VM i lynsjakk, 2. dag: Magnus – lynsjakkverdensmester for 3. gang!

Magnus startet andre dag med å slå Grischuk som jo stoppet han i hurtigsjakken!
Foto: Arrangøren  |  King Salman World Rapid Championship 2017

Det ble en fantastisk prestasjon av Magnus på siste dag av VM – vår helt gikk helt til topps og nå får du del i mine vurderinger og skriverier underveis i mesterskapet:

Nu kjør vi Magnus!

12. parti: Kjempestart for Magnus med svarte brikker!

Siste dag av VM i lynsjakk – alt står på spill og Magnus skal opp mot Alexander Grischuk i første spill. Pulsen er der – Magnus er klar! Den tredobbelte russiske verdensmesteren i lynsjakk elsker sjakk – og sjakken elsker han. Bohemen og gamblertypen som spiller en aggressiv form for angrepssjakk der offerspillet står hjertet hans nær – og han formelig elsker å ta skjea i egen hånd. Grischuk har hvite brikker mot Magnus og starter opp med å flytte frem dronningbonden sin. Magnus har en tydelig strategi i VM: Han velger å spille solid mot de aller beste og litt mere løst, og sjanserikt med risiko, mot de noe svakere spillerne. En ypperlig strategi med andre ord. Mot Grischuk er bare det beste godt nok – dronninggambit ble svaret til Magnus – avslått dronninggambit.

Grischuk velger det moderne forsøket for hvit: 5.Lf4 fulgt av 7.c5! og Magnus vet hvordan han skal håndtere stillingen og spiller siste skrik – 7…Se4!?. Partiet går tidlig Magnus sin vei da Grischuk prøver å finne noe helt originalt. Grischuk sitt 12 trekk er en tabbe, 12.e4? og Magnus smeller straks til og blåser opp sentrum i en smell med 12…e5! Derfra og inn er Magnus nådeløs – han spiller ned russeren og setter skapet på plass igjen etter at hans russiske nemesis ødela for VM-tittelen i hurtigsjakken i forgårs. Magnus virker veldig fornøyd etter partiet – det har han også all mulig grunn til, han har knappet inn på forspranget til Karjakin, som spilte remis, og dermed er Magnus bare 1,5 poeng bak ledermannen. Magnus får 8 stjerner av 10 mulige for seieren mot Grischuk – et flott parti!

13. parti: Spenningen stiger – Magnus med ny brakseier!

Magnus med hvite brikker mot 31 år gamle Pentala Harikrishna fra India, som Magnus har et meget godt tak på. Magnus starter spillet med katalansk åpning – min intuitive følelse er at Magnus ville tjent på et annet åpningsvalg. Hvorfor? Historisk sett har Magnus ikke så gode resultater i katalansk som ellers er en fortreffelig åpning for spillere av Magnus sin støpning. Det var Kramnik som populariserte Katalansk for over 10 år siden og Magnus spiller på en kjent plan, nemlig å erobre løperparet noe han også klarer å få til. Harikrishna får tidlig byttet dronninger – et tveegget sverd mot Magnus som er så sterk i sluttspill. Magnus får best sjanser på kongefløya og T+S mot T+L der Magnus står klart bedre da han har spill på de svarte feltene som inderen ikke kan matche fullt ut.

Magnus viser sin forståelse – han går for et tårnavbytte og skaffer seg raskt et aktivt tårn. Dessverre forsvarer Pentala Harikrishna seg med nebb og klør – og etter 37 trekk sier Sesse 0.00 – går det mot remis? Nei, Sjakkfantomet er ikke helt enig med maskinen da Magnus har klare praktiske sjanser. Så skjer det – Harikrishna bukker så det synger i lokale – sølvguttenes kor står plutselig og synger seieren inn oppe under taket! Så spiller Magnus seieren inn nede på brettet. For en start – for en spiller – for en verdensmester vi har! Magnus spilte bort en stor fordel underveis sånn objektivt sett – så dette var kun verdt 7 stjerner i boka mi selv om det var veldig mye godt spill underveis.

