VM i lynsjakk, 1 dag: Magnus i poengnød

Magnus blir dømt til tap av dommeren – Inarkiev smiler, men den som ler sist….
Foto: Arrangøren  |  King Salman World Rapid Championship 2017

1. runde: Drama, drama!

Så ble det igjen drama rundt Magnus i første runde og fra Henrik Carlsen blandet seg inn i situasjonen med NRK på slep foran hoveddommeren slik at ubalansen i maktforholdet ble komplett. 10-0 til Team Carlsen – eller skal vi si at Team Carlsen nesten strøk på sympati-testen ved å overreagere? Jeg tror nesten det – den gangen teamet tar feil, og Henrik er like ivrig, går det virkelig galt av sted.

Magnus startet partiet ved å spille kongebonden frem og da motstanderen svarte med siciliansk åpning ble det 2.a3 og 3.b4 fra verdensmesteren som ikke ville ha en seriøs teoretisk debatt mot Inarkiev i åpen sicilianer. Dermed ble det uortodoks spill der Magnus spilte et kjempeparti, men der han forbrukte mye tid på klokke, slik motstanderen også gjorde det. I gjensidig tidsnød med Magnus på 14 sekunder igjen og Inarkiev på 6 sekunder igjen – lot Inarkiev kongen sin ble stående i en sjakk fra Magnus da han spilte 27..Se3+. Magnus flyttet så kongen sin ut av sjakken til d3 med lite tid igjen på klokka – i stedet for å påpeke at motstanderen tapte partiet på et feilflytt slik reglene sier at en skal gjøre – dersom en ønsker å vinne partiet på feiltrekket. Deretter gjør Inarkiev det skandaløse: Han krever seier på at han selv har gjort et feiltrekk! Altså at på at Magnus IKKE har oppdaget at kongen står i sjakk. Slik kan en ikke ha det. Da ville jo alle forsøkt slike tjuvtriks og vi hadde det gående med krangel på krangel. Allikevel lot den portugiske dommeren, IA Carlos Dias, seieren først gå til Inarkiev og da fyrte selvsagt Magnus seg selvsagt skikkelig opp…

Etter hvert kom Henrik Carlsen til – og begge snakket med hoveddommeren Takis Nikolopoulos – som omgjorde beslutningen og satte en annen dommer på brettet til Magnus i resten av turneringen. Det skal legges til at usportslige Inarkiev klaget beslutningen til hoveddommeren inn for anke komiteen – men han ble ikke hørt der. Dermed fikk Magnus en god start på VM tenkte jeg – litt oppstyr for å få han våken, og aggressivt stemt, samt et helpoeng på tabellen. Bra spill av Magnus dette. 8 stjerner i protokollen av 10 mulige. Det skal legges til at 27…Se3+ 28.Kd3 ble utført på Magnus sitt brett uten at dommeren grep inn og da sier reglene:

FIDE-reglene §A.4.2 «If the opponent does not claim and the arbiter does not intervene, the illegal move shall stand and the game shall continue.»

Altså skulle partiet fortsatt med de to trekkene spilt på brettet om rett hadde vært rett – noe dommerne til slutt kom frem til – men da Inarkiev ble konfrontert med dette nektet han å gjenoppta partiet og ville heller anke dommen da partiet var kliss tapt for han.

2. runde: Ned som en pannekake!

Unge Sanan Sjugirov er 3 år yngre enn Magnus, men han banket vår mann gull og blå under sjakk-OL alt i 2010 da Magnus spilte vel provokativt i en Caro Kann med svart. At Magnus ble irritert over Inarkievs tullball er det liten tvil om – men jeg trodde virkelig han skulle snu energien og bruke den positivt. Det gjorde han ikke. I stedet ble han fullstendig nedspilt igjen av Sjugirov som ikke har nevneverdig respekt for vår verdensmester.

Sjugirov åpnet med Zuckertorts åpning – 1.Sf3 som ble besvart med en kongefianchetto fra Magnus som svart. Tidlig fikk Sjugirov opp en klar fordel som han til stadighet rotet bort, men Magnus gjengjeldte feilene til hvit og da han tillot 31.f5! som vant offiser var partiet i realiteten over. Dette var et meget svakt parti av Magnus som kunne vært spilt av hvilken som helst 2000-spiller – kun 1 stjerne på konto.

3. runde: Magnus tar grep og vinner

I tredje runde skulle Magnus opp mot Yuriy Kryvoruchko (2689) som har kommet som et skudd de siste årene. 31-åringen fra Ukraina fikk smake på Magnus sitt London-system – et godt åpningsvalg fra Magnus. Vår mann spilte sindig i åpninga, sterkt i midtspillet og med motsatte rokadestillinger var det Magnus sitt kongeangrep som først slo igjennom. Pent spill av Magnus dette og 9 stjerner inn på konto!

