En hyllest til kongen av sjakk – Magnus Carlsen


Magnus Carlsen kan smile fra øre til øre om dagen – alt går han vei!
Arkivfoto: Anniken Vestby

Magnus spiller sin karrières beste sjakk

Et Sjakkfantom blir aldri målløs – så det er på høy tid å sette noen ord på Magnus Carlsens siste prestasjon som er helt der oppe i den aller ypperste divisjonen. En prestasjon som setter spor etter seg både i sjakkhistorien og oppe i sjakkstjernehimmelen. Ja, får det var både noe himmelsk og noe stjerneaktig over Magnus sin sjakk i Grenke Chess Classic 2019. Magnus spilte nemlig en rikere, dypere og mer inspirert sjakk enn noensinne. I 2014 da Magnus var på toppen av sin karriere med en rating på 2882 i mai, og da han senere på året nedsablet Anand i VM-matchen 2014 med de suverene sifrene 6 1/2 – 4 1/2, var Sjakkfantomet en av svært få kommentatorer i verden som var så frekk å mene at Magnus trolig kunne enda bedre, at Magnus kunne heve spillet ytterligere og at nøkkelen lå to steder: I åpningsspillet og i viljen til å ikke gå i sluttspill så ofte, eller nærmere bestemt en ny vilje til å spille rike midtspill – å spille mer kompliserte åpninger som siciliansk og midtspill med en suveren forståelse for selve spillet. Jeg drømte altså om det universale sjakkgeniet som spilte på alle strenger den gang. Skrev side opp og side ned om pianoets 88 tangenter som Magnus skulle spille sin sjakksymfoni på – ved å benytte alle tangenter og variere klangen på en så original og storslått måte at vi alle fikk gåsehud. Selvsagt trodde jeg ikke helt på profetien eller på egne ord – Sjakkfantomet tenkte nok den gang knapt tanken at Magnus en dag skulle ta opp hansken, spille en himmelsk sjakk med en rikdom som får Caissa til å bejuble han som kanskje den største verdensmesteren og fansen til å fryde seg og glede seg til fortsettelsen. Men det har han gjort og kanskje er grunnen Alpha Zero, kanskje er grunnen Fabiano Caruana som pustet Magnus i nakken og kanskje er grunnen at Magnus trengte nye utfordringer.

 

Magnus sitt PlayMagnus og Chess24 har gått sammen og lykkes bra:

 


Et halv alen foran Kasparov i både styrke og spill

For våren 2019 – snaue 5 år senere fryder verdens seg igjen over Magnus sin rekordjakt som denne gang ledsages av hans beste sjakk noensinne og den beste sjakken som noen verdensmester har spilt noen gang etter mitt skjønn. Selv kjære Bobby må roe seg ned der oppe. Capablanca kan bare glemme en sammenligning, og nålevende Kasparov mangler også en halv alen. Det er Magnus som gjør færrest feil i sine partier og det er Magnus som er den mest stabile over tid i mange turneringer på rad uten nederlag. Det er Magnus som er kongen av sjakk i vår tid og selv om Kasparov fremdeles ligger en lite hestehode foran Magnus karrieren sett under ett historisk sett, så er det Magnus gjør i øyeblikket historisk for ingen tror at det vil ende her. Fortsetter det er det nemlig sjakkhistoriens største år for en sjakkspiller vi er vitne til – bare Bobby Fischer sitt 1971 kan sammenlignes der Fischer finner over noen av de beste spillerne i verden i tre strake matcher med 6-0 over Taimanov, 6-0 over Larsen og så 6.5-2.5 og tidligere verdensmester Petrosian. Det er et sjakklig høydepunkt i historien som ikke kan slås i min bok – men det er altså matchspill og ikke turneringsspill der Magnus er størst også i min bok.

 

Magnus sin nye LIVE-rating er 2875 – selv om den i mai er 2861:


Allikevel har Kasparov karrieren sett under ett – fortsatt et forsprang

Vi skal likevel ikke bli helt historieløse. Kasparov vant rubbel og bit av turneringer som han spilte i perioden 1981-1990. 15 strake turneringsseiere ble det; og på slutten tok han tre strake turneringsseire som står seg i sammenligningen med Magnus: Disse tre strake var også svært imponerende i forhold til sin samtid:

Kasparov briljerer rundt 1990:

Tilburg 1989, 12/14 udelt førsteplass
Beograd (Investbank) 1989 9½/11 udelt førsteplass
Linares 1990 med 8/11 udelt førsteplass

Men Magnus sine tre siste resultater er altså i samme liga: Det er 9.0/13 i Tata Steel 2019, 7.0/9 i Shamkir og 7.5/9 i Grenke Chess Classic – ubeseiret i alle turneringer og klare førsteplasser. Det er bare å bøye seg i støvet, ta av hatten børste av støvet og ta en ny runde! Det er nemlig sjakkhistorie Magnus har skrevet.