 

Magnus slår Harikrishna med hvite brikker
Foto: Arrangøren  |  King Salman World Rapid Championship 2017

 

Stillingen etter 13 runder:

1. Sergei Karjakin 10 p
2. Vachier-Lagrave 9.5 p
3. Nepomniachtchi 9.5 p
4-. Magnus Carlsen 9 p

14. parti: Mamedyarov bukker så det smeller

For å vinne et VM må man være i flytsonen – Magnus ser ut til å være det på siste spilledag i VM. Kunsten er å bevare den gode energien, ikke spille for lange partier og å kjempe der det er klokt og slappe av der det er mulig. I tredje runde, siste spilledag, ventet Shakh Mamedyarov med de hvite brikkene for Magnus. Jeg tenker at det er en perfekt motstander på dette tidspunktet i turneringa – der bare den ypperste eliten fortsatt var med i tetstriden. I lyn- og hurtigsjakk har Magnus vunnet 13 partier, remisert 5 og tapt kun 2 partier mot Mamedyarov i sin karriere.

Magnus åpnet ved å avslå Mamedyarovs dronninggambit og han fikk mot seg det samme moderne valget som Grischuk spilte – nemlig 5.Lf4 i avslått dronninggambit. Magnus svarte med aktivt motspill, påtok seg en isolert d-bonde og spilte så aktivt med de lette offiserene sine. I midtspillet bestemte Magnus seg så for å gå for en rekke avbytter, for å kvitte seg med d-bonden sin ved å spille 19…d4!, og dermed gikk det mot en energi-besvarende remis – trodde jeg.

Men Mamedyarov ville ikke ha remis – han begynte å forsøke seg fremover på brettet og plutselig har Magnus bare rundt 20 sekunder igjen på klokka og jeg blir litt bekymret. Deretter ser Magnus en liten ting Mamedyarov har glemt – nemlig at kongen til hvit ikke står så ideelt lenger. Den hvite kongen står faktisk litt utrygt rett og slett – og Magnus løfter tårnet på e8 og spiller det helt til e4 – han spiller på vinst. For et væromslag – for en frekkhet og for en spiller! Magnus oppdager små, små ting – og spiller på det. Plutselig bukker Mamedyarov, da Magnus får sjansen til en drepende førsteradssjakk, og Magnus vinner minst et blankt tårn. Labb fra Mamedyarov – for en seier! 10 stjerner av 10 mulige! Kan det gjøres bedre? Tror ikke det!

15. parti: Ulvetider på Karjakins kongefløy

Så skal det skje! Ledermannen Karjakin er nestemann ut. Begge to har fått en perfekt oppladning til denne kampen. Karjakin gjennom tre lette remiser som har spart han for mye energi, mens Magnus har vunnet alle sine tre spill og er full av positive vibrasjoner. Men det er to momenter som går Magnus sin vei: For det første er Magnus i en behagelig utfordrerposisjon – bare et halvt poeng bak ledermannen. For det andre spiller Magnus hvit – dermed har han fordelen av å ha momentum. Dette blir spennende.

Magnus starter med kongebonden og sender den spanske inkvisisjonen på døra til Karjakin som svarer med å sette opp Berlinforsvaret sitt. Magnus unngår å spille Lg5, som han gjorde mot både Wesley So og Pavel Eljanov, i ferske partier. I stedet slår Magnus på c6 i det femte trekket – assosiasjonene mine går straks til et vidunderlig oppgjør mellom Magnus og Caruana fra Grenke Chess Challenge der Magnus knuste amerikaneren. Kan han knuse Karjakin også? Husker han partiet mot Caruana? Klart han gjør! Klart han gjør!

Magnus følger nemlig oppskriften fra partiet mot Caruana. Sc3, f4, Dh5! og dobling i f-linja. Magnus bygger opp et farlig kongeangrep og han begynner å skape svekkelser i Karjakin sin rokadestilling. Superprogrammet Stockfish på Sesse viser at Magnus står til vinst etter kun 21 trekk. Magnus spiller hardt på angrep, brikkene til Magnus danner en flokk rundt forsvarsminister Karjakins kongestilling – vil forsvarsklippen stå seg?

