Sjakkminneord om IM Arne Zwaig

Arne Zwaig under en turnering i jugoslaviske Bajmok i 1975
Foto: Øystein Brekke

 

Arne Zwaig til minne

IM Arne Zwaig gikk bort i påsken 2022 etter sykdom i en alder av 75 år. Jeg kjente ikke Arne personlig, men jeg har likevel minner om han som jeg vil dele. Arne kastet en slant i brønnen hos Sjakkfantomet flere ganger, mailet med med oppløftende ord enda flere ganger og ringte meg noen få ganger – så jeg følte jeg kjente han litt. Allikevel kjente jeg sjakken hans mye bedre for han var en mystisk størrelse det var vanskelig å komme under huden på. Første gang jeg så Arne Zwaig på et bilde var i Nord-Sjakkblad fra 70-tallet. Jeg hadde fått mange gamle sjakkblader og elsket å lese alt jeg kommer over av sjakk og spesielt godt likte jeg å lese om mytiske og mystiske spillere som Fischer og Mikhail Tal. Her kjemme hadde vi jo Svedenborg størrelsene som jeg heller ikke visste for mye om og når jeg kom over IM Arne Zwaig vekket det nysgjerrighet. Endelig en sjakkspiller som så ut som en skuespiller fra Hollywood, endelig en original spiller over brettet og endelig en spiller som slo igjennom pur ung! Dess mer jeg leste og hørte om Arne, det mer spesiell ble han. Laget egen sjakklubb på 70-tallet og kalte den Fischer! Ble Norgesmester bare 17 år gammel! Pushet grenser internasjonalt og ble to ganger nr. 4 i Junior-VM! Vant flere skjønnhetspremier! Hvem var han? Hvilket miljø kom han fra? Hvorfor la han sjakken så tidlig på hylla? Spørsmålene var mange og mytespinninga var i gang…

IM Zwaig tar kontakt med Sjakkfantomet rundt sjakk-OL i 2014

Første gang Arne tok kontakt var der per telefon. Vi fikk en meget hyggelig samtale der han roste Sjakkfantomet opp i skyene, men der han også kom med konkrete forbedringspotensialer og idéer til bloggen – god konstruktiv kritikk var det. Han var en bestemt herremann, men også en med stor kjærlig for sjakken opplevde jeg. Senere fikk jeg flere mail fra Arne opp gjennom årene og et par telefoner til. Han fulgte med!

Her er litt fra den første mailen:

«Jeg synes du skriver knakende godt, og du fortjener all støtte du kan få.»

Startet han brevet med og henviste til et lite kast i donasjonsbrønnen hos Sjakkfantomet. Så fulgte han opp.

«Jeg leser ikke artiklene med lupe egentlig, men syns at din artikkel om Bobby Fischer vekket til live gode minner. Jeg var jo en av dem som stiftet SK Fischer i sin tid på 70-tallet… Ellers vil jeg bare si at islendingene fortjener kred for sine store hjerter i denne saken.»

Vi mailet også litt om blant annet Bjørnsen-saken og hans rolle i sjakken på 60-tallet og han fortalte om noen gode opplevelser over sjakkbrettet som seieren mot Tukmakov og remisen mot Keres med bonde under i et tårnsluttspill i et hengeparti. Den dag i dag er han for meg litt mystisk og myteomspunnet for meg, men det var oppklarende å lese Øystein Brekke sine innsiktsfulle og fine minneord hos Bergens.

IM Zwaig over sjakkbrettet

Zwaig la opp som sjakkspiller ved 30 års alder rundt 1977, før dette vant han to norske mesterskap og deltok 6 ganger på det norske OL-landslaget. Arne Zwaig ble utnevnt til Internasjonal mester i sjakk i 1975. Det første IM-nappet kom under sjakk-OL i Nice i 1974 der han tok 13/19 mulige på 3. bord for Norge. Han tok også IM-napp i Astoria Chess International på Hamar i 1975 med 7.5 av 9 mulige, og i Sandefjord samme påske med 7 av 8 mulige og seier og altså IM-napp. Første gang han deltok i sjakk-OL var som 15-åring i 1962, deretter deltok han i årene 1964, 1966, 1968, 1972 og 1974. Zwaig ble Junior-Norgesmester alt som 14-åring i 1961. I 1963 delte han 4.-8. plass i Junior-VM som 16-åring og to år senere slo han til med en meget sterk 4. plass i Junior-VM i Barcelona i 1965 der han blant annet slo Robert Huebner med svarte brikker i en Breyer-variant i spansk. En legende!

Arne Zwaig vant to norske mesterskap og hadde en spennende spillestil

Som 17-åring i 1964 vant Zwaig for første gang det norske mesterskapet i sjakk som den yngste gjennom tidene – en rekord Simen senere har senket til 15 år. Zwaig vant også Norgesmesterskapet i 1969 og han var alt blant de største i norsk sjakk i sin tid – en spiller som under andre forhold og i en annen tid ville blitt stormester i sjakk. Arne Zwaigs favorittrekk som hvit var utvilsomt 1. g3!? med svarte brikker spilte han både Leningradvarianten i hollandsk og den norske varianten i spansk – men han hadde et rikt svartrepertoar som innehold mye snacks!

 

Arne Zwaig under et Radiosjakkparti på 60-tallet
Fotoarkiv: Øystein Brekke

 

Her et parti jeg setter pris på, som fikk skjønnhetspremie i Junior-VM i 1965:

 

En flott hvitseier mot Vladimir Tukmakov i Junior-VM i 1965:

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkminneord om IM Arne Zwaig

  1. Jeg jobbet sammen med Arne i flere år frem til 2002. Siden jeg er en ivrig sjakktilskuer hadde Arne og jeg mye morsomt å prate om i tillegg til jobben. Til tross for en enorm forskjell i kunnskaper og min nokså uerbødige humor var Arne alltid med på notene og alltid vilig til å hjelpe både når det dreide seg om sjakk eller annet. En ting som kanskje ikke er så kjent om Arne er at han laget det som vel var Norges første nettbank så det var ikke bare sjakk han var flink til.
    Både som kollega og venn var Arne alltid vennlig, tålmodig og støttende – en ordentlig kjernekar.

  2. Fine ord om en spennende sjakkspiller som i likhet med alt for mange sluttet litt for tidlig som aktiv spiller.
    Flotte partier, så direkte på målet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.