Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk!

Magnus Carlsen ble verdensmester i lynsjakk 2018!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

Magnus er verdensmester i lynsjakk og du kan lese om mesterskapet flere steder:

Sjakkfantomet velger i stedet sin egen vri…

 


Nihail Sarin tok en oppsiktsvekkende 11. plass og var beste inder før Anand i VM!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

Gudenes kamp: Magnus Carlsen tar opp hansken  og går i kamp med Fischer

Denne spalten inneholder et tankeeksperiment – en tenkt match mellom Bobby Fischer og Magnus Carlsen basert på datamaskin-vurderinger. Dette for å hylle Magnus og Bobby for deres spill i 1970 og i 2018 i VM i lynsjakk der Bobby tok 19 av 22 i 1970 og Magnus tok 17 av 21 i 2018. Allikevel viser analysene at spillet har forandret seg mye og at ting skjer. Jeg ønsker dere en god reise videre i dette tankeeksperimentet.

 

Bobby er best i sin samtid på en måte ingen andre har vært det!

Vi tar altså turen til Sjakkdrømmenes teater for å se møtet mellom selveste Bobby Fischer og Magnus Carlsen. Mesteren Bobby må spille med et lite handikapp. Han møter de beste i verden to ganger i stedet for en gang slik Magnus gjør det. Partiene til Bobby er selvsagt spilt i hans egen samtid og de er virkelige nok. De ble spilt under VM i Herceg Novi i 1970. Bobby spilte med kun 5 minutters tenketid der – og får dermed mindre tid enn Magnus som spiller med 3 minutter og 2 sekunders tillegg. Han lever i en tid der datamaskiner ikke har vist veien for oss ennå – men Bobby er Bobby han vet råd. Ingen over – ingen ved siden av før nå. I 2018 utfordrer nemlig Magnus hegemoniet. Ingen har vært større i sjakkhistorien i sin samtid en Bobby og det står seg riktignok den dag i dag! Han vant VM i lynsjakk i 1970 med 19 av 22 mulige poeng – et hav før spillere som Tal, Korchnoi, Petrosian og Bronstein. Den tids største lynhaier – det er ellevilt. Kan han også hamle opp med Magnus Carlsen i Sjakkfantomets Death match – matchen der alt er lov kalt Gudenes kamp? Dette blir spennende folkens!

 


Arkadij Dvorkovitch setter spillet i gang for Magnus Carlsen
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

Gudenes kamp mellom Bobby og Magnus!

Gudenes kamp spilles på sjakkstjernehimmelsens Colosseum – selveste himmelkuppelen. I Gudenes kamp er det regler som følges og et og et parti fra VM plukkes ut og sammenlignes med motstanderens parti. Det beste partiet Bobby spilte i 1970 sammenlignes med det beste Magnus spilte i 2018. Best betyr i denne sammenheng partiet med høyest presisjonsnivå. Så tar vi de nest beste og tredje beste osv. Dette er egentlig litt urettferdig for Bobby – for han tilbød, eller tok, aldri remis før remisen var helt klar. Han kjempet på og belønnes ikke for dette. Magnus tok en rask remis i nærmest teoristilling mot blant annet Nepo under sitt VM – og det gir selvfølgelig gunstige verdier for han. Men stort sett er dette slik jeg ser det en rettferdig kamp. Det er to av sjakkens fire guder som deltar og Caissa og Kasparov fryder seg. Caissa, Carlsen, Kasparov og Fischer er de store nå!

 


Bobby Fischer tegnet av kunstneren Rolf Klaudiussen er i Sjakkfantomet eie

 

Let The Show Begin!

Vi skal nå se hvordan Bobby og Magnus kjemper mot hverandre face to face, mann til mann – kjempe til kjempe i Gudenes kamp. Vil Bobby sitt eventyrlige toppunkt gjøre at han er best? Vil Magnus sin stabilitet grusebanke Bobby eller vil Bobby bli felt av sin større trang til kompleks sjakk og med høyere verdier. Vi får se. Let the show begin! 21 partier med hard kamp – dette er Gudenes kamp!

 


Magnus spilte foran et stort publikum i St Petersburg i Russland!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

1. matchparti i Gudenes kamp: Slavisk og dronninggambit

Fischer går hardt ut og spiller et vidunderlig korrekt parti i dronninggambit mot Vlastimil Hort – kan Magnus virkelig matche dette? Fischer spiller korrekt sjakk og kun en inspirert Hort som spiller helt fenomenalt klarer å stå imot. Partiet har ikke all verdens kompleksitet – det spilles en slavisk avbyttevariant i dronninggambit og Fischer spiller på presisjonsnivået 6 cp. En prestasjon av de sjeldne.

Magnus svarer med å levere inn partiet sitt mot Nakamura. Dette ble en dronninggambit der Magnus fikk inn sterke analyser fra VM-matchen. Han spilte på ekstreme verdier mot sin erkerival og i 5.Lf4-varianten fikk han fordel – allikevel aldri en større fordel enn at Nakamura holdt stand med god margin. Nakamura spilte helt nede på 6 cp loss – Magnus spilte på 8 cp. En maktdemonstrasjon mellom to giganter der begge spilte sterk sjakk.

Reglene er slik at en må ha overvekt på mer enn 2 enheter – altså minst 3 enheter mer. Fischer 6 og Magnus 8 gir en remis i første parti mellom de to gigantene.

