Kong Praggnanandhaa av Helsingør

Vinneren av Xtracon Chess Open 2019 – Praggnanandhaa fra India!
Foto: Anniken Vestby

 

Rameshbabu Praggnanandhaa kalles bare Pragg blant sjakkvenner

Kjært barn har mange navn og heter du Praggnanandhaa, Nepomniatchi eller noe annet uregjerlig er det bare å finne et bra kallenavn og bruke det. 13 år gamle Rameshbabu går under kallenavnet Pragg, og han spiller forrykende god sjakk. Ikke like angrepshissig som unge Nihal fra samme land – men du verden for en sunn posisjonell forståelse han har tross sin unge alder og du milde for en kampånd han har innabords allerede. Når han også har kraften i lange sluttspill og er en tiger ved brettet så lover det godt for indisk sjakk. Tigre vet nemlig inderne å verdsette både på og utenfor brettet. Pragg kan bli den nye indiske folkehelten i sjakk og han er allerede på god vei til å bli det.

 

 


Vant Xtracon Open 2019

Ja, for Pragg smelte til under årets Xtraconturnering i Danmark og nedla den ene sterke spilleren etter den andre. Etter å ha slått fire lavere rangerte spillere i de fire første rundene; inklusive to FMer – så sto Pragg på toppen av turneringstabellen med 4 av 4 mulige. I 5. runde møtte han Aryan Tari i et oppgjør som endte remis. Så banket Pragg (2540) like godt tre superstormestre nesten på stripe. GM Anton Korobov (2687), GM Daniele Vocaturo (2612) og GM Murali Karthikeyan (2613) gikk alle tre ned, mens det nye danske stjerneskuddet Mads Andersen (2605) klarte remis mot unge Pragg innimellom disse tre. Så var det duket for siste runde der alt lå til rette for det norske håpet Aryan Tari. Jeg tenkte, ikke noe knussel, ikke noe tull – bare å fleske til for Tari som trenger seier for å gå til topps. Han spilte da også hvit mot GM Allan Stig Rasmussen (2569) – mens Pragg hadde en blytung oppgave i sisterunde der han skulle opp med svarte brikker mot 19 år gamle Samuel Sevian (2667) fra USA.

 

 

Blytung oppgave i siste runde

Jepp, Sevian er et av de mange talentene fra USA som har fått input fra mesteren selv – Garry Kasparov. Men Pragg holdt stand gjennom storm og stille, gjennom vær og vind, gjennom sol og regn på sjakkbrettet i Helsingør. Sol var det riktignok mer enn nok av i Danmark denne siste uka i juli – men på brettet til Praggnanandhaa i sisterunden var det stort sett vind, blåst og regn på hans side av brettet. Det stormet tidvis også – men som du skjønner klarte Pragg brasene. Han holdt remis og det var nok til seier i Danmark i den største triumfen den lille gutten har oppnådd så langt i karrieren. Eller hva skal vi si om en turnering der du går opp 29 elopoeng fra et allerede høyt nivå? Hva skal vi si om å vinne en turnering med hele 13 superstormestre når du ikke er dette selv. Eller hva skal vi si om at en 13-åring oppnår en eloprestasjon på hele 2741. Strålende! Enestående! Ellevilt!

 


Praggnanandhaa viste verdensmestertakter talentmessig under Xtracon Open
Foto: Anniken Vestby

 

