London Chess Classic R1: Magnus med forspilte sjanser

Turneringen setter i gang med Kasparov som tilskuer i oppgjøret til Magnus
Foto: Arrangøren i London  |  Lennart Ootes

London Chess Classic spilles i disse dager i Olympiasenteret i London, men første runde gikk dog av stabelen i Google sitt hovedkvarter i Englands hovedstad. Magnus møtte der Fabiano Caruana med de hvite brikkene og presset amerikaneren meget sterkt etter briljant åpningsspill. Vi frydet oss! Magnus satte nemlig seg selv tidlig i førersetet med trekk som 9. e4! og 16.a4! og festet et sterkt grep om stillingen og fikk Caruana til å tygge på noe og Caruana innrømmet etter partiet at han var i store vansker og at han kanskje var fortapt. Amerikaneren forsvarte seg som den kjempen han er – med nebb og klør – og gjorde aldri en virkelig stor feil ifølge computerne i dette oppgjøret. Allikevel hadde Magnus alvorlige vinstsjanser underveis – og da han tenkte i over 25 minutter midt i partiet, på et meget kritisk tidspunkt, trodde jeg han skulle spille den prinsipielle varianten som Stockfish 8 ga med stor fordel til hvit. Magnus styrte likevel klar av den – selv om han så mye av den og regnet på den lenge – han trodde nemlig i følge intervjuet med han etter partiet, at han fant noe bedre. Det gjorde han ikke, men nye små sjanser kom stadig vekk og dette var et tungvekts oppgjør i posisjonsspill der Magnus fort kunne vunnet.

Det gjorde han altså ikke og etter en fiks og leken remisavslutning var Magnus litt skuffet over at han ikke fikk ballen i mål – men han var glad for at han hadde presset verdenstreeren så hardt og Magnus var raus og berømmet Caruana, med all mulig rett! – for det meget gode forsvarsspillet amerikanernes ess fant over brettet. Jeg likte dette partiet godt, jeg likte også denne starten av Magnus og det blir spennende å følge han videre. Ja, for partiet viste at Magnus er i form tross noen tapte sjanser. Han spilte relativt presist – og de meget presise partiene vil komme om han holder fokuset og kampånden oppe. Dessuten vil motstanderne gjøre flere feil underveis. I andre runde har Magnus likevel en tøff nøtt – svarte brikker mot Sergei Karjakin – det kan fort bli både spennende og kjedelig. Vi håper på det første!

Hva så med de andre partiene? Aronian, Wesley So og Nakkis? La meg si det først som sist: Det eneste andre partiet det virkelig var verdt å følge med på første spilledag var Nakamura mot Anand. Naka spilte Reti som hvit og normalt har han balletak på den sterke inderen – men det ville seg ikke mot Anand denne gang når Nakkis spilte sunn, solid posisjonell sjakk. Rolig bygde han opp stilling. Sten på sten, bondeflytt på bondeflytt, så ble stillingen hans bedre og bedre og jeg likte den meget godt da han begynte å forsere hendelsene på kongefløya med 27.h4?! – noe som kulimerte i 28.g5? og Anand vant en meget sterk sekvens som totalt snudde kampbildet. For et væromslag for Nakamura! Likevel klarte han å kjempe som en mann og bite seg fast som en steinbit i det som kanskje hele veien var en remisstilling – men der Anand hadde meget stor fordel og skumle vinstsjanser underveis. Et spennende kampparti!

Aronian har jeg høye tanker om i denne turneringen og med svart mot Ian Nepomniachtchi spilte han et meget solid, om ei ikke spennende, spanskparti med svart der partene tok en udramatisk remis ved trekkgjentakelse i trekk 28. Grei start for Aronian som er en hvitspiller og som vil komme sterkt tilbake – sann mine ord. Wesley So dominerte verdenssjakken i ett års tid fra sommeren 2016 til sommeren 2017 med en rekke sterke turneringsseiere – deriblant i London i fjor med sterke 6 av 9 og en 2909-prestasjon. Etter dette har Wesley vært en blek skygge av seg selv – vil han komme tilbake? Usikker. Mot Magnus sin konkurrent i sammendraget i Grand Chess Tour, Vachier-Lagrave, ble det en meget saklig og meget kjedelig remis i en dobbelfinachetto med hvit for So der han startet ved å spille en slags Reti-oppstilling.

Engelskmannen Adams spilte selvsagt engelsk mot Sergey Karjakin på hjemmebane i England. Noe annet skulle tatt seg ut i en åpningsrunde! Trolig fikk briten en liten fordel – som kunne blitt til et varig press med mer nøyaktig spill – men Edderkoppen som han kaller – fikk aldri spunnet nettet sitt rundt Karjakins stilling og da endte det med remis. Et greit resultat for begge da Karjakin var svart og Adams (2715) er lavest rangert i feltet. Likevel skal vi huske på at Adams er en typisk hvitspiller og jeg tror han vil blø i London med de svarte brikkene. Særlig tøft blir det mot Wesley So i 4. runde, og ikke minst Magnus i 7. og Caruana i 9. runde med svart. 2. runde spilles på søndag – så lørdag er hviledag i London.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

 

Runde 1: Fredag 1 desember, 15.00-20.00

 • Ian Nepomniachtchi – Levon Aronian 1/2-1/2
 • Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1/2-1/2
 • Mickey Adams – Sergey Karjakin 1/2-1/2
 • Hikaru Nakamura – Vishy Anand 1/2-1/2
 • Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 1/2-1/2

Runde 2: Søndag 3 desember, 15.00-20.00

 • Wesley So – Ian Nepomniachtchi
 • Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura
 • Vishy Anand – Mickey Adams
 • Sergey Karjakin – Magnus Carlsen
 • Fabiano Caruana – Levon Aronian

 

Turneringens offisielle hjemmeside

Partiene hos Chessgames.com og en tabell

Video av 1. runde med Yassir Seirawan, Maurice Ashley & Co på Youtube

 

Magnus sitt parti kommentert av Yours truely, Sjakkfantomet:

Du kan se en automatisert Stockfish 8-analyse med graf hos LiChess

2 tanker om “London Chess Classic R1: Magnus med forspilte sjanser

 1. Partioppsettet virker på min laptop, men ikke på min iPad.
  Vet ikke hvorfor. Er noen andre som har samme problem på iPad?
  Kent

 2. Jeg tror alle med iPad eller mobiltelefon har samme problem. Kanskje det er stemning for at jeg skifter pgn-leser til den samme som Tromsø SK har!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.