Aryan Tari – Juniorverdensmester i sjakk 2017!

Aryan Tari anno 2015 tegnet av kunstneren Rolf Klaudiussen, Tromsø

Han er bare 18 år gammel – som spillet selv er han opprinnelig persisk av opphav da familien kommer fra Iran. Aryan selv kommer er født og oppvokst på Lier nær Drammen og er arvesølvet vårt – det som skal omsettes til gull den dagen Magnus abdiserer. Men før den tid skal vi få mye moro med Kong Aryan som snappet førstebordet fra Jon Ludvig Hammer allerede i oktober i år under EM for landslag. Aryan er i ferd med å ta igjen og passere både Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer på rankingen – han har dog et stykke igjen for å passere deres makspunkt, som jo er meget høyt. Simen har vært nr. 16 i verden og Jon Ludvig nr. 45 med en maksrating på hele 2705. Tari har en lang vei å gå – men vi har stort håp om at han kan bli en ny 2700 spiller for Norge i fremtiden.

At Tari er et av de aller største talentene norsk sjakk har hatt er det ingen tvil om. Allikevel er han neppe i kategori med Simen Agdestein rent historisk sett – slik jeg ser det. Men Aryan har fremtiden foran seg – han er bare 18 år gammel og vil komme som en kule oppover verdensrankingen i tiden som kommer! En stor del av Tari sitt talent består nemlig i evnen til hard arbeid over tid – og han har en meget stor motivasjon for spillet og for det å bli bedre. Han ser ut til å ta steg hele veien og dette er derfor en særdeles spennende spiller å følge. Norge har etterhvert vunnet mange fine triumfer i sjakk. Vi har verdensmester Magnus Carlsen med alle sine bravader som står uten sidestykke ellers i norsk sjakk. Men vi har også fine prestasjoner som verdensmesteren i fjernsjakk Ivar Bern, EM-vinneren for juniorer i 1990/91 Rune Djurhuus og en 5.plass for Norge i sjakk-OL som i seg selv var en stor bragd i 2016. Blant disse bragdene er Aryan Taris gull i junior-VM på høyde med 5.plassen i OL etter mitt skjønn – men langt foran Bern og Djurhuus sine bravader. Tari har gjort en idrettsbragd av de sjeldne i norsk sjakk og i norsk idrett står den seg også.

Hans Olav Lahlum sier til Sjakkfantomet at det er vanskelig å sammenligne ulike nærsjakkprestasjonen – men at han er enig med meg i at dette må være det beste som er gjort av en norsk sjakkspiller – som enkeltprestasjon – om vi ser bort fra de tingene Magnus har vært med på å vinne. Selv Simens beste prestasjoner rekker ikke opp da, etter mitt syn, for Junior-VM har en meget høy prestisje og blir langt merke til over hele verden.

Lahlum skrev på Facebook:

«Stor applaus for 18 år gamle Aryan Tari, som i dag fullførte en historisk sportsprestasjon da han ble første nordmann til å vinne Junior-VM i sjakk! Prestasjonen ble ikke mindre fantastisk av at Aryan med poengsummen 8.5/11 gikk ubeseiret gjennom et av historiens sterkeste Junior-VM, med 26 stormestre blant 148 spillere fra 61 ulike land! Joda, sjakk er virkelig en stor verdenssport, lille Norge er blitt en stormakt i sjakk – og norsk toppsjakk er slett ikke bare Magnus Carlsen!! #GRATULERER»

– Hans Olav Lahlum

Junior-VM startet alt i Birmingham i 1951 da Norges representant var Arnold Eikrem. Det året vant Borislav Ivkov fra Jugoslavia og senere har kommende verdensmestre vunnet Junior-VM en rekke ganger. Boris Spassky vant i 1955, Antaoly Karpov i 1969, Garry Kasparov i 1980 og Vishy Anand i 1987. Vi merker oss også at Aryan Tari er den tredje spilleren fra Norden som vinner. Først ut var Curt Hansen som vant et råsterkt gull i 1984 mens Helgi Grétarsson vant i 1994. Det er altså 23 år siden sist vi fikk en nordisk vinner av Junior-VM – så dette er stort. Jeg vil også nevne at i år er flere stormestre med i Junior-VM enn noensinne og at nivået er skyhøyt. Allikevel var ikke de fire beste juniorene i verden med – og med Wei Yi (2739), Jan-Krzysztof Duda (2710) eller Vladislav Artemiev (2696) ville startstreken vært helt annerledes og ting ville trolig sett helt annerledes ut til slutt også. Allikevel skal vi ikke helle for mye malurt i seierbegeret til Tari. Han ledet opp hele oppløpssiden og han gikk tapsfri gjennom de 11 rundene, han vant et felt med hele 26 stormestre og han ble dermed en meget verdig juniorverdensmester i sjakk! Gratulerer Aryan – vi bøyer oss i støvet for deg på denne dag som vil bli husket et helt sjakkliv!

 

Sjekk lista over alle de 56 juniorverdensmestrene i sjakk hos Wikipedia

Sjekk tabell og resultater hos Chess-Results.com

 

Her er det avgjørende partiet for Tari sin del – seieren over russiske Oparin (2606):

4 tanker om “Aryan Tari – Juniorverdensmester i sjakk 2017!

  1. Ja, dette var en fantastisk prestasjon, ingen som helst tvil om det! Må bare pirke på en liten ting dog, Aryan startet med remis i første runde, så han har definitivt ikke ledet hele veien. Men han kom fantastisk sterkt utover i turneringen, og særlig midtre del var sterk, bl.a med seieren mot Oparin. Og det å holde hodet kaldt mot slutten er mesterlig, og viser en viktig egenskap. I tillegg er Aryan en utrolig sympatisk type, med beina solid plantet på jorda. En stor dag for norsk sjakk, og selvsagt for Aryan! Gratulerer så mye!

  2. Dette har du rett i – det jeg tenkte på var at han ledet gjennom alle de viktige rundene mot slutten. Har omformulert meg slik at dette kom bedre frem 🙂

    Hyggelig å se deg tilbake i kommentarfeltet Ole Morten og snart er den London CC med DJ Sjakkfantomet som svinger seg her på bloggen, mens Magnus forhåpentligvis byr opp til show i London.

  3. Veldig kjekt for norsk sjakk dette her. Både verdensmester og junior-verdensmester fra ett og samme land, hvor ofte har det skjedd siden den gang Sovjetunionen dominerte?
    Jeg vil også si at det er herlig at Sjakkfantomet er tilbake! Det fant jeg først ut i dag, men stas er det! Da fyller vel kommentarfeltet seg opp igjen også. Godt å ha deg tilbake i Versjon 2.0.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.