Dortmund 2018 – Jan-Krzysztof Duda imponerer!

Jan-Krzysztof Duda ligger godt an etter 4. runder i Dortmund
Foto: De offisielle hjemmesidene til Sparkassen Chess Meeting 2018

 

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke får rockefot av å se Giri manøvrer som en Buddistisk munk uten et øye for blind vold på sjakkbrettet. Ei heller liker jeg den sedate Kramnik når han ikke tar frem hele verktøyskrinet sitt. Derfor er det herlig å se at det kommer nye verdensstjerner opp på sjakkstjernehimmelen og en av dem heter Jan-Krzysztof Duda og er verdens beste juniorspiller i sjakk! Han har passert Wei Yi i rating og han har sågar passert landsmannen Radoslaw Wojtaszek og blitt ny nr. 1 i Polen med hele 2737 – en ny stjerne er født. Han skal i disse dager la lyset sitt skinne i Dortmund – dessverre kun over 7 runder – men vi gleder oss til de tre siste rundene etter at Duda startet som et fyrverkeri før han ble skutt ned av Vladimir Kramnik – Mr. Dortmund himself!

Dortmund startet med fire remiser av fire mulige i første runde, og når bare Duda vant i andre runde – mot en svak Nisipeanu som satte bort en bonde – så fryktet jeg at dette ikke var en turnering å følge med på. Giri og Kramnik i samme turnering er minst en kjedelig kar for mye, og når også George Meier står på startstreken – nei, nei og atter nei! Men så kom tredjerunde og da satt jeg pal! Jammen kan disse guttene spille sjakk! Ikke minst Jan-Krzysztof Duda – denne unge spilleren som ligner på en ung utgave av Austin Powers på bilder når han tar brillene på seg – men som er en traust kar med mye erfaring som studerer sjakk time inn og time ut – og som bød sin landsmann Radoslaw Wojtaszek opp til dans i 3. runde. De skulle danse en tango for to – i Trompowsky – der bare en kom levende ut av det. Det ble en herlig dans, et herlig parti og en flott seier for unge Duda som våget å utfordre Anands sekundant, og sin egen kollega på det polske landslaget, så til de grader! Han utfordret ikke bare Wojtaszek, men han grep også sjansen når landsmannen bukket stygt med 22…Dc5?? og fant det fine, men enkle 23.Da4! og vant i stor stil etter at det falt en hel offiser i svarts leir. Duda er god og Duda er utvilsomt fremtiden for polsk sjakk og endelig, endelig – skal Polen få en mann som trolig kan klarte helt inn i topp-10 i verden. Det har de ikke hatt på lang, lang tid…

 

Kramnik er stor stjerne i Dortmund og må skrive mange autografer
Foto: De offisielle hjemmesidene til Sparkassen Chess Meeting 2018

 

Wojtaszek har riktignok vært oppe på 16. plass – men han faller som et termometer om natten hver gang han kommer for høyt opp. Polen er jo en sjakknasjon med lange og rike tradisjoner. Dette er vuggen til store spillere som Akiba Rubinstein, Savielly Tartakower og ikke minst Miguel Najdorf. Store navn og Rubinstein er den største av dem alle – nr. 1 i verden i 25 måneder i tidsperioden 1908-1914 – i den andre verdensmester i sjakk, Emanuel Lasker, sin regjeringstid. Men Rubinstein fikk aldri sin VM-match – første verdenskrig ødela for det og kanskje er Rubinstein den sterkeste spilleren i historien i forhold til egen samtid, som aldri ble verdensmester i sjakk. I nyere tid – etter at elosystemet ble innført i 1971, så har altså Polen aldri hatt en topp-10 spiller. Det er litt rart siden landet har hatt en rekke store spillere godt over 2600 og landet har sågar hele 43 stormestre og i den senere tid har de stadig fått et sterkere landslag i sjakk. Mye av takken for det tror jeg spillere som Bartosz Socko og ikke minst Radoslaw Wojtaszek skal ha – de er ikke bare dyktige sekundanter og trenere, de har staket ut en ny kurs og vist vei for unge polske spillere med sin profesjonalitet og seriøse innstilling.

Så vil Duda nå topp 10? Det kan bare tiden vise – men selv er jeg overbevist om at det kun er et spørsmål om tid. Duda er nemlig allerede en erfaren sjakkspiller med et stort register og en universell spillestil som imponerer. Han har som nevnt vunnet to partier i Dortmund, men han tapte i fjerde runde for Kramnik. Allikevel er det noe befriende med en spiller som drar opp en Trompowsky av hatten, som byr opp til dans med skarpt spill, og som også kan spille meningsfylte sluttspill med stor pondus. Så allsidig. Merk deg navnet først som sist – det er Jan-Krzysztof Duda. Han ble polsk mester i sjakk i mai ved blant annet å slå Wojtaszek i innbyrdes oppgjør og med 6½/9 vant han mesterskapet. Han er absolutt en mann for fremtiden.

Det er også andre spillere som imponerer i Dortmund og da tenker jeg på Ian Nepomniachtchi som i 3. runde rundspilte hjemmehåpet Liviu Dieter Nisipeanu etter alle kunstens regler. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke er en stor fan av Nepomniachtchi og det kommer nok delvis av at han har banket Magnus mer enn det som godt er – og at han kan være litt sjablongspiller – og lire av seg trekk etter trekk uten å tenke så dypt. Slikt liker jeg ikke, det er ikke morsomt om favorittene dine går på en blemme bare fordi de spilte alt for fort. Men noen ganger er Nepo som en ulv i hønsegården, og da er han ikke vondt å be. Han eter opp alt han kommer over og går til verks på en måte som en Anish Giri bare kan misunne han. Dagens parti er derfor fra Nepomniachtchis hånd – for det er flott sjakk han bedriver Tyskland nå om dagene.

 

Nisipeanu taper med svart mot en sterktspillende Nepo i dagens parti
Foto: De offisielle hjemmesidene til Sparkassen Chess Meeting 2018

 

Kramnik da? Sjakkfantomet kan vel ikke skrive om Dortmund uten å nevne Big Vlad med et ord eller to? Nei, det går ikke – skulle virkelig tatt seg ut! Kramnik er jo kongen av Dortmund med hele 10 seire i den tyske storbyen. Men det virker på meg som om noe av luften gikk ut av Kramnik etter at han i 2011 vant sin 10. seier der. I hvert fall har spillere som Vachier-Lagrave, Adams og Caruana tatt seirene de senere årene og i fjor ble Radosław Wojtaszek vinner. I år håper jeg på landsmannen Duda – men enn så lenge – etter 4 runder – så leder hele fire mann og det er Jan-Krzysztof Duda, Vladislav Kovalev, Ian Nepomniachtchi og Vladimir Kramnik. Gamle Kramnik er altså med i toppen i sitt 44. leveår og det er også den 24 år gamle hviterusseren Vladislav Kovalev som slo Anish Giri i en blodig 3. runde der vi fikk hele tre avgjorte partier. Nå håper vi på en blodig avslutning på det hele og at den beste spilleren står på toppen av pallen når alt er over.

 

Vi tar en titt på et parti fra Dortmund der Nepomniachtchi spilte sterkt!

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Dortmund 2018 – Jan-Krzysztof Duda imponerer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.