Magnus til topps på Elfenbenskysten


Magnus Carlsen likte dårlig å tape begge lynsjakkpartiene mot Lagrave
Foto: Lennart Ootes  |  Grand Chess Tour 2019

 

En særdeles spennende sisterunde selv om Magnus vant to runder før slutt

Så er det siste runde av Côte D’Ivoire Rapid & Blitz 2019. Pulsen er til å ta og føle på. Vennene Magnus Carlsen og Ian Nepomniachtchi sitter bak de svarte brikkene mot henholdsvis klodens raseste spiller Hikaru Nakamura og klodens beste lynsjakkspiller for tiden, franske Maxime Vachier-Lagrave. For at Magnus ikke skal tape plassen sin som nr.1 i verden på verdensrankingen i lynsjakk må Magnus vinne med svart mot Nakamura dersom Lagrave også vinner sitt parti. Franskmannen spiller mest for å vinne lynsjakkdelen på 18 partier med lyn – en liten bagatell i det store spillet kanskje – men allikevel prestisjetungt. Magnus spiller først og fremst om verdensenerposisjonen i lynsjakk – kanskje vet han det ikke selv, men den er sterkt truet. Men han spiller også mot en sterk kar som Nakamura som truer han i lynsjakkdelen av turneringen. Det skal bli en spennende runde der faktisk noe står på spill for Magnus – han ønsker nemlig ikke å tape og la seg slå i lynsjakk av både Lagrave og Nakamura. Vil han klare oppgavene? Vil han forbli foran Nakamura på turneringstabellen? Vil han også forbli foran Lagrave på verdensrankingen i lynsjakk? Tiden vil vise det denne kvelden…

 

Nepo klarer ikke å holde på den gravalvorlige maska mot Magnus:


Nakamura våget ikke å utfordre Magnus – ble selv utfordret i sluttspillet

Det er sjelden kost at Nakmura spiller et så prestisjetungt parti mot Magnus. Siste runde i en stor lynsjakkturnering der han kan sette Magnus på plass på både turneringslisten for lynsjakk og på verdensrankingen i lynsjakk ved å gi Magnus en skramme i lakken. Så starter det. Det hele blir så forutsigbart og så flatt som vi kunne frykte. Nakamura våger nesten ingenting og spiller på remis gjennom mange avbytter i en dronninggambit. Det er slik sjakk han har spilt mot Magnus i det siste. Ikke gitt han en alen uten at det har vært nødvendig og det har blitt mange remiser. Nakamura nøyer seg med solid spill, og det som kunne bli full storm og halleluja-stemning på sjakkbrettet blir som en flau bris i stedet. Alt Nakamura gjør er å bytte brikker. Når får så Magnus flere gylne sjanser til fordel, men når han ikke griper dem tenker jeg at også Magnus er innstilt på remis. At Magnus slikker sine sår fra oppgjørene mot Lagrave som Magnus tapte i lynsjakken. Det viser seg at Magnus slett ikke er interessert i remis. På klassisk Magnusvis hoster han opp Magnusmagi i sluttspillet og vinner i stor stil. Lagrave får riktignok æren av å vinne lynsjakken i Côte D’Ivoire Rapid & Blitz 2019 – den æren kunne ikke Magnus ta fra ham da Lagrave vant siste runde mot Nepomniachtchi. Det var meget fortjent da Lagrave var ensom i tet og vant en klar lynsjakkseier på Elfenbenskysten til slutt. Men mannen alle snakket om var Magnus Carlsen.

 

Urcan antyder at en trenger utenomjordiske superkrefter for å slå Magnus:

 

Magnus tok hjem omtrent alt det var verdt å ta hjem

Magnus tok nemlig resten av kaka og det var definitivt de største stykkene! Han vant Grand Chess Tour-biten – altså sammenlagtseieren i begge disipliner. Han vant hurtigsjakken og han jekket ratingen i hurtigsjakk over 2900 igjen. Dessuten beholdt han en lynsjakkrating godt over 2900. Han kom til slutt på andreplass i lynsjakkdelen og selv om Vachier-Lagrave vant akkurat der – så var Magnus sammenlagt i en egen liga! Lagraves seier i lynsjakken var som et komma i en ode om Magnus Carlsen – en ubetydelig passasje i noe stort om vår mann – Magnus!

 

Maurice Ashley er mannen bak Afrikasuksessen, han er en fornøyelse å lytte til:

 

Et hurtigsjakkresultat for historiebøkene

I hurtigsjakkdelen spilte Magnus til slutt for historiebøkene – han var suveren i turneringen og gasset mest på for å få ut potensialet sitt og bevise at han er verdens suverent beste sjakkspiller. I lynsjakken snudde alt og Magnus måtte igjen spille om turneringsseieren på Elfenbenskysten i turneringa Côte D’Ivoire Rapid & Blitz 2019. Vi så det alt i første runde der stillingen mot Amin Bassem ble helt lukket og Magnus ikke hadde noen nøkler igjen til å åpne opp og vinne. Remis. Når Magnus så gikk ned i flammer mot Lagrave i andre runde og remiserte Ding Liren i tredje runde sto han plutselig med skarve ett poeng på tre runder – ikke bra. To seire mot Topalov og Karjakin rettet på scoren og Magnus var oppe på 3 av 5 mulige – men når han avsluttet fjerde spilledag med fire remiser – mot Nepomniachtchi, Wesley So, Wei Yi og Nakamura var han alt annet enn fornøyd med sine 5 av 9 mulige. Spesielt ikke siden det var hele 1.5 poeng opp til Lagrave på dette tidspunktet.