4. runde: Lett match!

David Anton Guijarro (2666) spilte et kongeindisk angrep mot Magnus med hvite brikker – men vår mann forsvarte seg godt – han spilte som alltid en god svartåpning, unntaket som bekrefter regelen var mot Sjugirov, og etter kun 22 trekk sto Magnus allerede til seier. Den rotet han aldri vekk og dette var både godt håndverk og et godt parti fra Magnus sin side. 8 stjerner inn på konto.

5. runde: Ny dramatikk!

Det er få amerikanere med i Riyhadh, men en av den er Varuzhan Akobian (2647) som møtte Magnus i 5. runde av lynsjakk-VM. Dette ble et parti som nok en gang viste hvordan Magnus sin svakhet er påfallende stor. Magnus spiller hele veien genialt strategisk – mens han taktisk overser både det ene og det andre som de fleste andre levende skapninger. Mot Akobian var dog overseelsen så stor at den kunne og burde kostet hele partiet – slett spill fra Magnus rett og slett.

Det ble et Londonsystem der Magnus gikk på bonderov på a6 – men der Akobian ganske enkelt kunne plukket offiseren og klippet den vekk med 18…Txa6! – hvis Magnus da fulgte planen sin om å ta tilbake med 19.Dxa6 taper han rett og slett dronningen til 19…Lc4!. Så enkelt kan sjakk være. Magnus førte etter bondevinsten partiet hjem – så han slapp med skrekken. En stoler jo gjerne på at verdensmesteren ikke gjør nybegynnerfeil. Kun 5 stjerner for Magnus her – og da er jeg snill!

6. runde: Et drepende langdrygt oppgjør

I et hver lynsjakkturnering er det viktig å ikke spille alt for lange partier som tar all energien ut av en. Magnus fikk et slikt parti mot Olexandr Bortnyk (2610) der han igjen spilte Pirc med Sc6 – slik han gjorde det mot Peter Svidler og igjen fikk han etter hvert opp en helt akseptabel stilling. Dessverre for vår mann klarte han ikke å utnytte et stort overtak i en dronningsluttspill der Magnus rett og slett spilte meget svakt og etter det sto han til kliss tap i flere trekk og kunne fort ha tapt et parti der han var skikkelig presset.

Partiet varte og rakk med offiser over for hvit for tre bønder som ikke kom noen vei. Hvit burde hatt gode sjanser – og hadde det underveis – men Magnus vet å forsvare seg og han klarte remis etter 125 trekk – de fleste av dem nede i benk. Det ble altså Bom Bom Bom for Ole Alexander – mens Magnus sitt spill igjen var rufsete og tidvis svakt. Allikevel var forsvarsjobbinga på slutten og remisen så sterk at jeg gir 6 stjerner på kontoen.

7. runde: Magnus med nær-døden-opplevelse – igjen!

Det virker som om Magnus står i tap i det ene etter det andre partiet – at han reddes av Caissa – og at dette slett ikke er Magnus sin turnering. Han spilte riktignok lenge edruelig og god sjakk mot kineseren Wang Hao – men i dette oppgjøret ble problemet at han fikk et superduperspill tilbake mot seg og rett i fleisen. Og når Magnus så overspilte stillinga rundt trekk 40 ble han utvilsomt stående til tap da han bukket en bonde og var blank bonde under uten kompensasjon. Utrolig nok klarte han likevel å overleve sluttspillet – 2 ekstra stjerner for det – og 8 stjerner totalt av 10 mulige da dette var et stormesterparti.

8. runde: Pysen Anand får ingenting til med hvit

Jeg tror Vishy Anand har like mye hår på brøstet som han har på hodet – altså «nuffing at all». På hodet er det riktignok en stor tupé – av hestehår sies det – og det skulle ikke forundre meg om det er påklistret noe på brøstet også, sånn bare for å være tøff i trynet. Vishy er egentlig en pyse for tiden – det må sies! Og Vishy var selvsagt tannløs mot Magnus sin Pirc med Sc6 og han styrte partiet mot remis nesten fra trekk nr. 1 – Gud hvor kjedelig selv om Magnus fikk noen sjanser mot slutten. Allikevel ble det mye korrekt spill – 8 stjerner til Magnus for dette partiet som var på høyt nivå.

