Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 4

San-Sebastian-1911-Illustrierte-Kronen-Zeitung-22-03-1911

Femten spillere satte hverandre i stevne i San Sebastian 1911

Våren 1911 fra 20. februar til 17. mars ble San Sebastian-turneringen 1911 spilt. Dette var den første store europeiske turneringen som Jose Raul Capablanca spilte og han skuffet ikke sine fans selv om Ossip Bernstein nebbet litt og klaget over Capablancas kvalifikasjoner. Capablanca hadde slått Frank Marshall i en match så klart som 15-8 to år før, og alt i første runde med hvit ga han Bernstein svar på tiltale og slo han i innbyrdes oppgjør og tvisten var lagt død. Capablanca var verdig vinner av turneringen. Spillere som Sigbert Tarrasch, Frank James Marshall, Carl Schlechter, Geza Maroczy, David Janowski og Amos Burn fra den gamle garde og de nye stjernene Akiba Rubinstein, Aron Nimzowitsch og Rudolph Spielmann var alle på plass. Turneringen fant sted i Spania og det var bare verdensmester Emanuel Lasker som manglet. Turneringen ble arrangert av Jacques Mieses som insiterte på at spillerne fikk alt dekket i tillegg til premiefondet som var på 5000 Franc til vinneren, 3000 til toeren og 2000 til treeren.

Capablanca. Illustrated Sporting and Dramatic News, 15. mars 1911

Capablanca vant på 9.5 av 14

Den 22 år gamle cubaneren Capablanca som skulle bli en av de store verdensmestrene i sjakk vant altså sin første store turneringsseier. Han tapte riktignok for Akiba Rubinstein, men slo Nimzowitch, Bernstein, Spielmann, Janowsky, Burne og Leonhardt og gikk ellers tapsfri gjennom feltet. Rubinstein var den eneste som gikk tapsfri gjennom feltet, men bortsett fra mot Capablanca, så vant han kun mot de i bunnen – til sammen tok han fire seire og 10 remiser og endte på 9 poeng – halvpoenget bak vinneren. Dr. Vidmar tapte bare til Frank Marshall og tok også 9 poeng og endte på tredjeplass. Det ble en jevn turnering og de unge spillerne slo godt i fra seg. Partiet mellom Rubinstein med hvit og Capablanca var en posisjonell perle fra Rubinstein som viste hans styrke.

Her den flotte seieren til Rubinstein over Capablanca:

Rubinstein. Illustrierte Kronen Zeitung, 14. Juni 1914

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 4

1. Eg synest det er stas med julekalendaren, så mange flotte turneringar og parti! Eg ser fram til resten! Elles også kjekt når ein har sett parti før: Aha, dette var partiet der Capablanca oversåg 16. Kg2!

2. Veldig kjekt å huske og få gjensyn med både partier, spillere og tabeller fra disse store turneringene – håper mange blir med på ferden frem til jul der en virkelig godbit venter 😉

3. Hei! Vil bare takke for alle spaltene dine! De leses med glede og interesse selv om jeg ikke synes i kommentarfeltet så ofte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.