 

Tarjei Joten Svensen hadde en interessant tweet om scoren til Magnus i lyn:

 

Magnus roet ned på slutten og tok et pent nedslag

Siste spilledag var Magnus klar over at formen ikke var på topp lenger. Han hadde brukt mye energi på det fantastiske resultatet i hurtigsjakk og en kan ikke spille utenomjordisk sjakk mange dager i strekk. Det krever ting som inspirasjon, motivasjon, krefter og vilje. Ting som tar slutt etter en viss tid og der en må lade batteriene. Så Magnus begynte i lynsjakkdelen å spille Londonsystemet og Trompowsky og en slappere sjakk enn han spilte i hurtigsjakken. Når han i hurtigsjakkdelen var hissig på f-bondefremstøt og angrep, var han hissig på a-bondefremstøt, Bent Larsenspill og posisjonelle utfordringer i lynsjakken. Dette er en av de store styrkene til Magnus. Han kan spille sjakk på alle strenger og når rockeren Magnus legger gitaren fra seg og sier: nok er nok og skjønner at stemmen ikke kan bære lenger. Så tar jazzgitaristen over og improviserer et mer arbeidsbesparende partier som fortsatt groover. Det er kun Magnus i dagens toppsjakk som har alle gir slik at dette er mulig. Kun Magnus som har et verktøyskrin med alle valgmuligheter og kun Magnus som har et våpenarsenal både med både tunge og lette våpen som kan brukes om hverandre. Magnus er god.

 

Kasparov hyllet Magnus Carlsen på Twitter:

 

Spiller mye sjakk i år – hurtigsjakk i Skottland er neste

Andre dag av lynsjakken tok Magnus 6.5 av 9 og var best. Lagrave tok 5.5 av 9 og endte opp på førsteplass totalt i lynsjakkdelen, men kun 1/2 poeng foran Magnus. Nakamura var halvpoenget bak. Det var en flott turnering Magnus spilte med Magnus interessant partier og mye god angrepssjakk. Men også posisjonelt sterke spill, sluttspill i Magnusklasse og noen partier som Magnus nok helst vil glemme fort. Ja, for Magnus fikk en nedtur i lynsjakken. Der var han ikke den suverene verdenseneren lenger. Der var det en franskmann som skinte og han ble sågar truet på verdensrankingen i lynsjakk. Allikevel vinner Magnus Grand Chess Tour Elfenbenskysten soleklart – hele 3.5 poeng foran nestemann som var Hikaru Nakamura og Vachier-Lagrave som delte andreplassen etter dramaet i siste runde der Nakamura tapte mot Magnus og Vachier-Lagrave vant mot Nepo. Dette kan forklare Nakas forsiktige spill mot Magnus i sisterunden – alt han trengte var jo et halvt poeng for å bli klar toer i GCT – et tap kunne koste andreplassen og førsteplassen hadde han jo ingen sjanse til å få. Magnus sine neste turneringer er Chess Stars Tournament i Skottland 25-26. mai og Norway Chess i Stavanger som starter 3. juni – vi gleder oss!

 

Magnus med beviset på at han vant i sammendraget:

 

Vinner lekende lett med «Finn planen-spill» av Bent Larsen

Legg merke til hvordan Magnus spiller en off-beat åpning i følgende parti, hvordan han spiller med lite risiko på a4-a5-planen og hvordan han med Bent Larsen sin brekkstand (flankebonden!) skaper svekkelser som gir han mulighet til å erobre c5-feltet. Magnus vinner i partiet mot Wei Yi lekende lett, og det er noe av varemerket til Magnus i disse dager.

 

Verdensmester Magnus var svært populær på Elfenbenskysten:

 

Vi ser Magnus sin lynsjakkseier mot Wei Yi med hvite brikker:

 

Her er sluttstillingen: (klikk på grafikken for større bilde)

 

Aktuelle lenker:

 

Fortsatt på topp i alle tre formater:

4 tanker om “Magnus til topps på Elfenbenskysten

  1. Ja dette var en fryd å bivåne! Var sikker på at Carlsen kom til å miste 1. plassen i lynsjakken, men jaggu reddet han ikke denne også, så vidt det var. The winner takes it all…

  2. Fin omtale som vanlig – skal bli interessant å se hva Magnus får til i Skottland og Lindores abbey. Passer svært bra å plassere ham i et destilleri. En slags hyllest til en spillestil som stadig blir mer raffinert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.