Magnus vs. Bobby 0.5 – 0.5

Partiene:

 


Hikaru Nakamura og Magnus spilte et utrolig korrekt remisparti seg imellom
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

2. matchparti i Gudenes kamp: Kongeindisk og dronningbondespill

Bobby Fischer leverer sitt vidunderlige parti mot Viktor Korchnoi. Selv mener jeg at dette er det beste partiet totalt sett i matchene deres – sjekk ut Fischer sitt Sh8!! med sus i serken og full pupp i angrep! Bobby utspiller Viktor den grusomme Korchnoi i dette oppgjøret og imponerer. Det blir kongeindisk og selv med den ekstreme kompleksiteten spiller Bobby Fischer på 11 cp i presisjonsnivå.

Magnus leverer varene! Han lever også inn sitt parti mot Mamedyaraov som sitt nest beste spill – eller kanskje det beste? Magnus storspiller her med svarte brikker mot en dobbeltfianchetto i dronningbondespill – som Mamedyarov spiller. Magnus får opp et sterkt spill og avvikler til et bondesluttspill der han vinner i kjent stil etter å ha kommet over i et nytt dronningsluttspill der det ble hard kamp og Magnus seier!

Magnus spilte her på 8 cp – han klarer dermed kunststykke å slå Bobby Fischer tross hans 11 cp loss – det er akkurat en differanse på 3.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 1.5 – 0.5

Partiene:

 


Magnus møtte tegne en rekke autografer i St Petersburg under VM
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

3. matchparti i Gudenes kamp: Sveshnikov og kongefianchetto

Bobby leverer igjen til den store gullmedaljen! Han knuser Mikhail Tal i et lengre sluttspill der han storspiller i en kongefianchetto med hvite brikker. Tal er kanskje nr. 2 i verden i lynsjakk etter Bobby på 70-tallet og han blir knust til pinneved i sluttspillet – Bobby spiller på eventyrlige 12 cp. Kanskje Magnus matche dette?

Det kan Magnus – hovedsakelig fordi han i partiet mot Ian Nepomniachtchi fikk en raskt remis med svarte brikker. Dette var et skammelig oppgjør da Nepo tilbød remis med 2 minutter mindre på klokka alt tidlig i partiet – og etter å ha kommet for sent til dette partiet. Men remis er remis og vi må følge reglene selv om Bobby burde vunnet dette oppgjøret om vi ser partienes estetiske, kunstneriske og sportslige nivå. Men Magnus spiller på 11 cp – mens Bobby altså spilte på 12. Det blir en ny remis i dette gigantoppgjøret.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 2.0 – 1.0

Partiene:

 

 


Alle ville ha sin del av Magnus – selvsagt også pressen!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

4. matchparti i Gudenes kamp: Benoni og siciliansk

Vi er kommet til 4. matchparti og Bobby sender inn en ny godbit. Tenk å spille på 12 cp loss i lynsjakk? Sykt! Han spiller ned den sterke stormesteren Wolfang Uhlmann fra Øst-Tyskland og partiet ender med remis etter at Uhlmann spiller på lave 11 cp i presisjonsnivå.

Magnus spilte mot Popov i et hvitparti der russeren spilte Nimzowitschvarianten i siciliansk mot Magnus. Det ble et svært interessant oppgjør der Magnus sto til tap underveis – men der han spilte og spilte og spilte i sluttspillet der det ble mange trekk – noe som ga lav cp-verdi. Det føles derfor litt urettferdig med slike lange sluttspill fra Magnus i denne konkurransen – men faktumet er at han slo Popov til slutt og at han spilte på lave 12 cp. Samme som Fischer!

Matchscore: Magnus vs. Bobby 2.5 – 1.5

Partiene:

 


Selv Ian Nepomniachtchi og de andre spillerne ville ha sitt av Magnus…
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

5. matchparti i Gudenes kamp: Fransk og Rossolimo-siciliansk

Bobby Fischer altså! Fortsatt i sitt femte laveste parti målt i presisjonsmål storspiller fortsatt! Dette partiet er mot Wolfgang Uhlmann med hvite brikker for Bobby som møter et fransk forsvar. Bobby høvler det ned etter mye godt spill og dette er et parti du absolutt bør se. Se og lær! Her spiller Bobby på 14 cp – lavt!

Hva er denne Magnus Carlsen laget av – jeg skjønner ingenting! Han spiller på vidunderlige verdier mot Marin Bosiocic. Det starter som en Rossolimo med Magnus som svart og Bosiocic spiller lite ambisiøst med hvite brikker. Magnus får inn en drepende springer på f4 som avgjør partiet ved å vinne hvits dronning etter bare 21 trekk. For en forestilling av Magnus – for et teaterstykke! Magnus spiller her på lave 12 cp-loss, men mot Bobbys 14 blir det en ny remis.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 3 – 2

Partiene:

 

 

6. matchparti i Gudenes kamp: Grunfeld og Pirc

Bobby Fischer sender inn i kampen nok en godbit! Hvor ofte har du sett The Hand, Vasily Smyslov, blir presset ned i et holdbart tårnsluttspill? Ikke det nei, jo mot Bobby i lynsjakk i Herceg Novi 1970 ble han banket i sluttspillet. Det startet som en Grunfeld og Bobby tok over initiativet tidlig og han slo til og vant altså sluttspillet og spilte på 15 cp loss. Sterkt!