Et talent utenom det vanlige

Du kan nesten lese talentet til unge spillere på ganglaget deres på sjakkbrettet. Når de storspiller i parti etter parti, mot sterk motstand, i ung alder – viser de et potensiale. Når de attpåtil klarer å knyte sekken og ta hjem pokalen viser de noe mer enn talent – de viser verdensmestertakter. Og, ja – det var verdensmestertakter over Pragg sitt spill i Danmark. Jeg har tidligere vært litt skeptisk til de unge inderne og tenkt mitt. Tenkt at de er gode og svært talentfulle – men at de vil nå taket sitt tidlig og kanskje ikke få den oppbakkingen da som de trenger for nye løft spillemessig. Det er ikke lett å finne ny utvikling selv. Nå må jeg revurdere det synspunktet. Disse unge inderne – og da særlig Pragg og Nihal – er djevelgode. Min personlige favoritt av dem er Nihal. Han har større slagkraft i øyeblikket og spiller en mer dedikert angrepssjakk. Men Pragg imponerer utvilsomt mest for tiden og seieren i Helsingør var storslått. Det er bare å bøye seg i støvet og gratulere! Ingen i historien har gått inn i en 14-årsdag – som Pragg har 10. august – med en så høy rating og en så stor forventning på sine skuldre tenker jeg. Selv ikke Magnus Carlsen. Karjakin er det nærmeste vi kommer.

 


Indiske Pragg slo tre spillere rangert godt oppe på 2600-tallet i Danmark!
Foto: Anniken Vestby

 

En norsk juniorverdensmester passerte nå 20 år

Han er inne blant verdens 10 beste juniorspillere, han er alt to ganger Norgesmester i sjakk i en alder av 20 år, han er juniorverdensmester og han er i ferd med å spille seg opp på andreplassen blant norske sjakkspillere på eloratingen. Aryan Tari er det store arbeidsomme talentet som har kjempet seg til suksess ved hardt arbeid, endel sjakkskolering og ett utvilsomt talent for sjakk. Hvor langt han kan nå vet ingen – men mitt tips er at Aryan Tari vil bli den tredje norske stormesteren som når 2700 i elorating. Fra før har Magnus nådd 2882, mens Jon Ludvig Hammer har nådd 2705. Simen Agdestein sitt pers er i sammenligning kun på 2637 – men hans tall fra tidlig 90-tall er likevel dypt imponerende og Simen er i kraft av sin 16. plass på verdensrankingen i sine Hey Days på 90-tallet fortsatt Norges toer i norsk sjakks historie. Kan Aryan utfordre Simen der? Eller må han nøye seg med å utfordre Hammer som har vært nr. 46? Jeg tror fort begge deler vil bli tøft – men Tari kan fort ha det som kreves.

 

 
Norske Aryan Tari ble nr. 2 i Danmark, nr. 1 i NM i Larvik og han er i kjempeform!
Foto: Anniken Vestby

 

Storspill i Danmark

Aryan Tari har den siste måneden virkelig imponert oss alle – ingen tvil om det. Han ble Norgesmester tidlig denne måneden og han har tidvis storspilt etter dette. I Danmark rundspilte blant annet Tari den tidligere VM-kandidaten GM Johan Hjartarson i Xtracon Chess Opens 7. runde. Tari var før siste runde på en særdeles flott andreplass og hans kvalitetspoengene hans ville etter alle solemerker sikre han førsteplassen – om han kom likt på poeng med noen andre. Dette gjaldt også for Praggnanandhaa eller Sevian om de kom á poeng med Tari. Men det ville seg ikke for Tari denne gang og mon tro om ikke nervene spilte han et puss. Unge Pragg, på 13 år, ble dermed Xtracons store sensasjon i år! Allikevel hadde Pragg et hinder på slutten av turneringen som måtte overvinnes. Navnet på det hinderet var GM Samuel Sevian (2667). Den testen så Pragg ikke ut til å bestå, og når Tari samtidig fikk lett match i åpningsspillet mot GM Allan Stig Rasmussen – så det med ett svært så lyst ut for de norske fargene. Ja, for Pragg ble knust i en Caro Kann alt i åpningsspillet og var både drøvtygd og nær fordøyd da han ble spyttet ut levende og kunne begynne å kjempe for å overleve. Mens vi ventet på at Sevia (2667) fra USA skulle putte han mellom tennene sin igjen og knuse sitt bytte som en Tasmansk pungdjevel med kjevene og svelge byttet sitt rått – skjedde det noe magisk. En kraft dukket plutselig opp i unge Praggnanandhaa – en urkraft fra dypet i hans som farget hans fortsatte spill. Dette store talent reiste seg og gjorde motstand mot Goliat – som var ratet over 125 elopoeng over Pragg selv. Denne amerikanske tenåringen, som er trent litt av Garry Kasparov innimellom slagene, klarte ikke å få inn det avgjørende støtet. I stedet ble Pragg helten – han klamret seg til remisen, storspilte så og fikk den til slutt. Sterkt gjort!

