London Chess Classic R4: Caruana tok første stikk

Fabiano Caruana har festet grepet i London med en svartseier mot Karjakin
Foto: Arrangøren i London  |  Lennart Ootes

En svale gjør ingen sommer og en fattig seier på 20 oppgjør skaper ingen god turnering under London Chess Classic. Likevel tok turneringen seg kraftig opp i fjerde runde der hvitspillerne klemte til fra start med spennende spill i de fleste partiene. Vachier-Lagrave fikk en klar fordel mot Magnus, Wesley So spilte en spennende Benkøgambit mot Adams som hvit(!) – altså med motsatte farger – og Karjakin og Caruana gikk løs på hverandre i en hard kamp som endte med at hardtspillende Caruana gikk hen og vant med de svarte brikkene. Morsomt var det.

Vachier-Lagrave spilte italiensk mot Magnus Carlsen med motetrekket a4 tidlig. Han fikk en klar fordel underveis, vant en viktig bonde og sto på randen til seier. En liten feil til fra Magnus og Voila – hvits fordel ville trolig vært vinnende. Men den feilen kom aldri – Magnus forsvarte seg oppfinnsomt og hadde hele veien god kompensasjon i løperparet og da han ble aktiv på slutten av partiet var alle problemer over. Magnus har blitt en forsvarskjempe og han er svært vanskelig å bryte ned selv når han står meget tvilsomt som i dag. Det jeg har litt problemer med å forstå – er hvorfor Vachier-Lagrave ikke prøver en mer komplisert variant enn italiensk mot Magnus. En variant som passer hans taktiske blikk, hans gode regneferdigheter og hans angrepsspill. En slik variant er f.eks. skotsk og sågar hadde en Evansgambit vært spennende å se på dette nivået.

Wesley So skal har full kreditt for å spille noe spennende og interessant med hvit mot feltets svakeste kort. Han ofret i en Reti en bonde med b4 fulgt av a3 slik at vi fikk en Benkøgambit med motsatte farger. Dessverre var Adams relativt godt forberedt på selv det – disse guttene kan alt! – og han red av stormen og sto best med sin merbonde. Men Wesley fikk brutt i sentrum med 15.e3! og han fulgte opp ved å ta sentrum med 17.d4 og stillingen var på det tidspunktet trolig i en slags dynamisk balanse. Hvit hadde god posisjonell kompensasjon for bonden. Etter dette fulgte det en lang rekke avbytter før hvit vant bonden tilbake i sluttspillet og partene kunne ta remis etter 31 trekk etter en ærlig fight.

Namamura har min sympati i denne turneringen og mot Ian Nepomniachtchi så gikk amerikaneren inn i en åpen sicilianer og det ble en g3-Najdorf der Nakkis fikk en drageoppstilling mot seg – altså en fianchetto på begge parter. Etter 22 trekk hadde hvit etter mitt skarve skjønn og Stockfish 8 sin evaluering – en betydelig fordel. Dessverre ville Nakkis for mye for fort og med 23.f4? spilte han bort hele fordelen i ett trekk – synd! I de kommende trekkene byttet partene av alt av tunge offiserer og det sto bare igjen å ta remis etter 32 trekk av et bedrøvelig parti sjakk.

Vishy Anand har hatt store problemer mot Aronian i perioder og deres innbyrdes score er 9 seire for Aronian og 5 seire for Anand med en ur grøde remiser på toppen. Anand spilte i dag anti-Marshall med 8.h4 og 9.d3 mot Aronians spansk, men fikk likevel smake på d5-pisken. Anand valgte til slutt å ta imot bonden på e5, men Aronian hadde hele veien meget god kompensasjon i løperparet og sjanser på kongefløya. Anand så seg i trekk 21 og 22 nødt til å gi tilbake bonden og styre partiet mot remis – en klok beslutning for var det noen som fikk sjanser i dette oppgjøret så var det Aronian. En tam remis i 31 trekk.

Rundens oppgjør var utvilsomt Karjakin som spilte åpen sicilianer og han fikk bryne seg på Taimanovvarianten til Fabiano Caruana. Amerikaneren var best forberedt og Karjakin, som i går kunne tatt ledelsen i London ved å avslå remistilbudet fra Aronian og vinne en vunnet stilling – noe som ikke var lett i tidsnøden – fikk i dag smake Caissas vrede for at han feiget ut og tok remis. Ja, for Caruana var ikke like gavmild med de sorte brikkene når han fikk opp en gullstilling og med sterkt spill knuste han all motstand og vant i stor stil. Dette er dagens parti her hos Sjakkfantomet. Bon Appétit!

Turneringen er i ferd med å ta seg opp og jeg venter bare på at det virkelig skal eksplodere nå. For Magnus var det viktig å ikke tape med svart mot Vachier-Lagrave – som er den store utfordreren i Grand Chess Tour 2017 og vi skal være glad Magnus slapp med skrekken. Magnus møter i 5. runde Wesley So med hvite brikker – vi gleder oss til fortsettelsen!

Runde 4: Tirsdag 5. desember

 • Hikaru Nakamura 1/2-1/2  Ian Nepomniachtchi
 • Wesley So 1/2-1/2  Mickey Adams
 • Maxime Vachier 1/2-1/2  Lagrave – Magnus Carlsen
 • Vishy Anand 1/2-1/2  Levon Aronian
 • Sergey Karjakin  0-1  Fabiano Caruana

Runde 5: Onsdag 6. desember kl. 17 – 24

 • Ian Nepomniachtchi – Sergey Karjakin
 • Fabiano Caruana – Vishy Anand
 • Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave
 • Magnus Carlsen – Wesley So
 • Mickey Adams – Hikaru Nakamura

 

Turneringens offisielle hjemmeside

Partiene hos Chessgames.com og en tabell

Video av 4. runde med Yassir Seirawan, Maurice Ashley & Co på Youtube

 

Her er Caruana sin seier over Karjakin kommentert av Sjakkfantomet:

2 tanker om “London Chess Classic R4: Caruana tok første stikk

 1. Hei fantomet!

  Hvordan kan både 9.Ld3 og 9.Lf4 være spilt tidligere når 8. – b5. bare er spilt en gang før?!

  Jon Kristian

 2. Hei Jon Kristian

  Hehe, jeg tenkte nok at noen ville spørre om akkurat det! Grunnen er rett og slett at en sjakkstilling kan nås via ulike trekkrekkefølger! Stillingen etter hvits trekk nr. 8 var bare nådd i ett eneste parti før – og der ble altså 8…b5 spilt som dermed nesten var en nyhet. Mens partiet etter trekket 8….b5 ble det samme som både det der 8…b5 var spilt før og et parti der det meste var likt, og b5 var spilt før, men der et annet trekk ble spilt i trekk nr. 8.

  Dermed vet du også en gammel kunnskap: Nemlig at et sjakkparti kan ha flere teoretiske nyheter!? For det kan ha ulike stier der det er ulikt alle andre i noen deler av stien, mens det er likt andre på andre steder!? Forvirret jeg deg litt nå? Det var meningen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.