Vinner av Sjakkfantomets Romjulsquiz 2022 ble Egil Arne Standal

Løsningene på Romjulsquizen til Sjakkfantomet

 

Sjakkfantomets Romjulsquiz 2022 vunnet av Egil Arne Standal

Det var mulig å score 16 poeng. Egil Arne Standal sendte inn en dag før fristen gikk ut og senere på kvelden sendte han inn det siste rette svaret. Selv om han visste at det ikke ble tatt med i det offisielle regnskapet. Han klarte altså 30 av 32 mulige poeng på Sjakkfantomets Romjulsquiz og ble årets vinner. I fjor ble han nr. 2 etter Tore Kolås – så dette smakte nok godt! Nr. 2 i år ble Øyvind Pedersen fra Tromsø, mens Team Vestby med Anniken Vestby og Mads Vestby-Ellingsen ble nr. 3.

De tre beste i Sjakkfantomets Romjulsquiz 2022:

  1. Egil Arne Standal, 30 av 32 mulige
  2. Øyvind Pedersen, 22 av 32 mulige
  3. Team Vestby, 14 av 32 mulige

 

Norske sjakkstjerner

1. Mange norske sjakkspillere ble aldri internasjonale mestre i sjakk, selv om de ville fortjent det. Jeg skal frem til en av dem. Han er den spilleren i Norge med flest IM-napp – uten en tittel. Han har sågar vært over 2400 i rating, men ikke helt på rette måten. Han var teori-sterk, angrepshissig og konsekvent over sjakkbrettet, men la trebrikkene på hylla da hans beste sjakkvenn slo han med en pinlig enkel kombinasjon i et turneringsparti. Hvem tenker jeg på?

Svar: Øystein Dannevig er den norske spilleren som har flest IM-napp uten å bli IM. Partiet han tapte etter en «pinlig enkel kombinasjon» i sin siste turnering, var mot hans gode venn Atle Grønn under NM på Hamar i 2007 i eliteklassen. Partiet er omtalt i boka «Sjakken eller livet» av Atle Grønn.

 

2. Jeg tenker på en tenker i norsk sjakk som liker å gå sine egne veier. Tittelholder må vite, og alt i åpningsspillet skinner det igjennom at han er en romantiker. Skolert i sin tid, men også en som våger å utfordre dogmene. Sist jeg hørte om han og sjakkens hans spilte han lagsjakk i utlandet. Selv om han kan oppfattes som en romantiker, er han posisjonell innerst inne og en kar som er kjent for å være glad i lynsjakkens gleder. Hvem er vi ute etter?

Svar: IM Bjørn Tiller ble IM i 1982, er svært glad i lynsjakk, skolert, og noe av det siste han spilte var lagsjakk i England. Tiller spiller flere romantiske åpninger, deriblant kongegambit, og er glad i det estetiske i sjakken.

 

3. Det er mange stjerner på himmelen slik det er mange stjerner i norsk sjakk. Hvert litt større sted har vel sin lokale Baron som sjakkfolket i hans distrikt ser opp til. Den neste spilleren vi skal frem til har i mange år vært «Fjordens konge» i sjakk. Det går gjetord om første gang han satte bena sine i landsdelens største sjakklubb, da ble det utrolige 100% score og høy sigarføring. Men rett medisin for denne karen var å dyrke sin profesjon og de høye fjell og det har han gjort. Han digger utvilsomt Dagbladet også – og hver dag løses spaltens nøtt – slik holder han spillestyrken oppe. Dessuten har han slått en stormester i klassisk sjakk og hatt høyere Elo-tall en selveste Sjakkfantomet! Hvem er det vi tenker på her?

Svar: Arthur Kjelstrup-Olsen: Kåfjords sjakk-konge, fastlege og fjellgeit! FIDE-rating 2260. Studert medisin og fant rett medisin, nemlig et variert liv der sjakken spilte andrefiolin.