 


Aryan Tari holdt sterke Sargissian til en sterk svartremis i nest siste runde
Foto: Anniken Vestby

 

Aryan Tari gikk gull – men måtte nøye seg med sølv

Mens alt gikk Tari sin vei i partiet Sevian – Praggnanandhaa lenge – så virket det som om Tari selv skulle fikse sin egen biff. Han hadde nemlig et jerngrep på GM Allan Stig Rasmussen, men Tari – som er blitt mer og mer en posisjonsløve under vingene til GM Evgeny Romanov – fikk ikke ballen i mål denne gang. Når stillingen krevde et avgjørende angrep fikk ikke Tari puttet ballen der den hørte hjemme. Det avgjørende befriende touchet på ballen kom aldri. Det ble offerspill, det ble vinstspill, men plutselig gikk det på ratata og da Tari så at 28…Se5! ga sterkt motspill – ble han nok redd da all fordelen var borte – og tilbød raskt remis. Remis fikk han – men kongeriket gikk han dermed hus forbi siden Pragg remiserte på mirakuløst vis. Kongen av Helsingør heter dermed Praggnanandhaa og Tari vil nok kjenne på kroppen at førsteplasser teller vi – mens andreplasser fort går i glemmeboka… Aryan har uansett utvilsomt storspilt i Danmark denne uka, og har blitt både djevelgod og har vist stor ferdigheter i praktisk spill i parti etter parti. Allikevel ble det altså noe uforløst når en gullsjanse ikke ble spilt helt ut.

 


GM Johan Hjartarson gikk ned med hvite brikker mot en god Aryan Tari!
Foto: Anniken Vestby

Evgeny Romanov er en stor trenerkapasitet som har betydd mye for Tari

Spillere som Aryan Tari og Tor Fredrik Kaasen har utvilsomt hatt et stort utbytte av den russiske sjakkpedagogikken til Evgeny Romanov. På godt og vondt tenker jeg. På godt fordi Tari har hatt en stabil god utvikling over tid, fordi han stadig blir bedre på komplekse sammenhenger som posisjonsspill og fordi kunnskapen og ferdighetene til Tari har tatt byks fremover de siste årene. Men kanskje litt på vondt også fordi Tari nå er veldig skolert og da går kanskje noe tapt? Jeg tenker at potensialet til angrepsspilleren Tari er skyhøyt, for der hadde han sin styrke i tidlige år. Nå er nok angrepsspillet litt svekket jamføres med det det kunne vært – men slik er det kanskje å bli en allsidig spiller? Uansett er det artig å se Tari svinge pisken og jeg ble svært imponert over hans NM-innsats i Landsturneringen i Larvik der han tok en overbevisende tittel og en flott kongepokal! Samt over innsatsen i Helsingør i år der han fort kunne vunnet helt til slutt. Men så ble det altså sølv et flott sølv.

 


Aryan Tari viste store sjakkmuskler da han gikk tapsfri gjennom feltet i Danmark!
Foto: Anniken Vestby

 

Tari fikk sølv i Xtracon Chess Open 2019

Vi gratulerer sjakktalentet fra Lier utenfor Drammen med sølvet. Tari har ellers sine kulturelle røtter fra både Iran og Norge. Allikevel er Tari først og fremst nordmann, han har trent sjakk i Norge og kommet opp og frem takket være en formidabel egeninnsats. At Simen Agdestein også har betydd mye er det liten tvil om – Tari hadde fin utvikling i årene på NTG der han fra 2015 – 2018 gikk opp over 100 elopoeng – hvilket er mye på det nivået Tari alt var på ved inngangen til videregående i 2015. Allikevel vil jeg atter en gang fremheve Evgeny Romanov som har betydd enormt mye for Tari når det kommer til ting som forsvarsspill, posisjonsspill, åpningsrepertoar og prepp. Uten Evgeny ville ikke Tari vært like sterk. Alle blir ikke god med den norske sjakkmodellen – altså det å spille mye og leke seg til resultater ved å bedrive lystbetont trening. Noen må ha hardcore russisk sjakkskole og jeg tror disiplinen til den russiske sjakkskole har gjort Tari godt – det hadde vært spennende å høre hva hans eget synspunkt er på det!?

