Sjakkfantomets nachspiel – 11. VM-parti

    
Magnus Carlsen tenker etter at Caruana har spilt 10…c5!?
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Tanker når ett parti gjenstår – 12. matchparti blir en rysare

Så gjenstår det bare ett parti av den klassiske delen i VM-matchen i 2018 mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana. Spenningen er til å ta å føle på. Hvis demonene ikke har meldt seg hos spillerne nå – er de ikke menneskelig. Demoner er de små og store negative tankene som oppstår av frykt. Frykt for å gjøre noe dumt, frykt for å tabbe seg ut. Frykt for at matchen skal taper og frykt for hva som vil komme etter VM om en taper. Magnus har klart mest å tape og må oppleve presset sterkest. Det er han som sitter på VM-tittelen. Caruana har uansett hva som skjer på slutten av matchen, spilt en fenomenalt god VM-match og utfordret mesteren på de fleste arenaer – ja, selv i sluttspill. Caruana har vist som en verdig kandidat til VM tittelen i sjakk og nå folkens – nå venter vi bare på første trekk i 12. matchparti. Slik at loppene i blodet får bensin på tanken og vi får en feiende flott finale med høyt trykk og høy partyfaktor i VM. Jeg håper VM avgjøres i den klassiske delen. Jeg håper på en ny Sveshnikov og jeg håper at den beste spilleren vinner. Jeg håper at nervene ikke får avgjøre det hele og at Magnus er i toppform. Jeg håper Magnus spiller feiende flott sjakk og at VM avsluttes på et skyhøyt nivå. Og skulle Caruana likevel vinne er han i så fall en verdig mester – det er bare å glede seg til siste parti folkens!

 

 

Hvem er Sjakkfantomets favoritt?

Jeg nekter å utrope en klar favoritt på det nåværende tidspunkt. Jeg mener Magnus Carlsen er klar favoritt i et omspill – men at VM-matchen har vist oss at Caruana er i så god form, at han er så godt forberedt, at han har så stor tro på seg selv og at han har så sterke nerver at han er en knepen favoritt nå på slutten. Jeg ikke tror på mer enn 60% vs. 40% for Magnus i et omspill. Jeg tror likevel at Caruana er klar favoritt med de hvite brikker i siste matchparti – kanskje er luken hans på hele 15-16%. I så fall er Magnus etter mine beregninger knepen underdog i matchen sett under ett – svært knepen. Der er Status Quo slik jeg ser det. Men så er det dette med Magnus – at han reiser seg gang på gang – at han viser fingeren til alt og alle som tror at han ikke fikser biffen! Han henter nye krefter når en minst aner det. Jeg trodde han ville komme til 11. matchparti full av skrekkblandet fryd og fyre løs. I stedet roet han det ned straks han ble overrasket av en forberedelse og gikk for remis. Klokt vil jeg tro – for det er omspillet sjansene hans ligger i og der kan de være helt avgjørende.

 

De fem sterkeste verdensmestrene ifølge Grischuk:


11. matchparti ble en stor skuffelse

Det 11. matchpartiet ble ikke så spennende og godt som vi håpet. Spillerne ga ikke jernet og partiet tok aldri av. Et sjakkparti kan ikke bli riktig godt om det ikke kjempes, om spillerne legger fingrene imellom og hele tiden velger det sikre fremfor det sjanserike. Dette skulle være kamp på bare nevene om VM-tittelen i sjakk. Dette skulle være Magnus sin sjanse til å sette skapet på plass i den klassiske delen av VM. Dette skulle være selve Svenneprøven for Sven Magnus Øen Carlsen – på om han er verdens beste sjakkspiller eller ei. Og så får vi et lite plask i vannskorpa og det var det. Ikke en stein som flyndrer seg utover fjorden og spretter som en frosk fra punkt til punkt. Ikke som en sol som går opp som gløder på himmelhvelvingen slik at vi fylles av varme og spenning. Ikke en vakker symfoni vi aldri har hørt før og som fyller oss med glede og undring. Nei, et flaut lite plask i vannflaten ble det – og det var det. Remis. Jeg ble selvsagt skuffet på Magnus sine vegne. Nå blir han kanskje den første verdensmesteren i historien som spiller en VM-match uten å klare å få opp et avgjørende parti i den klassiske delen – men som likevel vinner VM. Han får kanskje to VM-matcher på tilsammen 24 partier med kun en seier til seg selv og hele 23 remiser. Noe forteller meg at Magnus er plager av noe – Something i rotten in The game of Chess.

