Sjakksnakk med Sven i februar


Sven holder kurs i sjakklubben – det er gøy å lære ferske spillere sjakk!
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Verdensmester i backgammon

Som noen av dere vet så vant Norge (World) Online Team Championship 2018 ved å slå USA i to strake matcher på slutten av mesterskapet. Der fikk jeg gleden av å spille mot Neil Kazaross på USA sitt førstebord og tidligere i mesterskapet slo jeg blant annet verdensmesteren anno 2015 fra Tyrkia Ali Cihangir Çetinel og totalt sett ble det 6/11 for på meg på det harde førstebordet. Fornøyd med det selv om det var andre spillere – og da særlig Hans Marius Eikseth og Asbjørn Arntzen som dro det tyngste lasset. Backgammon tar endel av min fritid og spiser av Sjakkfantomets analysetid slik at det blir færre blogger og mindre sjakk enn før. Litt trist – men i backgammon kan jeg hevde meg på en god dag – mens i sjakk er jeg en i massene.

Lenker:

Her er en lenke til turneringen hos Word Backgammon Internet Federation
Norges Backgammon forbund sin sak om turneringen

 


Backgammon er Svens stor hobby – mens sjakk er hans store lidenskap!
Foto: Privat ved Sven Wisløff Nilssen

 

Var oppe på nr. 13 på ICC sin bestliste i 1-min – i verden!

På søndag satte jeg ny pers på ICC i 1-minutters sjakk. Herlig når brikkene svinger og jeg jazzer ned den ene stormesteren etter den andre! Den sterkeste spilleren jeg fikk los på og slaktet denne gang var Zurab Azamaiparashvilli som normalt har et godt tak på meg dessverre. Han har rundt 70% score og vi har spilt over 100 partier på ICC. Nylig fikk jeg knust den spanske GM’en «Guram» for 100 gang på ICC de siste årene – han er melkekua mi og må melkes ofte og mye. Guram må selvsagt ikke forveksles med Guran – Sjakkfantomets gode venn, ja – for sine venner slår en ikke i hodet og banker både gul og blå. Ellers spiller jeg mye med en rekke stormestre og IMer fra det glade 90-tallet da jeg var på mitt beste og da jeg leste tonnevis av blader og bøker om sjakk. Mine gamle helter blekner dessverre dess mer jeg banker dem og spillere som GM Julian Hodgson, GM Luc Winants og IM Rihcard Wessmann er blant mine favorittofre. Elsker å pudde dem i 1-min og sette skapet på plass. ICC er fortsatt det stedet sammen med Lichess jeg spiller mest selv om jeg har betalt et medlemskap på chess.com. Det har jeg mest gjort for å få tilgang til Puzzle rush! Jeg er håpløs i dette spill – men har spilt det relativt få ganger. Kun 32 oppgaver har jeg løst på de 5 minuttene som står til rådighet – ikke bra. Ellers tipset jeg min barndomsvenn Terje Pedersen om at dette ville være kult på hans strålende satsing – Backgammon studio – og der laget han «Gammon rush!». Der kan du på 5-minutter løse ulike backgammonoppgaver og dersom du ryker tre ganger med feile svar er du ute. Min pers der etter noen få tester er 22 oppgaver på 5 min.

Lenker:

Backgammon Studio av Terje Pedersen

 


