Løsningen på Romjulsquizen 2021

Løsninger på Sjakkfantomets Romjulsquiz

 

Vinner av Sjakkfantomets Romjulsquiz ble Tore Kolås – vi gratulerer!

Sjakkfantomets Quiz er ikke som andre spørrekonkurranser! Her må du være detektiv og finne spor, legge små puslespillbiter for å få hele bildet til å klaffe! I år fikk jeg spesielt tre ekstremt gode besvarelser som det bare er å bøye seg i støvet av. Takker alle som sendte inn og at Anniken Vestby ikke nådde helt opp i år – vinneren av TSKs Jubileumsquiz – sier noe om at quizen var spesielt vanskelig akkurat i år. Vinneren imponerte stort med 100% score. Vi gratulerer Tore  Kolås fra Trondheim!

Du finner alle de 18 spørsmålene her i egen post

Berømte partier:

1. Karpov – Kasparov VM 1985
a) Parti 24
b) Parti 16

Kommentar: De som har sett Kasparovs oppbygning med 23…Te7 fulgt av 24…Tce8 og 25…f5! i parti 24 glemmer det aldri! Ei heller blekkspruten på d3 i parti 16 – begge i siciliansk åpning med Kasparov som svart.

2. Beliavsky
a) Beliavsky – Agdestein, Oslo 1989
b) Carlsen – Beliavsky, Wijk aan Zee 2006

Kommentar: To klassiskere i norsk sjakkhistorie! Beliavsky var som blant annet Thomas påpeker ukrainsk og ikke russisk, men back in the days hadde vi USSR som vi aller nådig kan kalles et russisk imperiet (roro).

3. Kasparov – Karpov VM 1987
a) Parti 2
b) Parti 24

Kommentar: Et spennende e3 tidlig i partiet fra Karpov var opprinnelig Zaitsevs idé som Thomas kan fortelle, og Kasparovs seier i det 24. VM-partiet på kommando må da være et av VM-historiens sterkeste prestasjoner?

4. San Remo 1930
a) Alekhine – Nimzowitsch
b) Alekhine – Maroczy

Kommentar: Dette er regnet som de to mest kjente partiene fra turneringen som var en av Alekhines virkelig store!

5. Bobby Fischer
a) Saidy – Fischer, USA-mesterskapet 1963
b) Fischer – Myagmarsuren, Intersoneturneringen i Sousse 1967

Kommentar: For de som ikke klarte Fischer – Myagmarsuren bøyer Sjakkfantomet seg og skammer seg i neste omgang i skammekroken. Det var virkelig ikke meningen å gi dere et hint i denne quizen som var direkte feil: Fischer seier mot Myagmarsuren var ikke fra et sjakk-OL – men fra Sousse 1967. Thomas gir: Rene Letelier Martner – Bobby Fischer (0-1), runde 8, OL i Leipzig 1960 og fortjener 2 moralske poeng for det, men de teller dessverre ikke i sammendraget da det blir like opplysninger for alle.

6. Smyslov
a) Smyslov – Botvinnik VM 1954 Parti 9
b) Smyslov – Keres VM-turnering 1948 (runde 17)

Kommentar: En må bare bøye seg i støvet over at alle de tre på pallen klarte denne. Strukturen jeg var ute etter heter forøvrig Karlsbadstrukturen.

 

Norske sjakkspillere:

7. Terje Wibe

Kommentar: Wibe var stormester i postsjakk, angrepsspiller på sin hals og han spilte en rekke ganger Flodhest og i tillegg spilte han flere kjente partier i Wienerparti med Dracula Frankensteinvarianten!

8. IM Magne Sagafoss

Kommentar: Magne er pianist og hans far Morten Trolldalen var en ekstremt dyktig sjakkbegavelse som døde så alt for tidlig. Hans Olav Lahlum var forfatterspiren som trente Magne og de andre i Porsgrunn på den tiden.

9. To spillere fra OSS/Finnmark
a) Erling Kristiansen
b) Atle Grønn

Kommentar: Erling Kristiansen er født og oppvokst i Vardø, mens Atle Grønn bodde 3 år i Vadsø som barn. Begge han banket lynsjakk til den store gullmedaljen. Kristiansen måtte Tal i et sjakk-OL og IM Atle Grønn slo Mikhail Tal i lynsjakk i Spikersuppa i 1989, som en del av arrangementet «Sjakk for Armenia».