 


Tari spilte opp til et offerspill i siste runde – men fikk ikke ballen helt i mål
Foto: Anniken Vestby

 

Taris reise

Aryan var et stort barnetalent som viste seg å ha evnen til å kunne jobbe målrettet og godt med sjakken over tid. Tari ble vår nest yngste stormester gjennom tidene i en alder av 16 år. Han skrev også sitt navn inn i historiebøkene en gang for alle da han i november 2017 ble juniorverdensmester i sjakk. Aryan har altså rukket å gjøre flere ting Magnus ikke gjorde. Som det å bli Norgesmester i sjakk to ganger og det å bli juniorverdensmester. Dette var ikke så viktig for Magnus, men for alle andre er det viktig. For Aryan har det vært milepæler i karrieren. Når han nå gikk hen og kjempet og gullet i en stor åpen turnering for første gang var det selvsagt stort – særlig siden partikvaliteten tidvis var skyhøy og siden mye godt spill gir nytt håp for fremtiden og nytt pågangsmot for videre arbeid med sjakken. Aryan er jo arvesølvet vårt. Fremtiden etter Magnus beror blant annet på hva spillere som Aryan og Johan-Sebastian gjør – men selvsagt også på hva som skjer med de pur unge som er like talentfulle som disse. Da tenker jeg særlig på det råstore talentet Aksel Bu Kvaløy som gjorde nok en flott turnering i Helsingør – men det er en annen historie. Taris reise endte med sølv denne gang – så håper vi at han går all in om sjansen til gull byr seg igjen og spiller for seier hele veien til Vladivostok da.

 

Her en viktig seier for Pragg over en 2600+ spiller fra Italia – GM Vocaturo:

 


Speil, Speil på veggen der – hvem er den nye sjakkongen i landet her?
Foto: Anniken Vestby

 


Beste kvinnespiller i Danmark ble forøvrig Pragg sin 19 år gamle søster Vaishali!
Foto: Anniken Vestby

 

Aktuelle lenker:
Xtracon Chess Open 2019
Chess-Results med resultater

6 tanker om “Kong Praggnanandhaa av Helsingør

 1. Norsk elitesjakk i en boooost. Spennende å følge hva som kan komme ut av
  sitronen ved målrettet og hardt arbeid. Først vinner unge Aryan Tari NM, like
  etterpå skinner årets Norgesmester i Xtracon Chess Open.. Og han får følge av andre som vil den vei.

  Norske vikinger er i ferd med å lære seg sjakkens edle kunst.

 2. Bare hyggelig, Aage. Det er jo en gladsak når en 13-åring vinner en stor turnering og når en nordmann er den som utfordrer han helt til målstreken 🙂

 3. Morsomt å lese om stortalentet. Husker han ble lansert som en som kunne slå Karjakin’s aldersrekord som yngste stormester. Det gikk ikke men ser ut som en får store ting likevel.
  For Tari er det bare å sikte seg inn mot den 46.plassen på rankingen Hammer har hatt. Trenger fø ikke 2700 for det lengre. Nr 46 nå har 2691. Må vel en generell nivåheving til om vi skal motvirke ratingdeflasjonen og få flere over 2700 igjen.

  • Hyggelig at du likte spalten Markus. Er alltid skeptisk når folk snakker om deflasjon i ratingsystemet – det kan like gjerne være naturlige variasjoner tenker jeg. Intet dramatisk har skjedd innen topp-50 siste 15 år meg bekjent.

   Blir spennende å følge Aryan!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.