9. runde: Magnus spiller særdeles svak sjakk

Å se Magnus spille dårligere sjakk i lynsjakk enn på lang tid svir og i 9. runde var Magnus på tapersporet med hvit igjen – har vi ikke sett det før under VM i Riyhadh? Magnus spilte igjen engelsk – en åpning han ikke har mye å skrive hjem om fra Riyhadh – og motstander Sergey Grigoriants (2561) viste at også 2500-folket kan spille god sjakk. Magnus ble regelrett nedspilt og sto til over 5 i minus på Stockfish da han tok seg i nakken, lukket nebbet og bet seg fast som en steinbit i bunnen av havet. Steinhardt forsvar hele veien og til slutt berget Magnus remisen ved et nødskrik i trekk nr. 55. Remis og 3 stjerner på konto til Magnus av 10 mulige. Dette kan du bedre enn, Magnus!

10. runde: Endelig slutt på remisene

Den endeløse remisrekken, som burde kostet Magnus mer, tok endelig slutt og endelig var det Magnus som satt i førersetet det meste av veien. Men igjen gikk veien til seier gjennom stryk og fossefall der Magnus gjorde uvanlig store feil. Hadde motstanderen Hrant Melkumyan (2633) bare funnet 41.Lg5! ville Magnus trolig gått rett ned i et tapt sluttspill. I stedet snudde han partiet på en femøring med frekkhetens nådegave – nemlig ved å overspille stillingen. Det gikk bra og etter mye godt sluttspill vant Magnus dette oppgjøret der Magnus spilte slavisk som svart. Ikke et virkelig godt parti – men dårlig var det slett ikke. 7 stjerner til Magnus!

11: Runde: Winerparti med overgang til kongegambit!

Etter et langt vinstparti på hele 56 trekk i 10. runde trengte Magnus litt skarpt spill og et kort parti for å bli ferdig med dagen kjapt. Det fikk vi nesten da Magnus spilte Winerparti og fikk inn en finfin overgang til kongegambit der han hadde en kjempestilling på brettet. Magnus spilte et nydelig åpningsspill – og «alarmen min» ringte da kineseren Yu Yangyi spilte Sd6? – her må det være noe tenkte jeg… Bae begynte å snakke om svekket hvit kongestilling o.s.v., mens vi andre kun tenkte på svarts dårlige brikkeplasseringer og på hvordan Magnus kunne sette inn støtet. Jeg sjekket med maskina og støtet var der. Det klassiske c4! (truer c5 med gaffel!) c5, b4! og svart kan ikke hindre at hvit slår totalt igjennom ved å ta på c5!

Men Magnus så ikke dette enkle gjennombruddet. I stedet spilte han, som en sjablongmessig gjør, mot svarts kongestilling. Da motstander Yu Yangyi (2751) parerte angrepet viste g4 seg å bli den svekkelsen det ikke var da det opprinnelig ble spilt og hvit dominerte jo da brettet. Svekkelsen slo tilbake på Magnus og Yangyi spilte så Magnus ned etter læreboka ved å dominere e-linja og å holde kongen i en kryssild. Magnus gikk rett og slett matt i 2! Dette var et svakt parti fra Magnus og gir kun 2 stjerner i boka.

Aftermath:

Magnus hadde på første dag av VM et snitt på 5.9 av 10 mulige stjerner i karakter – altså i stjerner per parti. Det er svakt og en verdensmester bør nok ligge rundt 8 stjerner over tid – særlig om en drømmer om å passere 3000 i lynsjakkrating. Det er nå umulig for lang tid fremover. Magnus er nå ned 51 poeng – og nede i 2935 – det svir å ikke spille god sjakk. Hvordan kommer jeg frem til disse stjernene da – gjetter jeg på noe vilkårlig – eller vurderer det etter skjønn?

Nei, dette er hverken gjetning eller skjønn. Alle partiene er nitidige analysert av Stockfish 8 som lager grafer og verdier for alle Magnus sine trekk, for hans totale verditap i partiet og ut fra disse dataene har jeg stor erfaring i å vurdere hva de betyr og hvordan Magnus spiller sammenlignet med «normalen» og sammenlignet med «andre». Deretter vurderer jeg faktorer som om han har stått til vinst eller tap underveis osv. og kommer så frem til et index-tall som reguleres til å være stjerner fra 1 til 10 mulige.

Dagens store snakkis i Saudi Arabia er 54 år gamle Pia Cramling sin prestasjon. Hun gikk på et tap mot Valentina Gunina i første runde – og så smelte hun til med en kraft en knapt har sett fra en svenske siden Alfred Nobel oppfant dynamitten! Pia fosset frem og tok 9.5 av 10 mulige på slutten av dagen og leder feltet med ett helt poeng. Hun slo sterke folk som GM Katerina Lahno, GM Hakira Dronavalli og GM Alexandra Kosteniuk. Du kan se tabell og lese mer om Pia hos Chess 24.