Magnus altså! Hva skal vi si om partiet mot Vitaly Teterev. Rimelig bra spør du meg! Magnus utspiller gradvis Teterev i sluttspillet som oppstår og han spiller en form for pragmatisk sjakk som gjør at han spiller på lavere verdier enn Bobby Fischer, så jo spiller hardt på seier i hvert eneste oppgjør. Allikevel vil jeg hevde at det er en annen sus over det å slå selveste Smyslov og det å slå Teterev. Fischer spilte på 15 cp – Magnus på 13 – ny remis!

Matchscore: Magnus vs. Bobby 3.5 – 2.5

Partiene:

 

7. matchparti i Gudenes kamp: Londonsystemet og kongeindisk

Bobby Fischer spiller fortsatt på lave verdier i parti 7. Han spiller svart i en kongeindisk åpning mot Boris Ivkov. Dette blir et parti som Fischer presser og presser i og der han gjør en alvorlig feil før han spiller hjem seieren på klassisk vis med en kongejakt! Herlig spill av Bobby – kan Magnus matche 18 cp loss som Bobby spilte på her?

Magnus spilte et herlig sluttspill mot Saveliy Golubov (2482) på 18 år fra Russland. Magnus utspilte russeren i sluttspillet der han virkelig imponerte stort. Det ble et nytt parti på eventyrlige 13 cp loss. For et presisjonsnivå fra mesteren Magnus! Klar seier til Magnus som nå rykker fra Fischer.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 4.5 – 2.5

Partiene:

 

8. matchparti i Gudenes kamp: Spansk og siciliansk

Når selveste Bobby Fischer utspiller en David Bronstein som spiller Alapinvarianten i siciliansk med hvit på 25 cp i presisjonsnivå – så er det imponerende svartspill av Bobby. Et kjempeparti som ender med at Bobby viser verden hva løperparet er verdt og der han spiller på fantastiske 19 cp. For et parti av den godeste Bobby!

Magnus Carlsen storspiller i hvert eneste parti – det er den største forskjellen på de to. Magnus sitt presisjonsnivå er stabilt lavt! Han spilte et meget godt parti når Alexey Shirov storspilte med svarte brikker i en spansk åpning mot han. Shirov fikk opp en stor fordel i sluttspillet og presset frem feil fra Magnus som fort kunne tapt dette partiet. Hadde Shirov funnet 44…g4 og spilt på vinst – ville han trolig vunnet dette partiet. I stedet spilte han på å bytte bønder og klare remis – remis ble det. Begge spilte på 14 cp loss og med Magnus på 14 og Fischer på 19 ble det seier for Magnus igjen!

Matchscore: Magnus vs. Bobby 5.5 – 2.5

Partiene:

 


Alexei Shirov ga Magnus kamp til døra og sto trolig til vinst på slutten! 
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

9. matchparti i Gudenes kamp: Siciliansk Najdorf og engelsk

Bobby Fischer spiller mot Milan Matulovic i et herlig parti i den forgiftende bondevarianten i Najdorf. Komplisert, sprek sjakk som fortjener en god skjebne. Fischer spiller nemlig utrolig godt og ender opp som seierherre nok en gang på 21 cp. Sterkt for en spiller på denne tiden før datamaskinenes inntok i sjakken.

Magnus leverer inn sin nedspilling av Jan-Krzysztof Duda. Det hele starter i engelsk og Magnus pendler inn bønder og offiserer inn mot svarts konge. Etter hvert får Magnus opp et flott vinnende spill og vinner i stor stil på den lave presisjonsverdien 17 cp. Magnus slår Fischer nok en gang – for en verdensmester vi har!

Matchscore: Magnus vs. Bobby 6.5 – 2.5

Partiene:

 


Magnus vant toppoppgjøret mot Duda på en suveren måte! 
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

 

10. matchparti i Gudenes kamp: Modern og engelsk

Bobby Fischer spiller ned Boris Ivkov etter å ha stått tvilsomt i det tidlige midtspillet i en Modern med hvit. Fischer spilte flott sjakk på slutten av partiet og vant sluttspillet slik bare Bobby kan vinne det. Med stor podus og stor presisjon i det avgjørende øyeblikket. Her snakker vi om et bra lynsjakkparti og det ble spilt på pene 21 cp.

Det er med skam jeg melder at Magnus vant denne runden. Det handler igjen først og fremst om respekt og remis. Magnus spilte nemlig remis mot Boris Gelfand etter å ha stått teoretisk til tap underveis i midtspillet. Magnus var her posisjonelt totalt utspilt, men Boris – som i likhet med Magnus ikke hadde tapt da de møttes – ville bare unngå å tape. Dermed flesket han ikke til med det vinnende 2…f5 som var meget sterkt. I stedet tilbød han remis gjennom trekkgjentakelse i god stilling noen trekk senere. Skam. Et viktig halvpoeng for Magnus som tross alt spilte på pene 18 cp og som akkurat vinner denne tvekampen mot Bobby etter reglene.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 7.5 – 2.5

Partiene:

 


Magnus haster ut av lokalet mens de andre spiller – det er viktig å komme bort
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

11. matchparti i Gudenes kamp: Aksellerert drage og Rossolimo siciliansk

Bobby Fischer altså – selv om jeg har sett alle partiene hans fra VM i lynsjakk flere ganger – elsker jeg å ta de frem igjen. Hvilken kraft han spiller med! Hvilken spilleforståelse og hvilken trykk han legger på motstanderen. Herlig å se! Predrag Ostojic ble utspilt med svarte brikker etter alle kunstens regler og Bobby bare kjørte han ned både strategisk og taktisk uten å gi prygelknaben en eneste sjanse. 21 cp vitner om storspill.

