Wijk aan Zee: De unge fortsetter å imponere i 2. runde

Det er et yrende folkeliv i sjakkgale Nederland der Tata Steel spilles
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Andre runde ble en herlig forestilling i Wijk aan Zee

Så ruller filmen videre med god sjakk, kamp hele veien og fire avgjorte partier på syv forsøk. Magnus Carlsen sto igjen i statistrollen og han bidro definitivt ikke til publikumssjakken selv om dette ikke var hans skyld. Yu Yangyi valgte å møte Magnus sin innvitt til en skarp Najdorf ved å spille posisjonelt på kontroll av d5-feltet og på hvitfeltskontroll. Det er greit nok om en gjør det helhjertet, men når kineseren i det 16. trekket slo Magnus sin per definisjon dårlige løper på g5 med en hvitfeltskontrollør – skjønte alle at det gikk mot avbytter og remis. Bedre var 16.Dd3! og etter min posisjonelle mening har hvit noe å spille på – rask remis, trist! Allikevel var dette grei skuring for Magnus som kom opp på 109 spilte partier uten nederlag, fikk unna et vanskelig svartparti og er klar for tredje runde med hvit mot amerikaneren Jefferey Xiong der Magnus spiller hvite brikker.

 


Magnus Carlsen vill så gjerne – men Najdorfen hans slo ikke mynt av seg
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

Wesley So – Anand ble et interessant oppgjør der Anand falt for eget grep

Da var det mer fart over Wesley vs. Anand der Vishy ville noe med svart for en gangs skyld. Han fant et tilsynelatende svært interessant og spenstig kombinasjonsoffer – men dessverre viste det seg at hvit hadde ressurser hele veien til Rom i forsvar. Anand spilte likevel kreativt og han fant en trekkserie som burde holdt til remis for angrepet hans så meget sterkt ut. Og ganske riktig. Stockfish 10 viser at Anand med det sterke offeret 22…Sxg2!! 23. Txg2 Txg2+ 24. Kxg2 De2+ med remissjakker da hvits konge aldri kan gå i f-linja på grunn av Tf8+. I stedet trakk Anand 22…Taf8? og So fikk forsvart seg og trakk det lengste strået og gikk dermed seirene ut av denne duellen etter å ha funnet det ene feberaktige forsvarstrekket etter det andre hele veien. Sterkt! Anand skal likevel ha honnør for å gå for gull og jeg håper han fortsetter med det og at han lykkes ved neste korsvei slik at spillet sitter – om han setter alle kluter til.

 


Wesley So vs. Vishy Anand der So dro det lengste strået etter at Anand feilet
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

Jefferey Xiong imponerer

Det er de unge, uerfarne ulvene som ikke har vært i krigen før som spiller mest fryktløst og vil mest. Dermed ble oppgjøret mellom Jefferey Xiong og Jorden van Foreest en åpen sicilianer der Xiong satte opp den fryktede Marozcy-Bind posisjonen med hvit. Van Foreest prøvde å sprenge borgen med 12…b5 og 15…d5! og fikk opp en god stilling med svart da partiet nådde sitt klimaks for de svarte styrkene. Det var på høy tid å gire om, gjøre stillingen mer solid og spille på aktiviteten svart hadde da Jorden klemte til med 19…Tc3? i stedet for computerforslaget 19…Lf6! Problemet med Tc3 viste seg raskt da hvits springer kom til b5 med tempo på tårnet og det ble raskt høy sigarføring og hallelujastemning for amerikaneren som riktignok spilte bort en stor fordel i trekk 29 – men når nederlenderen ikke straffet dette ble det seier for Xiong i et kaotisk parti.