Nei, det er ulvetider. Magnus sin ulveflokk uler på svarts kongefløy og den frekkeste ulven hugger tennene sine inn på h6 med et blodig bitt i svarts kongestillingen. En bondetamp går tapt – og så begynner hele ulveflokken å angripe! Trekkene smeller i brettet: Se5!, Txf7! og Dg6! – hei hvor det går! Karjakin er sjanseløs. Et strålende parti av Magnus selv om det er noen unøyaktigheter underveis sånn rent teoretisk sett – 8 stjerner i boka! Strålende oppgjør. Dermed er Magnus i tet og der håper vi at han forblir.

Stillingen etter 15 runder:

1. Magnus Carlsen 11 p
2. Vachier-Lagrave 10.5 p
3. Ding Liren 10.5 p
4. Anton Korobov 10.5 p
5. Sergey Karjakin 10.5 p
6. Ian Nepomniachtchi 10.5
7. Tigran L. Petrosian 10.5
8. Santosh Gujrathi Vidit 10.5

16. parti: Røyker fredspipe med sekundantens sin i et velspilt oppgjør

Så er det hvite brikker på Magnus igjen. Denne gang mot Vachier-Lagrave. Magnus sin tidligere VM-sekundant. Magnus velger en sjelden variant i engelsk som hvit – trolig for å få Lagrave ut av den vanlige tralten og ut av felles analyser. Partene følte hverandre på tennene i midtspillet, byttet dronninger og gikk inn i et jevnt sluttspill der de tok remis etter 34 trekk. Et meget velspilt parti fra begge parter, og en helt grei remis for Magnus der han ikke brukte opp så alt for mange krefter. 9 stjerner til Magnus for plettfri spill og et lurt strategisk valg. Et hvileskjær er lov – selv med hvite brikker.

 

Med de svarte brikkene gjorde Magnus det utrolig godt
Foto: Arrangøren  |  King Salman World Rapid Championship 2017

17. parti: Tar sjanser, får sjanser og setter sjansene han fikk

I år som i fjor – Magnus og Karjakin i tet – nå sammen med Tigran L. Petrosian, turneringens bombe så langt. Fire partier igjen og Vachier-Lagrave sier at han tror vinneren får 15 av 21 mulige poeng. Blir det Magnus? Blir det Karjakin eller blir det Vachier-Lagrave – det er favorittene nå.

Magnus spilte svart i 17. runde. Motstanderen er Tigran L. Petrosian fra Armenia. Oppkalt etter den 7. verdensmesteren i sjakk – den store Tigran Petrosian. Perfekt trekning for Magnus å få Petrosian med svarte brikker tenker jeg – fordi det gir Magnus sjanser til å vinne med de svarte brikkene og rykke fra de to andre i tet-troikaen. Tigran spilte med hvit det kongeindiske angrepet som Magnus møtte også første spilledag – da mot Pensulaia. Magnus virket litt skjødesløs i åpningsspillet og da han la inn et raskt 12…h6? fikk han som fortjent. 13.Sxd6! BOOM! Petrosian fikk dermed tre fete sentrumsbønder for en offiser og Magnus skjønte at han hadde gjort en tabbe.

Men så begynte Magnus å storspille. Han vet at en meroffiser i slike stillinger bruker en best til å angripe med – og ikke til å blokkere med slik nybegynneren gjør. Magnus byttet av et par offiserer, så aktiviserte han offiserskorpset sitt og sendte ulveflokken nok en gang mot motstanderens konge. Etter 47 trekk gir Petrosian opp – da er han 6 trekk unna å bli forsert matt. Nok et finfint parti av Magnus selv om han tillot et innslag på d6 som ga motstanderen stor fordel. Alle gjør feilskjær i sjakk – også verdensmester Magnus Carlsen. 7 stjerner til Magnus for dette partiet.

