Thomas Robertsens: «It´s like déjà vu all over again» – del 2


Vassily Ivanchuk og Thomas Robertsen i Tromsøs gater i 2014 under sjakk-OL
Foto: Pernille Kveseth

Hvis du ikke har lest første del – anbefales den varmt! – sjekk ut første del her

 

Denne spaltas ramme og idé er Magnus og hans forhold til feltet h6. Som vi så sist har vår helt i tillegg en gudbenådet evne til å produsere vakre mattbilder. Det neste eksemplet handler ikke om h6, men jeg tilgis garantert sidespranget når dere ser avslutninga.

Til topps i Sandnes

Under Landsturneringa i Sandnes i 2005 var det knyttet størst spenning til om Magnus Carlsen kunne vinne og dermed bli tidenes yngste norgesmester. Etter 7 poeng av 9 mulige måtte Magnus, som året før, ut i stikkamp. Også denne gangen skulle det dessverre ende med tap. Nå mot Yoda Agdestein.
Men i hovedturneringa fikk vi se en svært så inspirert 14-åring. Sisterundepartiet mot Atle Grønn, som hovedpersonen selv etter partiet proklamerte at han vant på rutinen, kan fortsatt frembringe gledestårer.

Vi går inn i stillinga etter sorts 22…Ke7:

 

Sluttstillingen i Carlsen – Grønn, NM 2005:

 

Ord blir fattige.

Utrolig nok hadde Magnus et parti i samme turnering, som jeg rangerer som mer spektakulært. I runde fem hadde han hvit mot Geir Sune Tallaksen Østmoe og etter en passe tannløs og anemisk dronninginder oppstod følgende stilling.

 

Stillingen etter hvits 21 Dc2:

 

Sluttstillingen i Carlsen – Tallaksen Østmoe, NM 2005:

Vakkert, ikke sant?

Building a Stairway to heaven

I oktober samme år vant Magnus den åpne GM-turneringa «Gausdal Byggern Masters» med imponerende 8 poeng av 9 mulige. I første runde stod faktisk Magnus lenge til tap med sort mot redaktøren av «Matt & Patt», Tarjei Joten Svensen, men klarte til sist å skjelve inn en seier. I andre runde med hvit mot IM Øystein Hole gikk det mye bedre.

 

Vi går inn i stillinga etter Holes 22…Sc6:

 

Triumf i Biel sommeren 2007

I løpet av 2007 utviklet Magnus seg til å bli en verdensklassespiller. Dette viste han blant annet med å vinne den sterke Biel-turneringa på seinsommeren etter omspill mot ukrainske Alexander Onischuk. For å komme dit måtte Magnus vinne sisterundepartiet med hvit mot Teimur Radjabov. Det ble et fantastisk kampparti med en rekke spennende vendinger.

Etter sorts 21…fxg5 oppstod følgende stilling:

 

Et sjokkerende løpertrekk

I det neste eksemplet, spilt på 40-årsdagen til selveste Sjakkfantomet under Wijk aan Zee i 2009, fikk vi atter en variant med temaet offisersoffer på h6. Igjen var det Teimur Radjabov som satt bak de sorte brikkene.

 

Vi går inn i stillinga etter sorts 13…Sxd5:

 

Hikaru får rundjuling

Da Hikaru Nakamura omsider slo Magnus i et sjakkparti med klassisk betenkningstid i Bilbao 2016, klarte han å snu en sjelden vond tapsserie mellom to spillere av et slikt format. Etter noen påfølgende remiser var det til og med de som mente at vinden hadde snudd. Nå satte Magnus skapet på plass igjen i Sinquefield Cup på sensommeren i år og samlet score utenom remisene er nå 13-1 til Magnus. Den første seieren til Magnus kom i desember 2010 i London Chess Classic. Vel seks uker senere satt de overfor hverandre igjen. Denne gangen i Wijk aan Zee.

Etter Nakamuras 26…Se5 oppstod følgende stilling:

 

Sluttstillingen i Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura, Wijk aan Zee 2011:

9 tanker om “Thomas Robertsens: «It´s like déjà vu all over again» – del 2

  1. Tilbaketråkk: Thomas Robertsens: «It´s like déjà vu all over again» | Sjakkfantomet

  2. Fantastisk spalte Thomas!

    Herlig med slike tilbakeblikk på Magnus som angrepsspiller. Akkurat det vi trengte før VM – å bli minnet om at Magnus kan alt når situasjonen krever det 😉

    Liker spesielt godt partiet mot Tallaksen for et angrep han trommet opp!

  3. Artig spalte. Og det siste partiet mot Nakamura får frem et spesielt minne. Jeg mener sterkt det var dette partiet hvor en 17-åring på Chessbomb påpekte før sorts trekk 28 at bonden på d5 var forgiftet og ikke kunne slås. Like etterpå gjorde Nakamura det og gikk ned i flammer. 17-åringen het Fabiano Caruana, første gang jeg så navnet hans.

  4. Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger til Sven og Even! Det har vært morsomt å jobbe med disse spaltene og idéer til flere har vi jo, Sven, så da kan det sikkert komme mer etter hvert. Ellers en morsom historie fra Even om Caruana. Det er nok helt rett at bonden var forgiftet og Caruana hadde sikkert sett hva som kom.

  5. «It´s like déjà vu all over again» lever virkelig opp til navnet 🙂 Husker godt partiet Magnus vs Geir Sune m kommentarer fra team Björnsens fuselfrie glansdager. Et hyggelig gjensyn også med Magnus sin runddans med Atle Grønn. Og merker at jeg selv er influert av å ha sett dette før. Har lagt ut noen sjakknøtter på iphone apppen
    «Chess Tactics and Lessons by Lockwood» Samarbeidet i en periode med utvikler Peter Livesey. Som en tribute til Fantomet og Evangilisten har jeg også tatt med et par oppgaver sakset rett fra arkivet her (har selvsagt gitt kred til de som fortjener det og har ført brikkene). Synd jeg ikke får lagt v skjermdump mer, men kan fortelle at oppgavene er blitt forsøkt løst ca 1500 ganger el mer i snitt – m kommentarer til hver enkelt nøtt + litt historikk bak hvor og når. De to siste trekkene i diagrammet Magnus/A.Grønn er pr dags dato ratet litt under 2000 og får stadig kommentarer. Jeg brakk nakken på sykkel i fjor og har ikke fulgt opp arbeidet med appen, men dere ligger inne i nøttesystemet der sammen med Magnus, Keymer, Diemer, Grishuk, Chucky, Eckhard, meg selv og andre.

    • Tror jeg på, Atle. Ferske rykter fra «The Good Knight» sier at du var på nippet til å bli overtalt til å gi ut bok sammen med gode gamle professor J.Roar Bjørvold angående temaet sjakk og musikk. Og fellesnevneren galninger/genier er mange. Den eneste komponisten i musikkhistorien man har funnet uten dype sjelelige arr eller skavanker av noe slag, er Felix Mendelssohn – og alle som har vandret til alters og sparket høy fra kirkegulvet i en eller annen bygekirke på vei mot skjebnens kvelertak, vet at heller ikke den mannen ga følelsen av å ha pottetette orgelpiper.

      PS: Skal bli en glede å følge VM-sendingene. Tvi tvi

  6. Tilbaketråkk: Thomas Robertsens: «It´s like déjà vu all over again» – del 3 | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.