 

4. Vi skal tilbake til en annen tid og til en småby sørpå og en hotellfoajé der han yndet å spille piano. Dette renessansemenneske levde et rikt liv og gjorde det skarpt i sjakkens rike. Sport, sjakk og musikk i skjønn forening om du vil, og i ulike faser av livet. Han livnærte seg da også av sine kunster på to av de tre arenaene og på den tredje ble det også en slant en gang i blant. På sine eldre dager var han trinn, men stilfullt kledd i dress ved anledninger og hans storhetstid i sjakken var på 60-tallet. Hvem var herren?

Svar: Daan de Lange, levde som pianospiller i Norge, i Stavanger og på Hamar, proff fotballspiller i Ajax i Nederland en periode og blant annet Norgesmester i 1960.

 

 

Internasjonale helter

5. Vi skal til en kar som har slått Kasparov i lynsjakk, slått Peter Leko i langsjakk og som er født samme år som min søster – når det enn måtte være. Han er en kjent lynhai som liker seg som fisken i vannet hvis brettet brenner og brikkene flyr. Hans største forse er at han ikke er dogmatisk, men kreativ og dynamisk. Dessuten kommer han fra et av verdens mest respekterte sjakkland må vite. Selvsagt er han en tittelholder og selvsagt er han fortsatt aktiv, om enn ikke like sterk som på 90-tallet. Hvem tenker jeg på her?

Svar: Manuel Bosboom fra Nederland er en spektakulær lynhai. Det er ikke så mange som er IMer i sjakk som har slått Kasparov i kjente lynsjakkpartier, og som har slått Leko i langsjakk. Denne karen kommer altså fra sjakklandet Nederland, er født 1963 som min søster og er kreativ som få på brettet. Han spiller fortsatt.

 

6. Mannen vi nå skal frem til var en fremdragende provokatør over sjakkbrettet. Dessuten er det sagt om han at han er sitt lands kanskje viktigste person for sjakken av en kar som bør vite slikt. Han kommer fra en av sjakkens store land og noen av partiene hans, der han slår noen av de sterkeste spillerne i verden, er så originale at du aldri glemmer dem. Likevel ble han aldri stormester i sjakk, men navnet hans vil likevel alltid skinne i sjakkens rike. Fryktet, berømt og beryktet var han – men hva er mannens navn?

Svar: Michael Basman, England: 16. mars 1946 – 26. oktober 2022: IM 1980. Mest kjent for det mest kreative og provoserende åpningsspillet som kan tenkes, med f. eks. 1. e4 g5?! «sitt lands kanskje viktigste person for sjakken» i følge Raymond Keene – han startet svært mange barneturneringer blant annet!

 

7. Vi skal over til den tredje meget kjente sjakkspilleren som var både berømt og beryktet i sin tid. Heller ikke han ble stormester i sjakk, men det er en skam spør du meg. Få har vel spilt forrykende angrepssjakk som denne karen eller lekt seg med verdensmestre som akkurat han? Presis som Sjakkfantomet, uten sammenligning for øvrig, kom han for sent inn i sjakkens rike til å bli virkelig god. Likevel ble han avsindig god på sin greie, noe som har beriket sjakkhistorien. Han var en av de største sin nemesis – men hvem var han?

Svar: Rashid Nezhmetdinov (1912-1974), fantastisk angrepsspiller, tok visstnok sjakk seriøst først i 1936, og så kom krigen, så først i 1946 startet den egentlige sjakk-karrieren hans. Han hadde plusscore mot flere verdensmestre, blant annet Mikhail Tal!

 

8. Vi skal til en som virkelig var en helt et år. Det var før han ble stormester i sjakk og det kom som et Guds under på motstanderne. Han gjorde rett og slett tidenes prestasjon av en IM i sjakk. Spillet hans var også fenomenalt og året etter ble han noe fortjent utropt til stormester i sjakk av verdenssjakkforbundet. Byen han døde i står i nyhetsbildet i vår tid og selv om han vant mange flere turneringer enn den han vant da han gjorde tidenes prestasjon av en IM – så vil ikke meningmann innen sjakken kjenne navnet hans! Han har allikevel vunnet over kjente verdensmestre og det går fortsatt gjetord om seieren hans i et stort mesterskap! Hvem var han?