 


Foreest vs. Xiong ble et flott publikumsparti – Xiong skal nå opp mot Magnus!
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami


Daniil Dubov svinger pisken

Dubov spilte mot den 26 år gamle hvitrusseren Vladislav Kovalev som feide feltet i Challenger-gruppen i fjor på Nordsjøen. Kovalev tok da 10 av 13 mulige – i år startet han Masters med 0 av 2 etter tap mot Firouzja og Dubov. Kovalev spiller interessante åpningssystemer – med det virker som han ikke helt kan dem tilstrekkelig til å møte motstand på dette nivået. Denne gang spilte han mot Dubov sin engelske åpning og valgte Flohr-Mikenas systemet med svart 1. c4 Sf6 2. Sc3 e6 3. e4 c5!?, men Dubov kjente dette bedre, spilte bedre og vant en meget imponerende seier. Det er mange som ikke skjønner hvor god Dubov egentlig er fordi han er ujevn. På sitt beste spiller han utsøkt sjakk og kan utfordre de fleste. Han er slik jeg ser det en moderne russisk utgave av Nepomniatchi – altså er sterk kreativ og aggressiv spiller. Men Dubov er mer orientert mot Alpha-Zero-sjakk – altså konseptuell sjakk basert på gode strategiske idéer i stedet for ren kalkulasjon. Dubov vant et flott parti og vi ser frem til fortsettelsen.

 


Magnus er publikumsfavoritten hvordan en enn snur og vender på det!
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami


Vladislav Artemiev smelte til med seier mot Vitiugov

De tre unge som imponerer meg mest på det nåværende tidspunkt er 1. Vladislav Artemiev 2. Alireza Firouzja og 3. Jefferey Xiong. Artemiev husker vi kom best ut av det i remisoppgjøret med svart mot Anand i 1. runde og med hvit i 2. runde mot den svært sterke landsmannen Vitiugov (2747) slo det 21 år gamle unge russiske vidunderet til med en hvitseier. Åpningen var igjen engelsk og Artemiev er mer som Karjakin – en skolert spiller som kan sin sjakk A, B, C – men som er mer kreativ og orginal i uttrykket enn den unge Karjakin. Dagens parti for Artemiev tenker jeg at Kramnik kunne spilt – en strategisk perle. Det startet originalt og minnet om avbyttevarianten i dronninggambit der hvit hadde muligheten til å sette d-bonden på d3 eller d4. Det ble d3! og senere det sterkt kreative e4!? som gjorde strukturen sjelden. Artemiev utspilt senere sin landsmann og tankene gikk til Kramnik på sitt beste. Et flott parti.

 


Nederland har sjakktradisjoner som strekker seg tilbake til 30-tallet og Euwe
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

Anish Giri – Fabiano Caruana med saklig remis

Saklige remiser er ikke min greie og jeg synes da også at partiet mellom Giri og Caruana ble så kjedelig at det var vondt å se. Det startet interessant med en variant i Nimzoindisk som Capablanca likte å spille – den klassiske varianten med 4.Dc2 – og så lirte partene av seg hele 22 teoritrekk totalt der de fulgte et parti mellom Li Chao og Ni Hua. Det er derfor jeg hater å følge Giri. Han er for skolert, for sedat og for teoriorientert. Hvor er kreativiteten, fighteregenskapene, fryktløsheten og kampviljen? Å skolere seg så mye at du frivillig med hvit følger et tre år gammelt parti til trekk 22 uten kritisk å prøve å skape noe selv er heldigvis ikke Magnus sin greie – og derfor elsker vi den norske verdensmesteren. Giri kom riktignok over i et sluttspill av typen K+T+S mot K+T+L der Giri hadde initiativet, vant bonde og fikk en liten fordel. Men Caruana kunne lett vunnet bonden tilbake – i stedet satset han på aktivitet for kongen og hans sterke løper og aktivitet sikret en lett poengdeling. En saklig, men dørgende kjedelig remis.

 


Fabiano Caruana har ikke imponert oss så langt – men han er solid
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Duda – Firouzja ble et spennende oppgjør

Har jeg formidlet hvor mye Firouzja imponerer meg? Mens Carlsen, Caruana og Giri har spilt 6 remiser så langt og er like kjedelig i uttrykket som en øst-europeisk spillefilm, så fryder Firouszja sjakkverdenen gjennom å spille åpninger vi sjelden ser, gjennom å spille konkret sjakk som får tankene tilbake på Bobby Fischer og gjennom å ha en glødene kampånd. Mot polske Duda fikk Firouzja etter svært kreativt springerspill i en mottatt dronninggambit opp en klart vunnet stilling med bonde over. Men i stedet for å konsolidere stillingen og vinne trygt i sluttspillet som Magnus er så god på – så ville Firouzja spille aktivt hele veien og dermed kom det en blemme i trekk 26 og etter flere unøyaktigheter smuldret den store fordelen på over to bort, og Firouzja måtte nøye seg med remis. Et spenstig parti ble det og god publikumssjakk fikk vi. Takk!