10. Aage Vestøl

Kommentar: Tenk at han har slått både Gligoric og Bent Larsen. I tillegg har han slått Rantanen fra Finnland. Men som Tore Kolås korrekt påpeker var dette Matti Rantanen – far til GM Yrjø Rantanen! Beklager nok en gang!

11. Kjell Ole Kristensen

Kommentar: Med far Eskil Kristensen, som vant NNM hele 7 ganger, bror Bjarne som aldri ble mesterspiller og rival Paul Svedenborg måtte Kjell Ole bli en god angrepsspiller og han har da også vunnet NNM to ganger selv.

12. Lars Johan Bordtkorb

Kommentar: Lars Johan er 3 ganger verdensmester i Europajolle og 4 ganger verdensmester i firersjakk og mesterspiller med 2100+ i vanlig brettsjakk!

Det finnes en rekke oppslag på nett om Lars Johan sine bravader!

Berømte turneringer:

13. Den andre Piatigorsky Cup, Santa Monica 1966

Kommentar: Vi lar Egil Arne løse oppgaven: Gregor Piatigorsky var ein verdskjend russisk-amerikansk cellist, med ei sterkt sjakkspelande kone. Desse finansierte (i stor grad) turneringa. Verdsmeister Tigran Petrosjan tok berre 50 %, 7 av 14. Kampen om førsteplassen stod før
siste runde mellom Fischer og Spassky, der Spassky vann mot Donner mot kvit, medan Fischer ikkje klarte å vinne mot Petrosjan med svart. Bill Clinton hadde jo noko med Monica å gjere, for å seie det slik.

14. Saltsjøbaden 1948

Kommentar: Turneringen ble vunnet av jødiske David Bronstein foran blant annet de tre svenske Musketere: Ståhlberg Stoltz og Lundin.

15. EM for juniorer i 1990 (1990/91) i Arnheim i Nederland

Kommentar: Storlaksen er Vladimir Kramnik, som gikk ned i en Pirc-åpning. Rune slo også Hannes Stefansson fra Island i siste runde i et Londonsystem med hvit og ble europamester.

16. Sigurd Svedenborgs minneturnering i Narvik 1979

Kommentar: Her deltok spillere fra Norge, Sverige, Finland, USA og Frankrike, og Gunnar Johnsen tok 4,5 poeng av 9. Larry Evans tok 6 poeng og ble nummer 4. Larry Evans var mannen som skrev introduksjonen til alle Fischers analyser i My 60 Memorable games. Igjen gjorde ikke Sjakkfantomet helt jobben sin! For Egil Arne Standal påpeker at det finnes to Larry Evans. Fischers venn var GM Larry Melvyn Evans, men IM Larry David Evans var med i Sigurds minneturnering i 1979. Så feil kan en quizmaster ta.

17. Gausdal Troll Masters 1992

Kommentar: Kjempen jeg snakket om var Vladimir Kramnik, jeg delte rom med FM Erik Fossan som tok sitt første IM-napp i denne turneringen. Til slutt ble det 4.5 av 9 på Wisløff Nilssen. Kramnik vant på 6.5 av 9 – selvsagt med en helt annen motstand!

18. Intersoneturneringen i Riga i 1979

Kommentar: Tal slo både Polugaevsky og Edmar Mednis. Mednis var født i Riga i 1937 og var dermed jevngammel med Tal (1936). Men Mednis emigrerte til USA allerede i 1950 og møtte dermed ikke Tal over sjakkbrettet før i denne turneringen i 1979.

Du finner alle de 18 spørsmålene her i egen post

Vinneren Tore Kolås får tilsendt et gavekort på 300 kroner hos Sjakkbutikken!

De tre beste ble i år:

1. Tore Kolås^ 50/50 mulige
2. Egil Arne Standal 46/50 mulige
3. Thomas Robertsen* 44/50 mulige

^ Kolås er meg bekjent den første som tar 100% score i en av mine nettquizer!
* Thomas fant en alternativ løsning som var like god som min tenkte løsning på nr. 5 og fortjente strengt tatt minst 2 poeng til.

3 tanker om “Løsningen på Romjulsquizen 2021

  1. Veldig kjekt at min gode ven Tore klinka til med 50/50 ! Imponert! Grønn og Brodtkorb var utanfor mi rekkevidde! Dermed dobbeltsiger til Ørsta – vi er begge eigenleg ørstingar 🙂

    • Ein Standaling og ein Hovdebygding 😂 Rett og slett imponerande — av både Egil og Tore — To som fekk sjakkbarnelærdomen sin i Volda SK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.