Det tetter seg til i toppen og nå skjønner Karjakin og Vachier-Lagrave alvoret. De tar opp jakten på Magnus – og begge vinner i denne runden slik at Magnus og Karjakin topper tabellen med 12.5 poeng – Vachier-Lagrave on inderen Santosh Gujrathi Vidit ligger på 12 poeng. Det er mellom disse fire og Ding Liren og Vishy Anand på 11.5 poeng at seieren vil stå. Hvem står distansen best?

18. parti: En meget frekk vri mot kineseren Ding Liren!

Ingen lette motstandere i VM, men Ding Liren må være perfekt motstand for Magnus mens Karjakin må opp med svart mot Vishy Anand som har kommet som et skudd i de siste rundene. Det kan bli tøft. Ding Liren ble banket gul og blå av Magnus tidligere i høst i lynsjakk i oppvisningskampen «Showdown i Saint Louis» – slikt setter spor. Magnus spiller svart i dette oppgjøret der Liren spiller dronningbonden to steg frem og det blir raskt en katalaner med trekk fra Bogo-indisk. Altså en hybrid der svart sjakker på b4 mot den katalanske oppstillingen. I midtspillet er det Ding Liren som presser – han har en enerverende fordel som ikke forsvinner med det første. Magnus blir giret underveis – i trekk 26 og 27 gir han begge bøndene på dronningfløya – Magnus går all in! Kongeangrep som han håper skal gi minst evigsjakk – slaget på dronningfløya er en tapt sak. Seieren må komme på kongefløya.

Akkurat som mot Petrosian har Magnus fått byttet hvitfeltsløpere slik at hvits kongestilling er svekket. Fianchetto-stillingen til hvit mangler sin viktigste brikke – nemlig løperen! Magnus slenger e-bonden sin til e4 og h-bonden begynner så å gå nedover mot h3! Den blir en liktorn i den hvite kongestillingen – det begynner å se vanskelig ut. Svarts plan ser ut til å være å spille på de svarte feltene, men plutselig bytter Magnus springeren sin mot hvit sin passive løper. Men Magnus ser at kongestillingen til hvit åpnes og at e-bonden kan bli sterk. Alt klaffer for Magnus på slutten. Når kineseren gir seg er det matt i 7-8 trekk. Strålende. 8 stjerner til Magnus for et strålende parti! Vachier-Lagrave tapte sitt parti mot Petrosian i denne runden – mens Karjakin holdt remis mot Anand.

Stillingen i toppen etter 18 runder:

1. Magnus Carlsen 13.5
2. Sergey Karjakin 13
3. Tigran L Petrosian 12.5
4. Santosh Gujrathi Vidit 12.5
5. Vachier-Lagrave 12

19. parti: Press på både tid og på stilling mot ung russer

Magnus med hvite brikker mot nok en russer. Denne gang er det den 19 år gamle sibirske Vladislav Artemiev som Magnus skal opp mot. Magnus spilte frem dronningbonden sin og Artemiev svarte med et Grünfeld -indisk forsvar. Magnus valgte så en dobbeltfianchetto og fikk absolutt opp en viss åpningsfordel mot den unge russeren som allerede har vært oppe på andreplass i verden på verdensrankingen i lynsjakk. Magnus sin fordel besto i mer terreng, men med dårligere kongestilling for Magnus var stillingen trolig i en slags dynamisk balanse. Vladislav brukte mye tid i dette oppgjøret – da han var nede på 37 sekunder igjen hadde Magnus enda mye tid på klokka – 2 minutter og 13 sekunder. Magnus hadde altså sjansen til å presse på tid.

Det gjorde Magnus – han presset på både tid og stilling i et sluttspill med D + S mot D + S og en haug med bønder. Magnus manøvrerte elegant og pendlet ressursene sine inn mot svarts konge og det ble et heftig spill. Magnus var hele veien den som hadde best tid, og best stilling, og overtaket hans besto i å oppnå den beste sentrumsformasjon og klare muligheter for et kongeangrep. På slutten spilte Magnus det hele hjem ved å bytte dronninger på c6 – slik at han fikk en drepende fribonde der.