Men Magnus er også her hakket kvassere. Han smelte til mot Wang Hao og gikk etter strupen – herlig å se! Du hildrande du for en spiller vi snakker om! Magnus spilte svarte brikker og i en Rossolimo dukker han opp med et konsept han spilte for første gang i Wijk aan Zee i 2015 mot Caruana med svarte brikker. Konseptet er et bondeoffer på c5 der han gir en bonde for å få inn f5-f4 med svart for så å fordrive løperen på e3 og angripe for full musikk på kongefløyen. Magnus spilte et nydelig parti mot Wang Hao – sitt 10. beste på denne kåringen, men i realiteten et av sine 5 beste partier i VM. Han spilte på 18 cp loss igjen – et skyhøyt presisjonsnivå – og han vinner denne duellen mot Fischer. Igjen, som hele veien hittil – men minst mulig margin.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 8.5 – 2.5

Partiene:

 


Magnus i perlehumør etter at seieren var et faktum!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

12. matchparti i Gudenes kamp: Schliemann spansk og Alapin siciliansk

Å se Bobby Fischer utspille Milan Matulovic med hvite brikker i en Schliemann er herlig å se! Bobby storspiller nesten hele veien, dessverre glipper det teoretisk i ett trekk der han overser et forsvar med Le7! – men det gjør ikke datamaskinen som er nådeløs i slike situasjoner. Ikke noe ekstra for det flotte spillet og for seieren. Fischer spiller på ordinære 26 cp.

Magnus Carlsen ble rundspilt av Lichess sin toppspiller Sergei Zhigalko i en Alapinvariant i sicliansk i den sene midtspillet og havnet i et kliss tapt sluttspill med mer enn + 7 for hviterusseren. Allikevel kommer Magnus likt ut som Bobby Fischer – delvis fordi partiet var langt, delvis fordi han reddet det gjennom å sette opp et langvarig fort med dronning under for tårn og løper. Men Zhigalko burde strengt tatt vunnet dette partiet som ble spilt på dag 1 og Magnus var her svært heldig. Remis mellom Magnus og Zhigalko og remis i Gudeduellen.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 9 – 3

Partiene:

 


Mange så frem til oppgjøret mellom Zhigalko – nr. 1 på Lichess – og Magnus
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

 

13. matchparti i Gudenes kamp: Kongeindisk og engelsk

I dette partiet var Bobby Fischer ute i hardt vær og ble rundspilt av Reshevsky i en kongeinder – som Magnus i forrige parti ledet Reshevsky med mer enn 7 enheter på analysen! Allikevel endte det med poengdeling og remis i sluttspillet etter at Fischer spilte på nye 26 cp. Dette var virkelig et svakt parti av Bobby og her er han heldig som får remis mot både Reshevsky og mot Magnus!

Magnus utspilte nemlig Zhamsaran Tsydypov (2529) på flott vis og fortjente et bedre data-analyse resultat. Igjen spilte Magnus engelsk og igjen stilte han seg opp med en plog i sentrum lik den vi finner i Botvinniksystemet – men med en noe annen offiserstilling. Dette er for meg en ny spillemåte som Magnus brukte til å slå Caruana i VM med. Magnus knuste også Tsydypov og fikk her 26 cp loss i presisjonsnivå. OK, men ikke noe mer og remis mot gamle Bobby.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 9.5 – 3.5

Partiene:

 


Magnus øste av seg selv til pressen og var tidvis i svært godt humør
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

14. matchparti i Gudenes kamp: Kongeindisk og Torre-angrepet

Det går fortsatt gjetord om Bobby Fischer hver eneste dag 10 år etter sin død i 2008. Ikke rart for hvilken selvtillit hadde ikke den mannen! Alle visste at Petrosian gjorde karriere av å spille en rekke remiser og av å slakte halvtvilsomme åpninger som Grunfeld og kongeindisk der svart gir fra seg sentrum frivillig for andre goder. «Kings Indian feeds my family» skal Petrosian ha sagt og verdens kongeindisk elskere elsket det når Bobby Fischer gruset Petrosian – lynsjakkelsker på sin hals – i nettopp en kongeinder som svart i Herceg Novi 1970. Bobby storspilte det meste av veien, men i trekk 33 sier maskinen at begge overså det sterke 33.g4! som ville gitt hvit stor fordel i en stilling Bobby presset Petrosian i og som han vant. 28 cp for Bobby Fischer i et spill der resultatet likevel imponerte.

Imponerte gjorde også Magnus i et Torre-angrep mot en svaktspillende Anton Korobov (2698) som var så nervøs at det skvatt fra håndflatene og pusten gikk som en pustebelg. Han bukket da også stygt i denne sisterunden som Magnus vant trygt med hvit. 26 cp loss for Magnus for tredje gang i mesterskapet og seier mot Korobov og remis mot Bobby.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 10 – 4

Partiene:

 

15. matchparti i Gudenes kamp: Birds åpning og Larsen/Nizowitsch

Bobby spilte gradvis ned Smyslov som var levnet få sjanser i oppgjøret deres. Allikevel ha Bobby mer ved dørene enn han normalt gjør og Smyslov burde absolutt fått med seg det sterke 22…Se3! som vinner en kvalitet – svakt av sterke Smylov dette. I tillegg fikk han servert sjanser til remis på et fat på slutten – i et oppgjør Fischer til slutt vant. Bobby spilte på 30 cp i presisjonsnivå.

