Sjakk-OL: USA festet grepet i 8. runde


Sjakk-OL – her ved Nederlands lag – fikk en dramatisk dag under 8. runde
Foto: Anniken Vestby

Så ble det en svært begivenhetsfull dag under 8. runde av sjakk-OL – en dag som skilte klinten fra hveten. Norge fór opp til en brillefin 10. plass etter seieren mot Hellas. Sverige raste ned til 37. plass og slik fortsatte det. Sveriges tapte nemlig 1-3 mot Østerrike og trøsten var at Nils Grandelius holdt remis på førstebordet mot Marcus Ragger og fortsatt utviser storfin form med en 2771 -prestasjon. Det var så vidt gutta slo Hellas, men med Johan Salomon som matchvinner tok vi seieren hjem og alle hjerter gledet seg. En god prestasjon det. Det ble forøvrig en fantastisk dag i sjakk-OL – de store helters dag!

 

Caruana opp i ryggen på Magnus!

Den største helten av dem alle het Fabiano Caruana og han truer nå Magnus Carlsen på verdensrankingen i sjakk. Hvor stor er avstanden til Magnus sier du? Det er nå 4.5 poeng mellom Magnus og Caruana! Caruana slo Mamedyarov og det på utsøkt vis ved å ta litt risiko, spille hardt på vinst og ved å holde et hvitpress hele veien. Pent spill rett og slett og Caruana imponerer meg som aldri før. Shankland vant også for USA slik at amerikanerne vant en tett og spennende match 2.5 – 1.5 etter at Wesley So omsider gikk ned. Dermed leder USA sjakk-OL alene med 15 av 16 mulige lagpoeng.

 

Norge møter England i neste runde

Polen har 14 lagpoeng og de spilte uavgjort mot Armenia i denne runden etter fire remiser der Duda sin remis mot Aronian på førstebord går inn i historiebøkene som en svært så spektakulær remis. På tredjeplass med 13 lagpoeng følger et kobbel av nasjoner, vi tar dem i rekkefølge. Aserbajdsjan, India, Frankrike, Kina, Armenia Tyskland og England. Norge ligger altså på plassen bak England med et lagpoeng mindre og vi møter Adams og Co i neste runde. Der stiller lagene med Michael Adams (2712) mot Aryan Tari (2618), Luke McShane (2672) mot Frode Urkedal (2587), David Howell (2689) mot Benjamin Arvola Notkevich (2493) og Gawain Jones (2677) mot Johan Salomon (2477). Adams og Howell har hvit på førstebordet for England. Dette blir tøft for de norske guttene!

 

Norge ligger før Russland på 10. plass!

Det viktigste er å slå svenskene sies det og Sverige falt etter dagens tap helt ned til 37. Hvor har russerne forresten blitt av? De ligger på 11. plass – plassen bak Norge og peser oss i nakken. Karjakin, Nepo, Kramnik og Co har altså etter 8 runder gjort det dårligere enn Tari, Urkedal, Christiansen, Arvola og Salomon! Forstå det den som kan. Ellers er det verdt å nevne at USA skal opp mot Polen i 9. runde, Kina spiller mot Aserbajdsjan og at India spiller mot Armenia. Det blir fortsatt veldig spennende under sjakk-OL som har hele 11 runder.

 

De store helters dag!

Krishnan Sasikiran ble indisk helt – den eneste som vant for India under 8. runde slik at India med Anand slo Tsjekkia. Tyskland er altså oppe på en 8. plass og deres helt heter utvilsomt Daniel Fridman som har tatt 6.5 av 7! Han reddet laget i 7. runde med en feberaktig remis for så å vinne i 8. runde og ta lagets eneste seier mot Spania slik at de faktisk vant den matchen. Han har altså stort sett vunnet rubbel og bit og har 2959 i eloprestasjon i dette mesterskapet! England vant i 8. runde og er altså med i medaljekampen etter at Luke McShane ble helten deres –  han var den eneste som vant i oppgjøret mot Israel da han slo Maxim Rohdstein. Frankrike kjemper kjempehøyt – Etienne Bacrot var den eneste som vant og ble dagens franske navn i oppgjøret mot Ukraina der han slo sterke Yuriy Kryvoruchko (2695). Kina vant over Nederland og Anish Giri slik at medaljehåpet lever. Deres helt ble Bu Xiangzhi (2712) som slo Loek van Wely. Det var dagens helte-vise – som du skjønner kjære leser, så var det mange gode enkeltprestasjoner under sjakk-OL og det drar seg virkelig til nå på slutten.

 

Kina leder kvinneklassen:

Kina og Ukraina har begge 14 lagpoeng og de ligger dermed på de to første plassene i kvinneklassen. USA, Ungarn, Aserbajdsjan, Armenia og Kasakhstan har alle 13 lagpoeng og er med i gullkampen. Kan vi si det samme om Russland når tre runder gjenstår? De ligger i hvert fall nå på 8. plass med 12 lagpoeng. Norge slo i denne runden Skottland hele 3-1 og klatret opp til en 40. plass på tabellen og dette var helt nødvendig for å holde Sverige bak seg da svenskene vant 3-1 over Singapore. Sverige ligger dermed på 42. plass og Norge er beste nordiske kvinnenasjon.

 

Onsdag får vi nok en vidunderlig dag. På de 5 øverste brettene vil det svinge:

1. Polen mot USA!
2. Aserbajdsjan mot Kina!
3. India mot Armenia
4. Tyskland mot Frankrike
og så… Tamtatata!
5. England mot Norge!

Kjempers fødeland mot Vikingene fra nord – hvordan tror du dette vil ende?