 


Duda vs. Friouzja ble en thriller som endte med remis etter at Alireza presset
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

Challenger-gruppen

Selvsagt ble det spilt spennende sjakk i Challenger-gruppen også. Allikevel ble det bare to avgjorte partier i denne gruppen og i det ene var svenske Nils Grandelius involvert. Men først til partiet mellom unge Nodirbek Abdusattorov på 15 år fra Usbekistan som tapte mot Jan Smeets i et russisk parti der Nederlenderen valgte å spille russisk som svart og etter et solid parti vant han en klar seier. Rauf Mamedov spilte prøyssisk mot Nils Grandelius – en antikk åpning som spilles lite i vår tid, men som blant annet Fischer og Nigel Short likte i sin tid. Aronian spiller dette i vår tid og Mamedov valgte da også det moderne 8.Ld3! som Aronian har spilt og som scorer godt for hvit i vår tid. Grandelius møtte åpningsspillet til hvit på en god måte, fikk fordel i følge computeren, men i trekk 14 ble han alt for grådig da han gikk for gull direkte med 14…e4? i stedet for å bygge stilling med 14…Lg7 som maskinen forguder. Dermed forsvant svartfordelen og når han fortsatte å spille overambisiøst med 19…g5?! gikk Grandelius ned etter hvert. Trist for ambisiøse Nils som har fått en tøff start på sitt Wijk aan Zee-opphold. Vi gleder oss til fortsettelsen!

 


Nils Grandelius graver seg her ned i dype tanker – men han ble for aggressiv
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Resultatservice:

2. runde søndag 12. januar:
Dubov, Daniil – Kovalev, Vladislav 1-0
Duda, Jan-Krzysztof – Firouzja, Alireza ½-½
Artemiev, Vladislav – Vitiugov, Nikita 1-0
So, Wesley – Anand, Viswanathan 1-0
Giri, Anish – Caruana, Fabiano ½-½
Yu, Yangyi – Carlsen, Magnus ½-½
Xiong, Jeffery – Van Foreest, Jorden 1-0

3. runde, mandag 13. januar:
Van Foreest, Jorden – Dubov, Daniil
Carlsen, Magnus – Xiong, Jeffery
Caruana, Fabiano – Yu, Yangyi
Anand, Viswanathan – Giri, Anish
Vitiugov, Nikita – So, Wesley
Firouzja, Alireza – Artemiev, Vladislav
Kovalev, Vladislav – Duda, Jan-Krzysztof

Her er rundens parti spilt av Jefferey  Xiong:

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Wijk aan Zee: De unge fortsetter å imponere i 2. runde

 1. Fin gjennomgang og det ble ikke mange remiser i denne runden! Sitter og ser på Carlsen-Xiong nå og lurer på om det viktigste nå er å slå Tiviakovs rekord. Håper selvsagt at det skjer noe mer etterhvert nå i partiet.

 2. Hei igjen. Føler at jeg bør lage en klipp og lim «automat»-kommentar med en masse superlativer til alt du skriver! Nøyer meg med : takk, du leses med stor glede.
  Samtidig: Kanskje også puste litt til din/(og min og andres ide) om å la noen (Forbundet?) våkne til live å skape en blogg med sjakkinnhold om de unge og gamles sjakkaktiviteter i klubb og turneringer rundt omkring. (Eller kanskje «Offerspilll» tar den ballen (også?)) !!

  • Tusen takk, Erling – go’ord varmer alltid en kald fisk som meg 😉

   Skulle gjerne hatt en god side med dypdykk om norsk sjakk, men det spørs om det er etterspørsel etter det for tiden.

   Jeg tror ikke det vil være Offerspill sitt bord å løfte norsk sjakk – de er mest interessert i å løfte toppsjakken og slik bør det nok være. Sjakkforbudet har en stor oppgave foran seg og ved løft som Skolensjakken og Sjakk & Samfunn er de i gang med noe og som vi alle vet – aktivitet skaper aktivitet. Håper at det gror i årene som kommer og at vi kommer dit Dansk SkakUnion er med megetsigende tekster om egen sjakk på et dypere nivå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.