VM i sjakk, parti 6: En episk kamp i 136 trekk

Magnus smeller til og vinner det 6. matchpartiet i sjakk-VM
Foto: Arrangøren ved Eric Rosen  |  https://fideworldchampionship.com/

 

Så mye kan et vidunderlig parti sjakk bety

Det ble en vidunderlig aften for sjakk. Magnus Carlsen bød opp til dans og Nepomniachtchi danset med. De startet i valsetakt og Nepo var med på notene og posisjonerte seg sågar best, så ble det en hissig Latino i tidsnøden, der alt gikk over stokk og sten til hete rytmer og alt kunne skjedd. Etter trekk 40 roet det hele seg ned, og det ble en elegant og rolig dans der Magnus til slutt viste seg som den beste av de to og gikk seirende ut av duellen. Han var overlykkelig – dette hadde han ventet på. Å ta første stikk i VM-kampen i sjakk for så å nyte av Caissas velsmakende seiersrus. Det er noe helt eget i det å vinne en VM-kamp i sjakk – og nå var det over 5 år siden sist Magnus vant et ordinært VM-parti. Dette var rått!

 

 

 

Litt VM-statistikk

Det er lett å være Sjakkfantomet å hevde at engelsk var en smart vei videre i det 6. matchpartiet, for skulle Magnus spilt dette i VM måtte han vært meget godt forberedt på alle eventualiteter. Når det er sagt, så er Magnus sitt 1. d4 et trekk noe han statistisk sett scorer godt med – men ikke i VM-sammenheng. Statistisk har Magnus etter gårdagens seier med 1.d4 allikevel kun 50% med d4 – mot 64% totalt med hvit i VM-finaler. Han har dog spilte det i kun 5 partier og statistikk over et så lite tallmaterialet er ikke så interessant – dette vet Magnus. For i karrieren totalt sett har han tatt over 70% score med 1. d4 og trekket kler han og har tjent han vel. Ellers scorer 1. Sf3 best av de fire store trekkene i VM-sammenheng med 62%. 1. c4 har 60% score, 1. e4 har 58% score og 1. d4 har 56% score. d4 er mest spilt og både d4 og e4 er spilt i godt over 400 VM-partier hver. Hvit scorer totalt 57% og 55% av partiene ender i remis. Her er det vel verdt å nevne at den lave remisprosenten skyldes mange avgjorte partier i fjern fortid!

 

 

 

6. matchparti åpnet med nok en katalaner

Magnus åpnet med nok en katalaner, og denne gangen var han forberedt, men det var virkelig Nepo også! Ja, for da Magnus spilte opp til dans med et bondeoffer avslo Nepo invitten til å ta bonden og gi Magnus initiativet og startet en kamp om å få initiativet selv allerede etter 6. trekk! Nepo spilte nemlig det skarpe 6…c5! og gikk inn i konkrete varianter og lot aldri Magnus bygge stilling på klassisk vis slik Magnus ville det. I stedet fyrte han løs. Magnus sitt ambisiøse 9. Dc2 var altså et bondeoffer som ble avslått og Nepo utviklet seg videre og som kjempet om initiativet. Vi har sett i disse kampene mellom Nepo og Magnus at initiativet er gull verdt – så her kjempes det hardt om et initiativ!

 

 

 

Nepo aksepterer invitten og valser med

Nepo spilte altså skarpt og direkte mot Magnus sin katalanske åpning. Det første interessante øyeblikket kom etter 10 trekk der 10… e5!? trolig var hakket skarpere enn Nepo sitt 10…Sc6. Men Nepos trekk er gulle godt, og da han spilte 11…b5! raskt var det åpenbart at han var inne i gode forberedelser. Magnus innrømmet glatt på pressekonferansen at han ikke husket noen ting av analysene sine på dette tidspunkt – og at han måtte finne opp kruttet ved brettet. De neste trekkene spilte verdensmesteren fint. Etter 14. a3 hadde dog Nepo et interessant valg mellom sitt sterke 14… Sc6! som kjemper om kontroll over d4-feltet og Kramniks favorittrekk 14…Sbd5!?, som også er spennende og ambisiøst. Alt i alt kan vi konkludere med at Nepo kom fint ut av åpningen teoretisk sett, men at Magnus hadde fått stillingstypen sin og partiet inn i en bane som var posisjonell. Dette var tydelig alt etter 18. Tac1, da Nepo forserte stillingen med 18…Sd4 i stedet for å bygge stilling med 18…e5!?. Begge trekkene er gode, men de avslører en utålmodighet eller et ønske om å forsere. Nepo ønsket å forsere som så ofte før.