Magnus spilte svart denne gangen mot Artemiev som er en sterk lynhai som åpnet spillet med 1.b3. Det ble en sterk oppvisning av Magnus lenge, men igjen sviktet han i å drepe partiet da det var fullstendig vunnet. Han spilte i stedet fort og fikk aldri satt kroken på døra for Artemiev som akkurat berget remis på et kusehår. Magnus spilte på 28 cp nivå og da er han innenfor remisgrensen med både Artemiev som spilte på 28 cp og Bobby Fischer som spilte på 30 cp.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 10.5 – 4.5

Partiene:

 


Magnus spiller remis mot Artemiev i et svært dramatisk oppgjør med 1. b3
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

16. matchparti i Gudenes kamp: Siciliansk Najdorf og engelsk

Mot feltets jumbo Predrag Ostojic spilte Bobby Fischer akkurat så godt som han behøvde å gjøre med svarte brikker for å vinne. Han spilte på 33 cp loss – men han gjorde igjen en tabbe underveis slik at han sto til objektivt tap underveis i ett trekk – selv om motstanderen slett ikke så go’trekket. Bobby så de gode trekkene og vant i en Najdorf som svart.

Magnus Carlsen sitt parti her er hans oppgjør mot Peter Svidler som i en engelsk åpning fra Magnus fikk opp fint svartspill. Den åtte ganger russiske mester, Peter Svidler, sto til gevinst underveis i ett trekk og slik sett sto både Fischer og Magnus til tap i disse to partiene. Men Magnus vant mot Svidler som spilte på svake 57 i cp loss. Magnus spilte på 29 cp og vinner oppgjøret mot Fischer nok en gang!

Matchscore: Magnus vs. Bobby 11.5 – 4.5

Partiene:

 


Magnus og Peter Svidler er svært gode venner men rivaler på sjakkbrettet!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

17. matchparti i Gudenes kamp: Torreangrepet og dronningbondespill

Jeg har alltid tenkt at Bobby Fischer sin silkemyke utspilling av Vlastimil Hort i et Torreangrep som svart er prima vare – og det er det også. Datamaskinen klarer dessverre ikke å verdsette denne perlen fra Bobby fordi han ikke spiller effektivt i vinstføringen – men sikkert i stedet. Dette er den største innvendingen jeg har mot cp-målinger. Når en står til seier er det svada å snakke om tap av verdier om en spiller vinsten safe inn. Det gjorde Bobby – men bare til verdien på 43 cp. Hans motstander var likevel helt oppe på 68 cp i presisjonsnivå.

Magnus spilte her mot Sergey Grigoriants (2626) i en Roller Coaster av et sluttspill der Magnus tidvis spilte svært svakt. Han sto offiser over i sluttspillet og sto følgelig til klar gevinst da han ga hvit en rekke sjanser til å komme inn i partiet igjen og Grigoriants gjorde akkurat det – kom inn i partiet og han hadde da også matt i 22 i følge maskinen og +11 på evalueringen et annet sted. Magnus overlevede som ved et mirakel. Men slik er det å være i flytsonen! 35 cp for Grigoriants og 37 for Magnus, men Bobby altså hadde 43.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 12.5 – 4.5

Partiene:

 

18. matchparti i Gudenes kamp: Fransk og engelsk

Vi har kommet til det nedre sjikt. De fire verste partiene og her faller Bobby litt fra hverandre i forhold til Magnus. Det har vært en relativt jevn kamp så langt og Magnus sine seiere har vært i svært jevne oppgjør. Nå tar dette slutt på dette og Magnus gruser gamle Bobby når det kommer til å tette bunn-nivået sitt. Fischer tapte et oppgjør i Herceg Novi i 1970 – det var selvsagt som hvit i fransk åpning – en åpning Fischer aldri fant helt ut av akkurat slik Kasparov hadde problemer mot fransk. Magnus har alltid elsket å nedsable fransk åpning og det er noe spesielt at Fischer tapte så mye mot fransk. Korchnoi gruset han og Fischer spilte på 47 cp i dette tapspartiet.

Magnus slo Anish Giri i en Magnus engelsk – altså denne artige åpninga med c4 og e4 tidlig. Giri prøvde å straffe Magnus tidlig, men i stedet gikk han inn i Magnus sin prepp og han sto til tap etter eget utsagn alt etter 10 trekk. Det er nesten riktig – men Magnus klarte ikke å holde presisjonsnivået oppe og selv om han vil bli hyllet for dette partiet mot Giri som tilsynelatende var bra – så bommet han stygt med 23.Lf3?? i en totalt vunnet stilling. Giri kunne da trolig unngått tap ved korrekt spill etter motangrepet 23…g5!! Et trekk han ikke lette etter og han ikke så – han var alt resignert på dette tidspunktet og tapte stygt. Magnus spilte på 39 cp og vant også kampen mot Bobby Fischer ganske klart.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 13.5 – 4.5

Partiene:

 


