Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 9

Vi ser blant annet Fischer og Bent Larsen sommeren 1970
Foto: Edward Winter. Fischer and Larsen, Chess Life & Review, July 1970

 

Palma de Mallorca 1970 – en intersoneturnering med sus i

Det er noe spesielt med Palma de Mallorca 1970 – for det ble et omen om hva som ville ramme russerne. Det amerikanske fenomenet Bobby Fischer raste som en tornado gjennom de russiske forsvarsverkene i Palma og alt i andre runde gikk Smyslov ned, så gikk det slag i slag og både Geller og Taimanov måtte ned og kun Polugaevsky holdt remis til tross for at Fischer var svart i alle de tre vinstpartiene. Han var suveren og dette var hans Prime Time. Bent Larsen var også god og ble nr. 2 – et lite hav bak Fischer – men akkurat på kvalitet foran Geller og Huebner – alle tre tok 15 poeng. Taimanov og Uhlmann kom på de neste plassene med 14/22. Disse 6 kvalifiserte seg til kandidatfinalene – Fischer, Larsen, Geller, Hübner, Taimanov og Uhlmann. I siste runde fikk Reshevsky og Fischer innfridd å starte tre timer senere enn de andre av religiøse grunner. Panno aksepterte ikke dette og møtte dermed ikke opp til partiet. Han påsto at det kunne være en fordel å få informasjon om utfallet av de andre partiene, men den eneste som da ville dratt fordel av dette var i så fall ironisk nok han selv. I Buenos Aires hadde forøvrig Fischer satt Panno ettertrykkelig på plass tidligere på året…

 


Toer Bent Larsen i 1970
Foto: David Levy

En hyllest til vinneren Bobby Fischer

Bobby Fischer – bare navnet gir gåsehud. Hverken før eller siden har verden sett en slik sjakkspiller – for aldri før eller siden har noen herjet slik med sine samtidige som det Fischer gjorde i glansårene fra 1970-1972. Hans vei til VM-matchen i Reykjavik 1972 mangler sidestykke i sjakkhistorien. Fischer var egentlig ikke kvalifisert til intersoneturneringen som amerikansk representant – men Pal Benkø ga bort plassen i siste liten slik at Fischer fikk sjansen – han var tross alt den eneste amerikaneren som kunne utfordre russerne. Fischer tok plassen og så seg aldri tilbake. Han vant Palma de Mallorca hele 3.5 poeng foran Larsen, Geller og Huebner i ren utklassingsstil. Fischer hamret løs på all motstand og vant de 7 siste partiene i turneringen. Etter dette gikk han hen å gruset Taimanov og Bent Larsen i kandidatmatcher med sifrene 6-0 – 6-0! Til slutt sto Exverdensmester Tigran Petrosian dørvakt for match mot Spassky, men han ble en lettvekter i Fischer selskap og tapte 6.5 – 2.5. Resten er sjakkhistorie. Å vinne en intersoneturnering med 18.5 av 22 er egentlig uhørt og starten med 5.5 av 6 luktet det svidd av! Fischer tapte riktignok et parti under turneringen – mot Bent Larsen som hadde hatt flere gode år på den tiden og som vant sjakkens Oscar for 1967. Fischer vant den for 1970 og så i 1971 og 1972. Da var han vidunderlig.

 

(C) Design by Jan S. Berglund aka Sjakknissen

 

Fischer sin ut manøverering av Smyslov var spesielt imponerende med svart:

 


Bobby Fischer før et matchparti mot Taimanov i 1971
Photo credit: 
La Nación

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.