Sjakksnakk i september: Sjakk, backgammon og bøker

Sven var i sin tid en ivrig postsjakkspiller som ble Norgesmester i 1995

 

 

Gratulerer til Postsjakkforbundet

Så skrives det 1.september og først vil jeg gratulere Norges Postsjakkforbund med jubileet sitt. På denne dag i 1945 ble forbundet stiftet og selv om de heter Fjernsjakkforbundet i dag – et navn jeg slett ikke liker, men som kanskje er beskrivende all den tid denne sjakkformen har fjernet seg fra god konkurransesjakk og blitt en nær ren computerdisiplin hos de beste. Jeg husker godt at jeg elsket å sitte i timevis å analysere på begynnelsen av 90-tallet da jeg spilte meg opp i Eliteklassen ved å vinne en Mesterklasse og så debuterte jeg i Eliten ved å bli nr. 3. Ofte kom jeg på jobb i barnehagen med røde øyne og med mangel på søvn. Men det gikk seg til, det er utrolig hva kaffe og en god samlingsstund kan kurere. Lykken var selvsagt å finne de fantastiske trekk, de dypsindige planer og en god ny teoretisk plan du aldri hadde sett før. Slik var postsjakken god å ha – jeg spilte meg opp i spillestyrke og selv om jeg sluttet med aktiv brettsjakk og postsjakk omtrent samtidig – i henholdsvis 1997/98 – så var årene med konkurransesjakk en fin tid. Da jeg spilte mitt siste år i Eliteklassen i Stavanger i 1997 var jeg såpass habil at jeg fikk opp 7 meget gode midtspillstillinger jeg burde ha melket mye mer ut av, og en habil stilling i midtspillet. Bare mot IM Roy Fyllingen havnet jeg relativt tidlig i problemer etter å ha overspilt en bra stilling i kongeindisk. Jeg fikk bare 3.5 av 9 det året i Eliten og det var på tide å putte sjakkbrikkene på hylla. Jeg var ikke blitt pent behandlet av tre Herrer fra Stavanger i bulletinen det året, og med en far som nylig var død og en mor som fikk kreft den høsten, så var livet for kjipt til å holde ut med fokus på konkurransesjakk og klubbliv. Jeg gikk videre til backgammon og senere fra jobb i barnehage til allmennlærerstudier og andre sysler før jeg vendte tilbake til sjakken etter endte studier og en fasinasjon for Magnus Carlsen.

 


Det høyeste jeg kom på Norgesratinga i sjakk var på 28. plass i 1996

 

Det ble hverken postsjakk eller klassisk sjakk som fenget meg mest til slutt

Allikevel var årene med postsjakk særs lærerike og jeg irriterte meg ofte over at jeg knapt spilte brettsjakk i årene 1995-97 da jeg ble Norgesmester i postsjakk – annet enn i Landsturneringen og i noen få andre utvalgte turneringer. Potensialet kom vel aldri ut i brettsjakk? Men i internettsjakk har jeg blomstret og kost meg. Alt i 1997 slo jeg Bulletverdensmesteren hele 3 ganger på en og samme dag. Det var GM Roland Schmaltz – en legende under navnet Hawkeye på ICC og det skjedde i VM på FICS i bullet på bursdagen min 17. januar det året. Senere har jeg slått en rekke storheter på nett, deriblant Magnus Carlsen i bullet og skrevet om det på bloggen. Lynsjakk og bullet har blitt min greie i sjakken. I sommer klarte jeg å klarte til 4. plass på ICC sin «Best List» – min personlige rekord der og på Lichess har jeg vært over 2550, mens jeg på Chess24 har vært over 2800. Sjakk er gøy når en lykkes!

 

Sven er fortsatt glad i sjakk anno 2020
Foto: Anniken Vestby

 

Mest sjakktid går til å skrive om sjakk

Jeg drifter TSK-webben og det går mye tid med til å skrive om sjakk i ulike former. Jeg skriver et Kurs 11 for TSKU denne høsten – altså et sjakkurs for en liten gruppe spillere i TSKU som har kommet til trinn 11 på utviklingsstigen. Det tar ca. 5 år og de er flinke når de kommer opp på dette fordypningsnivået som handler om overgangen fra åpningsspill til midtspill med vekt på ulike bondestrukturer. Jeg fikk A i pedagogikk under utdannelsen min og elsker å bruke pedagogisk teori sammen med sjakklige kunnskaper til å utvikle slike opplegg. Jeg har alt skrevet 100-vis av enkelttimer med undervisningsforslag til elevene mine og det er alltid like spennende å lete etter lærerike partier, instruktive øyeblikk og inspirerende sjakk. Love it! Jeg skriver også TSK-webben som kanskje er Norges mest oppdaterte klubbside ved siden av Bergens? Vi har mange oppslag der hver uke og mange lesere. På Facebook har TromsøSjakk over 1250 følgere og vi er følgelig blant de største i landet på sjakk. I tillegg skriver jeg på 4-5 andre ulike prosjekter, små og litt større – men Magnusbok blir det nok dessverre ikke – i hvert fall ikke med det første. Selv om jeg er sterkt fascinert av den fantastiske sjakkspilleren Magnus er – så fikk gløden og interessen for han som person seg en alvorlig knekk under kuppforsøket hans i fjor. Trist men sant – noe forsvant som aldri vil komme tilbake – trist for jeg hadde nedlagt mye tid på flere måter med Magnus og hans forbløffende sjakk.

