Flott oppvisning av Magnus i København!


Cirkusbygningen i København var smekkfull av folk som ville se Magnus!
Foto: Dansk Skakunions hjemmeside på Facebook  |  Thomas Hauge Vestergaard

 

Magnus med oppvisning i Danmark for rundt 800 tilskuere LIVE

Sjakkverdenen ruller videre for full musikk og sentrum for begivenhetene i øyeblikket er FIDE GP i Moskva. I skyggen av dette var Magnus i København på onsdag og ga en sjakkoppvisning av en annen rang. En fantastisk begivenhet som ble streamet til hele verden via nett og der 1000-vis av følgere satt fjetret til skjermen for å følge med på hva verdensmesteren hadde å si og hvordan det ville gå med hans simultan mot 24 motstandere. I tillegg spilte Magnus en mini-match i hurtigsjakk mot danskenes stortalent Jonas Bjerre på 14 år. Du kan godt si at Magnus kun hadde noe å tape på å stille opp mot Bjerre – slik Kasparov tapte noe av sin ære da han remiserte 14 år gamle Magnus Carlsen i Reykjavik i 2005 i en berømt hurtigsjakkturnering. Der var Magnus nesten i ferd med å tukte verdensmesteren – men det ble med nesten selv om Magnus sto til vinst underveis. Men Magnus ser annerledes på det. Han liker PR-verdien av disse showene, han liker å vise muskler, han liker å vise at han våger, og han liker at han er best både når det gjelder og også når det er show. For en verdensmester vi har fått!

 


Nesten 800 tilskuere var på plass – et flott skue!
Foto: Dansk Skakunions hjemmeside på Facebook  |  Thomas Hauge Vestergaard

 

Magnus i intervju blir bedre og bedre

Magnus sin Københavnoppvisning på onsdag fant sted i Wallmans Circusbygning og der ble Magnus etter simultanen mot 24 deltakere, intervjuet av hjerneforskeren Peter Lund Madsen. Magnus fortalte at han hadde vært i Zoologisk hage og i Tivoli på formiddagen før denne simultanoppvisningen og han var i fin form. Ellers kom det mye spennende frem i intervjuet der han blant annet sa at han var glad han var siste generasjon som trente mye på brett og ikke bare på skjerm – at dette ga han noe verdifullt i forhold til blant annet geometriopplevelse. Jeg har tenkt det samme og i trening med mine elever varierer jeg treningen på skjerm og treningen på brett. Jeg husker også at Nigel Short på 90-tallet gjorde et stort poeng ut av at en bør trene på samme brett-type som en konkurrerer på! Idéen er at visualiseringen da optimaliseres. Ellers la jeg merke til at Magnus ikke regnet seg selv som spesielt intelligent og ei heller at han hadde noen spesielt god hukommelse. Han utmerket seg ikke i den store sammenhengen. Det siste tviler jeg på – jeg opplever Magnus sin hukommelse som ekstrem og han modererte seg kanskje litt ved å si at hjernen i dag husker andre ting enn den gjorde som ung og at den fremdeles husker viktige mønstre som han bør kunne. Jeg skal ikke ødelegge opplevelse av dette flotte intervjuet for leseren som finner intervjuet her.

 


Hjerneforskeren klarte ikke å sette Magnus til veggs – Magnus sprudlet
Foto: Dansk Skakunions hjemmeside på Facebook  |  Thomas Hauge Vestergaard

 

Partiene mot IM Bjerre og intervjuet med Magnus finner dere hos Alt om Skak

 

