Wijk aan Zee har startet og Firouzja imponerer

Store åpne turneringer spilles ved siden av Tata Masters og Tata Challenger
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

Remis mot Anish Giri etter en åpningsunøyaktighet – 108 partiers streak

Magnus Carlsen kom greit ut av åpningen med hvit – han fikk ingen stor fordel, men noe mikroskopisk å spille videre på i form av terreng. Men da han la inn det kvasiposisjonelle 10.h3 som koster tid og tillater 10…Se4! fra svart var det plutselig Giri som tok over og Magnus bestemte seg straks for å redusere skade og spille på remis. Slik er dagens toppsjakk dessverre blitt. Dermed ble det et kjedelig parti der Magnus i åpningen hadde oversett at 10.h3?! Se4! 11.Le3 kan besvares av et sterkt 11…Sg3!. Synd at Magnus brente et hvitparti, men turneringen er lang og ingen skade er skjedd. Magnus er nå oppe på 108 partier som ubeseiret i langsjakk og siden både GM Tiviakov og GM Lalic Bogdan har 110 på rad uten nederlag er det et uskrevet mål å ta denne rekorden i Wijk – det er et smykke i samlingen og en symbolhandling det står respekt av. Magnus møter i andre runde Yangyi Yu med svarte brikker. Yu tapte selv med svart i første runde mot Nederlands sterke Jorden van Forrest (2644), som er lavest rangert i feltet, og biffen skal dermed være mør. Allikevel er kineseren tøff motstand og da særlig når han spiller hvit. Vi ønsker Magnus lykke til.

 


Giri gir Magnus et fast blikk før partiet starter – Magnus har vannflaska klar
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Masters-gruppen med 2 avgjorte partier og 5 remiser

Resultater 1. runde:

Magnus Carlsen – Anish Giri 1/2-1/2
Jeffery Xiong – Daniil Dubov 1/2-1/2
Jorden van Foreest – Yu Yangyi 1–0
Alireza Firouzja – Vladislav Kovalev 1–0
Fabiano Caruana – Wesley So 1/2-1/2
Vishy Anand – Vladislav Artemiev 1/2-1/2
Nikita Vitiugov – Jan-Krzysztof Duda 1/2-1/2


Alle spillerne samlet på ett brett til trekningen av rundene på fredags kveld
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Spennende intervju i The Guardian

I et intervju med The Guardian forteller Magnus blant annet at det er tre faktorer som har gjort han bedre det siste året. Det ene er at han har strammet opp åpningsspillet før VM og jobbet intensivt med nye åpningsideer som etter VM slå mynt av seg. Det andre er at han er inspirert av Alpha Zero. Dette betyr i klartekst at han spiller mer konkret og skarpere sjakk med ideer som å utsette rokaden for å presse tidlig og få retten til å kunne rokere begge veier, at han spiller mer på flankeangrep og at han er mer angrepsvillig. Det tredje momentet Magnus penger på er at han har vært i flytsonen og at gode ting forsterkes av gode ting. Så en bra prestasjon er selvforsterkende og når en taper kommer usikkerheten. Magnus har tatt grep her ved å kutte alkohol og være en 24/7 sportsutøver. Sterk selvdisiplin er nøkkelen og vilje til å være den stor mesteren. Magnus er forøvrig nå like i hælene til Garry Kasparov slik jeg ser det og han er dermed i ferd med å bli tidenes sjakkspiller. I tillegg er han forlenge siden tidens lynsjakkspiller og det står ære for Magnus til at han har løftet lynsjakken ut av skyggenes dal opp til å bli TV-sport i Norge! Her finner dere intervjuet med The Guardian.

 

Her er et kort intervju med Magnus etter partiet:

 

De unge viser seg frem alt fra starten!

De unge spirene Alireza Firouzja på 16 år og Jorden van Foreest på 20 år vant i denne runde. Van Foreest presset ned sterke Yu Yangyi i et langt tårnsluttspill som gikk over i en stilling med konge og dronning mot konge og tårn. Dette er greit vunnet på klubbnivå der det bukkes – men mot en spiller som virkelig kjenner forsvarsmulighetene kan det være svært vanskelig å vinne om du ikke har finstudert det. Jorden viste styrke og vant det uten for mye om og men – men han fikk en god utgave av dette sluttspillet fra begynnelsen av. Alireza Firouzja viste at han hadde studert gammel åpningsteori i Zaitsevvarianten i spansk og da Kovalev mishandlet denne spanskvarianten med 16…c4 i en stilling Karpov var tonesettende for trekket 16…Sd7! som Karpov spilte i en rekke partier mot Kasparov i VM-matchen deres i 1990 – ble det spill mot et mål. Sterkt av Alireza og et vitnesbyrd om at han har studert sjakkhistorien inngående!