Pent spill, men skal jeg være helt ærlig – og det er jeg jo mot deg kjære leser – så bukket Magnus underveis og kunne tapt i trekk 21. Da han nølte og spilte 21.Ta1? kunne nemlig Artemiev vunnet to lette for tårn og fått opp en klar vinststilling gjennom det enkle: 21…Txb2! fulgt av 22…Txc5! 7 stjerner inn på boka til Magnus – som aldri sto dårlig i dette partiet bortsett fra i trekk 21…

Karjakin spilte nå remis så Magnus sin ledelse økte til et helt poeng. Magnus har 14.5 av 19, med 7.5 av 8 på andre spilledag. Sterkt. Karjakin har 13.5 mens Anand og Wang Hao har 13.

20. parti: Avgjørelsen faller en runde før slutt

Magnus sin eneste kloke strategi i de to siste rundene er å flyte på bølgen – så mye er sikkert. Atle Grønn nevnte på NRK at det gir mening å spille to remiser i de to siste rundene – det har jeg ingen tro på. Bølgen skal surfes. Magnus har for mye positiv energi i kroppen til å spille på remis – han må gå for seier, men han kan nå gjerne spille solide åpninger uten å være redd for remis. Magnus har hvite brikker igjen og da er det enda viktigere å gå for seier i denne nest siste runden. Å måtte vinne med svart i siste runde for udelt førsteplass er ikke bra.
Magnus møtte Anton Korobov fra Ukraina i denne runden og før runden starter kom det et lite omen trodde jeg – det ble nemlig en lang, og enerverende pause, før runden startet. Grischuk hadde lagt inn protest mot at han ikke fikk remiskravet sitt igjennom mot Mamedyarov – hvilket han burde! – og rundestarten strakk ut. Men så var de i gang. Magnus spilte d-bonden to skritt frem og fulgte opp med et Torre-angrep – noe han har spilt før mot blant annet Radjabov og Karjakin. Igjen spiller Magnus fort og lekent og kommer foran på klokka og får en liten fordel på brettet også uten å forta seg. Magnus får opp en posisjonell fin stilling etter 15 trekk og igjen bygger han opp et Magnus-sentrum – to bønder ved siden av hverandre på d4 og e4. Deretter støtet Magnus med e5 – han er jo inne i kongeangrepsmodus. Men angrepet slår ikke igjennom – i stedet fikk Magnus en svak bonde på f4, men han fant motspill i det kritiske øyeblikket da bonden ble utsatt for angrep av to svarte offiserer.

Deretter gikk Magnus inn i et sluttspill ved å bytte dronninger – og i dette sluttspillet utspilte han Korobov. Til syvende og sist hadde begge parter en springer hver – og Magnus hadde to bønder mot kun en bonde for Korobov. Deretter utmanøvrerte Magnus Korobov ved å lavere – altså å spille først på den ene siden av brettet – og så på den andre siden av brettet. Magnus spilte et nytt meget sterkt parti, selv om det ikke er det beste jeg har sett han spille. Det er nerver i VM og Magnus takler dem best hele veien. 7 stjerner i boka for partiet – da det ikke var et perfekt parti på noen som helst måte – selv om det var en meget pen seier. Karjakin gikk ned i denne runden mot Aronian og dermed ble Magnus verdensmester med en runde igjen å spille – for en verdensmester vi har! Helt Suverent!

21. runde: Magnus røker fredspipe med Aronian og feirer VM-gullet sitt!

Så ble det Karjakin-dødaren Aronian som fikk en sen julepresang. Å møte Magnus Carlsen i siste runde må da være bra? Bra fordi seier vil gi han både god kvalitet og fordi en skulle tro at Magnus hadde lite å spille for i denne sisterunde. Han hadde alt vunnet mesterskapet siden han ledet med 2 poeng på dette tidspunktet – før siste runde. Å avslutte med tap er ikke noe Magnus ønsker – det setter spor – så Magnus hadde sikkert noe å spille for allikevel – sett fra sitt perspektiv. Han ønsket å vinne for å sette de andre på plass med størst mulig margin – ville han klare å vinne selv i siste runde?