Skjermbilde av veien oppover mot til slutt 2333…

Magnus spiller mye 1-min

Magnus spiller mye 1-min og jeg er ambivalent. Jeg er selvsagt positiv til at Magnus gjør som han vil, at han gjør det han synes er morsomt og at han nyter livet. Men på den annen side sier en demon i meg at det ville vært hyggelig å se Magnus spiller mer 5-min online og jeg tror sjakken hans ville hatt godt av det. Ellers er Magnus god for tiden – han har storspilt i de siste Title Arena på Lichess der han vinner i stor stil hver eneste gang. Men jeg undrer meg litt – hvorfor spiller Magnus 1-min mot de nest beste? Hvorfor unngår han å spille mot de beste, mon tro? Ikke vet jeg – men jeg registerer at han sitter timevis å dunker 1-min mot heller ukjente GM Andrew Tang og GM Sergei Zhigalko i stedet for å spille mot the real deal. Hikaru Nakamura og Vachier-Lagrave kan nemlig utvilsomt gi Magnus en fight i 1-min og jeg velger å tro at Nakamura fremdeles er best i verden i 1-min selv om jeg ikke er sikker lenger. Det skal forresten spilles et verdensmesterskap i 1-min på Chess.com i begynnelsen av april. Der er Nakamura, Vachier Lagrave og Grischuk med – mens Magnus glimrer med sitt fravær. Synd!

Lenke:

Verdensmesterskapet i Bullet 2019 på chess.com

 


Vi vil ha flere dueller mellom Magnus og Nakamura – men i 1-minutters sjakk!
Grafikk: Bilde: De offisielle hjemmesidene for FischerRandom 2018 i Bærum

Verdens beste sjakkspiller imponerer meg

Magnus ble nylig intervjuet av Jan Gustafsson i Chess24. Eller la oss kalle det en samtale dem imellom. Verdensmesteren og vennen og sekundanten hans. Ingen kritiske spørsmål, bare stryking med hårs og slik nesegrus beundring som jeg ikke helt er fan av. Likevel ble det en fenomenalt flott samtale og jeg er imponert over både hvor villig Magnus er til å stille opp på slikt og hvor ærlig han er i disse samtalene. En av de mest interessante tingene Magnus sa – var for meg hvor åpen han var om at han ikke brukte maskinhjelp når han studerer og følger andres partier online. Han velger å tenke helt selv og å følge partiene uten analyse – herlig! Gjør ofte det samme selv og koser meg med min feilbarlighet og min evne til å finne blinkskudd sånn innimellom. Alt annet er juks. Magnus har da også lært sjakk gjennom mye mindre computerbruk enn de fleste av sine rivaler. Han har lest bøker til den store gullmedaljen og sier at han tenker sjakk døgnet rundt. Interessant.

Det er også interessant at Magnus har en stor posisjonell forståelse og at han elsker konsepter i sjakken å spille på. Dette står i sterk kontrast til Hikaru Nakamura som ikke forstå sjakk på samme nivå som Magnus – men som er taktisk anlagt og fostret opp på computersjakk. Nakamura spiller mer på triks enn Magnus og mindre på gode konsepter. Dette kom klart frem i intervjuet Nakkis gjorde under den store turneringen på Gibraltar der han falt igjennom og ikke kom inn blant topp 10. I dette intervjuet sier Nakkis at han ikke helt forsto det Kasparov ønsket å lære han og at han ikke følte at det var relevant i vår tid. Han sa også at enten fungerer et trekk, ellers så er det ofte en blemme. Alt som fungerer kan spilles. Magnus har et mye finere filter og han forstå virkelig den kunnskapen Kasparov øste av for å lære han. Det er fortsatt forskjell på folk – også innen sjakkens rike.

Lenker:

Samtale mellom Magnus Carlsen og Jan Gustafsson på Chess24
Chess.com sitt intervju med Hikaru Nakamura

 


Sjakkfantomet imponeres stadig av Magnus!

 