 

 

Skyggeboksing frem til 25 der partiet lettet

Det ble skyggeboksing frem til 25 i kjent stil i fortsettelsen. Magnus forsøkte å bygge stilling, mens Nepo forsøkte å forsere begivenhetene og å få aktivitet. Magnus hadde nok noen idealer og en inspirasjonskilder i fortsettelsen – nemlig det berømte partiet fra 1980 mellom Ribli og Karpov der Zoltan Ribli slo til og vant mot selve verdensmesteren Anatoly Karpov i et katalansk oppgjør der han spilte på god springer mot dårlig løper. Eller var det et av Ulf Anderssons flotte partiet i katalansk som var inspirasjon? Partiet mellom Magnus og Nepomniachtchi tok ellers virkelig fyr da Nepo takket ja til dronning mot to tårn der Magnus satt på de to tårnene etter 25…Tac8!? fra Nepo. Det ble etter dette et rikt parti i fortsettelsen med mye spennende spill, og med sjanser for begge parter.

 

 


I tidsnøden tok partiet fyr

Frem til trekk 30 ble det et sindig og velspilt parti sjakk, men med ubalansert materiell og tidsnød var alt fortsatt mulig. Partiet startet allerede ved trekk 30 å minne meg om det O’store VM-partiet mellom Spassky og Fischer fra 1972. Det 13. matchpartiet må vite. Der Fischer spilte seg inn i et svært ubalansert sluttspill som varte og rakk, men der Spassky til slutt gjorde den avgjørende feilen helt på tampen av partiet helt utmattet etter Fischer gode spill. Dette er mitt VM-øyeblikk i VM sammen med Kasparovs nydelige 24. matchparti i VM i Sevilla 1987. Begge to er fantastiske partier. Fredag 3. desember 2021 skulle jeg altså få bivåne Magnus gjøre noe neste like stort. Spille et episk parti som går rett inn i historiebøkene som noe helt spesielt. At det var verdens lengste VM-parti er også et faktum. Ja, for dette partiet varte og rakk og det hadde så mange fasetter og så mange ansikter. Magnus satte i tidsnøden Nepo på taktiske prøver. Over tidsnøden satte han Nepo på strategiske prøver og han satte også Nepo på åpningsprøver og senere på ulike typer sluttspillprøver i dette partiet. Det var det perfekte sjakkparti på mange måter, der Nepomniachtchi ble satt på prøve i stillingstype etter stillingstype til han knakk. Perfecto!

 

Magnus var fokusert under det 6. matchpartiet som han vant
Foto: Arrangøren ved Eric Rosen  |  https://fideworldchampionship.com/

 

Feilene kom endelig i VM-kampen

Så kom altså endelig feilene i VM-kampen i sjakk da tidsnøden satte inn. Sjansene bølget begge veier og jeg skar tenner av frykt. Frykt for at de taktiske slagene skulle felle vår mann! Frykt for fremtiden i VM! Frykt for at Magnus aldri fikk møte Alireza Firouzja i VM-kamp. Men Magnus red av stormen og kom over tidsnøden i live. Han hadde sågar vinnende spill ved trekk 33 og trekk 40 med 33.Tcc2! eller 40. Tdc2! Mye handlet om feltet c2 i dag – og på en forunderlig måte ville trekket 130…Dc2! reddet svart i et tilsynelatende tapt posisjon på slutten. Ellers er det verdt å nevne at dette var parti nr. 6 i VM-kampen. Et tall som ofte har fått en avgjørelse i VM-sammenheng og et av VM-historiens beste partier – Fischer – Spassky, matchparti 6 ble spilt i denne runden. Nå er det to gullpartier spilt i VM i denne runden, ja – for det 6. matchpartiet i Dubai er Magnus sitt beste VM-parti så langt!

 

 

I tidsnøden skjedde alt – også at Magnus steg ned i dødens dal

Magnus steg ned i skyggenes dal i tidsnøden. Han hadde for en sjelden gangs skyld svært dårlig tid og ingen tilleggstid å spille på. Dermed innrømmet han på pressekonferansen at han måtte bruke intuisjonen og gjette trekk uten å virkelig regne igjennom det kritiske. Allikevel spilte han svært sterkt, men ikke sterkere enn at han var i tapsfare. Teoretisk sett var stillingen til Magnus trolig aldri helt tapt – han gikk i skyggens dal, men nådde aldri frem til poten til dødens dal – det skal vi være glad for. Ja, for når sola igjen skinte så strålte den over Magnus sitt spill og sjakkgudinnen Caissa trådde frem fra sitt skjul og viste seg i all sin skjønnhet og Magnus vartet opp med et storslått sluttspill slik bare han kan. Fra Island rapporteres det om regn Bobby på Fischers grav, mon tro om den gamle mester gråt en tåre eller to i sjakkstjernehimmelen da Magnus kjempet som en helt for å vinne dette oppgjøret?