 


Karjakin gjorde første trekk og prøvde å være morsom ved å spille 1.b4
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Alpha Zero analyser av de 8 første VM-partiene

GM Matthew Sadler skriver bok om AI og hvordan dette vil revolusjonere sjakken. Boka har arbeidstittelen «Game changer» og han har fått tilgang til Alpha Zero og dets analysekraft! Dette er revolusjonerende saker som vil revolusjonere måten vi tenker sjakk på. Det hele er alt i gang og har vært det en stund og den spilleren i verden som spiller nærmest Alpha Zero-sjakk i øyeblikket er Fabiano Caruana. Særlig preppene hans er helt i tråd med Alpha Zero i et stort utvalg av varianter han velger. Ikke alltid førstevalget, men ofte. Ikke uten menneskelig touch – hans 10…Dd8!? i dronninggambit fikk for eksempel Alpha Zero til å steile, men stort sett med en stor del av maskintouch også. Caruana spiller rett og slett en sjakk der angrep og initiativet settes høyt og der klare angrepsplaner søkes. Dette er slik Alpha Zero spiller sjakk. Den har klare konsepter den spiller på og den er veldig mye mer hissig på grøten enn Stockfish 9 og andre engines med menneskelig input. Straks den sitter i førersetet fyrer den løs. Da ofrer den gjerne bønder for aktivitet og dominans og kjører på. Når flere får øynene opp for disse lengre konseptene som maskinen skaper – vil mye av Kasparovs angrepshissige sjakk med moderne utseende komme tilbake – det er min spådom. Folk vil ikke ha råd til å spille «rista og kasta-sjakk» alene. Altså Magnus-sjakk der en spiller stillingene rolig ut, ikke tar sjanser og prøver å spille på kun to resultater. Alpha Zero analysene fra dronninggambit-partiene Magnus har spilt viste forresten at Caruana hadde gode sjanser til klar fordel i det første partiet med planen 15…f6 16.Sg6 e5! 17.Lg3 Le6 – Stockfish er ikke begeistret, men Alpha-hannen ser lenger.

 

Alpha Zero sitt syn på matchen:

 

Game Changer

Jeg undrer meg litt over hvorfor GM Matthew Sadler og Chess24 med Jan Gustafsson i spissen offentliggjør disse unike, spennende og utrolig interessante analysene akkurat nå. Trolig er det perfekt PR-timing og god markedsføring av Chess24, av Deep Mind og av boka til Sadler som i hvert fall jeg skal kjøpe. Analyser fra Chess24-videoene viser at Caruana også sto til vinst i lengre perioder av den andre dronningambiten og selvsagt i hvitpartiet der Sjakkfantomet ga en variant med Dh5! i Sveshnikov – som skulle vise seg og også være Alpha Zero sitt førstevalg. Alpha Zero vurderer forresten ikke stillinger i centipawns – altså ikke i evalueringer med 0.00 og 0.76. I stedet spiller den millioner av partier mot seg selv og den vurderer stillinger i antall den prosentvise scoren den vil score mot seg selv. Dette systemet er genialt.

 

Magnus vil gjerne ha tiebreak og nulle ut siste parti, Caruana vil spille:

 

Et gammelt system i ny drakt

Det skjønte jeg alt før jeg begynte å spille postsjakk. Den gang tenkte jeg i baner som Informator sitt kodesystem. Altså som fordel, stor fordel, liten fordel, vinnende stilling, uklart osv. Men etter at jeg leste en selvhjelps bok fra GM Lev Alburt begynte jeg å bruke et lignende system som det Alpha Zero bruker – og tenkte i litt andre baner enn før. Systemet er at du setter en tallverdi på stillingen som evaluering. Verdiene går fra 0-10 der 5.5 er utgangsstillingen. Det betyr at stillingen på stormesterscore scorer 5.5 av 10 mulige poeng for hvit – eller 55% score om du vil. Siden det er umulig å estimere om stillingen er 75% eller 77% – så blir det altså 7.5 eller 7.5 av 10 mulige på stormesternivå. Har svart 70% inne – har jo hvit til 30% – så stillingsvurderingen blir 3.0. Et tips der til deg fra meg om du vil ta opp Alpha Zero tenking i sjakk og et nytt perspektiv å tenke ut fra – selv om det selvsagt ikke er dette som er AI-revolusjonen – det er bare annerledes. Revolusjonen er den aggressive måten å spille på.

 


Magnus var ærlig på pressekonferansen og innrømmet at han ble overrasket
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

