Wesley So utfordrer Magnus under Norway Chess

Wesley So slo Magnus med Carlsens egen medisin – tålmodig posisjonsspill
Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess

 

Norway Chess går sin brokete gang. Det startet med at Aryan Tari ikke fikk plass i årets utgave, så fikk Mamedyarov tannverk og så ut til å måtte stå over turneringen – men heldigvis fikk han kyndig tannlegebehandling i Stavanger og det viste seg at han kunne spille. Så kom det virkelige dramatikken. Ding Liren ble utsatt for en sykkelulykke da han var ute på sykkeltur med sin far i regionen og det resulterte i et brudd på det ene hoftebenet hans. Liren ville gjerne forsøke å se om det var mulig å spille videre, men siden en må bruke sterke smertestillende medisiner etter en slik operasjon Liren gikk gjennom i helga – så var det eneste rette at han ikke fullførte denne turneringa i Stavanger. Arrangøren innså dette og dermed blir det 9 stykker som fullfører Norway Chess – ja, for la oss da inderlig håpe at problemene nå er over for arrangøren.

 

Magnus gikk i passivitetens felle

Magnus Carlsen sin klare ledelse gikk tapt da han tapte for Wesley So med de svarte brikkene i en slavisk åpning der Magnus spilte svart i avbytte-varianten i slavisk. Wesley spilte på små fordeler og forbedret stillingen sin gradvis mens han hele tiden tok bort Magnus sine muligheter til aktivt motspill. Magnus danset litt etter Wesley So sin pipe i dette partiet og bidro sterkt til tapet gjennom passivt spill. Han hadde flere ganger sjansen til klart mer aktive muligheter, men det virker på meg som om han var inne i en «Spill det solid-modus» i stedet for en «Jeg trenger motspill nå-modus». Magnus undervurderte slett ikke hvits sjanser i dette partiet, og han sa i en intervjusituasjon etter partiet at han tidlig kjente på at han hadde problemer stillingsmessig. Da han så bukket en bonde med 23…Ld8? var løpet strengt tatt kjørt selv om Magnus faktisk hadde noen forbedringer etter dette som kunne satt So sin teknikk på prøve. Uansett var det en strålende oppvisning vi fikk fra Wesley So i dag – det er bare å la seg imponere!

 

En svært viktig seier i karrieren til Wesley So

Denne seieren til Wesley kom i grevens tid og kan være et sjakkhistorisk vendepunkt dem imellom. Wesley So tapte terreng i kandidatturneringen og var ikke på høyden i det amerikanske mesterskapet heller – en seier i Norway Chess for amerikaneren med 2778 i rating vil bety et stort løft for han og partiet i dag vil uansett bety enormt for selvtilliten i rivaliseringen med Magnus. Dette var nemlig Magnus sitt første nederlag i 2018 og Wesley So sin aller første seier mot Magnus! Det betyr at Wesley So etter en mengde remiser og noen tap – tar steg og prøver å vinne med hvite brikker – interessant. Seieren kom også på et viktig tidspunkt i karrieren til So – som trenger et løft etter et meget labert år. I fjor sommer mistet Wesley So treneren Tukmakov og kanskje vil en ny trener være det riktige for han om han finner et topp kvalifisert kar slik f.eks. Magnus og Caruana har det i Peter Heine Nielsen og Rustam Kasimdzhanov. Uansett er Wesley So slik jeg ser det et usedvanlig stort talent og jeg tror vi vil høre mye fra den kanten i årene som kommer.

 

Aronian, Karjakin og Caruana har også seire i denne remisturneringa

Aronian, Karjakin og Caruana har alle spilt hjem en seier hver siden sist. Caruana spilte ned Karjakin etter alle kunstens regler i runde 5 i et flott parti der Karjakin hjalp endel til ved å åpne for løperparet med d5? og siden la hvit komme vel lett til grøten. Allikevel var det sterkt spill i en engelsk som lå bak resultatet til Caruana som nå er oppe på 50% score. Aronian slikket også sår i runde fire der han nedspilte Mamedyarov i et langt og særdeles velspilt sluttspill. Kongespill av Aronian som viser at han tilhører den ypperste verdenseliten i sjakk og at det kun er et sidespor at han er ute av topp-10 i øyeblikket. Karjakin slo Vachier-Lagrave i en teoritung Grünfeld-struktur etter mye godt spill i fjerde runde og er med på 50% score. Leder gjør Magnus og Wesley So som begge har +1 – resultatlisten er litt komplisert å følge fordi Ding Liren blir nullet ut – men Magnus skulle nå møte han i runde 7 – så Magnus har kun to runder igjen av turneringen, men Wesley, som ligger halvpoenget bak Magnus jo har tre runder igjen å spille. Så lettest å tenke at begge ligger på +1 i øyeblikket.

