Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 12

Chigorins minneturnering 1909 er en av historiens mest berømte turneringer
Foto: Laskers turneringsbok

 

Rubinsteins store turnering – en kjempesterk minneturnering for Chigorin

Rubinstein! En ekte sjakkelsker kjenner navnet godt. Sluttspillvirtuosen og stortalentet med nervene som ødela så mye for han. I St. Petersburg 1909 var han likevel på topp og meget god. Han vant turneringen sammen med Emanuel Lasker som han slo i innbyrdes oppgjør. De delte førsteprisen på 875 rubler hver og begge regnes som vinnere av turneringen. På de 18 rundene plukket begge 14.5 av 18 mulige – en formidabel score! Rudolf Spielmann og Oldrich Duras ble ut distansert med hele 3.5 poeng på de neste plassene. Turneringen var særdeles sterk og sett i lys av dette skinte Rubinsteins stjerne mer enn både før og etter denne turneringen. Turneringen gikk under navnet Chigorins minneturnering. Spillere som Rubinstein, Lasker, Spielmann, Duras, Bernstein, Teichmann, Scleckter, Tartakower, Mieses, Burn og Vidmar var blant de 19 deltakerne. En storslått turnering som også har en berømt turneringsbok skrevet av Emanuel Lasker. Den boken starter med de berømte ord: «This is a book in which analysis is accurate.» Et spennende kjøp og en bok som finnes i en ny utgave med moderne notasjon.

 


Emanuel Lasker har skrevet bok om turneringen i 1909 – en meget god bok
Fotomontasje med bilde fra Wikipedia

 

Vinnerne Rubinstein og Lasker

Akiba Rubinstein storspilte altså og Hans Kmoch mener i boken sin om Rubinstein at Akiba i denne turneringa nådde toppen av sitt artisteri som sjakkspiller. Partiet mot Lasker er selvsagt viden kjent, men også partiene mot folk som Schlechter og Mieses var det høy klasse over og bondesluttspillet mot Cohn er et berømt lærebokseksempel på hvordan en utnytter dobbeltbonden til motstanderen i et bondesluttspill. Rubinstein var på sitt beste før 1. verdenskrig og i St. Petersburg skinte hans stjerne klarest. Lasker var hardere enn Rubinstein mot de svakere i feltet, men mot de tre andre i toppen fikk Lasker bare 1.5 av 3 eller 50% – Rubinstein tok 100%! Turneringen – The International Chess Congress St. Petersburg 1909 eller Chigorins minneturnering på norsk, ble spilt fra 14. februar til 12. mars 1909. Lasker var på dette tidspunktet verdensmester i sjakk og ifølge Chessmetrics verdensener på historisk elorating der Rubinstein var en god nr. 2. Rubinstein ble verdensener på elo sommeren 2012 og passerte Lasker en periode. Første verdenskrig startet sommeren 1914 og VM-matchen mellom Lasker og Rubinstein som var planlagt i oktober 1914 ble aldri noe av. Rubinsteins fulle potensiale får vi aldri helt vite noe om, akkurat som Paul Keres sin karriere ble amputert av 2. verdenskrig, ble Rubinsteins amputert av 1. verdenskrig.

 


(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Rubinstein sin berømte ut spilling av selveste Lasker:

 


Akiba Rubinstein i 1907/08
Foto: Wikipedia Commons

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 12

 1. Artig! Dagens parti Rubinstein – Lasker 1909 hadde 18. Dc1!
  Og 4. luke hadde Rubinstein – Capablanca 1911 med 17. Dc1!!
  Chessgames.com har då også som «pun» på den siste:
  «If You c1 You’ve Seen Them All»

 2. Spennende å følge dine lærerike kommentarer om de store turneringene, Sven! Kanskje litt overdrevent å skrive at Laskers nedtur begynte i 1912 med tanke på hva som skjedde i de neste store turneringene han deltok i! Den eneste nedturen i hans sjakklige karriere var vel at han ble knust av Capablanca i VM i 1921. Hans resultat i de aller siste turneringene han deltok i var vel middels, men jeg vil si godkjent likevel med tanke på hans alder:-)

  • Delvis enig Åsmund – trekker tilbake kommentaren om Laskers nedtur. Godt noen holder meg i ørene, ellers skulle det tatt seg ut 😉

   Hyggelig å se deg i kommentarfeltet igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.