AI har alt revolusjonert VM-sjakken

Jeg tror at AI-systemene som er tatt i bruk forklarer mer enn vi ønsker å tro om denne VM-matchen mellom Magnus og Caruana. Jeg har lenge lurt på hvorfor Magnus spiller skarpere sjakk enn før – dette har vi lagt merke til i hele 2018. Under VM velger han plutselig siciliansk og Sveshnikov? Åpningen han nesten ga på båten etter tapet mot Shirov i Sofia i 2009 – det henger ikke på greip å spille så skarpt for Magnus hvis han ikke har en agenda med det og kanskje er agendaen hans todelt. Kanskje må han for å utfordre Caruana som bruker AI-programmet Leela Chess Zero og som i tillegg muligens har tilgang til Alpha Zero analyser av ulike åpninger. Det skulle nemlig i forundre meg om Rex Sinquefield – sjakk-mesen nr. 1 i verden – han med pengeboka – har kjøpt opp analyser fra Deep Mind-prosjektet. Ja, for Kasparov visste endel om hvordan Alpha Zero tenkte – blant annet visste han før videon til Sadler ble lagt ut – at hovedvarianten til Alpha Zero mot Sveshnikov er 7.Sd5 og at den ikke liker å oppgi løperparet der etter 7.Lg5 i hoved-varianten – den informasjonen må uansett ha kommet fra et sted og Kasparov har tette forbindelser til miljøet i Saint Louis rundt Fabiano Caruana… Uansett har altså Caruana trolig på en eller annen måte har fått hjelp av Alpha Zero – noe vi kanskje aldri får vite den fulle sannheten om hvor stor hjelpen har vært. For åpningene hans er preget av Alpha Zero sine veivalg og selv i første matchparti – det eneste så langt Magnus har stått til vinst i – sto Fabiano fenomenalt godt ifølge Alpha Zero som rekommanderte 14.a4! for å skremme svart fra å rokere langt. Caruana har altså vunnet åpningsduellene noe så til de grader ifølge Alpha Zero – og dette har jeg skrevet endel om tidligere selv.

 

Caruana spilte en idé som var på videofilene som ble blåst:

 

Har Caruana hatt til gang til Alpha Zero lenge slik Matthew Sadler har det?

Dette blir bare spekulasjon. Men det ville forklart veldig mye om det stemte. Deep Mind, som eier Alpha Zero er et amerikansk Google-selskap, så tanken er ikke fjernt ute. Caruana har hatt en enorm utvikling etter at han begynte å spille stabil sjakk – og stabilt begynte han med når han begynte å få bukt med siciliansk-komplekset sitt som hvit og når han fikk russisken innarbeidet med svart. Nå har han et åpningsrepertoar fra himmelen. Hvor stammer dette fra? Jo, fra Rustam Kasimdzhanov – men kanskje også fra AI som Leela Chess Zero og muligens filer fra Alpha Zero som jeg har vært inne på – men som jeg overhodet ikke har noen beviser for. Kun indisier. Han kan altså ha fått lærerike og prinsipielle åpningsanalyser fra maskinen kjøpt og betalt av sin amerikanske VM-mesen.

Hvem er de 5 sterkeste verdensmestrene i følge Svidler og Giri:

 

Hva med Magnus og AI og fremtiden?

Hva med Magnus – er han med på utviklingen? Jeg vet ikke om Team Magnus bruker Leela Chess Zero – men dersom han ikke bruker dette gratisprogrammet vil det være svært oppsiktsvekkende. Han må nemlig være med på utviklingen videre om han fortsatt tenker å være en Alphahann i sjakkverdenen. Verdensener og verdensmester i sjakk må drive frem utviklingen og ikke komme halsende etter. Helt siden 2010 da Magnus ble nr. 1 i verden han han spilt mye Magnus sjakk eller Zen-sjakk som jeg liker å kalle det. Altså sjakk der en utsetter slaget til midtspillet og særlig sluttspillet. Sjakk der åpningene betyr noe mindre, men der sjakkforståelsen betyr mer. Sjakk der Magnus med hvit prøver å spille på kun to resultater og sjakk der han gir motstanderen taulengde til å henge seg selv. I vår Alpha Zero tid forandres altså spillereglene for hva god sjakk-kunnskap er for noe med mange prosent. Det som funket i går funker ikke i dag. Det som funker mot alle andre – funker ikke mot Caruana. The times are changing som Bob Dylan synger, og When the Going Gets Tough, the Tough Get Going. Ikke glem det – Magnus må være med på utviklingen. Det er et tog som går fra perrongen, og når Leela Chess Zero blir enda sterkere vil den trolig spille mer og mer som idolet Alpha Zero og da vil unge spillere kunne trene på en ny og revolusjonerende måte – det vil gjøre dem skarpere og bedre skodd.

 


Karjakin sitt orangutang-stunt (1.b4) fikk Magnus til å smile
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Hva har denne refleksjonen fra Sjakkfantomet med årets VM-match å gjøre

Alt! Det forklarer mange løse tråder jeg ikke har våget å forklare før. Hvorfor sier Ellen Carlsen i en podcast med NRK at hun tror Magnus kanskje legger opp på sikt om han taper VM-tittelen? Kanskje fordi Ellen har hørt Magnus klage over utviklingen sjakken tar med AI, skarpere spill og ny teori? Ikke vet jeg, men egentlig tror jeg ikke det. Jeg tror ikke Magnus legger opp uansett resultat i VM-matchen. Magnus elsker nemlig sjakk og sjakken elsker han. Caissa har alltid vært svak for sin førsteelsker, men hun vil ha mer lidenskap i blikket hans – hun vil smake på sødmen som hans beste sjakk ga oss for 10 år siden. Ja, for i år er det nesten 10 år siden Magnus spilte sin vidunderlige sjakk under Nanjing 2009. La meg minne deg om den. Magnus kan og Magnus vil være med på utviklingen som skjer – det ligger i kortene og det tror i hvert fall Sjakkfantomet.