 

Her er Wesley So sin sterke seier mot Magnus Carlsen:

 

Aktuelle lenker:

9 tanker om “Wesley So utfordrer Magnus under Norway Chess

 1. Godt å se at «medgang-supporter-syndromet» ikke i nevneverdig grad har rikket losbåten sjakkfantomet ut av kurs. Havet gynger, men fyrtårnene står. Glimrende og edruelig analyse i en hardt prøvet stund, hvor f eks undertegnetde måtte ned i kjelleren og hente et par Nøgne Ø for å holde livsmotet i vater.

  Og faktisk bør vår filippinske/amerikanskkjøpte venn få et klapp på skulderen for et godt parti før vi heiser anker.

  • Takk Thomas von S.,
   Du holder koken her i kommentarfeltet og det setter jeg stor pris på. Hva er vel en blogg med bare Sjakkfantomet? Nei, noen røster fra dypet trenger vi og Sjakkfantomet trenger som kjent både påfyll og sin anerkjennelse for å stå et løp ut 😉

   Magnus utsetter oss for prøvelser vi ikke ante livet rommet, og skaper en spenning i turneringen som jeg ikke så komme. Har nemlig satt en virkelig pent slant på pjokken denne gang og jeg har som kjent peilet inn vinnerne i de 4 siste mesterskapene jeg har oddset på. Klarer Magnus brasene slik at Sjakkfantomet hover inn, mon tro!?

   • Magefølelsen sier dette ang odds…
    og jeg er ingen trollmann: Du har rett i år også !

    (ps lover ikke tipse kemneren)

 2. Solid analyse av partiets gang, Sven. Da jeg bladde fort gjennom det var det passivitet som slo meg også, uten at jeg brukte særlig tid på å lete etter alternativer. Men intuisjonen sa meg umiddelbart at han kunne valgt mer aktive planer. Satt også litt med følelsen av Magnus fikk smake litt sin egen medisin, og det er jo noe de aller fleste sjakkspillere misliker…det å spille mot seg selv på en måte. Det kan være en liten psykologisk nøtt, og denne gangen klarte ikke Magnus å knekke den.

  • Sant det – å smake egen medisin kan være tøft å håndtere og avbyttevarianten i slavisk er jo så kjedelig, så kjedelig på sett og vis – men en skulle tro det var Magnus sin kopp med te. Så kanskje ble han kunstig dysset i søvn og var ikke årvåken nok i det avgjørende øyeblikket da han spilte Ld8? !?

   • Jeg tror forsåvidt også det er en stillingstype som burde passe Magnus som hånd i hanske, men kanskje heller som hvit enn sort?

    • Jeg mener vel strengt tatt at stillingen bør passe Magnus med begge farger. Har jeg forstått Peter Heine rett mener han at mertempoet i akkurat denne stillingstypen kan bli et problem, i stedet for en fordel fordi hvit må røpe sine planer først og det ikke er lett å finne plan. Det tror jeg ikke helt på…

     Magnus har faktisk tapt den svarte stillingen før – mot Kamsky helt tilbake i 2005, men allikevel tror jeg at han nå – etter å ha fått en leksjon vil spille sterkt neste gang han møter avbyttevarianten.

     Jeg har jo ellers spådd at Magnus ikke taper en VM-match mot Magnusspill – altså rolig posisjonsspill med vekt på sluttspillet. Det tror jeg fortsatt er en riktig analyse – So sin seier var mere unntaket som bekrefter regelen om at Magnus er god i rolige strukturer – også som underdog – selv om mange eksperter drar lange, og voldsomme, konklusjoner etter tapet mot So, ser jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.