En hyllest til kongen av Shamkir – Magnus Carlsen!


Magnus Carlsen vant Shamkir Chess med sterke 7 av 9 mulige og TPR på 2988
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Verdensmester og rekordjeger

Han er verdens yngste spiller som har passert 2800 i elorating, han er verdensmester i sjakk og han er norsk. Nå er han oppe på eventyrlige 2861 og eventyret om Askerladden Magnus Carlsen fortsetter. Vil han klare å slå sin egen rekord på 2882 fra mai 2014? Vil han klare drømmeratingen 2900? Vil han distansere resten av verdenseliten i sjakk med samme margin som Fischer og Kasparov? Ingen vet – men vi er mange som håper at Magnus sin beste sjakk er foran oss og at Magnus vil dominere sjakkturneringene sine i året som kommer.

 

Magnus synes dette var en av hans aller beste turneringer i partikvalitet:

 

Skal spille Grenke Chess Classic fra 20. april

Magnus er altså nå oppe på magiske 2861 – han skal den 20. april begynne å spille en ny turnering i Tyskland – Grenke Chess Classic 2019 og der møter han et interessant felt som består av Fabiano Caruana, Vishy Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Peter Svidler, Arkadij Naiditsch, Fransisco Vallejo Pons, George Meier og Vincent Keymer. Turneringen kommer for tidlig for unge Vincent Keymer og jeg tenker at det tyske vidunderbarnet godt kunne stått over selv om han kvalifiserte seg ved å vinne fjorårets Open. Keymer er bare 14.5 år gammel og det minner meg om hans trener Peter Leko sin entre til verdenseliten i Dortmund-turneringen i 1994 bare 14.5 år gammel. Likhetstrekkene er mange. Leko ble ifølge Garry Kasparov kastet til ulvene for tidlig og den skarpe og talentfulle angrepsspilleren utviklet en spillestil som dreide seg om å overleve mer om å vinne partier. Dette fikk Leko aldri ristet helt av seg og han ble den store remiskongen i sjakkens rike. La oss håpe At Vincent Keymer blir en kar som spiller på seier og ikke på det å overleve.

 


Magnus slo Anand, Navara, Giri, Karjakin og Grischuk i Shamkir 2019
Foto: Shamkir Chess 2019

Nytt møte med Fabiano Caruana

Ellers er det interessant at Fabiano Caruana skal opp mot Magnus for første gang siden VM-matchen i ny turnering. De to beste spillerne i verdens setter hverandre i stevne. Vi husker at Caruana ikke helt lyktes i det amerikanske mesterskapet der Nakamura smatt forbi og vant i siste runde. Ellers har Caruana spilte mye remis det siste halvåret – vil forbannelsen brytes? Han vant riktignok fire av elleve partier i det amerikanske mesterskapet – men han slo ingen av 2700-folket der.

 

Magnus sine aller beste turneringer:

 

Vallejo Pons, Aronian og Vachier-Lagrave

Jeg gleder meg også å se Fransisco Vallejo Pons, Levon Aronian og Vachier-Lagrave – uten sammenligning forøvrig. De tre spillerne spiller en mye friskere sjakk enn de fleste andre i feltet og i hvert fall franskmannen og armeneren har sprengkraften som skal til for å vinne et slikt felt om de får rette kort på hånda i form av god flow og god form i turneringen. Anand var spennende i Shamkir nylig – vil han fortsette å spille sprek sjakk, mon tro? Ja, for det var også gammelmannstakter over Anand som tapte omtrent på samme måte mot Magnus og Karjakin – ved å gå inn i skarp åpningsteori i dronninggambit for så å få massasje i sluttspillet. Men la oss håpe at Anand vil noe i Grenke, at han ikke sitter på fingrene og lar remisspøkelset få regjere slik det gjorde i Anands tre siste partier i Shamkir.

 

Magnus kjempet hardest av alle i siste runde og vant:

 

 

Tidenes turneringsprestasjoner

Magnus spilte i Shamkir en av sine beste turneringer noensinne – trolig sin nest beste turnering nest etter fantastiske Nanjing 2009 der han hadde en strålende prestasjonsrating på hele 3002. Den turneringen er helt der oppe sjakkstjernehimmelens øverste liga – der oppe sier en ofte at nr. 1 er Anatoly Karpov sitt 11 av 13 og 85% score i Linares 1994. Garry Kasparov sitt 12 av 14 og 86% score i Tilburg 1989 rager også skyhøyt. Det samme gjør selvsagt Lasker sitt legendariske 18/22 med 82% score i 1899 i London. Ellers går det fortsatt gjetord om Alexander Alekhine og hans 13 av 14, 93%, i San Remo 1930. Men tidenes turneringsprestasjon er kanskje Fabiano Caruana sitt ekstremresultat i Sinquefield Cup 2014 i nyere tid. Der vant han med 8.5 av 10 mulige og en eloprestasjon på hele 3103. Han utdistanserte Magnus Carlsen med 3 poeng og skapte sjakkhistorie.

 

Magnus tenker at psykologi er en stor del av spillet:


Høyt nivå over sjakken til Magnus

Ellers spilte Magnus utrolig mye god sjakk i Shamkir. Jeg kan ikke få priset Magnus nok for den flowen han har i spillet for tiden og de flotte partiene han spiller. Særlig seirene mot David Navara, Anish Giri, Sergey Karjakin og Alexander Grischcuk imponerte. Måten han slo Navara på var sprek, måten han slo Karjakin på var dypt imponerende og dette var etter min smak hans beste parti! Det ble kommentert av Sjakkfantomet i forrige spalte. Mot Anish Giri kostet Magnus opp et flott bondeoffer som fikk tankene til å gå til Alpha Zero og dens dynamiske sjakk. Også i partiet mot Grischuk ofret Magnus en bonde på utsøkt vis – for å få fart i løperparet – og han utspilte sin russiske konkurrent slik at russeren knapt forsto hva som traff han. Utsøkt spill med andre ord. Dagens parti er det flotte engelske partiet mot Anish Giri – se og lær.

 


Magnus Carlsen er veldig klar for ny turnering i Tyskland – Grenke Chess Classic
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Magnus sitt praktparti mot Anish Giri med Sjakkfantomets kommentarer:

 

Aktuelle lenker:

Én tanke om “En hyllest til kongen av Shamkir – Magnus Carlsen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.