Magnus setter Anish Giri på plass and we love it!!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

19. matchparti i Gudenes kamp: Siciliansk og Rossolimo siciliansk

I mine år med slike målinger i presisjonsnivå har jeg aldri sett maken til bukk som den Reshevsky gjorde mot Fischer i dette sicilianske partiet! Han gikk fra en fordel på nesten 9 til å være nesten 4 i minus! På ett trekk – utrolig! Dermed vant Fischer dette dramatiske partiet mot erkefienden etter å ha stått til tap mot han for andre partiet på rad. Fischer spilte dog på 50 cp i presisjon og det er svakt – faktisk svakere enn jeg normalt spiller i 3- minutters lynsjakk selv. Det sier alt. Åpningen Fischer valgte var en slags versjon av Magnus sitt opplegg i engelsk med tidlig e4 og c4 – intet er nytt under solen.

Magnus sitt parti i denne omgangen er det vekslende partiet mot Andreikin der Magnus ble rundspilt. Riktignok sto Magnus offiser over for tre bønder og maskinen vurderte stillingens hans som vunnet ved inngangen til et spennende sluttspill. Men Andreikin snudde det og feide over Magnus og så ut som en sikker vinner med verdier av type + 18 osv. Det var altså fullstendig tapt i et tårnsluttspill og selv da Andreikin hadde et sluttspill med to fete fribønder mot et tårn – sto han fullstendig til gevinst. Men han var enten for arrogant eller for skjødesløs i tidsnøden og spilte ikke 73…f8=D som vinner enkelt. I stedet var han fiks og spilte 73.h5?? som endte opp med remis. Skremmende av en så god spiller. Dermed ble det ingen tap på Magnus i VM i lynsjakk i 2018 – det ble det på Bobby i 1970 mot Korchnoi som vi husker. Magnus spilte på 39 cp loss i presisjon mot Andreikin og vant med det over Bobby Fischer og spilte remis mot Andreikin.

 

Matchscore: Magnus vs. Bobby 14.5 – 4.5

Partiene:

 


Andreikin får nerver mot Magnus og klarer aldri å vinne sluttspillet sitt
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

20. matchparti i Gudenes kamp: Siciliansk og kongeindisk

Når selveste Mikhail Tal rundspiller Bobby Fischer i lynsjakk – så gjøres det med stil. Han utspilte Bobby i en sicilianer i VM i 1970 som hvit og kom inn i et totalt vunnet tårnsluttspill med tre bønder mot to – men der Tal hadde to sammenhengende fribønder. Tals teknikk lignet dog en farse – han spilte bort vinsten ved at Bobbys to bønder sprang fortere enn Tals tre. Partiet svingte voldsomt på slutten fra seier til Tal, til remis, til remis, til seier for Bobby til remis og til seier for Bobby som vant! Dette var altså en farse fra A til Å og de spilte grusomt til så gode spillere å være. Fischer på 55 cp – Tal på 75 cp.

Magnus sitt parti står i grell kontrast og maskinen er slem mot Magnus – fy! Ja, for Magnus sitt flotte parti mot Alireza Firouzja med hvite brikker i en kongeindisk var jo en nydelig nedspiling der Magnus riktignok ikke spilte effektiv sjakk, men der han spilte god sjakk. Allikevel var det på verdien 40 cp – ingen højdare for Magnus med andre ord i presisjonsnivå – men her ville jeg sagt 18 om jeg fikk «bestemme»! Uansett er klokkeren seier for Magnus dette.

Matchscore: Magnus vs. Bobby 15.5 – 4.5

Partiene:

 


Magnus spilte hvit i en kongeinder mot Alireza Firouzja fra Iran 
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

 

21. matchparti i Gudenes kamp: Fransk og siciliansk

Vi har kommet til skammens kapittel. Fischer i fransk igjen – ikke hans beste åpning og nettopp derfor valgte Petrosian å forsvare seg med denne åpningen. Det ble et komplisert og merkelig parti der Bobby likevel hadde best kontroll og vel kontrollerte inn en grei seier tross trøstesløse tall. 75 cp for Bobby i et parti der presisjonen ikke var god.

Magnus spilte svakt mot Aronian – men ikke svakere enn 35 cp. Det var min tallbehandling som gjorde at dette kom nederst – og jeg velger å ikke bruke tid på å laste det lenger opp – for det endrer ikke på de harde realiteter som er at Magnus gruser Bobby i de siste oppgjørene. Dette var en sicilianer med Magnus som svart, men der han han fikk opp et vunnet sluttspill med to bønder over. Men han ga Aronian sjansen til å gå over i et teoretisk tårnsluttspill som er remis. Dette gjorde Aronian – men han hadde ingen sjanse til å holde det i praktisk spill og tapte. Tidvis sterkt spill av Magnus – men også en stygg tabbe i dette oppgjøret.

Matchscore: Seier til Magnus vs. Bobby 16.5 – 4.5

Partiene:

 


Levon Aronian spilte ikke noe bra mot Magnus ved denne korsveien og tapte
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

22. matchparti for Bobby Fischer: Fransk forsvar – Fischers tragedie

Vi går fra en farse for Fischer, til skammens kapittel og nå til et tragedie i flere deler. Fischer spilte e4 mot Bronstein som selvsagt svarte med fransk forsvar. Bobby spilte så raskt opp en vunnet stilling, men det skulle komme bukker – mange bukker. Først kom den lille bukkene bruse og vips forsvant vinststillingen. Så kom den mellomste bukkene bruse og vips, så sto Fischer til tap. Så kom den virkelig store bukkende Bruse for Bronstein – og vips så hadde Fischer matt i 5! Men så kom trollet og det ble remis! For et bukkeorgie i et uoffisielt VM – huff! Bronstein spilte på 94 cp, mens Fischer spilte på hele 91 cp loss.

