Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 1

Bildet er funnet frem av Edward Winter og gjengitt på hans fotoside


Nottinghamturneringen i 1936 – en av de aller største

Nottingham 1936 – turneringen der Botvinnik virkelig slo igjennom og Capablanca atter en gang viste sin storhet! Det var også Lasker siste storturnering der han møtte hele 4 av verdensmestrene som kom etter han. Snart 68 år gammel tok han 8.5/14 i et sterkt selskap og slo regjerende verdensmester Euwe. Nottingham skinner i sjakkhistorien med sin storhet og er en av de sterkeste turneringene noensinne spilt. I tillegg til verdensmestrene Lasker, Capablanca, Alekhine, Euwe og Botvinnik hadde turneringen også storheter som Salo Flohr, Samuel Reshevsky, Rueben Fine og Efim Bogoljubow. Det var en kvalitetsturnering der selveste Aleksander Alekhine skrev den offisielle turneringsboken som er gull verdt – den kom for øvrig i en nyutgave i 2009.

 


(C) Jan S. Berglund aka Sjakknissen 2020

Botvinnik til topps foran Capablanca

Botvinnik vant turneringen på 10 poeng, foran Capablanca på samme poengsum, men dårligere kvalitet. Capablanca på sin side fikk revansje mot Alekhine og vant deres innbyrdes parti. Dette var det første partiet de møttes i etter VM-kampen der Capabalanca tapte VM-tittelen sin i 1927! Så det er en turnering å huske. Det var altså Botvinniks første store triumf utenfor Sovjetsamveldet og den knusende seieren til Botvinnik over Dr. Vidmar med hvite brikker i en dronninggambit gikk verden over. På tredjeplass kom regjerende verdensmester Euwe på 9.5 av 14, mens de to amerikanerne Rueben Fine og Samuel Reshevsky begge tok 9.5 de også og kom på 4. og 5. plass og forskjøv Alekhine med sine 9 poeng til en 6. plass. Dette var en jevn, spennende, severdig og svært interessant turnering i sjakkhistorien.

 


Boka av Alekhine i ny drakt fra 2009

 

Vi ser vinneren Botvinnik fyre av et kraftfullt angrep:

 

Botvinnik under turneringen i 1938 som ble en suksess for han!
Bildet er funnet frem av Edward Winter og gjengitt på hans fotoside

 

Aktuelle lenker:

 

2 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 1

  1. Lasker fortjener nok også noen ord. 8.5/14 er en sterk score i et slikt selskap, og han var på det tidspunktet nærmere 70 enn 60.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.