De unge gir oss sus – de gamle gir oss The Blues

Anand er en blek skygge av seg selv og selv om han fikk en liten fordel med hvit mot Artemievs Caro Kann var det bare russeren som hadde noen små sjanser underveis. Allikevel var remisen aldri truet og Anand ofret klok på erfaring en kvalitet for å forsere remis. Boring. Amerikaneren Jeffery Xiong presset russeren Daniil Dubov hardt i en Rossolimo-sicilianer med g6 og hadde svært gode vinstsjanser underveis, men fikk aldri opp en klart vunnet stilling og etter standhaftig forsvar klarte Dubov remis. Fabiano Caruana mot Wesley So ble remis i en Grünfeld som ble like kjedelig som å se maling tørke. Da var partiet i den klassiske varianten i siciliansk mellom Nikita Vitiugov og Jan-Krzysztof Duda mer interessant og russeren spilte selvsagt Boleslavskyvarianten med hvit som sin landsmann gjorde populær på 50-tallet med 6.Le2 e5 7.Sb3! etter et parti mot Max Euwe i kandidatturneringen i 53. Vitiugov spilte opp en klart vunnet stilling og hadde mange sjanser til å spille hjem seieren, men feilet – kom inn i et remissluttspill og partiet ebbet ut i remis. Dermed ble det en slapp runde med kun to avgjorte partier og fem remiser – altså ingen hallelujastemning i årets første runde av Wijk aan Zee.

 


Wesley So var fornøyd med å gå for remis og det ble det med svart mot Caruana
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

2. runde: søndag 12. januar:

Yangyi Yu – Magnus Carlsen
Daniil Dubov – Vladislav Kovalev
Jan-Krzysztof Duda – Alireza Firouzja
Vladislav Artemiev – Nikita Vitiugov
Wesley So – Viswanathan Anand
Anish Giri – Fabiano Caruana
Jeffery Xiong – Jorden Van Foreest

 

Dagens parti ble spilt av Alireza Firouzja:

Her er intervjuet med Alireza Firouzja:


Challenger-gruppen:

GM David Anton Guijarro, Spania (2694)
GM Nils Grandelius, Sverige (2673)
GM Rauf Mamedov, Aserbajdsjan (2659)
GM Pavel Eljanov, Ukraina (2650)
GM Surya Shekhar Ganguly, India (2636)
GM Nodirbek Abdusattorov, Usbekistan (2635)
GM Nihal Sarin, India (2618)
GM Erwin L’Ami, Nederland (2606)
GM Anton Smirnov, Australia (2604)
GM Jan Smeets, Nederland (2585)
IM Vincent Keymer, Tyskland (2527)
GM Lucas Van Foreest, Nederland (2523)
IM Dinara Saduakassova, Kasakhstan (2519)
IM Max Warmerdam, Nederland (2498)

 


Det er svært populært i Nederland å følge verdenseliten i sjakk!
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Challenger: En spennende gruppe med mange unge talenter

Da var det mer liv i den spennende Challenger-gruppen som fikk to knallpartier og totalt tre avgjort spill. I denne gruppen spiller svenske Nils Grandelius som ble svært hardt presset av den unge inderen Nihal Sarin. Grandelius fikk reddet seg over i et sluttspill av typen K+T+L mot K+T og der holdt han greit remis. Den 15 år gamle usbekiske stormesteren Nodirbek Abdusattorov som sto til vinst mot Magnus i romjulen i VM i lynsjakk spilte et virkelig kampparti mot spanjolen David Anton Guijarro som alle sjakkelske husker godt fra FIDE Grand Swiss der han plystret Grischuk av brettet i en moderne miniatyr! Mot 15 år gamle Abdusattorov gikk det i bølger og til slutt endte det remis etter at begge hadde stått til seier underveis. Kamp! Rundens parti sto Erwin l’Ami for som virkelig storspilte og spilte en klassisk perle med to kvalitetsofre og stor X-faktor. Her våget Nederlenderen å krysse grensen til kunsten og jammen ble det ikke stor kunst ut av oppgjøret hans mot stormester Anton Smirnov. De som liker mer rufsete kamppartier bør ta en titt på den indiske stormesteren Surya Shekhar Ganguly sin flotte Najdorf mot hjemmehåpet IM Max Warmerdam som faktisk spilte ganske OK før han bukket under i trekk 24, og gikk så ned i flammer. Vi gleder oss til fortsettelsen!

 

Resultater 1. runde:

Challengers, rond 1
Dinara Saduakassova – Rauf Mamedov 1/2-1/2
David Anton Guijarro – Nodirbek Abdusattorov 1/2-1/2
Jan Smeets – Lucas van Foreest 1/2-1/2
Surya Shekhar Ganguly – Max Warmerdam 1–0
Erwin l’Ami – Anton Smirnov 1–0
Vincent Keymer – Pavel Eljanov 0–1
Nihal Sarin – Nils Grandelius 1/2-1/2

 

Sjekk ut dette spektakulære og instruktive partiet fra Erwin l’Ami:

 


Erwin l’Ami fanget i et øyeblikk av sin kone når han spiller sitt livs parti
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Inderen Ganguly tok skjea i egen hånd i en Najdorf:


Inderen Ganguly fikk inn en flott Najdorf-seier mot stormesterkollega Smirov
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Wijk aan Zee har startet og Firouzja imponerer

  1. Hvem er det egentlig du anser for å være «de gamle» i denne turneringen? Etter Anand er det Vitiugov som er nest eldst, og han prøvde å få til noe i går. Så er faktisk Carlsen tredje eldst.

    I B-gruppa vant også den tidligere A-spilleren Eljanov et parti der du kanskje mener at det ikke skjedde noe som helst. Vi får håpe at han vinner, slik at han til neste år er tilbake i den gruppen der han hører hjemme.

    • Jeg tenkte mest på Anand – ingen andre egentlig og burde vel skrevet det rett ut, Simon. Synes det er trist å se Vishy lire av seg spill uten å være sulten mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.