 

Partiet:

 

Magnus grisebanket Fischer i lynsjakk på stabilitet!

Det ble en saftig seier for Magnus Carlsen som først og fremst skyldtes et mye mer helhetlig spill uten et dypt bunnpunkt slik Fischer hadde. Dette viser oss hvor god Magnus er og det er bare å gratulere!

Selv om tallenes tale er klare er det mye en kan kritisere en slik sammenligning for. Jeg vil komme med tre typer kritikk selv. Den ene er at centipawn presisjonsmålinger ikke riktig er laget for slike formål enda. Derfor har verdiene ofte lite mening når de faller i «kliss vinnende spill» selv om de i store tallmaterialer viser en klar statistisk sammenheng mellom godt spill og prestasjon.

Det andre er at Fischer og Magnus lever i to ulike tidsepoker. Fischer levde i en tid uten internett, uten datamaskiner og uten en stor informasjonsflom. Han måtte gjøre arbeidet selv. Dermed ble han en kunstner, en kreativ kjempe og en mester i godt spill! Magnus er mer håndverkeren som reproduserer det beste fra sjakkhistorien på en måte. På en annen måte forfiner Magnus sjakken og bringer den opp på et høyere nivå.

Det tredje er at vi måler kun en spillers verdier og ser ikke på forskjellen i cp-nivå mellom begge spillerne. Det å gjøre motstanderen dårlig måles derfor ikke – noe som er viktig i sjakk…

Da håper jeg du har kost deg med spalten og vi gratulerer alle Magnus Carlsen!

 


Det ble gull på Magnus i kampen om VM-tittelen og i kampen mot Bobby Fischer!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

Hvordan kunne et reelt parti mellom Magnus og Fischer sett ut?

Hvordan ville et sjakkparti mellom Fischer og Magnus sett ut? Jeg tror det fort ville blitt en kamp mellom to sluttspillgiganter. Jeg lot to versjoner av Stockfish 10 kjempe om ett helpoeng i kamp mot hverandre. Den ene versjonen var dresset opp i Magnusstil med hans partigrunnlag, hans spillestyrke på 2835 og hans åpninger med hvit. Altså 1. c4 som ble mye spilt i VM og engelsk spill. Den andre versjonen fikk Fischer sin spillestyrke på 2785, svarte brikker og Fischer sitt partigrunnlag og hans åpninger. Dermed ble det kongeindisk åpning. Maskinene spilte et interessant parti og Fischer vant med svart. Vi tar en titt.

 


Carlsen, Duda og Nakamura ble de tre beste i VM!
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

 

Datasimulert parti mellom Magnus Carlsen-bot og Bobby Fischer-bot laget av Sjakkfantomet i 2018:

 


Nakamura var ikke fornøyd med alt han gjorde i VM…
Foto: Maria Emelianova  |  Mesterskapets hjemmesider

18 tanker om “Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk!

 1. Artig dette! En passant nevner jeg at Magnus (og andre, inkludert meg selv) regnet partiet mot Aronjan som et av hans beste. Samtidig er det jo, som du sier, urettferdig at Fischer ikke får uttelling for partiet mot Kortsjnoj. Som en ny en passant vil jeg si at Fischers Sh8 også er et typisk Magnus-trekk (jf. springer- og dronningmanvørene med svart mot Topalov i hurtigsjakk i Paris i 2016).

  • Takk for det Atle – slike automatiserte vurderinger har sine svakheter – men også sine styrker, så synes det er morsomt.

   Prøvde som du så å gi et kritisk blikk på svakhetene bak slike analyser – men de har også noe for seg da en må spille på lave verdier for å slå sterk motstand og fordi det er en klar statistisk sammenheng mellom lave verdier og godt spill.

 2. Fantastisk sammenligning og et morsomt tankeeksperiment! Du nevner jo noen innvendinger selv, men slikt skal ikke stå i veien for de interessante refleksjonene du gjør deg. Dette kom som bestilt nå nyttårsaften. Godt nyttår!

 3. Bobby bør få noen centibønder handicap fordi han ikke hadde tilgang på dataprepping. Og tenk om han som Dubov hadde lest Tal-boka til Kasparov! Tenk om han hadde spilt VM-match mot Caruana og hatt preppehjelp fra Dubov og den lange dansken!

  • Ja – dette er ingen fair konkurranse. Magnus hadde bedre tid på klokka, han lever i en tid med dataprepping, han spiller i utgangspunktet en mindre kompleks form for sjakk, han måtte ikke spille alle partiene på en dag osv. Men det var en tankeøvelse og gir en pekepinn.