Partiet Aronian – Magnus Carlsen trakk også ut i tid da det viste seg at resultatet mellom Grischuk og Mamedyarov fra 19. runde ble feilregistret som seier til Mama D. Grischuk sitt remiskrav ved trekkgjentakelse var som nevnt korrekt og anken hans ble derfor tatt til følge. Så anket Mamdyarov siden seieren ble tatt fra han og remis ble ført opp. Han anket og mens anken ble behandlet før siste runde startet – så satt spillerne der da og tvinnet tommeltotter og prøvde å finne på en ny sjakkvits. Trist for Magnus som ble sittende og vente veldig lenge ved brettet. Slikt er aldri ideelt. På den andre siden er det likt – for han og Aronian – og kanskje var det til Magnus sin favør da Aronian, som hadde mye å spille om, var giret opp og trolig ble sittende der litt mere nervøs enn Magnus…

Så kom de i gang. Aronian spilte som alltid 1.d4 og Magnus svarte resolutt med et indisk forsvar med overgang til en dronninggambit med et tidlig a6. Aronian våget ikke å utfordre skjebnen sin i dette oppgjøret – svært så overraskende for meg. Riktignok kunne han ikke bli verdensmester uansett og kanskje var årsaken til remistilbudet hans at premiestigen var såpass slak at han uansett ville få en fin pott med penger. Så han gikk for remis og tilbød Magnus et halvpoeng som vår mann straks tok imot. 12 trekk ble det, ikke et bra parti selvsagt – en ren stormesterremis – men veldig pragmatisk fra begge. Et parti på det jevne gir 5 stjerner. Magnus scoret dermed 9 av 10 mulige totalt siste spilledag og vant mesterskapet helt suverent med 16 poeng av 21 mulige. Vakkert!

De to norske deltakerne i VM – Johan Sebastian Christiansen fikk en tøff sistedag
Foto: Arrangøren  |  King Salman World Rapid Championship 2017

Aftermath:

Grischuk – som kom opp etter at han ble tildelt remis mot Mamedyarov – spilte et særdeles underholdene og kreativt parti mot Karjakin i siste runde der angrepet til gambleren slo igjennom og han hadde vinststilling på brettet. Men klokka hadde han slett ikke kontroll over og i sterk tidsnød satte han et helt tårn i slag og kunne så bare gi opp. En sjokkert Grischuk fikk som fortjent – en kan ikke leve etter regelen: «Å ha 3 sekunder igjen er helt OK!».

Magnus sa på NRK 1 i etterkant av mesterskapet at han var sliten, men at dette føltes utrolig bra. Magnus påpekte også at han møtte mye tøffere motstand siste spilledag, men at han likevel scoret skyhøyt takket være god form og en god start på dagen. Magnus påpekte også at det ikke er hans oppgave å holde partiet mot Aronian i gang eller å være med på å avgjøre medaljekampen – siden han allerede hadde vunnet mesterskapet. Magnus vant sist lynsjakk-tittelen i 2014 – det året ble Magnus trippel verdensmester i sjakk! I år tangerte Magnus Carlsen rekorden til Grischuk – som har tre lynsjakktitler – Magnus sine kom i 2009, 2014 og nå i 2017.

Resultater for de aller beste:

1. Magnus Carlsen 16 av 21
2. Viswanathan Anand 14.5 (173.25)
3. Sergey Karjakin 14.5 (172.75)

For kvinner:
1. Nana Dzagnidze 16.5
2. Valentina Gunina 16
3. Kateryna Lagno 14

Sjakkfantomet gratulerer Magnus Carlsen med VM-tittelen – vi er alle stolte av deg!

 

Her er nøkkelpartiet mot Grischuk fra 12. runde som ga Magnus en flying start:

Sjekk ut resultater og partier hos Chessgames.com

17 tanker om “VM i lynsjakk, 2. dag: Magnus – lynsjakkverdensmester for 3. gang!