VM i hurtigsjakk- og lynsjakk spilles trolig i Moskva:

 

Hvor lenge har Caruana tenkt nytt?

En annen løs tråd er: Hvorfor er Caruana sitt team så suverent? Jeg sitter egentlig bare og venter på at Magnus etter matchen avslører at han har «dratt en Fischer» og bare brukt sekundantene til basketballtrening!? At han ville vise verden at han kan slå verdenstoeren med bare nevene og helt uten hjelp! For hva har egentlig teamet bidratt med som hvit? Ikke vet jeg. Men det virker på meg som om Magnus blir tatt på senga i hvert eneste hvitparti som om noen står utenfor og lytter på hotelldøra om hva som skal skje og Caruana kommer så med fasit fra Alpha Zero dagen etter. Det er selvsagt ikke det som skjer – men når tanken har streifet meg om at noe er råttent, så er ofte noe råttent. Det er selvsagt at Caruana har jobbet steinhardt! At Caruana har tilgang til større datakraft enn Magnus! Og at Caruana bruker AI-programmer som slår Stockfish ned i støvlene. Derfor frykter Magnus virkelig forberedelsene hans. Magnus kommer gang på gang inn i stillinger der han vet hva som er beste trekk – som 11. Sd2! i dronninggambit – og gang på gang våger han ikke å konfrontere Caruana med beste mulighet for seg selv. I stedet spiller han «safe» – og som Alpha Zero-analysene viser kunne det gitt han flere tapte stillinger og store vanskeligheter en rekke ganger i VM. Så ille er det faktisk. Det er logisk at Magnus ikke vil spille mot Caruana sine forberedelser – men det jeg undrer meg over er hvorfor han spiller så mange hovedvarianter så langt som han gjør. Ting som dronninggambit og russisk når han ikke våger å utfordre? I siciliansk har han i hvert fall utfordret Caruana selv om han har levd svært farlig der i følge både mine analyser og Alpha Zero sine. Så Magnus frykter utvilsomt Caruana sine analyser så sterkt at han ikke våger å trå til – og da har mye gått tapt. Nå sitter Caruana igjen med et enkelt hvitparti som kan gi han VM-tittelen i sjakk – dette er farlig for vår mann og før et eventuelt omspill må hodet bli fresh og troen må komme tilbake!

 

Spilte Magnus skuespill da han laget grimaser etter 10…c5!?

 

Hva skjedde egentlig i det 11. matchpartiet?

Jo, Magnus spurte om råd på hva han skulle spille på Twitter – men likevel spilte han det forventede 1.e4. Mønsteret i matchen har jo vært å spille som i en simultan – å variere fra parti til parti. Først 1.d4, 1.c4 og så 1.e4 – så regla på nytt. Ved å gjøre dette får teamet over en uke på å forbedre ny hvitåpning med samme varianter som sist – og dette kan være nyttig teoretisk sett. Men det er noe statisk over et slit veivalg. Når en hamrer løs med c4 – så hamrer en løs! Ved å ikke gi Caruana gjentatte slag mot hodet – i en utsatt variant – gir det også motstanderen mulighet til forbedringer selv. Så det er et tveegget sverd Magnus har brukt. En annen grunn til veivalget er at Magnus vil teste Caruana i et stort utvalg stillingstyper helt fra c4-komplekset til e4-konglomeratet – dette virker veldig logisk på meg – men da må en komme med noe i åpningen ut fra prepp.

 


Caruana var overrasket over at Magnus var overrasket over 10…c5!?
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Russisk forsvar som forventet

