Grischuk slått 15.5 – 10.5 av sterktspillende Magnus

Magnus knuste Grischuks finaledrøm med seier 15.5 – 10.5 tirsdags kveld

 

Onlinesjakkens gleder når et nytt nivå når Chess.com i høst arrangerer sitt store mesterskap der Magnus har vært totalt suveren! En drømmefinale mellom farts-fenomenet Hikaru Nakamura, eller den kommende lynstjernen Sergei Karjakin, er i vente og den finalen gleder vi oss til!

Før matchen mot Grischuk hadde statistikk-teamet til spillestedet Chess.com regnet på sannsynlighetene i matchen ut fra kjente data fra begge spillere i de respektive disiplinene de skulle spille mot hverandre. Magnus var som ventet suveren med sin skyhøye onlinerating som ingen matcher i verdenstoppen for tiden. Han ble antatt å skulle vinne så mye som 19.5 – 9.5 i denne matchen som trolig ville få tett opp mot 30 partier fordelt over de mer enn 3 timene matchen varte. Det ble spilt lynsjakk med 5 minutter og 2 sekunders tillegg, lynsjakk med 3 minutter og 2 sekunders tillegg og bullet med 1 minutt og ett sekunds tillegg. Statistikkanalysene regnet ut Grischuk sine sjanser i matchen til å være 3.5% slik at Magnus altså var 96.5% favoritt. Det hørtes heftig ut i mine ører – men jeg hører hva dere sier Chess.com-team og jeg liker det!

Jeg liker at i stedet for å spille et kjedelig langsjakkparti over 3 timer som fort ender i remis i Berlin-varianten i spansk – så spilles det heftig lynsjakk over like mange timer og vi får en verdig vinner. Jeg liker at verdens suverent beste sjakkspiller er norsk, at han heter Magnus Carlsen og at han er en spillende verdensmester som er med på moroa. Dessuten liker jeg at bestemann faktisk vinner. At det spilles så mange partier at den beste faktisk er best – også i praktisk spill! Magnus gikk da ut fra start med mord i blikket, stål i ben og armer og det ble steinhard kamp hele veien til Magnus så ut til å ha kommet på innsiden av Grischuk sitt gode og satt griller inn der. Ja, for Magnus fikk hard kamp i starten, men utover i 5 2-disiplinen ble det stadig mer og mer klart at Grischuk var den som brukte mest tid, den som knakk under press og den som kom på etterskudd i matchen. Da alle de 7 første 5-minutterspartiene, med 2 sekunders tillegg var over, sto Magnus igjen med en knusende 6-1 score i denne disiplinen. Hvilken spiller! Hvilken kraft! For et pågangsmot! Magnus er mer suveren enn Anand, Kramnik, Kasparov og Karpov var tilsammen i sin tid i fartsdisiplinene og kun Bobby Fischer i kongerekka kan sammenlignes. Fischer skurte som kjent gulvet med Tal og Petrosian – som var de to beste russiske lynsjakkspillerne på slutten av 60-tallet – men det var og er en helt annen tid.

La det være sagt med en gang – Magnus tapte alle de tre Fischerrandompartiene mot Grischuk. Sjakk960, som det også kalles, er ikke lett og de samme mønstrene som er kjent fra klassisk sjakk gjelder ikke der og dermed er Magnus sin gode intuisjon noe han ikke kan stole på. Det så vi i siste Fischerrandomparti der Magnus viste at han ikke er trygg på rokadereglene engang – han gikk rett inn i en drepende rokade fra Grischuk som angrep Magnus sin konge med rokadetårnet slik at hele kongerike falt! For en ydmykelse da matchen var vunnet og finalefesten skulle vinnes.

Men Magnus fikk mer motstand i 3 2-lynsjakken enn han fikk i 5-2 lynsjakken og mønsteret var klart igjen. Grischuk kjempet som en løve i starten – med han klarte ikke å matche Magnus på tid og han klarte ikke å matche Magnus under press og dermed måtte han bite i gresset og Magnus vant denne økten med hele 5.5 – 2.5. Vi har en suveren verdensener i sjakk og hans navn er Kong Magnus! Men igjen måtte Magnus ned i Fischerrandom da de skiftet disiplin og gikk over til bullet. Der spilte Grischuk hjem de to første bulletpartiene også – slik at Magnus sto med tre strake tap! – og i det fjerde så det også stygt ut for Magnus før Grischuk bukket seg bort og tapte. Magnus tok seg så sammen og scoren i den klassiske bulleten med 1 min og 1 sekunds tillegg ble tilslutt 4-4 før Magnus altså ble overkjørt i siste Fischerrandomparti som da var i bullet og ble regnet inn i det regnskapet slik at Grischuk faktisk vant bulleten 5-4 – hvem hadde trodd det? Særlig etter at Magnus gruset Wesley So hele 12.5 – 0.5 i bullet på lørdag så var det ikke mange som levnet Grischuk en sjanse her. Men Grischuk er mentalt sterk og han viste i denne matchen at han kan ta a hell of a beating – og allikevel stå oppreist og slå tilbake i matchens siste fase. Derfor var denne matchen spennende helt til det siste på sett og vis da hvert enkeltparti ble en opplevelse. Magnus Carlsen vant matchen til slutt 15.5 – 10.5 – og at de «bare» fikk spilt 26 partier vitnet om hard kamp i hvert enkelt parti. Vel blåst Magnus!

Her er et av 5 2-oppgjørene der Magnus virkelig imponerte i en sicilianer:


Én tanke om “Grischuk slått 15.5 – 10.5 av sterktspillende Magnus

  1. Og ikke nok med at Magnus vinner stort. Så holder Aryan ledelsen i VM for juniorer og skal i dag spille 9.runde mot vidunderbarnet Praggnanandhaa på bare 12 år!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.