 


De to TSKU-guttene Sivert og Evsuld i mongolsk telt i sommer hilser treneren
Foto: Trond Tørfoss

 

 

Trener noen unge gutter og elsker det!

Jeg trener Evsuld som nettopp har fylt 10 år og Sivert som nettopp er 11! De er to herlige gutter som jeg elsker å trene og elsker å skrive spesiallagde kursopplegg til. Ja, for jeg tror at den mest effektive måten å lære på er annerledes enn Simens metode. Simen mener at mengdetrening er viktig, og at en bare kan ta ut en bok av bokhylla og slå den opp nær sagt hvor som helst og sette i gang med å analysere sammen med elevene. Jeg må innrømme at jeg er selektiv selv. Jeg tenker at tilrettelagt undervisning for det nivået en er på er viktig, men at det er vel så viktig å komme med input der skoen trykker mest. Derfor skriver jeg fortløpende opplegg for Evsuld og Sivert der jeg forsøker å fylle hull i kunnskapsbanken deres som vil berike spillet deres mye. Undervisningen blir da som et puslespill der stadig nye brikker legges til og der vi prøver å skape sammenheng i spillet og en stadig økende forståelse. Om jeg lykkes med disse to guttene vil tiden vise. Evsuld har jeg jo alt trent i 1 1/2 år og han har hatt finfin fremgang. Før Koronaen – fra mars 2019 til mars 2020 – gikk han frem hele 533 elopoeng på 1 år. Prøv å gjør det etter han med bosted i Tromsø – ikke lett! Ellers er det to sunne gutter med mange andre interesser. Begge elsker å bade på Tromsøs nye badeland, sykle og leke med venner. Sivert bryter også og kjøre offroad mens Evsuld spiller piano. Herlig, herlig – slik skal det være. Jeg har nemlig svært stor sans for renessansemennesket. Altså tanken om at barndommen og ungdommen er en dannelsereise der en skal prøve seg på og mestre en lang rekke ferdigheter – bli universal og hel. Så klarer jeg å bidra til logisk tenkning, lek og forståelse og alt annet bra sjakken har å by på for disse to krabatene er jeg fornøyd.


Sivert liker best posisjonell sjakk og lange sluttspill og trener litt med meg
Foto: Trond Tørfoss

 

Vi har hatt mye nettsjakk i klubben vår den siste perioden

Det har blitt mye nettsjakk for både meg og andre etter at Koronaen satte inn for alvor. Det har ført til mange spennende turneringer og sjansen for meg til å følge elever og andre på nett. Jeg har fått se mye fengende sjakk og mye spennende spill, og det slår meg gang på gang hvor vanskelig sjakken er. Da vår stormester i Nord-Norge Benjamin Arvola Notkevich gikk ned i 17 trekk mot Kjell Ole Kristensen i Slaget om Nord-Norge skjønte jeg at teoretiske spesialvarianter er en fin ting å ha. Jeg visste det jo fra før. Evsuld får stadig inn fallseire i åpninger vi har sett på og han imponerte meg stort i Olga Dolzhikovas serie med 10-landskamper for unge spillere. Det er landskamper mellom 10 ulike nasjoner med 16-årsgrense og Evsuld ble beste norske spiller 4-5 ganger i serien av turneringer. Han spilte mye herlig sjakk og er i ferd med å krysse 2100 på Lichess nå – trener er litt fornøyd med akkurat det. La oss se litt på et parti av han før vi går videre.

 

Evsuld liker best angrepssjakk og hissige midtspill og vi trener sammen

 

Her spiller da 9 år gamle Evsuld hvit i et hissig angrepsparti:

Jeg skriver disse ordene for å kickstarte Sjakkfantomet

Jeg håper altså å få Sjakkfantomet i gang igjen etter at bloggen har ligget brakk så alt for lenge. Men jeg lover intet og det handler til syvende og sist om sjakkinspirasjon. Er du med på ferden og er aktiv i kommentarfelt og slikt, så øker sjansen for et fortsatt liv. Vi får se. Det er så mye som skjer på sjakkfronten for tiden. Magnus imponerer enormt i netturneringer, det åpnes opp og Offerspill og andre arrangerer bretturneringer igjen og til helga har vi Grand Prix-turneringer i både Kragerø og i Tromsø. Jeg gleder meg selvsagt til å se mine elever spille Tromsøsjakken og se hva de har lært og hva som må bankes inn enn gang til. Så har vi en kandidatturnering som står om hjørnet – den må da starte innen et halvår? I midten av september har vi ellers et arrangement jeg ser særlig frem til – Fischersjakk på nett arrangert av Saint Louis Chess Club. Der skal nemlig Garry Kasparov og Magnus Carlsen møtes for første gang på 16 år – spennende! Synd det ikke er klassisk sjakk. Ellers ser jeg altså fortsatt mye på sjakk, i bøker, i databaser og på nett. Jakten på lærerike partier og appetitten på sjakk er der og ofte finner jeg sammen med venner perler. Jam jeg er jo så heldig at jeg titt og ofte har besøk av sjakkvenner som hoster opp den ene go’partiet etter det andre og på webben til TSK regjerer også Tor Fredrik Kaasen og Gunnar Berg Hanssen som hoster opp mye artig. Hvor bør du lete for å bli inspirert selv. Da anbefaler jeg deg Chessgames.com som utgangspunkt! De har blant annet «Hot Games» hver dag og de har Notable Games for alle spillere og i tillegg lager medlemmene partisamlinger som kan være svært spennende å se! Her skal du få en gratis av meg – sjekk ut noen partier i denne gode samlingen!

 

Jeg har en annen viktig hobby – nemlig backgammon

Der spiller jeg ulike turneringer, landskamper og 1. divisjon. Det har gått veldig, veldig bra den siste tiden. Jeg har blitt Galaxy stormester hva det nå enn er. Ca. 8 andre norske spillere har oppnådd det samme, så vi er en sær liten gjeng med norske Galaxystormestre. I sommer ble det arrangert et Galaxy Norwegian Championship – der var de aller fleste av de beste norske spillerne med og tidligere sjakkspillere som meg selv, Jon Kristian Røyset, Dagfinn Snarheim og Hans Marius Eikseth. Mesterskapet hadde en spesiell vri for å kåre en verdig mester! De 34 spillerne måtte ikke bare vinne sin kamp på poeng – kampen måtte så analyseres og de måtte vinne analysen også for å gå videre. Ellers ble det ny kamp. Vi startet med kamper til 11 poeng, så til 5 og så til 1 poeng og hele tiden måtte en spille best på analysen også. Det betyr at datamaskinen verdien av alle feilene dine og den som gjør minst feil får minst PR-verdi. PR-verdien avgjør altså sammen med resultat hvem som vinner. Jeg gikk hele veien til finalen og slo ut blant annet han som i øyeblikket topper Norgesratingen, Geir Pedersen. I finalen fikk jeg den tøffeste oppgaven jeg kunne få – spill mot Dagfinn Snarheim som jeg statistisk sett har et bra tak på i PR-matcher, men som er regnet som den mest suksessfylte norske spilleren gjennom tidene meg bekjent. Det ble en finale av høy kvalitet som ligger ute på YouTube – du kan se den der. Spennende ble den selv om jeg altså tapte til slutt, men dog ikke uten å ha slått knallhardt fra meg. Vi spilte blant annet bedre enn amerikanerne gjorde i sin storslåtte mesterskapsfinale!


Resultatlisten før finalen som Dagfinn vant!

 

Aktuelle backgammonlenker:

 

Nr. 3 i 1.divisjon våren 2020 & delt 16. plass i VM

1. divisjon i backgammon spilles med 13 poengsmatcher over flere måneder med 16 spillere på startstreken. Jeg ble nr. 3 av 16 spillere i 1. divisjon denne våren 2020 og var med i gullstriden. Jeg spilte bra hele veien, men det var nok et større kick å bli nr. 2 i Galaxy Norwegian Championship for i 1. divisjon teller bare resultatene dine slik at flaks spiller mer inn. Jeg har også spilt VM som varte i 5 måneder for min del, ja, for jeg kom helt til 14. runde der jeg ble slått ut. Det betyr i klartekst en delt 16. plass blant 144 deltakere i WBIF-online-VM 2020. Fornøyd med det. Det har altså gått bra i alle mesterskap jeg har spilt og allikevel er jeg ute av online-landslaget per august 2020. Forstår ikke at det skjer akkurat nå da resutatene er klare – men at andre får sjansen er helt greit. Jeg har også klatrer på den nasjonale ratingen i NBGF og per 1/9-2020 er jeg rangert som nr. 10 i Norge. Vi er faktisk 4 Tromsøspillere på topp-10 i Norge – ikke verst!