Mer 3-minutters sjakk

Jeg tenker å spille mer 3- og 5-min sjakk. Det er herlig å spille skikkelig lynsjakk på nett og å banke stormestre i denne kategorien gi ekstra lykke. Et parti jeg spilte nylig ga meg ekstra boost – det var et Alekhines-oppgjør der jeg spilte svart og forsvarte Alekhines gamle åpning mot en norsk stormester som kalte seg RealKingArthurS. Aner ikke hvem det er – men nedspilt ble han – faktisk så voldsomt at selvtilliten fikk seg en knekk, for han klarte ikke å gi opp og logget av i stedet. Ekstra lykke. Eller har jeg den siste tiden hatt flere lange og gode samtaler med den store mester Paul Svedenborg. Det resulterte i et intervju på TSK sine klubbsider og til at han røpet sine mange hemmelige navn på ICC. Det ble etter hvert mange navn og jeg ble imponert over hvor god Paul egentlig er. Han har en bulletrating like over min egen og er mye bedre i 5-min – dette må jeg forsøke å gjøre noe med i tiden som kommer, men Paul er Paul. En levende legende og jeg tenker å skrive om han med det første. Da vil du blant annet få vite den forbløffende scoren han har på Simen Agdestein og se hvordan han lurte selveste Fabinao Caruana i lynsjakk. I say no more. I mellomtiden anbefaler jeg Lørdagsintervjuet med Paul Svedenborg der han snakker om sin lange karriere.

Lenker:

Svens seier på ICC over en norsk stormester i sjakk
Lørdagsintervjuet der Sven intervjuer Paul Svedenborg!

 


Denne karen elsker å spille 3-min og 1-min sjakk – og på gode dager går det unna
Foto: Rebecca Lundqvist

 

Holder kurs i Tromsø for ferske sjakkspillere – gøy!

For tiden går mye av tiden min til sjakk. Jeg trener en gruppe med ferske sjakkspillere i 2 timer i uka og de lærer alt fra Steinitz sine prinsipper om sunt åpningsspill til åpninger med hvit og med svart. Men de svarte brikkene har vi sett på fransk forsvar – en åpning jeg mener at flere bør spille med svart. I disse computertider har alt for mange gjort Reti sine ord til sine. Richardt Reti har mente at 1…e5! var det korrekte svaret på 1.e4 og argumenterte godt for det. Men det finnes et par tre andre forsvar som er helt på høyden og da tenker jeg på fransk, Caro Kann og ikke minst siciliansk. Uansett var det morsomt å lære bort fransk forsvar og jeg spiller det ofte selv i lynsjakk og trives med det. Forandring fryder.

Ellers er det jo flott å se at Magnus Carlsen nå spiller Sveshnikov – et sprekt valg og en sprek spiller som vi håper vil være verdensmester lenge. Neste turnering for Magnus er Grenke Chess Classic i slutten av april. Det er det lenge til – synd. Ellers har jeg noen spalter i beddingen her hos Sjakkfantomet og min gode venn SjakkThomas har lovet å skrive noen spalter som gjesteskribent. Blant annet en spalte om sjakk og fotball og en om selveste Bobby Fischer. Vi gleder oss – for det blir vidunderlig lesning!

 

Svens Sjakkskole har nå fått grobrunn i Tromsø Sjakklubb

4 tanker om “Sjakksnakk med Sven i februar

 1. Interessant bloggpost. Mye bra refleksjon her. Må innrømme at 37 på Puzzle er min foreløpige bestenotering. Vrient å ta steget videre synes jeg. Imponert over Naka og co som tar 50+ uten store vansker.

  • Det er jo mye teknikk og hukommelse. Erlend Mikalsen forteller i lørdagsintervjuet med TSK om hvordan han memorerte hele basen til Chess Tactics server i sin tid – så mengdetrening i taktikk over tid er nøkkelen.

 2. Forfriskende snakk om diverse temaer. En stor takk for at du holder kurs! De er gode og lærerike, også for spillere som har spilt en stund.

  Angående Paul Svedenborg er han en skikkelse som lenge var nesten ukjent for meg. Det er først nylig det har begynt å gå opp for meg hvor god han virkelig var, og kanskje fortsatt er?

  • Takk Simon.

   Ja, jeg kan røpe at scoren til Svedenborg på den kontoen har brukte mellom sitt 60. og 70. leveår mot Simen Agdestein er: + 12 til Paul, + 15 til Simen og et par remiser. Han utfordrer altså Simen gang på gang i spennende partier i 5-minutters lynsjakk på nett – det gjør ikke mange her hjemme etter han!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.