre lette offiserer. Stillingen i den 30 parti lange matchen med ulike poengsummer i hver disiplin vektet på tiden partiene tar – er sammenlagt 50 – 18 til Magnus Carlsen før siste spilledag. Dermed har Magnus alt vunnet matchen før 5-minutterssjakken som spilles tirsdag og de partiene blir dermed ikke ratet – men spilt. Livet leker for Magnus for tiden og snart er det London Chess Classic folkens – I say no more!

Her er Magnus sitt steintøffe 13. matchparti med mine kommentarer:

Én tanke om “Magnus ydmyker Ding Liren i sjakk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.