 

Svar: Vladimir Savon (1940-2005). IM 1967. Vant sensasjonelt Sovjetmesterskapet i 1971, med 15 av 21, uten tap, 1,5 poeng foran Tal og Smyslov, og 2 poeng foran Karpov. Ukrainer, døde i Kharkov.

 

 

Nordnorske sjakkpersonligheter

9. Mannen er ikke blant oss mer, men han er født i et fiskevær på Finnmarkskysten og sviktet aldri sin bakgrunn og dialekt til tross for at han flyttet sørover og ble en sjakkspiller av rang. Mannen yndet også å lære den unge generasjonen opp, gjerne gjennom små kurs eller lynsjakk med skitprat og gode historier til. Best var han kanskje som bakspiller eller historieforteller – der var han uovertruffen og da særlig når han fikk fortelle om sin tid, om adelskalenderen i norsk sjakk eller om noe annet snadder innen sjakkens rike. Springere på b3 og g3 hatet han, da han var posisjonsspiller på sin hals – men av det angrepsglade slaget. Hvem var han?

Svar: Erling Kristiansen (1936-2022). Norgesmester 1972, hans store sjakkår. Født i Vardø, og flyttet sørover. Store sjakkhistoriske kunnskaper, glad i å fortelle. Hatet springere på g3, noe han fortalte ungdommen!

 

10. Joda, han var litt rund, veldig pratsom og ekstremt oppmerksomhetssøkende. Han gikk da også på samme gymnas som meg i sin oppvekst i Tromsø – byens fornemme utdanningssted der mang en ung sjakkspire har satt sin fot. Denne karen ville dog opp og frem og han flyttet i ung alder sørover for studier og, skulle det vise seg, masse sjakk! Hans penn var utsøkt og han er mer kjent som skribent og organisator, enn som sjakkspiller. Allikevel var han en sterk spiller som deltok både på landslaget og i Eliteklassen. Norsk sjakk ville ikke vært den samme uten denne karen og typisk nok løftet han mange opp og frem gjennom sitt store nettverk til roller både i og utenfor sjakkens rike. Hvem var denne ruvede skikkelsen i norsk sjakk og andre steder?

Svar: Knut Bøckman (1932-2008). Sjakk-skribent, organisator, og sterk spiller – var i eliteklassen og sjakk-OL 1958.

 

11. Det er ikke mange som har kommet til kongen for sine meritter, men det har denne karen. Han har hatt og har mange jern i ilden og jeg spiller relativt ofte med han på nett og koser meg med det! Scoren min er pen, men det er ikke fordi han ikke er en dyktig sjakkspiller – for det er han virkelig! Jeg har bare et tak på karen. Vi to har forresten to sjeldne ting til felles! Begge har sølv fra Junior-NM og begge er til enhver tid på «best-lista» på nettstedet vi spiller lynsjakk på. Vi har også gått på samme gymnas og det var da begge ble bitt av sjakkbasillen – han ble forresten to alen større enn meg i sjakk, selv om vi begge har spilt i en turnering sammen – men kun møtt hverandre i lynsjakk. Hvem er han?

Svar: Sverre Heim, Norgesmester i 1980. Lege, kreftforsker, fikk Kong Olav Vs kreftforskningspris i 2011. Andreplass i junior-NM 1969, 20 år før Sjakkfantomet tok sitt sølv.

 

12. Tromsø sjakklubbs ungdom har fostret mange sterke spillere – vi skal til en av de sterkeste. Han vokste opp og spilte sjakk med blant annet broren til forfatteren Anne Holth og etter hvert gikk han på det etter hvert så berømte gymnaset i Tromsø. Også han tok turen sørover for å studere, slik de to siste profilene vi skulle frem til gjorde det. Der ble det mye sjakk, stor fremgang og særdeles flotte prestasjoner. Jeg har forresten en fryktinngytende score på mannen, tørr ikke si det høyt, men hvisker at det var en nytelse hver gang. Mannen har forresten undervist i skolesjakk i statene når han bodde der, men nå er han tilbake i hjemlandet og trives med det. Hvem er denne storspilleren som Sjakkfantomet har slått opptil flere ganger?

