Til himmels med Hammer

Jon Ludvig Hammer vant Kragerø Resort Chess 2018
Foto: Anniken Vestby

Jon Ludvig Hammer har hatt noen tunge år siden februar 2016 – da han toppet ratingkurven sin med en aldeles strålende topprating på hele 2705. Der er han ikke nå, han falt nemlig nesten like raskt ned, som han fòr opp – og i ettertid har han vel Jon Ludvig innrømmet at han ikke helt hadde nivået inne. Det var altså ikke noe Hokus Pokus Jon Ludvig kunne gjøre for å holde ratingen så skyhøyt oppe. Vi som kjenner Jon Ludvigs spill godt – vet likevel at han har et skyhøyt toppnivå for det har han vist ved en rekke anledninger. Jeg nevner det åpenbare – nemlig seieren mot Magnus Carlsen i Norway Chess 2015. Men han har også slått sterke folk som Wang Hao, David Navara og Vassily Ivanchuk i enkeltpartier og kan på sitt beste altså slå hvem som helst – og da særlig med hvite brikker.

For Jon Ludvig er en typisk hvitspiller. Det betyr at han er god til å opparbeide seg fordeler alt i åpningsspillet og at han har ferdighetene til å ri denne fordelen gjennom hele partiet. Han er en dreven posisjonsspiller – og en slags Magnus Carlsen light med de hvite brikkene. En spiller på skyhøyt nivå, som spiller sterk posisjonell sjakk og som har en av sine store styrker i sluttspillet. Den andre styrken vil jeg si er posisjonsspillet og den tredje er åpningsspillet. Men først og fremst er Jon Ludvig en helstøpt sjakkspiller som siden januar 2010 har vært over 2600 i rating på alle lister – imponerende! Riktignok var han på to lister nede på 2599 – men kun en pedant vil legge vekt på det. Jon Ludvig har vært en ekte superstormester i 8 års tid nå.

 Posisjonsløven Hammer sitt beste turneringsresultat begynner å bli gammelt!
Foto: Anniken Vestby

Forunderlig nok er Hammer sitt beste turneringsresultat snart 10 år gammelt – han storspilte nemlig i Europamesterskapet for lag i 2009 i Novi Sad der han banket turneringens store spiller Pavel Eljanov (2717). Hammer tok sterke 6.5 av 9 og han var tapsfri på Norges førstebord. Kun Pavel Eljanov (2823), Alexander Morozevich (2820) og Vugar Gashimov (2813) hadde bedre TPR enn Jon Ludvig i EM for lag 2009! Hammers prestasjons-rating lå på 2793 og det tallet svinger det fremdeles av.

I Kragerø la Jon Ludvig grunnlaget for seieren i turneringen med de hvite brikkene. Han nedla to av sine argeste konkurrenter med nettopp hvit, og da tenker jeg på seirene mot IM Bragi Thorfinnsson og IM Espen Lie. Når han også slo GM Kjetil A. Lie med de svarte brikkene var saken biff – Biff à la Hammer! Ja, for det var Hammer Time i Kragerø i år og Jon Ludvig fikk sitt etterlengtede comeback på toppen av tabellen. Igjen gikk mye opp i rating og igjen storspilte han tidvis i turneringen. Nei, jeg har ikke glemt at han ble Norgesmester i sommer – men denne turneringen føltes rett og slett mye bedre og sterkere enn det Jon Ludvig har gjort på en god stund. Det må være en skikkelig opptur og kanskje bruker han premiepotten på å spille mer – jeg tror det vil være nøkkelen for mer suksess.

 

Seieren mot IM Espen Lie var selvsagt et nøkkelparti da det ble spilt i siste runde
Foto: Anniken Vestby

I Kragerø innledet Hammer ved å slå WIM Sheila Barth Sahl – og så remiserte han IM Jovanka Houska i 2. runde før han slo FM Johannes Haug med hvit. Så remiserte han IM Kristian Stuvik Holm med svarte brikker i runde 4. Etter de tre første rundene skrev Sjakkfantomet: «GM Jon Ludvig Hammer er tross en remis mot IM Jovanka Houska feltets klare favoritt» – og favoritt var han og det viste han i resten av turneringen. Ja, for når han i rundene 5-7 tok tre strake og slo både Bragi fra Island og Kjetil A. Lie fra Norge viste han de andre i feltet vinterveien. Den strabasiøse ferden som bare en kjentmann med styrke vet å mestre. Det var Hammer Time i Kragerø.

Jon Ludvig er slik jeg ser det en «trendspiller» – en spiller som er emosjonell på godt og vondt og som spiller på sitt beste i medgangsperioder. Han har nå medvind og det forundrer meg ikke om han spiller seg inn blant topp-100 i verden igjen i løpet av kort tid. I øyeblikket har Hammer en Live-rating på rundt 2630. Det blir spennende å følge Jon Ludvig i hans neste langsjakkturnering. Norsk sjakk trenger en sterk Jon Ludvig Hammer av flere grunner. Han er slik jeg ser det en viktig støttespiller for Magnus, han er utvilsomt en stor motivator for de unge spillerne våre og har gir ekstremt viktig matching til de kommende stjernene. Jon Ludvig har noe viktig og riktig å lære bort og han er en stor støttespiller for norsk sjakk. Vi gratulerer Jon Ludvig med seieren i Kragerø og venter spent på fortsettelsen.

 

Her er Jon Ludvig sin stilrene hvitseier mot IM Bragi Thorfinnsson i 6. runde:


Aktuelle lenker:

Turneringsservice klasse A i Kragerø

Turneringsservice klasse B i Kragerø

Chessbomb med partier fra Kragerø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.