 

 

 

Et sluttspill av de sjeldne

Etter tidsnøden ved trekk 40 var det åpenbart at bare Magnus hadde sjanser – vant han a-bonden uten at Nepo fikk håndfast valuta tilbake, ville Magnus også vinne partiet. Nepo tviholdt på a-bonden med taktiske sverdslag helt til trekk 52. Der gjorde han første feiltrekk som ga Magnus blod på tann og tro på seier. 52…De4 er en klassisk type feil der Nepo prøvde å forsere remisen, mens Magnus var tålmodig og ga Nepo taulengde nok til å henge seg selv. Etter 52…De4 måtte Nepo spille nøyaktig og trekk som 54…De4 for andre gang, i stedet for 54…Dg4! med ideen h4, så gikk ting fra vondt til verre for svart. Magnus hadde nå likvidert a-bonden og kunne spille på mange spilleplaner videre. Dette kom til å bli et langt parti. Magnus spilte godt i fortsettelsen i en manøvreringskrig der begge spillerne imponerte. Svidler og Kramnik mente på sin sending at svart var totalt fortapt i store deler av sluttspillet, mens Sesse viste 0.00 som den edruelige vurderingen i stillingen. Ellers trodde jeg at det gikk mot remis da Nepo plutselig spilte 72… La7?!. Men Magnus grep straks sjansen til å presse videre! Etter litt skyggeboksing klinket han til og tok f5-bonden, noe som tvang Magnus selv til å gi kvalitet med det herlige 80. Txf7! i fortsettelsen. Etter dette hadde Magnus et svært sjeldent sluttspill med Tårn+Springer+ 3 bønder mot Dronning+bonde. Dette endte opp i T+S+2 bønder mot dronning. Dette minnet meg litt om Kramnik – Ding Liren fra kandidatturneringen i 2018, men ikke mer enn at det oppgjøret endte med remis, selv om Kramnik med T+S+bonde mot dronninga prøvde å vinne. Det Magnus fikk opp var altså et sjeldent sluttspill og Nepo kunne selvsagt ikke spille det på ren teknikk. Det var vanskelig for russeren nå.

 

 

 

Et vidunderlig spill av verdensmesteren i sjakk

I fortsettelsen spilte Magnus et vidunderlig sluttspill der han prøvde ulike formasjoner for å skape en sikker borg for kongen slik at bøndene kunne spilles frem støttet av hele offiserskorpset. Da han fant det sikreste en kunne finne, fant ikke Nepo rett resept og han begynte å spille svakere straks Magnus sine kongefløybønder begynte å avansere. 118… Db6+ var så mye bedre enn Nepo sitt 118…Da5?, da det ville skapt trøbbel i leiren til Magnus som ikke ville fått optimalisert springeren sin plassering. Allikevel kom den avgjørende feilen først i trekk 130 med 130…De6? i stedet for 130… Dc2! eller 130… Db1! – som begge trekk holder remis på feberaktig vis. Etter 130… Dc2 131.Kg4 Dg2! ser vi poenget. Hvit kommer ikke videre fordi springeren er bundet og svart har dermed et fort. I stedet tabbet altså Nepo seg ut med 130…De6?? og tapte partiet etter vidunderlig spill av verdensmesteren i sjakk. Vi gratulerer!

 


Nepo får trolig nok et tøft parti senest på søndag
Foto: Arrangøren ved Eric Rosen  |  https://fideworldchampionship.com/

 

 

Et parti som hadde alt

Dette var et parti som hadde alt! Det skarpe åpningsspillet, det rå midtspillet med ubalanse og tidsnød. De ulike sluttspillene som både var ubalanserte og spennende. Alle verdensmestre kunne ikke spilt et slikt parti – for det ble spilt på alle sjakkens strenger. Hvem ville våget å spille så hardt på seier når motstanderen hadde en dronning? Hvem ville hatt stamina til å spille i 136 trekk uten å tabbe seg ut? Hvem ville hatt fighteregenskaper til å kjempe så hardt for seieren med blod, svette og tårer? Ikke den 15. verdensmester i sjakk Vishy Aanand – han ville tråkket på bremsen straks remislukten nådde neseborene. Ikke den 14. verdensmester Vladimir Kramnik, han ville latt objektiviteten stå i førersetet og ikke kjempet så hardt for seier. Ikke den 13. verdensmester Garry Kasparov – han ville kjempet, men ikke hatt så mange posisjonelle strenger å spille på. Enn den 12. verdensmesteren Karpov, kanskje han? Han var for lat og for redd, han ville presset hvis intet gikk i mot han slik han kunne spille på to resultater, men her var det nok for hard kamp over tid. Så da står vi igjen med den 11. verdensmester Bobby Fischer! Han hadde alt en trenger og han viste det! Han hadde selv tålmodigheten til Magnus og Fischer viste gang på gang feberaktige sluttspill – så tankene går tilbake til Fischers storhetstid på den dag som denne – om vi skal sette Magnus sitt parti i en historisk kontekst.

