Sjakkfantomets VM-oppladning: Caruanas seire mot Magnus


En trøtt Caruana klar for de hvite brikkene under sjakk-OL nylig – nå klar for VM!
Foto: Anniken Vestby

 

Caruana har slått Magnus i fem klassiske sjakkpartier

I dagens spalte skal vi se på Caruana sine fem seire over Magnus Carlsen. Hva kjennetegner dem, hvordan kom de, hvor lenge siden er det og spilte Caruana god sjakk i alle disse oppgjørene? Jeg prøver nederst å svare på så mye av dette som mulig og viser underveis alle partiene med mulighet til å se en analyse med grafikk over partiutviklingen. En spennende spalte som viser at Caruana har store sjakkmuskler, at han våger mye og at han kan nedspille Magnus på like vilkår.

Det første tapet kom i Winawervarianten der Magnus spilte bort en vunnet stilling

De to kamphanene spilte sitt første parti sammen før Caruana nådde verdenstoppen i sjakk. Da Caruana var 17 år gammel og hadde 2675 i elorating møtte han den to år eldre Magnus Carlsen som alt var oppe på 2810. Allikevel holdt Caruana Magnus til remis som svart i en spansk åpning. I det neste oppgjøret vant Magnus i Biel, men så ble det hele tre remiser dem imellom før Caruana tok sin første seier. Magnus sitt første tap mot Caruana kom i Superfinalen i Bilbao i 2012 etter et partiforløp der Magnus satt i førersetet – etter en svak åpning i Winawer-varianten i fransk – fra trekk 22 til trekk 80. I trekk 80 hadde Magnus nylig slått igjennom Caruanas forsvar med et lekkert kvalitetsoffer, men hans intuisjon var ikke like sterk som Caruana sin regneferdighet når det skar seg til. Magnus spilte bort en vinnende stilling i trekk 80 med en blemme slik at det var remis og så i trekk 81 spilte han bort remisen med en enda større blemme slik at det var tapt. Trist for Magnus da det var han som presset, han som sto til vinst underveis og han som burde vunnet dette.

 


Anish Giri og Fabiano Caruana i livlig passiar under sjakk-OL 2018 i Batumi
Foto: Anniken Vestby

 

Caruana var bare 20 år gammel og grep sjansen da den kom

Men Caruana grep sjansen bare 20 år gammel og ble en av de yngste spillerne som noensinne hadde slått Magnus på toppnivå. i partiet eksperimenterte Magnus i åpningsspillet med en åpning han ikke kjente godt – Winawerfransk – og han fikk opp en vanskelig stilling før han ålet seg ut av den og fikk opp fint spill. Stillingen ble så veldig statisk/posisjonell og Magnus var den som spilte best og fordelen hans økte hele tiden og til slutt slapp kongen hans inn i stillingen og forsvaret ble prekært for Caruana. Han sviktet så i forsvar etter at Magnus tillot et kvalitetsoffer som ble vinnende for Caruana etter to store tabber i vunnet stilling for Magnus. Vår mann klarte altså ikke å sette ballen i mål i dette oppgjøret – uvanlig. Manglende regnekraft i det avgjørende øyeblikket må ta skylda for dette tapet.

 

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Caruana vant som hvit:

Her en analyse av den første seieren til Caruana fra Lichess – klikk her

 

Her er partiet der Caruana vant for første gang over Magnus i langsjakk:

 

Den andre seieren for Caruana kom med svarte brikker etter en bondebukk

Før VM-matchen mot Anand i 2013 tester Magnus ut noe av VM-arsenalet sitt mot Caruana om sommeren i Tals minneturnering i juni. Han får svar på tiltale av Caruana som går etter knehasene tidlig. Etter et jevnt åpningsspill der Magnus ikke får noe ut av sitt 1.Sf3 fulgt av 2. g3 – så griper Caruana initiativet i trekk 17 og etter en regnefeil fra Magnus mister vår mann en hel bonde. Caruana får spillet over i et tårnsluttspill med bonde over som ikke er lett å vinne – men der Magnus ikke forsvarer seg optimalt. Den avgjørende feilen i tårnsluttspillet kommer trolig i trekk nr. 49 for Magnus – men skylden for tapet skal først og fremst overseelsen av bondetapet tidlig i partiet ha. Altså ren kalkulasjon fra Caruana sin side – som så en smal sti som ledet til materiell gevinst. Et bra parti av Caruana som presset ned Magnus fra start til mål – men ikke noe imponerende parti rent feilmargin-messig. Magnus spilte rett og slett ikke godt i dette oppgjøret. Et feilskjær.

 

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Caruana vant som svart:

Her en analyse av den andre seieren til Caruana fra Lichess – klikk her

 

Her er partiet der Caruana vant for andre gang over Magnus i langsjakk:

 

Den tredje seieren til Caruana kom i det dronningløse Berlinsluttspillet

Caruana spilte kongebonden sin to skritt frem da han vant det tredje partiet sitt mot Magnus Carlsen. Magnus var forutsigbar og gikk inn i Berlinforsvaret som Caruana kjenner meget godt. Der fikk Caruana opp en liten, nagende teoretisk fordel som ikke betydde all verden – men Magnus hadde noen oppgaver å løse ut fra åpningsspillet. Da Magnus gikk feil i trekk 24 kunne Caruana smelle til på c7 med et skinnoffer og få stor fordel. Med bonde over og god stilling kunne Caruana så lede sluttspillet frem til seier med stø hånd. I følge maskinen forsvarte ikke Magnus seg spesielt standhaftig og han valgte aktivitet foran soliditet. Igjen så vi ikke Magnus fra hans beste side, igjen gjorde han en ren overseelse/regnefeil og på nytt forsvarte han seg ikke med full kraft. En dårlig dag på jobben for Magnus.