 

Sven med en gullforgylt pokal – Norge vant det uoffisielle VM-online for lag 2018

 

Sjakkbøker og bullet

Til slutt vil jeg slå et slag for nettsjakken! Jeg trives altså best på ICC og på Lichess. Dessverre spiller jeg mest Bullet, men best resultater har jeg nok i lynsjakk. Nylig fikk jeg sjansen til å spille mot Mamedyarov på ICC, det ble tap og den beste jeg slo i sommer er nok Markus Ragger i 3-minutters på Chess24. Han er rangert som nr. 1 i Østerrike og har 2679 i elorating – bra fangst det. Ellers kjøper jeg alt for mange sjakkbøker – jeg bare elsker bøker! I det vanlige liv holder jeg på å lese den siste av Dostojevskys store romaner, Brødrene Karamasov – jeg og en venn har startet på boka begge to for vi har en lesesirkel og hos Sjakkfantomet snakker vi da om boka etterpå. I sjakkens rike holder jeg på med Zenons Franco Magnus Wins With White og med Sultan Khan boka til Daniel King. Spennende begge to. De bøkene jeg leser mest av er partisamlinger jeg kan bla i og plukke ut godbiter fra. I den sjangeren anbefaler jeg varmt Timmans Titans og jeg er spent på hvor godt jeg vil like hele boka til Franco Zenon som får rosende omtale av Peter Heine Nielsen som også skriver forordet. Så langt liker jeg boka godt. Da håper jeg at du er med meg her hos Sjakkfantomet i høst og at jeg får rockefot til å skrive noen drypp nå og da.

En bokanbefaling fra Sjakkfantomet

 

Her er seieren min mot Markus Ragger fra Chess24 sin server:

Takk for nå og velkommen tilbake!

4 tanker om “Sjakksnakk i september: Sjakk, backgammon og bøker

  • Nei – helt tilfeldig er det ikke – men kanskje er det slik med høna og egget denne gang – at sammenhengen ikke er så åpenbar som den synes.

   Jeg spiller jo normalt en av hovedvariantene mot Caro Kann. Men jeg lærte i sin tid Evsuld endel teori på Fischers gamle kjæledegge da jeg mener den passer han godt. Så først lærte jeg Evsuld den og da jeg så Raggers høye rating og at han spilte 1…c6!? fant jeg fort ut at jeg nok kunne mest teori på denne varianten akkurat nå.

   Ellers spilte jeg den kun en gang som aktiv! Det var mot Stein Arild Aarland i siste runde av Junior-NM da jeg virkelig måtte vinne med hvit. Det ble en hard batalje som varte i over 70 trekk og der jeg vant til slutt på en sterk hvitfeltsløper. Husker det godt fordi jeg det året ble delt vinner av Junior-klassen i NM.

 1. Gode og fantastisk produktive Sven

  Det spørs vel snart om det er noen andre i Norge som har produsert like mange bokstaver om sjakk på nettet som du. Webben til TSK har omtrent i snitt en artikkel om dagen, og når vi plusser på alt du har skrevet på egen blogg – det er så enormt godt!

  Ikke minst er det imponerende fordi det som kommer fra deg har så høy kvalitet, og gjenspeiler dine gode refleksjoner over det emnet du omtaler. Ikke bare et referat, men en historie som fortelles.

  Du er så god til å finne positive ting å si om alle, og selv om prestasjonen i turneringa ikke var som forventet for utøveren kan det likevel oppleves fint å lese om begivenhetene.

  I tillegg trener du de unge, du lager og holder sjakkurs for å rekruttere nye voksne spillere til sjakken, og du spiller sjakk og backgammon på et skyhøyt nivå.

  I bloggen Sjakkfantomet har man etter hvert blitt godt kjent med deg og din historie, der du på en åpen og reflektert måte fortelle om både triste og gode ting du har opplevd, og opplever.

  Dette siste innlegget er også så innholdsrikt, og jeg koser meg med å lese om Sivert og Evsuld, klatringa på ICC og hvordan du viser muskler når du har gjort et slags comeback i backgammon det siste året. At du sier at stjerna til Magnus har falmet for deg på grunn av ting som skjer utenfor sjakkbrettet er sterkt å lese – jeg vet hvor du har heiet på ham gjennom årene.

  Håper mange skjønner hvor enormt god jobb du gjør for sjakkmiljøet og verdsetter dette. Du er hel ved, og omtrent en hel vegg med slik ved for sjakklivet her hos oss.

 2. Åååå tusen takk gode venn. Så koselig å lese en slik hyllest av Sjakkfantomets innsats for sjakken i særlig Nord-Norge. Blir rent rørt og skal ikke dumme meg ut med noen blødmer her nå. Takk! 🙂

  Evsuld vant i helga B-klassen i Tromsøsjakken. Vi har hatt over 100 treninger sammen og de planlegges alle som en – han gikk i fjor opp rundt 550 elopoeng og det er så morsomt å følge den utviklingen at jeg frydes 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.