 4. Enda et lite handicap for Fischer (kanskje): I J Enevoldsens bok B Fischers vei til VM er det et bilde fra Sovjet mot resten av verden i 1970. Petrosian og Fischer takker hverandre for et av partiene og rett ved siden av står Reshevsky med pipa si i munnen. Fischer var vel, som Magnus, en kjernesunn ikkerøyker i glansperioden sin. Kan datidens mangel på røykelov, i Gudenes duell ha gitt Magnus en fordel? Ville han spilt like godt mot en motstander som fikk røyke ved brettet?
  Jeg har ikke sett lynpartiene fra 1970 før – takk Sjakkfantomet og Godt Nyttår! Jeg ser partiene mot Reshevsky og tenker for meg selv at her har sikkert den gamle erkefienden blåst kaskader av sur piperøyk mot Fischer mens de spilte.
  Joda, fantasien min er jævlig plagsom noen ganger … 🙂

  • Ja, utvilsomt et handikap for Fischer det. Trist at så mange i dag ikke skjønner hva han har betydd for sjakken og da særlig norske «sjakkeksperter».

   Jeg har selv spilt noen partier mot folk som røkte på 80-tallet – en klar ulempe, så mye er sikkert!

 5. Artig tankeeksperiment! Fischers måtte møte Tal, Korchnoi, Petrosjan og Bronstein. Det slapp heldigvis Carlsen i 2018. Skulle man ha kåret tidenes beste lynsjakkspiller måtte Carlsen gått tilbake i tid og møtt Fischer, Tal og Kasparov til en superturnering! Kasparov vant flere av de sterkeste lynsjakkturneringene som er holdt. Tal vant i 1959 i Beograd (ifbm kandidatturneringen) i den til da sterkeste turneringen som hadde vært i Verden foran Petrosjan. Tal taper mot Fischer i Herzeg Novi, men han blir verdensmester i St John i 1988 foran Kasparov og Karpov, og knuser Vaganjan 4-0 i finalen. Best i 1959 og igjen best 30 år senere altså! Så bare Caissa vet hvem vet hva som ville skjedd om de 4 store hadde kunnet møte hverandre til en historisk turnering…

  • Du skriver at Kasparov vant flere av de sterkeste lynsjakkturneringene som er holdt. Dette er jeg høyst usikker på. Sannheten er at Kasparov ikke spilte Melody Amber turneringene som hadde de viktigste hurtigsjakkturneringene i sin tid og ikke i Mainz som også var svært viktige hurtigsjakkturneringer. Disse fungerte både som fin lynsjakktrening og som viktig i sin egen kraft for de beste i verden.

   Kasparov er i min bok ikke den helt store lynsjakkspilleren – og har aldri vært det. Det var ikke dette spillet den regnekraftige Kasparov elsket og behersket best. En spiller som Michael Adams kunne utfordre Kasparov i lynsjakk – men i langsjakk var han totalt sjanseløs.

   Ellers er vel Tal den mest utpregede lynsjakkspilleren. Å utfordre verdenseliten 52 år gammel er fenomenalt.

   • Kasparov var vel ganske ustabil i hurtigsjakk. Han vant riktignok noen GP-turneringer på 90-tallet. Tror han slo Ivanchuk i finalen i en turnering fra New York som ble vist på Eurosport. På den andre side tapte han en finale mot Timman i en turnering en tid etter.I VM i lynsjakk i 1988 måtte Kasparov reise hjem med halen under beina etter 1-3-tap mot GM Kiril Georgiev i kvartfinalen.

    • Slik husker jeg det også, Joachim – og Kasparov spilte veldig lite lynsjakk på det høyeste nivået slik en gjør i dag!? Han hadde 2-2 mot Maxim Dlugy i 1988 også… Ellers er spillerne i dag utvilsomt suverene i lynsjakk – rett og slett på grunn av internettservere og muligheten til å spille lynsjakk døgnet rundt.

 6. Her er linken jeg har brukt som grunnlag for min mening om Kasparov som en av de store lynsjakkspillerne: de.wikipedia.org/wiki/Weltmeister_im_Blitzschach. Det var få turneringer før 2000 hvor de beste i verden møtes, men her fremgår det at mens Fischer vant den sterkeste turneringen på 1900-tallet i lyn i Herzeg Novi, så vant Tal to og Kasparov tre av de seks sterkeste lynturneringene før 2000.

  • En slik side med tre «Sehr starke» lynsjakkturneringer mellom 1983-2000 blir jo et for tynt grunnlag. Hva med alle resultatene hans som er utelatt? Er i tvil om han var dominant i sin tidsepoke akkurat i lyn – selv om han utvilsomt ville vært det om han satset på det.

   Ellers er jeg glad for at lynsjakken har tatt seg opp i verdi og at det spilles mer av det i vår tid.

   • Jeg tror noe av årsaken til at Kasparov var ustabil i lynsjakk er at han manglet det naturlige talentet for hvor brikkene hørte hjemme.Jeg opplever at han mangler Karpov,Fischer og Carlsens følelse for hvor brikkene skal og disse spillerne fant gjerne de naturlige planene enn Kasparov.Ellers enig med deg,Sven at Fischer ikke får kreden han fortjener.Enkelte eksperter har gått tungt ut og demonisert Fischer.Fischer satte sitt preg på toppsjakken i over 10 år og er i mine øyne en klar topp 4 ever spiller.Han bidro med mye innenfor åpningsteoriens utvikling med blant annet Lc4-varianten og h3-varianten mot najdorf.Endel av benoni og kongeindisk-partiene holdt også skyhøyt nivå.F.eks. seieren mot Uhlmann som svart i saemisch-varianten fra Siegen-OL 1970.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.