 

Skittent spill under FIDE sitt presidentvalg

PS: I dag den 3. oktober er det valg av FIDE-president under OL. Dette er den skitneste affæren under hele OL og selv om President Kirsan Iljumzjinov er ute, så går vi neppe mot mye lysere tider. Mitt tips er at Makropolis slår Arkady Dvorkovich i valget og at Short ble en dukke i det store spillet. Så vil korrupsjonen, det kriminelle og alt annet være ved det samme. Verden vil bedras og det er nesten utrolig hva sjakkfolket finner seg i. Norge er blant de nasjonene som ikke har gått åpent ut å støttet en kandidat og trolig har de inngått en hestehandel slik Norge har gjort tidligere.

Det er vel kjent at Norge i sin tid støttet kandidaten, og skurken, Silvio Danailo om presidentvervet hans til det europeiske sjakkforbundet. Vennen hans – den daværende president Jøran Jansson – skal under kampen for å få sjakk-OL ha inngått en hestehandel med Danailov og i gjenytelse overtalt de andre nordiske landene til å stemme på Danailov, og gjort en hestehandel med dem, i Danailovs kamp for å bli president i det europeiske sjakkforbundet. Denne hestehandelen er viden kjent og kan stå som et symbol på hvordan politikk føres innen sjakkens rike. Nå har jeg dessverre ikke troen på at det er grønnere innen vanlig politikk, men det er verdt å merke seg at Norge ikke er et foregangsland innen sjakk. Du kan lese mer om hvordan sjakk-OL ble til i denne spennende artikkelen hos Virkelig fra 2014.

Selv om Norge altså i år enda ikke har gått ut med hvem de støtter i skrivende stund er det åpenbart at de vil støtte russiske Dvorkovich. Muldvarpen og Edderkoppen fra Sjakk-OL i Tromsø vil være blant de mange som sørger for det. Jeg tror også dette er det beste å gjøre for Norge i år da Nigel Short ikke har noen reell sjanse. Jeg registrerer også at en oppegående mann som Peter Heine Nielsen foretrekker Dvorkovich med god margin. I Dvorkovich sitt team finner vi blant annet GM Kouatly Bachar som er venn av Morten Sand – som vel er blant de norske delegatene til FIDE-kongressen. Du kan lese mer om Dvorkovich sin kamp mot Georgios Makropoulos på førstnevntes nettsider.

 

Her er dagens bilder fra Anniken Vestby:

 


Caruana og Shankland ledet USA til en sterk 2.5 – 1.5 seier mot Aserbajdsjan
Foto: Anniken Vestby

 


Nakamura spilte et dramatisk parti der det til slutt endte opp med remis
Foto: Anniken Vestby

 


Verdenstreeren Mamedyarov ble presset ned av en sterkere spiller
Foto: Anniken Vestby

 


Vishy Anand har fortsatt en god score under sjakk-OL
Foto: Anniken Vestby

 


Benjamin Arvola Notkevich får selvfølgelig spille mot England i 9. runde – så får vi  da se om GM-tittel-toget går med Benjamin ombord eller på perrongen…
Foto: Anniken Vestby

 


Den norske helten ble i 7. runde Johan Salomon som storspiller med TPR = 2702!
Foto: Anniken Vestby

 


Den norske treneren Kjetil Stokke booster opp stemning sammen med Sheila før rundestart
Foto: Anniken Vestby

 


De unge jentene til Norge Hanna B. Kyrkjebø og Monika Machlik var med å bidra med seire da vi slo Skottland hele 3-1
Foto: Anniken Vestby

 


Batumi er en by mellom det moderne i indre bykjerne og det gammelmodige
Foto: Anniken Vestby

 


Brødrene til Alfred Nobel startet med olje i Batumi. Her fra Nobel-museet
Foto: Anniken Vestby

 


Oljen ble fraktet i store rør fra Baku til Batumi og bidro til at oljen kom videre til Europa der prisen er høy
Foto: Anniken Vestby

 


Dommer og fotograf Anniken Vestby er en energiplugg som trives i rosa og som noen dager trives med å være turist før rundene i tillegg til alt annet
Foto: Anniken Vestby

 


Angola stilte fargerike på start før 8. runde i sjakk-OL. Stilfullt!
Foto: Anniken Vestby

 


Thailand har et svært ungt lag og Asia ligger 50 år foran Afrika i sjakk
Foto: Anniken Vestby

 

 Lubov heter den stolte damen med hatt
Hun spiller på det internasjonanle laget som består av spillere med et handikapp
Foto: Anniken Vestby

 


Albanias kvinnelag med en dommer i midten – bredden er stor under OL
Foto: Anniken Vestby

 

Et parti det er verdt å få med seg er Aronians kampremis mot Duda fra Polen:

 

 


Alle dommerne under årets sjakk-OL som er en massemønstring!
Foto: David Llada

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Sjakk-OL: USA festet grepet i 8. runde

  1. Hei, og takk for god bakgrunnsinfo. Også rundt hestehandelen og-Tromsø OL. Sjakkverden har slitt lenge med FIDE`s ledelse. At Danailov også er en korrupt gangster var flott å få bekreftet fra pålitelig hold. Synes synd på de som virkelig prøver å få til noe, ene og alene med sjakklige hensikter. PS: Brillefint parti av bl.a. Salomon i går. Ser i skrivende stund helt jevnt ut mot England, kjempers fødeland… Saken er hverken avgjort, eller biff – men håper på sistnevnte.

    • Siden du skrev innlegget ditt har det gått Englands vei og de står nå klart bedre dessverre. Men saken er ikke avgjort – eller biff – og vi vil ha kjøtt. Nå – mot England – det hadde vært noe 😉

      Ellers hyggelig å se at du følger med fremdeles og ikke minst at du gir lyd fra deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.