Etter 1.e4 ble det som ventet russisk og som mange forventet ble det et forsvar med 8…Sd7 og 9…Sf5 i russisk med 5.Sc3 akkurat som det sto i filene Caruana ble røpet på – altså VideoGate. Magnus spilte raskt det kjente 10.Ld3, men da han ble møtt av Stockfish 9 sitt hovedvalg på lave dybder – nemlig 10…c5 – ble han tatt på senga om vi skal tro videoen fra VM. Om vi skal tro det Magnus sa til VGTV, om vi skal tro det Magnus sa til NRK og om vi skal tro det Magnus sa på pressekonferansen – så kom dette helt overraskende på Magnus som ikke hadde en VM-prepp på dette trekket. Jeg tviler på at Magnus løy – da ville han nemlig kommet med en kontradiksjon – en slags selvmotsigelse på et eller annet nivå. Det gjorde han ikke. Det han sa stemte alltid med det vi så på TV-bildene og med kroppsspråket hans. Det er derfor rimelig å anta at 10…c5!? kom som en overraskelse. Utrolig nok siden Jon Ludvig Hammer sa i studio på VGTV at han sendte Fressinet en melding om dette etter at VideoGate ble utløst. Hammer benekter på direkte spørsmål fra Sjakkfantomet på mail at han har sendt trekket 10…c5 til Fressinet – men det kan rett og slett være for å beskytte teamet til Magnus fra kritikk. Hammer har sine sympatier for Magnus sitt team. Jeg måtte lytte til opptak av sendingen for å verifisere det jeg fikk to tips inn om – altså at Hammer hadde sagt at han sendte sekundant Fressinet en slik melding. Og det sa han der – det er oppsiktsvekkende at Magnus ikke tok dette trekket på alvor likevel.

 

Jon Ludvig Hammer hadde forutsett at Caruana spilte Sd7-f6 ut fra videoen:

 

Hva kan årsaken til at Magnus skygget banen være?

Mye står på spill i VM og selvsagt visste Magnus om trekket 10…c5 som har vært kjent siden 2011 og som Harikrishna spilte mot Karjakin i 2016 i et berømt parti. Magnus sa på pressekonferansen at han visste at 8…Sd7 og 9…Sf6 sto i filene til Caruana som ble blåst i VideoGate – så den eneste forklaringsmodellen jeg kan tenke meg er – at Magnus tenkte at Caruana umulig kunne spille en åpning som han visste at Magnus forventet at han skulle spille. At 8…Sd7 således var fy, fy. Eller subsidiært at 10…c5! kom som en overraskelse av samme grunn. Det høres rart ut og når 10…c5! kom opp på brettet gestikulerte Magnus og visste at Team Magnus igjen var slått av Team Caruana i forberedelser. Dermed feiget han ut – spilte noe over brettet som han trolig har hatt i bakhånd fra tidligere. Det nye 12.Kb1!? og fikk nada ut av hvitfordelen i dette viktige partiet. Forklaringen min henger ikke helt på grep – men jeg har gått i over ett døgn og tenk over hva som kan ha skjedd – og jeg finner kun en annen fornuftig forklaring på at Magnus ikke hadde noe på det åpenbare 10…c5! Nemlig at dette ikke er førstevalget til Stockfish 9 på dybder Magnus sitt team jobber på – altså på dype dybder og muligens har Magnus tenkt at Caruana ville spille 10…d5 eller 10…Da5 som er de to førstevalgene på større dybder hos Stockfish 9. Ikke vet jeg – men dette er en plausibel forklaring.

Karjakin gjøre Orangutangtrekket 1.b4 og smiler:

 

Partiet gikk mot remis tidlig

Når Magnus spilte det naturlige 13.c4 fikk han opp en liten sluttspillfordel – men i en variant der han ikke hadde forberedelser rant alt ut i sanden. Forberedelser hadde nemlig Caruana! Dermed visste Caruana at trekket 15…Tfe8 tok luven av de fleste hvite planer – inklusive 16.Sh4!? som Magnus improviserte med over brettet i VM. Dermed fikk vi tidlig opp et dødt sluttspill der Caruana hadde absolutt null problemer. Det skjønte han og da Magnus begynte å spille kjappe trekk, prøvde Caruana å henge seg på og tenkte vel at målet til Magnus var å komme over trekk 30, slik at han kunne tilby remis. 24…Tc8! fra Caruana ville gitt nada å spille på – da svart ikke setter flere bønder på svarte felter og senere kan spille a6. I stedet spilte Caruana 24…Lxc4?! og da de kom til trekk 30 skjønte plutselig Caruana at han hadde noen tekniske problemer etter skjødesløst spill. Han kom nemlig til å miste en bonde og den ofret han gladelig for å sette opp et fort. Allikevel prøvde Magnus lenge – han visste at andre stormestre i historien hadde tapt lignende sluttspill og viste på pressekonferansen til partiet Karpov – Ljubojevic som han hevdet at alle sjakk-kjennere kjente til. Caruana kjente i hvert fall til alle triksene fra dette partiet og holdt partiet mot Magnus til remis – bonde under – uten noen som helst problemer. Dermed får vi et utrolig spennende spill i siste matchparti der Caruana altså skal serve.

