Nordisk mesterskap for ungdom 2018

Nordisk mesterskap for ungdom i Finland ga oss ett gull og tre sølvmedaljer

Det nordiske mesterskapet for ungdom ble i år spilte i finske Vierumäki i regionen Heinola like ved Lahti – et stykke nord for Helsinki. Norge stilte som vanlig med de beste spillerne fra NMU der gull og sølvvinnerne fra dette mesterskapet i 2017 kvalifiserte seg direkte til årets nordiske mesterskap. Nordisk er en årlig foreteelse som går på rundgang mellom de nordiske land. I fjor gikk mesterskapet av stabelen i norske Drammen i år ble det altså spilt i Finland.

Klasse A – de under 20 år

Det spilles totalt i 5 klasse, A-E. Klasse A er spillere under 20 år, klasse B under 17 år, klasse C under 15 år, klasse D under 13 år og klasse E under 11 år. Norge hadde ratingfavoritten i en av klassene i år, nemlig i klasse A der FM Johannes Haug fra Nordstrand var høyest rangert med sine 2355 foran fire andre FMer i sjakk. I realiteten var altså klassen ganske så åpen og både Sverige og Island hadde to FMer hver i denne sterke klassen. Tre av FMene gikk tapsfri gjennom feltet – de to islendingene og Johnnes Haug. Best ble FM Oliver Aron Johannesson (2263) som tok 4.5 av 6 og hadde bedre kvalitet enn FM Johannes Haug på samme poengsum. På tredjeplass endte FM Jon Kristinn Thorgeirsson med 4 av 6 mulige. Det ble altså sølv til Norge i øverste klasse.

Johannes Haug fra Nordstrand tok sølv i øverste klasse

Klasse B – de under 17 år

I klasse B stilte Norge med Tromsømafiaen Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund, som nok håpet å kuppe klassen ved å ta The double. Men dette var en meget tøff klasse der både Finland og Sverige hadde sterke spillere, og der underdog CM Hilmir Freyr fra Island skulle være den som sto bak det store kuppet. Ja, for våre menn kom ikke på pallen i år – i stedet vant islandske CM Hilmir Freyr Heimisson (2136) på 5 av 6 foran det finske hjemmehåpet, og den klare forhåndsfavoritten, FM Toivo Keinänen (2347) 4.5 – mens FM Pantzar Milton (2260) kom på tredjeplass med 4 poeng. Vinneren tapte mot Toivo, men vant sine 5 andre partier i mesterskapet! Favoritten Toivo tapte ingen partier, men spilte altså 3 remiser og han sto til kliss tap i remispartiet sitt mot Gunnar Lund der nordmannen gikk inn i en remiskombinasjon med en springergaffel som tema. Mads ble nr. 5 i denne klassen, mens Gunnar endte på 7. plass blant 12 deltakere.

Mads Vestby-Ellingsen ble beste norske i klasse B – med sin 5. plass

Klasse C – de under 15 år

I klasse C skuffet Norge kapitalt slik de også gjorde det i B-klassen. Forhåndsfavoritten Hampus Sörensen fra Sverige (2256) tok en knepen seier på kvalitet etter å ha gått på et tap mot Adesh Easwaralingam (1992) fra Danmark underveis og Hamus endte dermed på 4.5 poeng, det samme som toer Adesh Easwaralingam. Skillet kom på andrekvalitet – noe som alltid er surt når en selv er mye lavere rangert og har vunnet innbyrdes åpning. Danske Adesh Easwaralingam tok dermed andreplass og fikk sølv, mens Oliver Wartiovaara (2030) fra Finland tok bronsen. Det er verdt å merke seg at våre to kort, Jens Ingebretsen (2174) og Isak Sjøberg (2094) var rangert som nr. 2 og 3 i gruppen – men at begge havnet utenfor pallen på henholdsvis 4. og 6. plass. Det er ofte tøft for de beste å innfri sine favorittstempler i slike juniorturneringer.

Jens E Ingebretsen fra Holmestrand ble beste norske i klasse C, med sin 4. plass

Klasse D – de under 13 år

Sterke Shazil Shehzad fra Sandnes (1893) var tredje rangert i D-klassen bak Danmark sin representant Casper Liu (1963) og Sveriges mann, Hugo Wernberg (1959) – men i de yngste klassene er det ikke alltid samsvar mellom rating og reell spillestyrke – da fremgangen hos enkelte unge spillere kan være stor og i tillegg er tilfeldighetene større her enn i de eldre klassene. Det som skjedde var at Shazil fikk et normalresultat med 3.5 av 6 mot bra motstand og han innfridde omtrent ratingforventningen sin. Ingen av de topprangerte klarte å innfri – dermed ble det seier for Finland i Nordisk i år i denne klassen. Finske Elias Keso (1825) gikk nemlig helt til topps med 5 av 6 mulige og han var vinner allerede før siste runde der han tapte da han etter seieren mot Shazil i 5. runde hadde 5/5 og lå 1.5 poeng foran nestemann. Talentfulle Mathias Unneland (1860) fra Aalesund kapret andreplassen med remis i siste runde og endte opp på 4 av 6 mulige. Tredjeplassen var firedelt – men på best kvalitet kom Arvin Rasti fra Sverige (1888) som dermed kapret bronsen.

Mathias Unneland tok en flott sølvmedalje i Nordisk for ungdom i Finland

Klasse E – de under 11 år

I denne klassen hadde svenskene fjorårsvinner Edvin Trost (1948) som også var ratingfavoritt i klassen. Men de to store norske talentene Axel Tunsjø (1894), og ikke minst 9 år gamle Aksel Bu Kvaløy (1891) fra Stavanger var andre og tredje-rangert – og de innfridde begge forventninger og tok en etterlengtet dobbeltseier til Norge. Kvaløy vant det innbyrdes norske oppgjøret – mens Tunsjø var den som stoppet ratingfavoritten Edvin Trost, som Bu Kvaløy gikk ned mot med et smell. Dermed tok Axel Tunsjø Norges eneste seier i årets nordiske mesterskap – mens vi fikk tre sølv ved Johannes Haug, Mathias Unneland og Aksel Bu Kvaløy. Pent. Vinneren Axel Tunsjø spiller for Oslo Schackselskap og han slo igjennom nasjonalt ved å vinne NMU i 2016 i yngste klasse under 9 år.

Axel Tunsjø imponerte med seier mot den svenske favoritten og tok gull!