 

 

Et parti for evigheten

Magnus sitt parti hadde alt. Det hadde inspirasjon fra Ribli – Karpov, det hadde en ambisjon om å vinne hele veien, det hadde stor kampånd og herlig stamina. Magnus snuste på dødens dal og snudde inn i Solens rike like på dørtrammen inn til mørket. Det var et viktig øyeblikk i VM-kampen 2021! Partiet hadde stor variasjon og var tuftet på inspirert intuisjonssjakk med stor kalkulasjon. Magnus sin beste sjakk! Dessuten hadde Magnus en visjon i sluttspillet! Visjonen – eller drømmen om den perfekte brikkekonstellasjonen – gjorde at Magnus så langt frem i spillet. Han hadde sannsynligvis tidlig en visjon om å transformere sluttspillet over i noe mer håndfast ved å gi et tårn mot løper og to bønder om han fikk anledning til det. Dette partiet hadde alt – en variasjon over 100 tema – dette var nemlig dagen for å spille ekte sjakk. Ut av teorien etter trekk nr. 10 – herlig, herlig. Ubalanse etter trekk 25 – steike fint. Tidsnød med drama! Og så dette vidunderlige sluttspillet. Bare å ta av seg hatten og frakken og bukke dypt!

 


Tegning av Magnor Pettersen

 

Hvor går veien videre

Slik jeg ser det må Nepomniachtchi pleie sin sår i 7. matchparti med hvit – han bør ikke spille for hardt på vinst etter et slikt drama fordi han må ha summetonen igjen. I det 8. matchpartiet må han overleve. Magnus kommer til å piske opp en rett som smaker oss nordmenn mens biffen er mør og Nepo må prøve å smette unna og redde skinkene sine. Klarer han remis i de to neste oppgjørene er det fortsatt en match og fortsatt sjanser for at Nepo slår tilbake. Da har Nepomniachtchi vist styrke og klokt. Han har vist at han kan reise seg og han har vist at han ikke er mer preget enn at han i det 9. matchpartiet med hvit vil gjøre et hardt forsøk på å vinne. Det partiet blir fort både farlig for Magnus og spennende for oss. Men først skal altså Nepo redde seg gjennom helga! Magnus sine sjanser for å vinne matchen krøp med dette over  90% sjanse til VM-gull – vi gleder oss til fortsettelsen, folkens!

 

Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!

 


Lichessanalyse finner dere her

 

Her er det spennende 7. partiet i årets VM:

 

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “VM i sjakk, parti 6: En episk kamp i 136 trekk

  1. Takk for innsiktsfull og flott analyse! – Men kan du forklare hvorfor i allverden Nepo ikke tok bonden på b4 med løperen? (Selv ikke etter å ha tenkt lenge). Det var jo et naturlig trekk som alle så. Ville da fått en fribonde på kanten passet på av både løperen og dronningen.
    Fortjener han VM-tittelen med et så svakt spill?

  2. Hei, nå var det hyggelig med kommentar.

    Det virker på meg som om svart mister initiativet sitt etter slaget på b4 selv om det er det beste i stillingen. Jeg tror du må ta innover deg situasjonen i partiet. Nepo spilte på dette tidspunktet på Magnus sin tidsnød, han visste at hvis han fant overrumplende trekk, ville han fort vinne partiet – så han spekulerte litt på dette tidspunktet i å beholde initiativet.

    En dypanalyse går slik: 35…Lxb4 36.Tcc1 Le7 37.Sf4! Db7 38.Tb1 Dc6 39.Tbc1 Df3 40.Td2 Lb4 41.Ta2 a3 42.Rc4 Db7 43. Sxh5+ Kg6 44. Sf4+ og jeg kan ikke tenke meg at svart kan vinne.

    Verdig verdensmester? Vel, Nepo har så langt spilt på betydelig lavere CP-verdier enn omtrent alle andre i historien i VM-kamper innbiller jeg meg…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.