 1. Hjertelig takk til Sjakkfantomet for en fin oppsummering av dagens partier i VM i lynsjakk! Gleder meg over at Magnus fikk det til på overbevisende måte. Han fortjente denne oppturen etter et år med relativt svake resultater.

  Synes også Anand fortjener positiv omtale. Han gjorde det best av alle sammenlagt. Gull i hurtigsjakk – og bronse i lynsjakk. Imponerende av en mann på 48 år!

 2. Hei Sven!

  Takk for frisk og susende oppsummering av disse 5 dagene med hurtigsjakk og lynsjakk i TV-stua! Fantomet sier det som det er…ærlige kommentarer og rene ord for penga der i gården! Slik vil vi fortsatt ha det!

  Når enden er god er allting godt. Ble lettere deprimert av å se spillet til Magnus spesielt av første dagen i lynsjakk. 7 poeng av 11 mot ikke akkurat den ypperste motstand var svært skuffende. For oss fansen som har sett hva Magnus har prestert i lyn nå i 2017 så var dette litt uvirkelig. Her hadde han nærmest lekt med Grischuk, So og Ding Liren både på nett og over brett nå i høst og så skulle han når NRK lager storsending svikte og spille langt under det vanlige nivået sitt?!?

  Men så reiser han kjerringa så til de grader på andre dagen og viser hvem som er Alfahannen! Og sånn i ettertid så lå det kanskje litt i kortene at det skulle skje…? Han er altfor sterk i lyn til å bli rundt 20-30 i VM. Hadde vært morsomt å sett ratingprestasjonen hans andre dag. Men tipper den var godt over 3000.

  Vil til slutt takke for alt du har bidratt med når det gjelder blogging og kommentarer om sjakk i 2017 og samtidig få ønske deg et riktig Godt Nytt År!

 3. En solid gjennomgang, Sven. Men jeg må si meg uenig på et punkt…9 stjerner for en solid remis, og bare 8 for knusingen av Karjakin? Forsvarsminister Karjakin blir formelig feid av brettet, og det skal Magnus selvsagt ha 10 stjerner for. Skal du først være streng, så gir det mye mer mening å «straffe» Magnus hardere ved f.eks gi 6 stjerner for partiet der han overser Txb2. Det er greit at det er lynsjakk, men den var veldig elementær. Ellers er jeg helt enig i dine vurderinger.

  • Hei Ole Morten,
   Jeg kikket på dataene bak de 8 stjernene Karjakin fikk – det er som kjent nesten alltid matematikk som ligger bak Sjakkfantomets vurderinger helt i bunn. Årsaken til fallet i stjerner fra perfekte 10 til 8 var et evalueringsfall der Karjakin gikk glipp av det sterke 13…c4! som ville snudd bilde slik at svart ville vunnet åpningskampen.

   Når Karjakin ikke så dette fikk Magnus opp en meget stor fordel på hele 1.56 som han nærmest spilte bort med trekket 19.Sf3?. Dette trekket er minus 1.24 på maskinevaleringen – som altså ligger til grunn for disse stjernene.

   Det i seg selv trenger ikke å være grunn til å gi 8 stjerner. Men siste skanse er mitt skjønn som sjekker om Magnus sto til vinst og spilte bort denne – det gjorde han så til de grader og da mener jeg at min totalvurdering er grundig og god.

   • Da er jeg enig med deg, jeg baserte nok min egen vurdering mer på ekstase over avslutningen enn noen grundig analyse.

    Jeg legger også til at jeg ikke legger så stor vekt på «pila» til NRK, da jeg mener det er helt opplagt at de enten har gjort noe fundamentalt galt med oppsettet og kun kjører med 1 tråd/kjerne, og i tillegg antakelig kjører Stockfish med multi-PV som svekker styrken betraktelig da my dybde ofres for å analysere bredere. At pila spretter frem og tilbake slik den gjør på skjermen er en klar indikasjon på dette, da Stockfish trenger å komme ned på en viss dybde før evalueringen stabiliserer seg. Men på min egen PC så rekker den å nå disse dybdene på under 1 sekund, og da kjører jeg Stockfish på 4 eller 6 kjerner, avhengig av hvor mye annet jeg kjører i bakgrunnen. Derfor la jeg ingen vekt på at pila spratt over etter Sf3, da det like gjerne kunne være horisonteffekt.