Svar: Nils Ragnar Grotnes, føtt 1964, sterk Tromsø-spiller med sølv og bronse fra Eliteklassen i sjakk. Har bodd en lengre periode i USA, men kom tilbake og påsatte seg ved Trondhjem for noen år siden.

 

 

Kvinner i norsk sjakk

13. Hun må ha vært det vakreste norsk sjakk fostret i min tid som turneringsspiller, for hun fikk faktisk et oppdrag med et modellbyrå samme år som hun gjorde sitt livs sjakkprestasjon. Vel smaken er som baken – delt, men ett er sikkert – hun hadde talent i sjakk som få andre selv om flere i familien er sterkere enn henne over brettet. Ja, hun kom fra en sjakkfamilie, klatret til toppen av norsk sjakk for kvinner i sine glansdager og fikk selvsagt Norsk Sjakks Bragdpremie i sin tid. Hun er nå tilbake i sjakkens rike etter et langt opphold, og er blant veiviserne i kvinnesjakk som viser at dette kan være en livslang hobby. Men hvem er hun?

Svar: Nina Hagesæther. Hennes livs sjakkprestasjon var delt førsteplass i junior-NM i 1995 med Helge Nordahl. Men hun tapte omkampen og har dermed sølv fra Junior-NM og mye mer.

 

14. Hun kommer også fra en sjakkfamilie, det gjør de vel nesten de fleste toppspillerne? Men denne dama klarte likevel, eller nettopp derfor, å legge sjakkbrikkene på hylla. I hvert fall turneringsbrikkene, for jeg vet at hun fortsatt elsker spillet, og hun har blant annet reist til VM-kamper for å følge Magnus Carlsen. Både pappa og bror var habile spillere, ja broren har faktisk tatt på spillet igjen i godt voksen alder og slår hardt fra seg. Hun var Norges beste i sin tid som toppspiller og fikk både en tittel og mange sjakk-OL. Hvem er hun?

Svar: Ingrid Dahl. Norges første WIM. Står hos FIDE med 2120. Broren heter Fredrik A. Dahl, som i 2022 fikk 5/9 i Senior-VM.

 

15. Vi skal til en dame som har trent med selveste Knut Jøran Helmers. Hun har kanskje sett sine beste dager over sjakkbrettet, men spiller likevel med stor innlevelse og lyst. Hun har betydd mye for norsk sjakk, klubben sin og er en dyktig kommunikator. Hun er som Sjakkfantomet glad i å spille backgammon på si, til å skrive når lysten er der og byr på seg selv. Dessuten har hun vært over 2100 i Elo og har en tittel for kvinner. En liten fugl har visket meg i øret at få om noen i kvinnesjakken har så mange historier å fortelle fra sjakkens rike, men hvem er hun?

Svar: Sylvia Johnsen. WFM som gjerne skriver i gode vendinger om sjakk, oftest mest fokus på noe som gjelder klubben hennes OSS.

 

16. Vi skal til sjakkens nestor for kvinner som i godt voksen alder spilte på landslaget under sjakk-OL med det som må ha fortonet seg som småjenter for henne. Poeng fikk hun selvsagt også i sjakk-OL, men noen tittel fikk hun aldri i sjakk. Eller – i postsjakkens rike ble hun WIM – ja, for hun elsket sjakk så høyt at det ble spilte mye postsjakk også opp gjennom årene. Hun var selvsagt Norgesmester for kvinner mange ganger og en stjerne i norsk kvinnesjakk i sin tid. Alltid korrekt, alltid hyggelig og med en stille fremtoning på eldre dager. Hvem var denne damen?

Svar: Mary Klingen, vant kvinne-NM 1952, 54 og 55. Fjernsjakk-WIM 1992. Deltok på det norske kvinnelaget i sjakk-OL i Luzern 1982.

 

 

Bokpremie på 300 kroner og mye ære og berømmelse til Egil Arne Standal!

Å vinne hos Sjakkfantomet er først og fremst en ære. Men det er altså et gavekort som kan brukes til en bok i premie til beste besvarelse hos Sjakkbutikken – den er valgfri.

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.