Magnus gruset Ding Liren i Saint Louis

Magnus Carlsen imponerer mer enn noensinne fortiden – i fartsdisiplinene!
Foto: Lennart Ootes

Så ble siste spilledag av matchen mellom Magnus Carlsen og Ding Liren et lite antiklimaks. Det var rett og slett for lite å spille om og utfallet var nesten gitt på forhånd. De spilte ikke om lynsjakkrating engang, siden matchen allerede var gått i Magnus sin favør. FIDE har nemlig en døv regel som sier at når en match er avgjort – vil resten av de eventuelle partier som blir spilt – spilles uratet. Dermed hadde Magnus kun tre ting å spille for. Gleden av å vinne, prestisjen det gir å vinne 5-minutters avdelingen i lynsjakk også – og selvsagt det å gi Ding Liren en ekstra ripe i lakken – eller skal vi si ti ekstra griller i hodet? For slikt vil en merke resten av sjakklivet der Magnus nå har ett stort psykologisk overtak på Ding Liren. Ja, for denne matchen må ha gjort skikkelig vondt for selvtilliten til kineseren som har spilt så godt den siste tiden mot alle – bortsett fra Magnus Carlsen!

Det ble spilt 12 partier med lynsjakk siste spilledag og Magnus sopte inn det ene poenget med de svarte brikkene etter det andre. Totalt vant han 5 av de 6 svartpartiene og totalt slo han til med kalasseier 8.5 – 3.5 i minimatchen over de siste 12 partiene som altså ikke telte med i sammendraget. Totalt vant Magnus matchen med 67-25. Den knusende scoren i hurtigsjakk var 4 seire for Magnus, 0 seire for Ding Liren og 6 remiser. I lynsjakken med 8 partier med 10 minutter per spiller og 12 partier med 5 minutter til hver spiller vant Magnus 12 partier totalt, tapte to og spilte 6 remiser. Det betyr at Magnus har satt ny toppnotering noensinne i lynsjakk med 2974 på ratinglisten og han ville passert 3000 med god margin (3008) om FIDE ikke hadde så fjollete regler og all lynsjakken ble ratet. Totalt vant Magnus 16 av de 30 partiene, han tapte to – begge i lynsjakk – og han remiserte 12 partier. For en oppvisning! For en spiller! Å tenke seg til at han er norsk er nesten litt surrealistisk om jeg skal si det selv all den tid vi er et lite land som ikke hadde all verdens sjakktradisjoner da Magnus vokste opp.

Partiene siste spilledag var de minst velspilte og mange av dem gikk over stokk og stein og det ble tilslutt utvilsomt et flatterende resultat for Magnus ettersom Ding Liren ble brutt mer og mer ned og ikke fikk noe ut av sine gode stillinger. Det fikk et tragisk utslag det 23. partiet der Magnus reddet seg ved at Ding Liren ble flagget på tid og ikke vant partiet til tross for at han hadde konge og tårn mot konge og bare skulle matte i løpet av noen få trekk. Men Magnus var stort sett best på både stilling og tid og selv om det var endel grove feilskjær så var det en velspilt match alt i alt. Min favoritt dag var dag to med 10 minutters lynsjakk der Magnus virkelig var i storform og spilte som en helt! Bedre tror jeg aldri jeg har sett Magnus spille i lyn – og det er vel ikke så rart da han hadde hele 10 minutter per parti – men og resultatmessig var det et forbløffende skue vi fikk se. Nå gleder vi oss til fortsettelsen og jeg minner om at London Chess Classic starter alt fredag 1. desember og Sjakkfantomet dekker selvsagt herligheta!

Her et av mine to favorittpartier fra siste spilledag med lynsjakk:

3 tanker om “Magnus gruset Ding Liren i Saint Louis

 1. Hei Sven!
  Ble søkkimponert over Magnus sitt spill i denne matchen. Tror knapt jeg har sett makan til lynsjakk over brettet som det vi ble vitne til med det spillet som vår mann presterte.

  Og bare så det er sagt: Ding Liren er ingen pudding i lynsjakk. I fjor toppet han jo lynsjakkratinga noen skarve poeng foran Magnus! Men her fikk jeg nesten vondt av å se han bli nedsablet på en slik måte. Satt nesten og håpet at han skulle vinne et og annet parti for jeg syntes han ble mer og mer nedsunket ved brettet for hvert parti…stakkars!

  Virker som Magnus nå har funnet tilbake til sitt gamle jeg. Han virker fokusert og i bobla når han spiller. Så også ut som han ikke ble sur eller frustrert når han tapte. Så ut som fokuset var på neste parti. Lover godt for fortsettelsen!

  Til slutt: Jeg så at Nakamura satt og chattet under matchen Grischuk-Lagrave på chess.com for et par uker siden og han påstod at han selv og Grischuk var de mest naturlige lynsjakkspillerne i verden. Var flere som spurte hvorfor ikke han regnet Magnus som en naturlig lynsjakkspiller. Naka sa at Magnus er svært sterk i lyn men han er ingen lynsjakkspiller, han bare er supersterk i sjakk og flyter på det i lyndisiplinen. Mulig jeg gjengir det han sa litt upresist men det var nå hovedpåstanden hans. Litt merkelig synes jeg…men kanskje er han inne på noe?

 2. Nei, jeg tror ikke Nakamura er inne på noe Jonny.

  Han er nok bare sjalu på Magnus slik han er sjalu på Kasparov og dersom han kan si noe nedsettende om disse to – gjør han det.

  Magnus er en naturlig lynsjakkspiller uten tvil – han er en intuitiv spiller uten stort behov for å regne lange varianter og slike spillere er ofte de aller beste i lynsjakk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.