Forhåndsomtale av London Chess Classic 2017

Lagrave er den som kan stikke kjepper i hjulene til Magnus i Grand Chess Tour
Foto: Wikipedia Commons  |  Brukeren «Euku»

London er en by med rike sjakktradisjoner opp gjennom historien. Verdens aller første internasjonale turnering ble spilt i nettopp London i år 1851. En av deltakerne, Howard Staunton, ble født i denne byen og han var på den tiden en av verdens aller beste sjakkspillere. Likevel ble han gruset 4-1 i semifinalen i London-turneringen i 1951 av Adolf Anderssen som vant hele ballet til slutt. Det udødelige parti ble spilt i London 1851 som et fornøyelsesparti mellom Adolf Anderssen og Lionel Kieseritsky, og selv i våre dager er dette et av verdens mest kjente sjakkpartiene noensinne.

VM har også en London-tradisjon. De første uoffisielle «VM-matchene» på 1840- og 1850-tallet ble spilt i London og i den berømte revansjematchen som glapp for Karpov mot Kasaprov i 1986 ble første halvdel på 12 partier spilt i nettopp London. Matchen mellom Kasparov og Short ble selvsagt spilt i Englands hovedstad – men den største matchen som er spilt der er Kasparov mot Kramnik i år 2000 der Kramnik detroniserte den store mester. London er altså en by med store sjakktradisjoner.

Magnus Carlsen har også et forhold til London. Det var her den dramatiske kandidatturneringen som han vant i 2013 fant sted. Magnus sin vei til VM begynte altså i nettopp London der han skal spille en ny VM-match i 2018. Så når VM kommer tilbake til London er det 18 år siden sist VM var i millionbyen – men i mellomtiden har byen arrangert hele 9 utgaver av London Chess Classic. I de åtte første av disse, som alt er spilt, har Magnus vunnet hele 4 utgaver. Han vant de to første i 2009 og 2010 på imponerende vis og med seire i 2012 og i 2015 også er han mestvinnende i London Chess Classic. Vil han få sin femte seier i år? De nærmeste to ukene vil vise oss det.

Ja, for London Chess Classic begynner på fredag kl. 15 norsk tid.

Her er deltakerne og første runde av London Chess Classic 2017:

1: runde:
Magnus Carlsen (2837) – Fabiano Caruana (2799)
Wesley So (2788) – Maxime Vachier-Lagrave (2796)
Ian Nepomniachtchi (2732) – Levon Aronian (2801)
Hikaru Nakamura (2780) – Viswanathan Anand (2782)
Michael Adams (2721) – Sergey Karjakin (2760)

Jeg presiserer at dette også utgjør finalen av Grand Chess Tour der Magnus Carlsen leder før London-turneringen med sine 34 poeng foran Lagrave med 31 og Aronian med 25 poeng. Det er disse tre sluttseieren står imellom, men det skal mye til om Aronian skal vinne. Vachier-Lagrave har derimot relativt gode sjanser i sammendraget og skulle han vinne hele turneringen vil han minimum få omkamp om tittelen i Grand Chess Tour. Det fordrer at han vinner alene og at Magnus er på en klar andreplass. Er luken større mellom de to kamphanene går det Vachier-Lagrave sin vei om han vinner i London. Vinner Magnus er saken selvsagt klar for Magnus som har begge hender på rattet og nu kjør vi!

Magnus får altså har kamp i London av formsterke Aronian, av Wesley So og Fabiano Caruana og det blir i tillegg spennende å se hva Hikaru Nakamura har i bakhånd og om Vishy Anand og Ian Nepomniachtchi har formen inne. Hva så med Karjakin – vil hans ratingfall fortsette tro? Tiden vil vise og vi gleder oss!

Her er Vachier-Lagrave sitt udødelige parti fra det franske mesterskapet i 2007:

3 tanker om “Forhåndsomtale av London Chess Classic 2017

  1. Flott å ha deg tilbake på blogg! Gleder meg til å følge omtalen din av London underveis. Jeg tror Carlsen har fått både selvtillit og humør inn i det siste med mange flotte lyn- og hurtigseire, men om det holder helt inn i langsjakken blir spennende å se. Men om det er slik han selv sier, at han begynner å glede seg til langsjakk etter en lengre periode med hurtig, og vice versa, så går vi en god turnering i møte! Det blir vel remis i dag, men vi kan håpe at Caruana er litt sløv og Carlsen får en åpning.

  2. Er så enig. Endelig er sjakk fantomet tilbake. Blir en sann nytelse å følge ulike sjakk turneringer med Magnus fremover. Tusen takk for utmerket blogg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.