Til himmels med Wesley So

   Wesley So gikk helt til topps i belgiske Leuven under Grand Chess Tour
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle hjemmesidene


Et stort talent slår ut i full blomst

Så ble det et av tidenes største sjakktalenter som gikk helt til topps i Grand Chess Tour sin første etappe – GCT Leuven 2018. Wesley So fra Filippinene har slått seg opp i den ypperste verdenseliten i sjakk helt uten å gå på en russisk sjakkskole, uten å motta stor støtte fra mor, far og nærmiljøet og slett ikke ved å få all verdens goder fra ulike turneringsarrangører. Ei heller har han hatt mange trenere eller sekundanter opp gjennom årene. Har er selve naturtalentet i dagens toppsjakk. En Capablanca om du vil. Wesley er rett og slett unntaket som bekrefter regelen om at en i sjakk må få hjelp på ferden mot den ypperste toppen. Wesley har nærmest klatrer Mount Everest solo – og det er uhørt i vår tid selv om en datamaskin har vært han beste venn.

Wesley So med kanonscore i hurtigsjakken!

I belgiske Leuven viste Wesley So seg totalt overlegen i hurtigsjakkdelen der han scoret 7 av 9 mulige – men normal poenggiving – og dermed var han hele 1.5 poeng foran sine to nærmeste utfordrere Maxime Vachier-Lagrave (2789) fra Frankrike og Levon Aronian (2764) fra Armenia. Disse fikk begge 5.5, mens lynsjakkfantastene Nakamura og Karjakin begge fikk 5 av 9 mulige i hurtigsjakken og de jaget dermed So på noen håndlengders avstand. Wesley imponerte dermed stort i hurtigsjakkdelen som han gikk igjennom helt uten tap, og på en imponerende måte, der han slo spillere som Nakmura og Anish Giri i fint driv og sopte inn totalt 5 seire på 9 partier. Dermed hadde han et meget godt utgangspunkt før lynsjakken med vanlig poengscore – for hurtigsjakkdelen ble doblet opp slik at Wesley sine 7 poeng ble til 14 i sammendraget og dermed ledet han med hele 3 poeng på Vachier-Lagrave og Levon Aronian før lynsjakken startet.

 

Sergey Karjakin tapte i den avgjørende sisterunden, men ble nummer to – sterkt!
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle hjemmesidene

 

Wesley sliter fortsatt med å få ut potensialet i lynsjakk

I lynsjakken fikk Wesley det meget tøft – la det være sagt med det samme. Etter tap alt i første parti mot Karjakin var det straks spenning i mesterskapet igjen. Det skal være sagt at Wesley spilte mange remiser i lynsjakken og at hans strategi var å spille så solid som mulig, og dermed ri inn ledelsen til totalseier. Wesley er nemlig mer nifs i hurtigsjakk enn i lynsjakk og hans strategi lyktes til slutt – men ikke uten sverdslag. For de tre forhåndsfavorittene i lynsjakkdelen – Karjakin, Nakamura og Vachier-Lagrave – som alle er særdeles nifs i lynsjakk – og som alle hadde en sjanse på førsteplassen – jaget Wesley So helt inn i siste runde der han tapte mot nettopp Nakamura.

 

Hikaru Nakamura slo Wesley i begge lynsjakkpartiene – men tapte i hurtigsjakken
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle hjemmesidene

 

En dramatisk sisterunde…

Sisterunden ble dermed særdeles spennende og både Karjakin og Vachier-Lagrave hadde sjansen til å suse forbi Wesley So ved å vinne i denne høydramatiske sisterunden! Karjakin fikk en leksjon av Mamedyarov og var aldri nær seier i sitt parti – men håpet fra Frankrike, Vachier-Lagravem som spilte hvit mot Anand hadde all verdens sjanser og sto sågar til vinst underveis og da ville han suse opp på 22.5 poeng i sammendraget – et halvt poeng foran Wesley So. Men Tigeren fra Madras bet tennene sammen og den gamle verdensmester bet så godt fra seg at han til slutt snudde partiet og tok seieren hjem. Dermed tapte både Karjakin og Vachier-Lagrave på bestilling i siste runde slik at Wesley So gikk helt til topps i belgiske Leuven. Gratulerer!

 

Wesley So gikk helt til topps i Leuven og han var svært glad da alt var over
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle hjemmesidene

 

Anish Giri fikk kjørt seg mot Wesley!

Grunnlaget for seieren kan vi si at Wesley la ved å slå Anish Giri i alle tre oppgjør! For en bragd! Derfor har jeg kommentert hurtigsjakkpartiet mellom disse to, som ble en morsom affære. So sine to nemesis i lynsjakken ble Nakamura og Mamedyarov som begge slo vesle So med 2-0 i lynsjakkdelen. I hurtigsjakken slo dog Wesley begge to og det var som nevnt der han la grunnlaget for sluttseieren. På delt andreplass totalt kom Karjakin og Vachier-Lagrave i sammendraget av GCT 2018 – begge på 21.5 poeng – halvpoenget bak Wesley So. Nakamura tok 21 poeng på fjerdeplass mens Aronian tok 20.5 på femteplass. Disse fem var i en klasse for seg selv da Grischuk endte opp som sekser med 17.5 totalt.

 

Vachier-Lagrave la beslag på andreplassen sammen med Karjakin
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle hjemmesidene

 

Ny turnering starter opp i Paris!