 

Anish Giri har lagt merke til at Magnus kan fly…


Sjakkfantomets drømmer blir til virkelighet

I begynnelsen av februar 2014 skrev Sjakkfantomet i kommentarfeltet til bloggen sin i en debatt om Magnus som den største følgende: «…det å være best uten dronning er ikke alt og gir ikke evig lykke. Det må være lov å problematisere det i all lovsangen som vi ellers skyller over Magnus. I hvert fall jeg synes det har vært ekstra morsomt å se Magnus i Zurich og jeg tror han på sikt får ut mest av potensialet sitt ved å spille på en rekke strenger.» På den tiden våget jeg fremdeles å tale de lærde midt imot – å påstå at Magnus kunne nå enda lenger, jeg lot det skinne igjennom at jeg ikke trodde 2900 var umulig – men at Magnus med en rikere, mer komplisert sjakk der midtspillet og åpningspillet fikk mer plass – kunne nå et slikt mål. Vi hadde jo alt sett god sjakk fra både computere, fra Fischer og Kasparov og det var liksom noe som manglet i Magnus sitt spill tross 2882 dette året for oss sjakkelskere som ønsker den beste biffen huset har å by på.

 

Magnus spiller med stor selvtillit for tiden og er intervjuet av Chess24:


En rik sjakk med alle ingredienser

Den biffen får vi i 2019. Kanskje er det ikke biff engang det vi får servert i år. Det er noe mye bedre, det er ren 5-stjerners gourmetmat. En 5-retters middag med alle smaker som passer sammen. I musikkens verden kan vi si at Magnus nå spiller sin livs sjakksymfoni der han dirigerer strykerne gjennom sympfonien på en storslått måte, der alle instrumentene slår inn og der Magnus selv er dirigenten hele veien. Det er ingen feilskjær ute og går, det er knapt en ufrivillig note. Det er så gjennomtenkt, så dypt og så lekent det Magnus står for og en fryd for både øyet, sjakkforståelsen og for estetikken vår.

Magnus Carlsen anbefalte i et intervju med Chess24 kapittelet om Anish Giri i en ny bok av stormester Tukmakov…

 


 

Bare å gi seg ende over

Det jeg har savnet har kommet på plass så til de grader – en blir nesten litt slik som faren i lignelsen om den fortapte sønn når det er tid for hjemkomsten. En blir oppriktig rørt. Rørt over det Magnus får til. Herlig er det – og smått utrolig at Magnus 5 år etter at han knuste Kasparov sin ratingtopp igjen ser ut til å jakte på nye høyder med et spill som er enda mer fargerikt, enda sprekere og enda mer fylt av kraft og som han vil bli husket for i generasjoner. Det er bare å gi seg ende over, la Magnus seile sin egen sjø og hylle han. Noe annet blir meningsløst når han spiller en frydefull og ellevill sjakk så rik, så harmonisk og så flott at en ofte må klype seg i armen når en ser han nedsable en ny konkurrent og en tenker – dette partiet må jeg se en gang til for å få med meg litt mer av essensen fra!

 

Alle sjakknettsteder hyllet Magnus etter seieren i Grenke Chess Classic:


Her er et herlig parti mot Peter Svidler fra Grenke Chess Classic 2019:

 

Dere som ikke har fått nok av Magnus’ bragder – sjekk ut dette Magnusintervjuet med Chess24!

8 tanker om “En hyllest til kongen av sjakk – Magnus Carlsen

 1. Godt skrevet, og jeg er enig i mye, men selv er jeg mest bekymret for en reprise av 2015. Du husker nok like godt som meg hvordan han fra svimlende 2876 etter Gashimovs minneturnering falt ned til 2834 i løpet av resten av året, så det trenger jeg ikke skrive noe om. Kanskje fortsetter han på vinnersporet fremover, og det håper jeg virkelig at han gjør, men man skal ikke ta det for gitt at den imponerende formen fortsetter. Det er i alle fall viktig at ikke utenomsjakklige ting kommer i veien for det gode spillet. Vi får se!

  • Det er absolutt en fare at en kan falle langt og lenge når en er kommet opp i den sjakklige stratosfæren. Jeg tror ikke det skjer denne gang på samme måte som sist – der jeg tenker at utenomsjakklige ting var hovedårsaken.

 2. I følge computerne, spiller faktisk Carlsen sin beste sjakk i midtspillet, ikke i sluttspillet som vi gjerne likte å tro og som kanskje stemte tidligere. Det er i midtspillet han ligger nærmest datamaskinene, og av alle brikker er det dronningen han fører best! Leste nylig at han bare fikk brukt rundt 5 % av åpningsforberedelsene til VM-kampen, og at det dermed er mye ubrukt å hente fram.

  • Poenget mitt er jo nettopp at han har hentet mye equity i midtspillet og åpningsspillet – i fordelaktige sluttspillet var det ikke mye å hente.

   Magnus sin force er nok uansett hans jevnhet og stabilitet over tid. Han scorer ikke høyest på disse data-analysene, men han har høyest treff på topp-3 valg.

 3. Det er morsomt å være Carlsen-fan for tiden. Jeg er helt enig i det du skriver, nå er det en verdensmester som har kjempet i form- og motivasjonsmessig motbakke i noen år som endelig er kommet ut av skyggedalen. Det koster å fornye seg selv. Det koster tid, slit og rating-poeng. Men når man ser resultatet… Ja, hva skal man si. Tror ikke noen i verdenseliten er optimistiske på egne vegne når de setter seg overfor Carlsen nå. De knakk koden med de lange sluttspillene, men nå har Carlsen vendt blikket mot andre deler av spiller.
  Det er fantastisk. Og nå er han i gang på Elfenbenskysten. 21/2 av 3 så lang.

 4. Fantastisk innlegg! For oss fans er det herlig å lese en slik hyldest av vår mann. Tusen takk!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.