 

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Caruana vant som hvit:

Her en analyse av den tredje seieren til Caruana fra Lichess – klikk her

 

Her er partiet der Caruana vant for tredje gang over Magnus i langsjakk:

 

Den fjerde seieren til Caruana kom i et taktisk gjørmebad der han tidlig bet fra seg

Dette er det første rene taktiske slaget mellom de to som Caruana vinner på større regneferdighet og større manøvreringsstyrke i komplikasjonene. Magnus spiller en løperåpning for å unngå Caruana sine vanlige forsvarsoppstillinger som er russisk i dag, men som den gang var Berlinforsvaret. Magnus spiller noe skjødesløst i åpningsspillet og alt etter 12 trekk er Caruana på han og biter han i rompa med 12…Sh5! Deretter blir Magnus nedspilt i et inferno av taktikk, kølleslag og godt utregnede varianter. I dette partiet får virkelig Caruana bruk for regnemusklene sine og han imponerer. Et gjørmebad som ender med knall og fall for vår mann – men spennende var det underveis.

 

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Caruana vant som svart:

Her en analyse av den fjerde seieren til Caruana fra Lichess – klikk her

 

Her er partiet der Caruana vant for fjerde gang over Magnus i langsjakk:

Det siste seieren mot Caruana kom i 2015 etter et flott trykkspill fra Caruana

Caruana har nedspilt Magnus noen ganger med seriøst trykkspill. Den andre seieren i Berlinforsvaret som hvit kom sommeren 2015 under Norway Chess. Det var denne turneringen der Magnus kollapset etter at han tapte på tid mot Topalov i første runde. Topalov vant turneringen og Magnus fikk kun 3.5 av 9. Mot Caruana ble han trykt ned i et vidunderlig parti der Caruana fester grepet tidlig – der kvelertaket tas i trekk 19 med Sf5! og der han etter vel 30 trekk står til soleklar seier og spiller det hele hjem. Caruana spilte Magnussjakk i dette partiet og med 12 i cp-loss – et mål som viser at han spilte uhyre nøyaktig ifølge maskinen – så imponerte Caruana stort i dette partiet som er hans absolutte høydepunkt mot Magnus. Men dessverre for Caruana og hans fans er det over 3 år siden partiet ble spilt og etter dette har han ikke slått Magnus i et eneste turneringsparti. Allikevel har han vist muskler både mot Magnus i remispartier og særlig mot andre og spiller Caruana opp mot nivået i denne VM-matchen er saken biff. Da vil Magnus tape VM-matchen. Dette spillet er nemlig Superhuman eller utenomjordisk om du vil.

 

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Caruana vant som hvit:

Her en analyse av den femte seieren til Caruana fra Lichess – klikk her

 

Her er partiet der Caruana vant for femte gang over Magnus i langsjakk:

Hva skal vi så legge merke til av denne analysen? Legg merke til at alle Caruana sine tre hvitseire kommer med 1.e4. Allikevel tror jeg altså at han server med 1. d4 i VM-matchen – men sikker er jeg ikke etter å ha sett denne analysen. Legg også merke til at Magnus i tre av partiene setter bort nær sagt avgjørende materiell i ett trekk etter blemmer. I første vinstparti for Cauana var bukken svært grov og stillingen gikk fra vunnet for Magnus til vunnet for Caruana på to trekk. Legg også merke til at Caruana er sterk når Magnus spiller uortodoks. Caruana håndterte 1.Sf3 fulgt av 2. g3 flott i partiet fra 2013 der han vant med svart. Han spilte også tidvis meget sterkt i løperåpningen der Magnus prøvde å vippe han av pinnen i åpningsspillet, men selv ble offer for egen optimisme. Selv om disse partianalysene er interessante nok – så er det mer interessant å se hvordan Caruana spiller i dag. I 2018 spiller nemlig Caruana med enda mer stø hånd i store komplikasjoner, han er enda bedre på å variere spillet sitt etter motstander og han kjenner Magnus enda bedre. Det er bare å glede seg til VM-match folkens – det kan fort bli veldig gøy med partier på et svært høyt nivå og stor innsats i potten!

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Sjakkfantomets VM-oppladning: Caruanas seire mot Magnus

 1. Synes å merke at Sjakkfantomet er mer usikker på Magnus-seier enn på lenge, og det er en stund siden Magnus var så tydelig i føringen. Forhåpentligvis tenner det gnisten hos verdensmesteren. Det er sikkert riktig at Caruana er sultnere, men man skal ikke underslå at faren for å miste tittel og førsteplassen på rating-listen, gjør at Carlsen også er klar til å gi alt.

  • Carlsen er klar for kamp! Helt siden kandidatturneringen var ferdig og Caruana sto klar til å bite han i rompa – og frata han både VM-tittel og verdensenerposisjon – så har Magnus gjort seg klar til VM-match. Det er ikke der hunden ligger begravet.

   Men jeg tenker at Magnus før dette gjorde endel ting som var mest for gøy og det er utvilsomt bra at han har levd livet – men før en VM-match må en altså virkelig gi jernet. Det tror jeg som nevnt at Magnus har gjort i lang tid nå – og derfor er jeg mer optimistisk nå enn for et halvt år siden.

   Når det er sagt så sitter Caruana sin sult i ryggraden – han ble født med den sulten og mens Magnus sin sult er tilfredsstilt, er ikke Caruana sin sult det. Dette utgjør en stor forskjell.

   Mer om dette når Sjakkfantomets berømte Heads up-vurdering kommer på torsdags kveld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.