 

Her er partiet Karpov – Ljubojevich, Milano 1975

 


Karjakin var i studio hos Anna Rudolf i London og snakket om VM-matchen
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Tanker før det siste partiet – stille før stormen

Jeg håper Magnus har sovet godt de siste to nettene. Jeg håper at vi får en frisk åpning med sjanser for begge parter – gjerne en skarp Sveshnikov og jeg håper at spillerne er samlet og at vi får et verdig punktum for VM i den klassiske delen. Muligens vil Magnus safe og spille kongebonden frem. Det kan være rett medisin – men bare om han har preppet på dette under VM og har den friskt i minne for Caruana kommer rustet til tennene mot dette da det var dette han tenkte at Magnus ville spille i VM. Så kanskje er siciliansk det minste ondet – det har Magnus friskt i minne og han har røkt ut mange gode valg fra Caruana. Har Caruana virkelig enda et ess i ermet tidlig – eller kan Magnus sitt team ta første stikk i det avgjørende 12. partiet for VM-tittelen i sjakk? Vi får se. Jeg gleder meg og det brygger opp til storm etter stille og det kan fort bli et forrykende oppgjør i sjakk-VM som det vil gå gjetord om i manns mine. Sann mine ord.

 

En nervepirrende match:

 

VM matchen står 5.5 – 5.5 før 12. matchparti!

 

VM målt i presisjonsnivå der lavere tall er bedre spill i følge Stockfish 9:

Grafikken viser presisjonsnivået i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

 

Ellevte VM-parti grafisk fremstilt:

 

Ellevte VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

11. matchparti ble barnesjakkrenn for Caruana – enkel remis med svart:

 

Har du likt reisen så langt?

Da har du sjansen til å støtte prosjektet Sjakkfantomet:

 

 

Aktuelle lenker:

 

25 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 11. VM-parti

 1. Kloke og svært grundige kommentarer, Sven. Du har levert meget gode rapporter for oss som følger med. Nå nærmer vi oss avgjørelsen og Hitchcock kunne vel knapt ha regissert det mer spennende. Jeg støtter deg i at Caruana får favorittrykk før dagens avgjørende parti. Godt parti, Sven!

 2. Hej Sven
  Jeg er bange for at du har ret med hensyn til at team Magnus mest er blevet brugt til at spille basketball og videospil. Han er utvivlsomt godt slidt, men det er ikke godt for ens skak karma at tilbyde remis i en fordelagtig stilling med stort forspring på tiden. Han mangler nok simpelthen mere tro på sig selv.

  • Det er Caissa som deler ut sjakk-karma og sjakkhistorien har vist at det er spillere med guts hun liker best. Håper at Magnus har all den kraften og alt det motet han har manglet i den klassiske delen – i hurtigsjakken. Spiller Magnus festsjakk der og underholder en hel verden blir det tafatte remispartiet i 12. runde fort glemt, skulle han tape derimot…

 3. Hei Sven,

  Lc0 fant i hovedsak de samme trekkene som i Sadlers youtube video, så de trenger ikke nødvendigvis å ha tilgang til a0.
  Programmene basert på maskinlæring har fortsatt utfordringer med taktikk og sliter med å finne alle relevante varianter da de har et svært begrenset søketre. Hverken a0, lc0 eller DeusX fant vinsten i slutten av parti 6. Det var ikke uten grunn at a0 spilte mot en gammel Stockfish versjon med liten hashtable og uten tablebase.

  Men kombinert med Stockfish, korrespondansesjakk GM’er og resten av team’et til Caruana kan de bidra til å finne mange nye spennende varianter.

  Jeg tror team Mangus også jobber med mye av det samme, og har med unge GM’er som raskt kan ta til seg kunnskapen til disse nye verktøyene.

 4. «Hvis uavgjort ikke hadde vært et tilfredsstillende resultat, ville jeg åpenbart hatt en annen tilnærming» sa Magnus etter parti 12. Hvis uavgjort er et tilfredsstillende resultat for verdensmesteren, så vitner det om manglende seiersvilje og gjennomføringskraft som gjør at han fortsatt ikke er på samme nivå som Kasparov eller Fischer. Det måtte da være bedre å avgjøre i klassiske partier. Han kunne da ha ventet i hvert fall til 40 trekk var spilt før han tok remis eventuelt. Caruana skulle gjøre 10 trekk på 10 minutter eller noe sånt, så det er vel ikke utenkelig at utfordreren ville kunne ha gjort feil…
  La oss håpe at Magnus vinner hurtig og eventuelt lynsjakk da!

 5. Veldig enig med deg her Åsmund. Det ville vært et stort pluss å avgjøre i den klassiske delen. Jeg tenker også at svart hadde det eneste bruddet i stillingen – b5 – og at han kunne spille rolig for å få bruddet til å fungere om han ville ta lite risiko.

  Mer om runden i morgen!

 6. Fantastisk match-dekning av Sjakkfantomet, som alltid. Det er virkelig en utrolig jobb du gjør, og det betyr mye for sjakkfansen som følger Magnus trekk for trekk. Jeg er enig i det meste som skrives her. Likevel synes jeg kritikken av Magnus har vært vel ramsalt fra andre GM`er (hvorav ingen andre enn Kasparov har sittet i hans stol, og han uttaler seg ikke så bastant), publikum og eksperter og forståsegpåere.