    Til slutt vil jeg få ønske deg et riktig godt nytt år! Nå avsluttet Magnus året perfekt, også gleder vi oss desto mer til Tata Steel og det som skjer videre!

    • Det er nok vanlig at en følger TV-sendingene og slett ikke aner hva som egentlig skjedde i partiet… Om Magnus sto til tap underveis, om han gjorde en blemme som kostet avgjørende materiell, eller om han spilte et plettfritt parti – se det prøver de ikke engang å finne ut av i etteranalysen.

     USA ligger her mil foran oss – med stormestrene Seirawan og Ashley er både underholdningsverdien ivaretatt og stillingsvurderingene etterprøves av andre slik at en får et meget bra konsept der det er mange som sammen lager et superbra produkt. Så det går an om en vil sterkt nok.

     Riktig godt nyttår, Ole Morten!

 4. Fantastisk av pjokken, og her er det bare å bøye seg i hatten. Gratulerer, Mags!

  Er det bare meg, eller ble det faktisk for mye Magnus på NRK? Spenning, ja, men fikk etterhvert overdose med Sf3, g3 og d4. Skulle gjerne sett mer av vår andre norske helt og ville kamppartier fra andre spillere.

 5. Kommenteringen har jo kvalitet af de bedste krimier. Har du talt med Gunnar Staalesen om dettte? Super spændende og velfortjent verdensmesterskab. Magnus kæmper som en løve og er netop suveræn når han er tændt. Jeg kan huske du en gang var betænkelig da du så Magnus ikke «være i boblen» til starten af en turnering. Han spillede også svagt de første runder før «ulvekobbelet» blev sat fri som du så malende kalder det. Stort tillykke med sejren her fra Danmark! Og så godt nytår til dig.

 6. Hei

  Fantastiske VM dager og godt å se at du fortsatt blogger
  og kommenterer med sedvanlig innsikt og personlig preg.
  Måtte det fortsette.

  Godt nyttår

 7. Flott kommentering – gleder meg til 2018!

  Etter dag 1 skrev du:
  «Magnus hadde på første dag av VM et snitt på 5.9 av 10 mulige stjerner i karakter – altså i stjerner per parti. Det er svakt og en verdensmester bør nok ligge rundt 8 stjerner over tid – særlig om en drømmer om å passere 3000 i lynsjakkrating.»

  Jeg regner med at vi begge er enige om at dag 2 var superfenomenalt spilt av Magnus, beste lynsjakkdagen noensinne sa enkelte kommentatorer. Likevel fikk Magnus bare 7,6 stjerner av deg i gjennomsnitt. Så da tenker jeg at i lyn gjør alle så mange feil at et snitt på 8 blir for mye å forlange.

 8. Evig Optimist,
  Dette var en meget god observasjon. Allikevel tror jeg at Magnus i 9 av 10 turneringer med 8.5 av 10 – slik han fikk andre dag – ville scoret over 8 stjerner hos Sjakkfantomet. Grunnen til at det ikke gikk akkurat i VM – var at han gjorde noen særs klare feil som han normalt ikke gjør. Som å tillate Txb2! fulgt av Txc5! som nevnt i teksten.

  Men du har rett – i lynsjakk er det svett å få 10 av 10 stjerner for et sjakkparti – skulle bare mangle!

 9. Godt nyttår, Fantomet

  Regner med du har fulgt vår mann kreve inn nok en skalp. Jeg håper blodfansen får lese om sjakkfantomets tanker om bragden. Giri smalt til med karrièrebeste, og la inn en imponerende søknad om turneringstittelen. Skal man hevde eierskap til titler, foran Magnus, må man imidlertid gjøre det før omspill. Det kan nemlig virke som om oppgjør i de raskere tidsformatene er en formalitet for mannen fra nord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.