VM-snakk med Sjakkfantomet


Det er viktig at Magnus føler seg som One Million Dollars før VM starter…
Foto: Anniken Vestby

 

Historisk drømmeduell

Det er en drømmeduell sjakkverdenen nå har foran seg. Nr. 1 på verdensrankingen møter nr. 2 på verdensrankingen og vi må helt tilbake til de legendariske møtene mellom Kasparov og Karpov på 80-tallet for å finne maken. Den gang var allikevel Kasparov stort sett ganske klar elo-favoritt og aldri før i historien har det kun vært 3 fattige elo-poeng som skilte de to beste sjakkspillerne i verden inn i en VM-match. Dette er drømmeduellen, dette er kongemøtet og Alfred Hitchcock kunne ikke regissert det hele bedre. For ut av VM-matchen stiger trolig både verdensmesteren og verdensener i en og samme person. Det er ulvetider for Magnus Carlsen. Han jages av en blodtørstig ulv ved navn Caruana – herlig!

 

Både VM-tittel og enerposisjonen kan ryke for Magnus

Både enerposisjonen og VM-tittelen til Magnus står nå på spill – han har ikke råd til noen feilskjær under VM VGTV melder at Magnus Carlsen er på et hotell på Lanzarote for en siste finpuss før VM. Det er opprinnelig spanske Radio Marka som melder at Magnus er på El Club La Santa – et sted med gode muligheter for å drive sport, men sol og fin temperatur. Perfekt oppladning før kulde og gråvær i London med andre ord. Espen Agdestein sa før New York at det var viktig at Magnus «følte seg som en million dollar» når han kom – det er den følelsen laget skal bygge opp i Magnus nå. Under første VM-match skalv Magnus i andre matchparti da han skulle flytte bonden sin til c6 i en Caro Kann. Han var så nervøs at han ble helt shaky i hele seg. Det sier oss at presset er enormt i disse matchene og dess mer du har å tape – dess større føles presset. Allikevel har Magnus nå VM-erfaring i bøtter og spann. Den er særlig viktig i de 2-3 første matchpartiene før nervene til Caruana får ro og før Caruana får den nødvendige erfaringen med «trykket» rundt VM. Derfor spår jeg at Magnus er den som vil gå hardest ut i starten og at Magnus er den som vil presse med hvite brikker lenge – for å forsøke å få en tidlig ledelse. Får han det skal det bli tøft for Caruana. På den annen side ligger det mye i potten for Magnus og også han kan få det tøft – veldig tøft og fallhøyden hans er størst…

 

Folk flest har stemt frem Magnus til klar favoritt i VM-matchen hos Susan Polgar:


Russiske trenere for Caruana

Allikevel har jeg tro på en spennende og tøff VM-match for Magnus. Delvis fordi Caruana har meget gode nerver, delvis fordi han har et supert team som vet hva som skal til og delvis fordi han er mer sulten enn Magnus – han har aldri vunnet noe VM i sjakk. Han er også et par år yngre og han kom opp i verdenseliten mye senere enn Magnus. Det er medvirkende til å holde appetitten oppe. Caruana er godt trent og har hatt russiske trenere gjennom hele oppveksten. Han starter riktignok opp Bruce Pandolfini, men gikk fort over til mer seriøse trenere og da han var 12 år gammel flyttet han til Europa da familien flyttet til Spania, Sveits og senere Ungarn for å opprette kontakt med skolerte trenere og mulighet til å spille turneringer året rundt. De to viktigste trenerne Caruana har hatt er GM Vladimir Chuchelov og GM Rustam Kasimdzhanov. De har han hatt de siste årene og de har betydd mye for ting som toppnivå og soliditet spør du meg.

 


Magnus var nervøs alt under Sinquefield Cup der dette stuntet gikk ad-undas
Skjermdump fra de offisielle sendingene fra USA

 