  Det er lett å skjønne at man ønsker å se verdensmesteren presse i en slik situasjon som oppstod i det 12. matchpartiet. Dersom han vinner, vil det være en flott beslutning, hvis ikke, som Bae sa, vil det stå som en dårlig beslutning i flere tiår, likeledes med remis-tilbudet. 12 partier er ikke mye å gjøre det på. Allerede i siste halvdel tvinges man til å være forsiktig for ikke å tape. Det er bare én ting som er bedre enn å gjøre alle til lags, og det er å vinne VM, om enn på omspill.
  Caruana har gjort en fantastisk jobb, men «to be the man, you have to beat the man.» Han har ikke vunnet ett eneste parti han heller. I toppform, med et sekundantteam i verdensklasse, sulten på gull, varm av suksess etter suksess.

  Carlsen har stilt med sicilianeren sin, spilt den i kaotiske, knallharde partier, kompromissløst med flotte bonderekker mot kongesiden til Caruana mens dronningsiden gikk ad undas. Jeg tar av meg hatten.

  Forøvrig må jeg si at jeg synes Sjakkfantomet har hatt gode, balanserte vurderinger av situasjonen.
  Men, feigt eller lurt? Det vet vi i morgen. Man spiller tross alt med kortene man har fått delt. Av og til kaster man seg også, når det blir for dyrt å syne, selv om man like hånda si.

  Å sitte der selv, med alt på spill, det tror jeg veldig få kan sette seg inn i. Hvis han ikke følte seg på topp, var det klokt å tilby remis når Caruana nesten måtte takke ja. Magnus er råsterk i omspill, systemet tillater en slik taktikk, da er det ikke noe galt i å tenke taktisk. Moralske seirer er lite verdt, spesielt hvis man kan vende tilbake til bordet om to år som regjerende mester.

 7. Norsk tipping gir fremdeles 9 i odds på Caruana seier i første partiet i hurtigsjakk med de svarte brikkene.
  Er det på tide å satse?

 8. Hei, og takk for fantastisk god og interessant spalte som eg les med stor glede.
  Eg synest mange kommentatorar er for harde med Magnus etter remis i 12. parti.

  Å kalle han for feig, er eg ikkje med på.

  Eg tvilar på om det var mogleg å sjå korleis trekka til seier var utan tilgjengeleg superdatamaskin.
  For nokre år sidan fekk Magnus kritikk fordi han ikkje tok taktiske remisar i somme turneringar, men spelte på gevinst i timesvis. Og så hende det at han pressa for hardt og tapte.

  Når han no er blitt lurare, meir erfaren og tenkjer taktisk, synest eg det er eit stort pluss.
  Eg har eit godt håp om seier omspelet.

  • Magefølelsen din om omspillet holdt stikk!

   Ellers synes jeg det er flott med litt temperatur, flott med meningsbrytninger og flott at ekspertkommentatorer ikke dyrker Magnus som en Gud. Han opphøyes alt nok som det er tenker jeg 🙂

 9. Kasparov understreket at han aldri hadde vært i Magnus’ situasjon. Det var som kjent ikke playoff den gangen. Regjerende mester ble sittende om det endte uavgjort. Å remisere når man mener seg å ha gode utsikter i (de) neste parti (ene), har vel de fleste verdensmestre gjort. Dette sagt, jeg var både overrasket og skuffet, umiddelbart iallfall.

 10. Nå viser det seg også at Kasparov tilbød remis i VM-matchen i 1990 hvor han i følge komputerne stod bedre enn Carlsen på mandag. Verken Kasparov eller Carlsen hadde computerevaluering der de satt ved bordet…

  • Vi skal huske på at når Kasparov remiserte det 19. matchpartiet med svart i 1990 – så ledet han matchen 3-2 og stillingen var ikke klar selv om maskinevalueringen var det. Karpov hadde enda aktivitet. Det hadde ikke Caruana som ikke hadde et eneste brudd å spille på.

 11. Sven, takk for en interessant (sjøl etter dine høye standarder) artikkel. Jeg har ikke hatt tilgang til Alpha Zero eller Leela Chess Zero. Jeg har derfor høye forventninger til Sadlers bok. Jeg tenker at AI-sjakkmotoren mer menneskelige spillestil (sammenlignet med de tradisjonelle regnemonstrene som) kanskje delvis kan forklares på følgende måte:

  Sjakkmotorer som bruker alpha-beta søkealgoritmen (som Stockfish) gir en evalueringsscore basert på sluttstillingen i den varianten der både hvit og svart spiller så bra som mulig (såkalt «principal variation», PV). For eksempel 0,0 slik vi så i lange perioder i det kompliserte 10. VM-partiet. Men den tar ikke i det hele tatt hensyn til hvor lett eller vanskelig det er for hver av spillerne å finne trekkene i PV. For eksempel i det 10. partiet var det i en periode av partiet mange svarte trekk som ville gitt omtrent likt spill, mens Caruana måtte finne eneste (eller en av to) trekk i den samme perioden. Det klarte amerikaneren, og det er en nesten umenneskelig prestasjon. For det som er menneskelig, er å tråkke feil til slutt når man går på en smal sti med stup på begge sider og vinden river i kroppen fra alle kanter.

