Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 3


De fleste av spillerne fra Hastings 1895 er på dette gruppebildet fra turneringen
Foto: Wikipedia Commons

 

Alle de beste spillerne i verden deltok i Hastings 1995

I Hastings 1895 deltok hele 22 spillere og dermed ble det spilt 21 runder med mye god og interssant sjakk. Favoritter i feltet var regjerende verdensmester Emanuel Lasker som tok VM-tronen året før, hans forgjenger William Steinitz, Mikhail Chigorin og Dr. Tarrasch men ingen av disse skulle klare å hamle opp med den 22 år gamle amerikaneren Harry Nelson Pillsbury. Spillere som Schiffers, Bardeleben, Teichmann, Schlechter, Blackburne, Walbrodt, Janowski, Mason, Burn, Gunsberg, Bird og Albin deltok i turneringen – noe som gjorde den til en fin turnering med en miks unge av gamle spillere – fortiden og fremtiden i sjakk! Det ble gikk ut flere bøker om turneringen, men den du drømmer om å skaffe deg er skrevet av Emil Schallopp i 1896 og inneholder blant annet kommentarer av mange av spillerne selv og av russiske mestre i ettertid, men med datidens koloritt. Boka fra 1896 er altså lett redigert.

 


En ny utgave av Emil Schallopps turneringsbok

 

En ung amerikaner reiste over Atlanteren på sponsorat fra klubben sin

Den 22 år gamle Harry Nelson Pillsbury fikk sponset turen til Europa av klubben sin The Brooklyn chess club i New York. Han var en stigende stjerne, men ikke kjent i Europa enda. Mot de 11 svakeste i turneringen tok Pillsbury 10.5 av 11! Han tapte mot begge sine to nærmeste utfordrere russeren Chigorin og Dr. Lasker, men ingen vant så mange partier som Pillsbury som kun spilte 3 remiser og vant hele 15 spill. Turneringen Hastings Chess tournament ble etter hvert en årlig turnering etter suksessen i 1895, men da ble den fra 1920 spilt vinterstid. Turneringen var den sterkeste inntil da og er vel verdt å studere. Det mest berømte partiet som ble spilt i Hastings var perlen til Steinitz mot von Bardeleben – ja – nettopp, det berømte partiet der det magiske tårnet skjærer seg bortover 7-raden!

 

 

Vi ser på den flotte seieren til Pillsbury mot VM-utfordrer Isidor Gunsberg:


Harry Nelson Pillsbury

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 3

    • Det fine med slike gamle sjakkbibliotek er jo at de har mange gamle turneringsbøker. Teoribøker kommer og går og er ikke mye verdt 20 år etter sin utgivelse. Men å ha noe autentisk fra store turneringer er gull 🙂

    • Pillsbury var en fantastisk talent, ja – men han ble tidlig så syk a syfilis at han aldri fikk ut sitt virkelige potensiale etter Hastings på samme måte bortsett fra i starten i St. Petersburg der han tok 6.5 av 9 før han kollapset i andre halvdel. Sykdom preget resten av karrieren dessverre til han døde bare 33 år gammel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.