Den klassiske sjakknerden mot sportsmannen

Denne matchen er altså på mange møter sjakknerden mot sportsmannen. For Magnus på sin side har syslet med lystbetont læring og høy trivselsfaktor. Han har bygd moduler av læring opp gjennom det å stadig forbedre seg med små skritt og læremester han i all hovedsak vært han selv. En av hans første trenere så ikke noe særlig talent i Magnus og da Torbjørn Ringdal Hansen tok over treneransvaret for Magnus hadde han ingen systematisk måte å trene stortalentet på. Det var ikke slik at han visste hva han gjorde. Ringdal Hansen skal ha spurt Simen før treninger om hva han skulle finne på? Simen brukte å si at det bare var å plukke ut en bok i biblioteket, finne et spennende diagram og resten ville gå av seg selv. Noe slikt var opplegget i starten. Da Magnus så for første gang i livet ble stilt ovenfor steinharde krav fra Kasparov i 2005 om å gjøre sjakklekser, analysere egne partier grundig og arbeide med sjakken – takket Magnus fort nei til et samarbeid. Det var lystbetont læring som fungerte for han og Learning by doing hadde brakt han tett opp til verdenstoppen sommeren 2006 og Learning by doing fungerte på veien videre også. Allikevel spørs jeg meg selv noen gang hva Magnus kunne gjort om han tok ett år eller to under vingene til Kasparov igjen – slik han gjorde det i 2008 – og fikk påfyll av både av sjakkmotivasjon og lærdom om dynamikk og andre godbiter. Kanskje ville han løftet spillet enda et hakk og slått rekorden fra Nanjing 2009 da han scoret den eventyrlige prestasjons-ratingen på 3000+ under Kasparovs vinger.

 

Oddselskapene har stor tro på Magnus Carlsen før VM starter!


Hva skrev så Sjakkfantomet om Caruana for 1/2 år siden?

«Fabiano Caruana viste at han hadde en ekstrem vinnerskalle alt i 2014 da han suste opp til 7/7 i Sinquefield Cup før han dabbet av på tempoet. Det står nærmest skrevet i stjernene at Caruana skal bli noe virkelig stort innen sjakken og han er på god vei. For så vidt er han det allerede, en jeg tror veien til topp-punktet sitt for Caruana går i et litt saktere tempo enn for Magnus – fordi Caruana må absorbere mer konkret kunnskap enn intuitive Magnus. Det er ingen selvfølge at han blir verdensmester noen gang – og særlig ikke når et ess som Magnus sitter på tronen – men sjanser har han. Jeg har selv lenge regnet Caruana som den farligste i den nye generasjonen nest etter Wei Yi. Grunnen er flerdelt. For det første har Caruana psyken. I tillegg har han kampånden og sjakkferdighetene på plass. Han jobber nå beinhardt med både åpningsteori og evnen til å ta kalkulert risiko på en mest mulig saklig måte for han spiller skarp angrepssjakk som er meget krevende. Han kan vippe Magnus av pinnen i de rette situasjonene med sin beste sjakk, og hans X-faktor er ekstremt stor.

Jeg er usikker på hvor god han er i matcher – han har spilt alt for få i sin karriere, men noe sier meg at han er god der også der fordi han kan komme tilbake igjen etter et nederlag. Mange kan ikke det. Hans lodd i en VM-match blir fort at Magnus er for sterk rent sjakklig (om Magnus er i form) eller at formen/stabiliteten/flytsonen mangler. Caruana er en spiller som varierer mer i spillestyrke enn en Kramnik eller Magnus og han er avhengig av å ha dagen. En farlig og skummel motstander for Magnus er han likevel, men kanskje er det slik at Magnus ønsker amerikaneren som motstander tross alt? Et helvestlig oppgjør. Norge mot USA. Full motivasjon for Magnus med stor prestisje og muligheten til å sette Caruana på plass en gang for alle? Før den 2 år yngre konkurrenten når toppnivået sitt. Kan være gull å måte Caruana nå – og ikke om 2 eller 4 år.»

Dette var Sjakkfantomets kommentar før kandidatturneringen om Caruana – den står seg enda 1/2 år etterpå.

 

Til slutt gir jeg ordet til svenske Lars Grahn under Isle of Man turneringen:

«Och vad talar man om mellan ronderna på Isle of Man?

Nigel Short berättade att när han och Vladimir Kramnik satt på en restaurang så började de spekulera om vem som skulle vinna VM-matchen. Och de var helt överens om utgången: knapp seger för Fabiano Caruana. Han är hungrigast, trodde Nigel.»

Les saken i Lars Grahns blogg: Inte Bara Schack

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “VM-snakk med Sjakkfantomet

 1. «Jeg har selv lenge regnet Caruana som den farligste i den nye generasjonen…»

  Alt vel så langt.

  «…nest etter Wei Yi.»

  Tullball. Wei Yi er ikke engang den farligste kineseren, etter Ding Liren og muligens også Yu Yangyi. For hver storprestasjon har han også en totalkollaps. Vi får se om han noen gang kvalifiserer seg til en kandidatturnering. Han har kanskje potensialet og topp-nivået inne, men bunn-nivået hans er foreløpig for lavt. Ratingen hans er for øvrig lavere nå enn den var for tre år siden.

  • Du må tenke før du svarer… Dette med Wei Yi var en erkjennelse av at det har vært slik i årevis – for mange år siden – men ikke at det er slik nå…

   Så tullball er det ikke, det er noe jeg har ment når det var relevant å mene det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.