GM Sune Berg Hansen kommenterte kampen mot IM Bjerre på 14 år

Sune Berg Hansen gjorde en kjempejobb med å kommentere matchen mot Jonas Bjerre som ble velspilt fra Magnus sin hånd. Bjerre vant loddtrekningen og valgte å spille hvit i første parti. Der forsvarte Magnus seg med en gammel Steinitz-spesialitet – nemlig det utsatte Steinitzforsvaret med 3…a6 4.La4 g6 som ganske riktig Steinitz var først ute med, men som andre spillere gjorde kjent. Vår egen Simen Agdestein har vært fascinert av dette forsvaret og det er via Simen Magnus har fanget det opp. Alt henger sammen med alt og inspirasjon trenger vi alle. Magnus spilte dette fullblodsforsvaret og Bjerre gikk all in da han låste sentrum og brente bruene ved å vedlikeholde spenningen i sentrum. Etter dette kunne nemlig Magnus angripe på kongefløyen hva remmer og tøy kunne holde, men ikke uten risiko for hvit var også i ferd med å skape sitt spill på dronningfløyen. Partiet nådde sitt klimaks etter 24…Tf4! fra Magnus. Da var Bjerre fortapt – men han hadde en siste svindel han ikke forsøkte. Etter 25. Ta8+ kan nemlig ikke Magnus spille 25…Kh7?? på grunn av den djevelske fellen: 26. Dxf4 exf4 27. Sf6+ Lxf6 28. Txe7+ Lxe7 29. Th8 matt! I stedet vinner bare 25…Kf7! for svart. Hadde Magnus sett denne fellen? Det svaret får vi aldri vite med 100% sikkerhet – men jeg tror fort det for han brukte lang tid på sitt 24. trekk.

 


Magnus i kamp med hvite brikker mot IM Jonas Bjerre – det ble spill mot et mål
Foto: Dansk Skakunions hjemmeside på Facebook  |  Thomas Hauge Vestergaard

 

Her er første matchparti mellom IM Bjerre og GM Magnus Carlsen:

Fulgte Bent Larsens spill til trekk 11…

I det andre matchpartiet spilte Magnus hvit og partene gikk inn i en oppstilling som Bent Larsen yndet å spille med hvite brikker. Nemlig Moskva-varianten. Bent Larsen sa en gang at åpen siciliansk er godt for svart fordi han får en bonde mer i sentrum og selv spilte han ofte 3.Lb5+. Magnus Carlsen valgte å følge et av disse partiene – mot Fredrik Olafsson i Dundee 1967 helt til trekk nr. 11 der Magnus valgte det skarpe 11.e5!? mens Bent Larsen valgte det posisjonelle 11.a5. Variantene går fort over i hverandre – men det er interessant at Magnus er så inspirert av spillere som levde for en mannsalder siden. Vi har sett han spille mye inspirert sjakk etter mal av Boris Spassky også – som da han klinket ned Ponomariov i en inspirert sicilianer med hvit der det smalt på feltet e6 eller da han knuste Radoslaw Wojtaszek med sitt, og Spassky sitt, 7.Sh3 i lukket siciliansk i sjakk-OL i Tromsø. Den senere tiden har det slått meg stadig mer at Magnus lar seg inspirere av de store mestre i sjakkhistorien og for tiden er det Alpha Zero og Leela Zero han lar seg inspirere av. Det siste så vi også mot Jonas Bjerre der Magnus igjen gikk med et f-bonde angrep i kjent Alpha-stil i første matchparti.

 

Flere nordmenn var i ilden i København og spilte med i simultanen:

 

Kvernte Bjerre ned etter en lang tålmodighetsprøve

Etter at åpningsfasen var over hadde Magnus fått opp en liten, men nagende åpningsfordel mot Bjerre av ren posisjonell karakter. Han malte og malte og kvernet til slutt den danske dreng i senk. Det er mye du kan studere i sjakk, det er mye du kan lære gjennom profesjonelle trenere, men det er en ting du må spille, spille og spille mot sterk motstand for å lære – og det er hardnakket passivt forsvar. Dette er sjakkens største tålmodighetsprøve og hvor mange unge drenger har ikke blitt massert av stormestre i sluttspill nettopp der de bare står litt dårligere – men der fordelen aldri blir borte. Når frukten var moden gikk Magnus over i et vunnet tårnsluttspill som han elegant regnet seg over til et bondesluttspill som var vunnet på håret. Pent spill av Magnus og morsomt å ha en verdensmester som også er en slik fin ambassadør for sjakken!

