Ny bok: Tromsø Sjakklubb i 100

 

Tromsø sjakklubb – en klubb med mange profiler

I januar 2019 kommer det ut en vidunderlig sjakkbok om Tromsø sjakklubbs klubbhistorie. Jeg er totalt inhabil i saken, men dette gleder jeg meg til. Det er klubbens alt-muligmann og min gode venn Audun Pedersen som har skrevet boka som kommer ut på klubbens 101-årsdag. Boka omhandler de første 100 årene av Tromsø sjakklubbs historie, som har gitt byen mye sjakkglede, så mange små og stor prestasjoner og en stormester på toppen av kransekaka. Ellers er det forbløffende mange sterke sjakkspillere som har gått sine barndomssko i Tromsø sjakklubb. Jeg skal ikke røpe for mye før boka kommer ut, men spillere som Knut Bøckman og Sverre Heim lærte seg sjakkens mysterier gjennom spill nettopp i Tromsø.

Jubileumsboka bygger på Arild Ernstsens arbeid

Jubileumsboka heter Tromsø Sjakklubb i 100 og bygger på Arild Erntsens arbeid med Tromsø sjakklubbs historie på 80-tallet og tidlig 90-tall og arven Arild etterlot seg. Tromsø sjakklubb i 100 har blitt en bok fylt til randen av fortellinger, anekdoter og kunnskap om Tromsø sjakklubbs historie. Denne historien startet med et møte på Halvorsens konditori i januar 1918 og fortsetter frem til klubben får en stormester i sjakk i sine rekker. Det har blitt en spennende og sammenhengende fortelling frem til våre dager som forfatteren håper mange vil få stor glede av. Boka inneholder resultattabeller og en fortellerstemme med infobokser om mangt og meget. Her dekkes klubbens fremtredende profiler, by- og klubbmesterskapene i Tromsø sjakklubbs historie og vi får alle resultatene fra de nordnorske mesterskapene helt fra starten i Svolvær i 1926.

 

Boka kan leses fra perm til perm eller has som oppslagsverk

Likevel er dette en bok som både bør og kan leses fra perm til perm med stor leseglede. Audun har funnet frem til mye ny kunnskap om klubben og hans funn inneholder alt fra små, spennende funfacts til utrolige fortellinger som da Arnold Eikrem på tidlig 80-tall jobbet for å få en kandidatmatch i VM til lille Tromsø. Enkelte sjakkpartier har det også blitt plass til. Dessuten er det en rekke flotte bilder med i boka som aldri har blitt offentliggjort tidligere – det er rett og slett en gullgruve Audun har skrevet.

Forfatter er Audun Pedersen

Forfatteren er født i 1977 og vokste opp på Rognan i Saltdal kommune. Han har en bachelorgrad som dataingeniør fra NTNU i Trondheim. Audun lærte sjakk i 3-årsalderen og leste etter hvert sjakkbøker han fant på biblioteket i Rognan i ungdomsårene. Men virkelig fart på spillet ble det ikke før han flyttet til Trondheim der han raskt ble medlem av Trondheim Sjakkforening og der han utviklet seg til en klasse 1 spiller. I 2002 kom Audun til Tromsø der han i dag er vel etablert og bor en 40 minutters kjøretur nord for byen. Han har datajobb, kjerring, to unger og hytte. Alt er på stell og det kjennetegner også den solide karen bak Tromsø sjakklubbs klubbhistorie.

 

Audun Pedersen har fylt 41 år og skrevet bok om Tromsø sjakklubbs historie
Foto: Anniken Vestby

 

Har vært en ildsjel i Tromsø sjakklubb

De store datakunnskapene hans har betydd mye for webpublisering og LIVE-dekning av turneringer i Tromsø. Først høsten 2010 sier Audun selv at han følte at han var i mål med noe som lignet et eget prosjekt for Tromsø sjakklubb sin web. Nettsidene ble da publisert via WordPress slik at klubben nå hadde full kontroll over stoffet og økte muligheter for publisering. Audun har vunnet klubbmesterskapet i Tromsø og har en elorating tett opp til mesterstyrke på 2000 i elotall. Han er en initiativrik person som både var bulletinredaktør under Landsturneringen i 2016 og som har sittet i styret til Tromsø sjakklubb mer eller mindre sammenhengende siden 2003. I øyeblikket er han både kasserer og teknisk ansvarlig for web og bibliotek. En ildsjel og en ressurs som har betydd mye for sjakklubben i mer enn 15 år.

 

Boken inneholder blant annet:

Resultatlister gjennom 100 år fra
Klubbturneringer
NNM (vinnere og Tromsøs deltagere)
Lagsjakk og bykamper
Andre turneringer med lang betenkningstid i regi av klubben
Tromsøsjakken
Styresammensetning i 100 år
Beskrivelser av sentrale personer og hendinger.
Komplett medlemsoversikt
Bilder fra sentrale begivenheter i klubbens historie
Boken er på ca 300 sider i B5-format (17,6 × 25 cm) og vil bli innbundet med stive permer.

Prisen er satt til 390 kroner, og du kan allerede nå forhåndsbestille boka

Bruk skjema hos Tromsø sjakklubb for å bestille Tromsø sjakklubbs historie!

Bon Appétit!

Én tanke om “Ny bok: Tromsø Sjakklubb i 100

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.