Vi legger ellers merke til at kineserne er på jakt i Riyhadh. Både Wang Hao, Ding Liren og Yu YangYi imponerer og den trenden vil bare forsterkes. Kina har blitt en supermakt i sjakk som er kommet for å bli. Hvem leder så VM? Det gjør Sergei Karjakin på 9 av 11 mulige. Deretter følger Vachier-Lagrave med 8.5 og Peter Svidler, Wang Hao, Ding Liren, Yu Yangyi, Le Quang Liem og Shakh Mamedyarov som alle har 8 poeng. Magnus er helt nede på 7 av 11 mulige – og han innehar en 20. plass. Oppe på en finfin 29 plass, også med 7 poeng finner vi Norges andre spiller i VM – IM Johan-Sebastian Christiansen (2640) som imponerte og han slo blant annet GM Ivanchuk med svart i en herlig Benkø-gambit. I mangel av et Magnusparti som virkelig svingte – så tar vi en titt på stjernepartiet til Johan-Sebastian!

Her er seieren over Ivanchuk for IM Christiansen:

Sjekk ut resultater og partier hos Chessgames.com

17 tanker om “VM i lynsjakk, 1 dag: Magnus i poengnød

 1. Strålende blogging!

  FIDE har mye å lære, bl.a at slike reglementsdiskusjoner ikke skal tas foran åpent kamera!

  Nei, Mags er ikke i slag, og jeg synes vel at du er raus med stjernene! Mine beregninger tilsier et snitt på 4.6934.

  • Yes, strålende bloggings:-) Og imponerende presisjonsnivå fra deg, FP:-) Er også enig i at FIDE har mye å lære, slike ad hoc diskusjoner med høyst uvisst utfall burde kunne unngås all den tid vi alle vet hvor smarte sjakkspillere er.

 2. Kanskje var jeg for raus – men husk at enkelte partier var steingod selv om helheten var dårlig.

  Enig – blir helt feil å kjøre dette i en presset situasjon med kamera tett på!

 3. Jeg er nok bare en smålig og mistenksom natur desverre, men jeg kom til å tenke på en episode i hoppuka for ca en mannsalder siden: En av de norske hopperne ofret seg – slik JEG så det – for å bringe konkurrenten ut av fatning og hjelpe lagkameraten til sammenlagtseier.
  Hva i all verden ville Inarkiev oppnå med en slik oppførsel mens sjakkinteresserte over hele verden fulgte med på direkten??

 4. Godt oppsummert. Vi får håpe at Magnus klarer å heve spillet i dag.

  Når det gjelder episoden i runde 1, så er det, som du sier, slik at spillet skulle fortsatt fra stillingen etter Kd3, og det var også det dommerne til slutt kom frem til. Men Inarkiev nektet, og dermed ble partiet dømt til seier for Magnus.

 5. Arve: Hele episoden var bisarr og det gjorde den ikke noe bedre at han ble intervjuet av landsmanninnen Karlovich som sammen med Inarkiev skinte som en sol da hun humrende mente han var heldig…

  Geir Sune, hyggelig at du likte oppsummeringen og at du presiserer hva som skjedde. Jeg trodde de dømte han til å spille videre fra siste lovlige trekk.

 6. Jeg vil igen betone at jeg tror Magnus først og fremmest har et attitudeproblem. Det er svært at være så feteret og bevare nøgterne vurderinger af stillinger. Der er en gang imellem, synes jeg, en for meget «happy go lucky» holdning. Ingen tvivl om at Magnus er i klasse for sig selv. Han skaber partier i modsætning til mange af hans modstandere, som har en mere reaktiv holdning. Den eneste anden jeg synes også har en skabende kraft er Nakamura. Og så er jeg iøvrigt lidt træt af de politiske korrekte lovprisninger af arrangørerne.

 7. Geir Sune: Jeg leste noe interessant på Dennis Monokroussos sin blogg:
  «The result was appealed, and first the committee thought the game should be counted as a draw. That’s better, but still incorrect. Then they ruled – correctly – that they should play on from the position after 27.Rxb7+. Inarkiev wasn’t interested in playing out the lost position, and thus Carlsen was correctly awarded the point after all.»

  Tankevekkende at appell-komiteen kom frem til feil beslutning.

