Finlands sjakkforbund fyller 100 år

Heikki Westerinen ble hyllet i Harstad i 2019 i anledning 75 årsdagen sin!
Foto: Anniken Vestby

 

Det finske sjakkforbundet fyller 100 år

Det finske sjakkforbundet fyller 100 år i år og markerer dette på flere ulike måter. Når jeg tenker på finsk sjakk, tenker jeg fort på deres største sjakkspillere og sjelden på finske sjakkturneringer – det er synd! Finland burde arrangert mer tenker jeg, og vært forbundet med sjakk i enda større grad enn de faktisk er. Den eldste finske stormesteren jeg kjenner til er Eero Böök som ble født i 1910 og som døde like før han ble 90 år gammel. Han ble utnevnt til stormester etter at sjakkarrieren var over – i 1984. Så kjenner jeg selvsagt til Yrjö Ranatanen som spilte flere ganger i Kalotturneringen og som vant den sterke Svedenborgs Minneturnering i 1979 i Narvik. Ja, her i Nord har vi hatt et fellesskap med finnene og særlig deres store spiller Heikki Westerinen er Norgesvenn. Han vant Kalotturneringen i 1974 og 1975 og har vært mye i Nord-Norge og da særlig i Hammerfest og Harstad opp gjennom årene, selv om vi også har hatt han på besøk en rekke ganger i Tromsø. Mer om GM Westerinen senere.

 

Yrjö Rantanen deltok i Sigurd Svedenborgs minneturnering i 1979 og vant!

 

Finland har fostret 6 stormestre!

Finland har hatt 6 stormestre i følge Wikipedia. Jeg kjenner selvsagt også til Jouni Yrjölä, født 1959 og deltaker på Gausdal i Eikrems turneringer ved en rekke anledninger. Hans elotopp var 2515. Tomi Nybäck er ellers et stortalent fra Finland vi alle kjenner godt til. Han slo Magnus i et parti i Dresden-OL i 2008 med hvite brikker etter praktfullt spill. Dette var Tomi Nybäck sitt beste sjakkår og han slo også til i det finske mesterskapet og vant dette med 9/9 mulige i 2008! Tomi Nybäck har også to remiser mot Magnus Carlsen og ingen tap – han er dermed en av få spillere med plusscore mot verdensmesteren i sjakk! Dessverre lyktes aldri Tomi Nybäck med å passere 2700 i elorating som første finne, men han var oppe på hele 2656. Nyback spilte sjakk-OL i 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012 and 2014. Hans site OL var altså i Tromsø i 2014 der han spilte remis mot Magnus Carlsen som hvit i slavisk! Den sjette stormesteren fra Finland kjenner jeg lite til, det er GM Heikki Kallio.

 

Tomi Nybäck er en stor finsk sjakkspiller med plusscore mot verdensmesteren!
Foto: Wikipedia Commons  |  Stefan 64

 

Heikki Westerinen – Norgesvenn og Finlands mest kjente sjakkspiller

Heikki Markku Julius Westerinen (2362) ble født i Helsinki i Finland den 27. april 1944. Han ble finsk mester i en alder av 16 år. Av utdanning studerte han matematikk, fysikk and kjemi for å bli lærer, men han har viet livet sitt til Caissa og livet som profesjonell sjakkspiller i stedet. I 1967 ble han tildelt tittelen International Master (IM) og han ble senere den første finske stormesteren i sjakk! Denne tittelen ble han tildelt etter seieren i Dortmund turneringen i 1975 der han vant! Heikki ble finsk mester i 1965, 1966, 1968 og i 1970. He har representert Finland i 19 sjakk-OL fra 1962 til 2006! Dette er tett på rekorden til Eugenio Torre som har 22 OL-start!

 

Foto: Wikipedia Commons  |  Anefo / Mieremet, R

 

Finlands første stormester med fin merittliste

Westerinen var blant de første som spilte i Bundesliga. He startet opp allerede i 1973. Han vant Europacupen for lag med Solingen i 1976. Hans beste turneringsresultater regnes å være delt 3. plass i Berlin 1971, 2. plass i Oslo 1973, 1. plass i Palma de Mallorca 1973!, 1. plass i Sant Feliu de Guixols 1973, 1. plass i Stockholm 1975 og ikke minst 1. plass i Dortmund 1975 og 1. plass i London 1979.

 

Vinneren av Dortmundturneringen i 1975 – samme år han ble stormester!
Foto: Wikipedia Commons  |  Peter Bolt

 

75-årsmarkering i Harstad

Westerinen har altså en helt spesiell relasjon til Norge og kanskje særlig til Jan S. Berglund og Stein Jensen her i Nord-Norge. Han ble hyllet i anledning sin 75-årsdag i Harstad høsten 2019 og han har ofte vært gjest ved våre turneringer i Nord. Han har også spilt mye på Gausdal – mer enn noen andre stormestre vil jeg tro – Heikki er Norgesvennenen over alle Norgesvenner i sjakk! Han er taktisk anlagt og spillestilen hans er skarp, aggressiv og med en touch av originalitet i seg. Han liker seg godt etter 1.e4 med skarpt spill som hvit og han har spilte kongegambit i mange år. Med svart har han blant annet spilt mye kongeindisk og han han har sågar gitt ut en bok om en spesialvariant i KID.

 

Jan S. Berglund og Heikki Westerinen i 2019 i Harstad
Foto: Anniken Vestby

 

Heikki i Tromsø ved flere anledninger

Mitt forhold til Heikki er gjennom sjakkens hans og fine partier, men også gjennom tapspartier av unge, norske mestre som har fått gleden av å slå han. Jeg runder av denne spalten med noen partier og en liten historie. Da Heikki kom til Arctic Chess Challenge i 2007 fikk han gratis losji hos faren til en venn av meg. Der trivdes Heikki godt og han hadde en gåtur til spillelokalet. Etter endt første dag i turneringen kom Heikki «hjem» og faren til min venn hadde laget ekte nordnorsk mannfolkmat! Jegergryte! Han ventet spent på hva Heikki ville synes og forventet at finnen var sulten etter en lang dag på «jobben». Heikki kom inn døra, men var ikke interessert i mat – i stedet kontret han invitten til Jegergryte med et klassisk: » Du har inte en øøøl, der han trakk på ø’en! Det hadde faren, og vennskapet var knyttet!

Heikki Westerinen i Tromsø 2007 under Arctic Chess Challenge
Foto: Sven Wisløff Nilssen

 

Heikki sitt kanskje mest berømte sjakkparti:

Tomi Nyback sin seier mot Magnus Carlsen i OL i Dresden i 2008:

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Finlands sjakkforbund fyller 100 år

  1. Utrolig fin artikkel om våre finske venner. Først og fremst er det Heikki Westerinen som har besøkt Nord Norge, men også Yrjø Rantanen kom i sin aktive tid kjørende oppover til oss i nord sammen med Heikki eller andre finske sjakkvenner. Yrjø ble dessverre rammet av sykdom allerede på 90-tallet og døde i 2021.

    Så flott at du er oppmerksom og gir kreditt til våre sjakkvenner i øst, og det er egentlig synd at de ikke har klart å være mer aktive til å lage turneringer selv.

    Heikki er altså vår beste sjakkvenn, og jeg har så mange ganger hatt gleden av å bli banket av ham, men ikke minst treffe en så fin person! Heia Finlands beste Heikki!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.