  AI-motoren velger derimot ut beste trekk ved å spille mange partier med seg selv fra partistillingen (såkalt Monte Carlo-tresøking), der dype nevrale nett – hvis jeg har forstått det riktig – veileder maskinen når den skal velge trekk for hvit og svart (siden sjøl milliarder av partier ikke ville gitt noen som helst fornuftig prosentscore dersom trekkene blir valgt tilfeldig, gitt den eksponentielle eksplosjonen av varianttreet som 30-40 lovlige trekk i sjakkstilling medfører). Det medfører at den ikke bare velger ett trekk for hvit og ett trekk for svart i en stilling der hvit bare har ett godt trekk mens svart har mange likeverdige trekk. Resultatet er at svart vinner mange flere partier enn hvit i midtspillet i parti 10, og svart får en prosentscore > 50. Det gir en menneskelig dimensjon til AI-sjakkmotorens vurdering som de tradisjonelle motorene ikke har, nemlig hvor lettspilt stillingen er.

  Hvis man tenker videre langs de samme baner, så vil kanskje AI-motoren bli mindre og mindre menneskelig etter hvert som det dype nevrale nettet blir flinkere til å gjette gode trekk (får en bedre følelse av hva som er gode sjakktrekk og hva som er sjakkstillingens krav), for da vil den oftere velge det eneste gode trekket for hvit (i VM-parti 10), og dermed scorer hvit høyere i Monte Carlo-partiene.

  Det skal bli spennende å se om Sadler kommer inn på det samme i boka si.

  • Tusen takk for smigrende ros av bloggen Rune – det betyr veldig mye for meg siden det er krevende å ha selvtillit nok til å kle på seg Sjakkfantomdrakten daglig på nett…

   Veldig interessante tanker du har om AI-systemene som kommer mer og mer nå, Rune! Dette likte jeg å lese og også jeg gleder meg stort til å lese Sadlers bok.

 12. Jeg er meget spent på hva Sven mener om dette. Jeg mener i hvert fall at det er helt, helt greit å legge seg i forsvar på stillingen 0-0 med 2 minutter igjen av fotballkampen, selv om motstanderlaget er mer sliten enn en selv. Særlig når Magnus vet at han spiller 11 mot 10 i ekstraomgangene (hurtigsjakk) og har mye bedre keeper enn Caruana i straffekonken (om det blir lynsjakk). Magnus spiller smart – han har blitt verdensmester 3 ganger, og han maksimerer sine sjanser slik han ser dem. Min beundring for Magnus er ikke svekket, tvert i mot. Han går sine egne veier og bryr seg ikke om hva folk tror – og vinner oftere enn noen annen. Herlig.

  • Jeg mener at det var mer som om Tyskland er i angrep i en EM-finale mot England der spissen til Tyskland har en mann igjen å runde for så å skyte på mål. Det gjenstår 1 minutt igjen av kampen, dette er Tysklands siste angrep og han springer i stedet opp mot cornerflagget gjøre en luksusgest og sparker ballen over sidelinjen for å hale ut tid og få straffekonk. Bilder er kanskje ikke så godt – men poenget mitt er at det ikke skadet å ta med seg den siste tilleggs-sjansen før straffe-konkurransen kom. Det var additional stuff. Dessuten hadde det gitt Magnus en ekstra glorie å vinne i den klassiske delen i et klassisk-sjakk-VM.

 13. Det har vært snakka en del om å forandre reglene for kåringen av en Verdensmester. Jeg regner med at Sjakkfantomet kommer tilbake til dette etter matchen, men det som slår meg er alle de , etter min mening, urealistiske forslagene som har kommet. Ikke bare fra amatører , men og fra proffer. Jeg har noen tanker om dette, men skal en gå vekk fra en match så bryter en en lang historisk tradisjon som har fascinert sjakk interesserte verden over i langt over 100 år.

  • Jeg tenker at den viktigste endringen er å få omspillet først – altså en prolog i hurtigsjakk starter VM. Den som vinner prologen har «draw-odds» i selve VM-kampen slik vi har vært vant med det siden tidens morgen. Det skaper en helt annen dynamikk i matchen siden den aldri kan være «uavgjort» mer i den klassiske delen. En part ligger alltid foran – enten på poeng eller på draw-odds. Dessuten vil siste-partiet alltid ble spennende og avgjørelsen vil alltid falle i den klassiske delen! Genialt!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.