 

Peter den store Nielsen møtte Peter den store Schmeichel denne kvelden:

 

Her er andre matchparti mellom GM Magnus Carlsen og IM Bjerre:

Intuisjon, hukommelse og mønstergjenkjennelse var blant temaene i intervjuet:

 

24-0 mot to IMer og flere habile sjakkspillere

Dagen åpnet med simultan mot 24 utvalgte motstandere og IM Jakob Aabling-Thomsen gjorde best motstand. Han sto faktisk til vinst underveis i simultanen, men etter 24 trekk kom den største store tabben fra dansken som hostet opp flere og flere feil og til slutt tapte. Ikke noe overbevisende parti av Magnus – men greit nok. Gamle IM Svend Hamann som har vært dansk mester og som har spilte mot selveste Mikael Tal og Bobby Fischer i sine Hey Days ble forøvrig et lett offer for Magnus i en Najdorf der Magnus var hvit. Magnus berømmet dansket for å ha stilt opp – han fyller da også 80 år til neste år og fikk altså sjansen til å møte en verdensmester til.’


Magnus holdt simultan for 24 spillere og vant alle partier!
Foto: Dansk Skakunions hjemmeside på Facebook  |  Thomas Hauge Vestergaard

 

Aldersforskjellen på de som spilte var på over 70 år!
Foto: Dansk Skakunions hjemmeside på Facebook  |  Thomas Hauge Vestergaard

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Flott oppvisning av Magnus i København!

 1. Det går an å finne fellen når man vet at den er der. Men når man i et hurtigsjakk parti ikke har noen som hinter om at en slik djevelsk felle er der i det 25. trekk og med lite tenketid igjen kan man ikke forvente at 14 år unge Jonas Bjerre skulle satt Magnus på prøve. Men du verden hvor moro det hadde vært om en slik svindel hadde satt Magnus sjakk matt!

 2. En kan ikke forvente at han skal se fellen – men allikevel er vi ikke helt på bølgelengde. Jeg tror opptil flere 14-åringer ville sett denne varianten. Selv lette jeg etter ulike tema med Ta8+ basert på den trange kongestillingen svart før etter Kh7 og jeg tenkte at «her kan det være ugler i mosen». Når det er sagt må jeg ærlig innrømme at jeg overhodet ikke så nevnte variant selv.

  Ellers artig at vi har en så aktiv verdensmester i sjakk!

 3. Jeg var faktisk i København på det tidspunkt, maks 10 min unna m bysykkel, men fikk desverre ingenting med meg live. Tror du har rett i at Magnus tar feil når han snakker om egen hukommelse. Husker søster Ellen sa at han på mest irriterende vis husker ting man ikke skulle tro interesserte ham – men som allikevel sitter klistret (etter å ha hørt det én gang). Om ikke annet for å irritere de som ikke trodde han kunne noe om emnet.

  • Ja, han sammenligner seg nok med de beste sjakkspillerne i verden som har ekstremhukommelse og i den sammenligningen kjenner en ikke helt premissene. (Hvor mye tid bruker de andre på å innøve åpningsteoretiske varianter, hvor tidlig startet de, hvor mange repetisjoner gjør de osv.)

 4. Ja, du verden kor artig det har vært å følge med Magnus i de siste turneringene. Aktiv, veldig aktiv! Og for et spill han bringer for dagen!

  Han spiller ikke så mye på å bytte dronninger, og han streber ikke etter å komme seg raskt over til sluttspill. Nå kompliserer han gjerne stillingene, ofrer bønder og setter brettet i brann! Og han behersker det. Som du sier tror også jeg at hans store inspirasjonskilde nå om dagene er Alpha Zero. Som verdens beste sjakkspiller har han trolig de beste evnene til for å forstå den nye kunnskapen kunstig intelligens har brakt inn i sjakken. Fascinerende!

  Selv fikk jeg ikke med meg showet og det hele, så bare slutten på andre parti. Men – så kan jeg jo lese om det meste her hos deg gode fantom! Hærlig det også – du skriver så godt, og bringer så mye ekstra kunnskap inn til historien. Du e egentlig rå!

  • Hei gode Sjakknisse!

   Det har også slått meg at vi mennesker trenger inspirasjon og en medgangsbølge å surfe på for å yte maksimalt. Magnus har i det siste latt seg inspirere av AlphaZero og LeelaZero – og hans resultater fyller han med god energi. Herlig å se og tross en liten nedtur i Skottland nå i helga, så er året sett under ett en fest.

   Nå blir det spennende å se hvordan det går i Norway Chess 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.