Allerede onsdag 20. juni starter en blåkopi av turneringen i Leuven opp i Paris. Der skal det altså spille hurtigsjakk i tre dager med totalt 9 runder for så å gå over til lynsjakk over to dager. Dette blir en ny spennende utgave av Grand Chess Tours hurtigsjakk og lynsjakk – og så må vi vente til august før det braker løs i Saint Louis. Der skal 3. og 4. del av denne Touren spilles og først ut er Saint Louis Rapid & Blitz 10-15. august og så har vi den tradisjonsrike klassiske sjakkturneringen Sinquefield Cup fra 17. august til 28. august. Det blir mye sjakk fremover folkens!

 

Caruana lærte seg en viktig lekse før VM-matchen

Hva lærte vi så av lynsjakken og hurtigsjakken i Leuven? Jo, at det fortsatt er stor forskjell på de beste i verden i disse disiplinene, at Caruana sliter tungt i begge disipliner og at han trolig blir et lett offer for Magnus Carlsen dersom det skulle bli omspill i VM i november. Dermed må Caruana ha en klar matchstrategi som går ut på å vinne mesterskapet under selve mesterskapsdelen. Det kan bli tøft.

 

Fabiano Caruana kom nest sist i sammendraget og la kun Anish Giri bak seg…
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle hjemmesidene

 

Tabeller:

Your Next Move, sammenlangt Hur Lyn Png   GP

1. Wesley So                                 14    8     22     13
2. Sergey Karjakin                         10  11½  21½    9
2. Maxime Vachier-Lagrave           11  10½  21½   9
3. Hikaru Nakamura                       10  11     21      7
4. Levon Aronian                            11    9½  20½   6
5. Alexander Grischuk                      8    9½ 17½   5
6. Shak Mamedyarov                       9     8    17     4
7. Vishy Anand                                 5     9½ 14½  3
9. Fabiano Caruana                          7    6½  13½  2
10. Anish Giri                                    5     6     11    1

GP=Poeng i Grand Prix-poeng i Grand Chess Tour sammendraget.

Your Next move, hurtigsjakk:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  0    Pts

1. Wesley So                            –  ½  ½  ½ 1  1  1  1 ½  1      14
2. Levon Aronian                      ½  –  ½  0  1  ½  ½ 1 ½ 1      11
2. Maxime Vachier-Lagrave     ½ ½  –  ½ ½ ½ ½  ½  1 1      11
4. Sergey Karjakin                   ½  1  ½ – ½ ½  1  0  ½ ½      10
4. Hikaru Nakamura                 0  0 ½ ½ – 1  1  0  1  1         10
6. Shak Mamedyarov               0  ½ ½ ½  0  – ½  1  1 ½        9
7. Alexander Grischuk              0  ½ ½  0  0 ½ –  1  1  ½       8
8. Fabiano Caruana                 0  0  ½  1  1  0  0 –  0  1         7
9. Vishy Anand                        ½  ½  0 ½  0  0  0  1 –  0         5
9. Anish Giri                             0  0  0 ½  0 ½ ½  0  1  –         5

Your Next Move, lynsjakk     01 02 03 04 05 06 07 08 09 10        Pts

1. Sergey Karjakin                  — ½½ 10 ½0 11 ½½ 10 ½1 11 ½1    11½
2. Hikaru Nakamura               ½½ — 00 1½ 01 11 11 11 ½0 01        11
3. Maxime Vachier-Lagrave   01 11 — ½1 00 ½1 ½0 ½½ ½1 1½    10½
4. Alexander Grischuk           ½1 0½ ½0 — ½1 10 ½1 ½½ 10 ½½    9½
4. Vishy Anand                       00 10 11 ½0 — 0½ ½½ ½½ 11 ½1      9½
4. Levon Aronian                    ½½ 00 ½0 01 1½ — 1½ ½½ 10 11      9½
7. Shak Mamedyarov             01 00 ½1 ½0 ½½ 0½ — 11 ½½ 0½      8
7. Welsey So                          ½ 0 00 ½½ ½½ ½½ ½½ 00 — ½1 11   8
9. Fabiano Caruana               00 ½ 1 ½0 01 00 01 ½½ ½0 — ½½      6½
10. Anish Giri                          ½ 0 10 0½ ½½ ½0 00 1½ 00 ½½ —    6

 

Her er Wesley So sin fortreffelige seier over Anish Giri fra hurtigsjakkdelen:

Aktuelle lenker:

 

3 tanker om “Til himmels med Wesley So

  1. Hei! «Et naturtalent slår ut i full blomst»? Det jeg reagerer litt på er at det høres ut som hans første triumf i møte med verdenseliten. Det er det jo ikke. Han var jo over 2820 og luktet på førsteplass på verdensrankingen i fjor vinter/vår, etter å ha vunnet Wijk, blant annet. Han har hatt betydelig tilbakegang siden det, så hadde det ikke vært bedre å skrive noe om at han ser ut til å være på riktig vei igjen?

  2. Du har et absolutt poeng. Det jeg skrev var vel: «Et stort talent slår ut i full blomst» som en overskrift for et avsnitt.

    Dette gjorde jeg fordi Wesleys for første gang, meg bekjent, utklasset et felt bestående av verdenseliten i sjakk ved å vinne hurtigsjakkdelen så suverent. Men enig i at det ville styrket artikkelen at jeg problematiserte dette med at han har hatt en karrièretopp og venter på sin neste som kanskje kommer nå.

    Er dessverre ikke helt på hugget med sjakken og da skriver jeg kanskje ikke like godt som før…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.