  Niels: Samme her – de politiske korrekte lovprisninger av arrangørene finner du ikke hos Sjakkfantomet. Nesten alt kan kjøpes for penger – men ikke riktig alt…

  • Da er det mulig det er jeg som har misoppfattet. I så fall er det tankevekkende, ja.

   Samtidig forekommer det meg merkelig at regelverket ikke tillater at man går tilbake til stillingen før uregelmessigheten når den er så lett å rekonstruere, både fordi man har en turneringsleder per brett, og fordi partiene er dokumentert på kamera. Slik sett virker appellkomiteens beslutning som den mest naturlige – men den er likevel feil i henhold til gjeldende regelverk.

   • Enig – men det skjer en forandring på reglene her per 1/1-2018 som alle bør være klar over. Da dømmes en ikke lenger til tap ved feiltrekk i hurtigsjakk.

 8. Ja, vi må gi Magnus litt slakk i forhold til dette med intervjuer og dill dall. La mesteren ha sine nykker i fred og så har jeg en liten bønn.

  Kan ikke NRK drive litt sjakkpedagogisk virksomhet i stedet for denne fordummende journalistikken? Jeg nekter å tro at en må sitte og gnukke på dårlige vitser om banankaker og det som verre er i stedet for å drive kunnskapsbasert formidling. Noen gjør sjakken en bjørnetjeneste spør du meg.

  • Så sant, så sant!

   Og så er det bra om han sørger for å få i seg litt næring underveis i konkurranser som varer 4-5 timer. Bare vann blir litt for tynt. God kveld!

  • Glimrende blogg. Keep up the good work 🙂

   Neppe nykker som gjorde at Magnus ikke ville ta seiersintervjuet før siste runde. Han ville vel forberede seg best mulig til siste runde. Selv om han hadde vunnet, kunne resultatet i siste runde avgjøre hvem som fikk de andre medaljene. I tillegg ville han sikkert fullføre den fantastiske prestasjonen 2.dag.
   Det kunne sikkert vært mer sjakkpedagogisk virksomhet, men å bruke ord som fordummende er å ta hardt i. Sendingene skader neppe sjakken heller, men det var kanskje ikke det du mente. Jeg vil tro at mange flere har lyst å begynne med sjakk.

   • Takk for det – Sjakkfantomet er på hugget igjen allerede rett over nyåret når Magnus og Nakamura møtes i nettsjakk!

    Faren sa at han trodde Magnus fór opp for å sjekke noen fotballresultater, litt primadonnanykker det spør du meg. Han har nettopp blitt verdensmester og hele nasjonen sitter klistret foran NRK1 og venter på en reaksjon. Han har forståelig nok vært laber med å gi intervjuer hele dagen – i slike situasjoner forventer en at fyren gir et intervju.

    Et eksempel av mange jeg kan nevne med småsnakk mellom rundene: Atle Grønn kommer med et fint innspill om at sjakk binder sammen og gir både ung og gammel, ulike kulturer og kvinner og menn sjansen til å konkurrere etc. Sjakken er unik her sier Grønn og spiller ballen over til Line Andersen…

    Hun kommer med det flaue svaret: Også er det gale og normale, hehehe. Morsomt, nei? Fordummende? Ja.

    Skaper det myter om den gale sjakkspilleren?

    Vurder selv.

    Skulle bare mangle at flere vil spille sjakk etter at NRK satser så tungt – men å påpeke at alt ikke er helt på stell enda må være innafor. Grønn gjorde forresten tidvis en aldeles strålende jobb i år: Moralen var stort sett hele tiden å snakke sjakken og sjakkspillere opp – etterlengter mer av det som en redaksjonell kjørelinje.

 9. Den endelige avgjørelsen i tvisten: at den som ikke reagerer på motstanderens ulovlige trekk ikke kan dømmes til tap ved at motstanderen krever seier pga. denne manglende reaksjonen / overseelsen, er verd å merke seg. Den er nemlig i strid med hva jeg har hørt dosert av norske turneringsledere om spørsmålet. Der har tolkingen vært at også overseelse av motstanderens ulovlighet, er å begå en ulovlighet som den som påpeker det (den som begikk det opprinnelige ulovlige trekket) kan innkassere seieren på.

  En slik regel (tolking) virker urimelig. Heldigvis synes dette problemet nå være ute av verden ved den nye regelen (fra 1.1.2018) som sier at ulovlig trekk IKKE skal tape ved første gangs forekomst.

  • Enig i at en slik tolkning virker helt urimelig, Odd. Dersom en begår en ulovlighet og motstanderen så svarer med en ulovlighet som det å sette kongen sin i slag – så er det derimot fair.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.