Fischersjakken mellom Naka og Mags står 7-5

Nakamura mot Magnus – en kamp utenom det vanlige!
Bilde: De offisielle hjemmesidene

For en dag! For et spill! For et drama! På tredje dag med Fischersjakk på Henie Onstand kunstsenter tok det virkelig av da det ble trukket en meget spennende Fischer Random-stillingene som skulle spilles mellom de to kombattantene. Stillingen var både original, spesiell og ikke minst full av dynamiske muligheter. Begge spillerne gikk derfor hardt ut fra start med de hvite brikkene i sine respektive partier – bare for å bli slått tilbake i et motangrep som i begge partier skulle vise seg å bli avgjørende.

 

Her er utgangsstillingen som ble spilt på tredje dag:

Magnus valgte å åpne sitt hvitparti med 1.d4 – Nakamura sitt med 1.e4. Spennende og symptomatisk for spillernes spillestil. Kongene står jo her på kongefløya slik de også gjør det i klassisk sjakk. Nakamura ønsker med e4 å skape spill mot kongen og i sentrum, mens Magnus søker et mer posisjonelt spill i sentrum samt muligheter på dronningfløya. Det ble ellers tydelig at Magnus var posisjonsløven av de to og Nakamura angrepsspilleren på denne dagen – akkurat som vi ikke viste det fra før.

Femte matchparti

Magnus åpnet ballet med skarpt spill før første gang i matchen – det trolig ikke klokt. Etter 1. d4 d5 2. Sb3 e5 3. dxe5 Txe5 4. Lf4 Te8 5. Sc3 Lb4 6. Ld2 Sb6 7. e4, så var det allerede stor ubalanse i stillingen og Nakamura valgte å ta bonden på e4 gjennom 7…Lxc3 8. Lxc3 dxe4 9. Dd1 f5! 10. Dd4 Se6 11. De5 og etter 11…0-0 hadde vi en kjempespennende stilling på brettet! Men spennende for hvem? Magnus hadde en svært interessant angrepsspiller med sterk løper på c3 og fint svartfeltsspill, mens Nakamura hadde en sterk bonde på e4 som kunne bli viktig på lang sikt ved godt forsvarsspill.

Og godt forsvarsspill ble det. Nakamura var i sitt rette element i denne kompliserte stillingen, mens Magnus ikke fikk brikkene sine raskt ut på kongefløya – slik at han fikk rokert. Dermed hadde Nakamura tid på seg da han hadde rokert tidlig – og med tårnene i spill gikk han til motangrep med f4!? og f3! I komplikasjonene som da oppsto snudde spillet totalt. Naka tok over, og med en merbonde som svart, så styrte han partiet i sluttspillet som oppsto etter dronningavbytter på g3 – som Magnus søkte i trekk 25. Kort fortalt spilte Nakamura et kjempeparti der han red initiativet slik Kasparov gjorde i sine velmaktsdager og han ble fylt av både selvtillit, og gode vibrasjoner, under dette oppgjøret. Det var Nakashow i Bærum under 3. matchparti i matchen mellom Magnus og amerikaneren.

Sjette matchparti

Utgangsstillingen var som vanlig den samme i siste parti på dag tre, som i første parti på samme dag. Nå med Nakamura som hvit og han spilte altså 1.e4. Magnus svarte med kongebondespill – altså symmetri, men tidlig valgte Magnus å få en dårligere bondestruktur – da han spilte 2…c5?! – da han nok tenkte at det ga dynamisk offisersspill. Dermed fikk Nakamura en klar og god plan – nemlig å dominere d5-feltet – og han fikk opp en klar åpningsfordel før han smelte til med et kongeangrep med det hissige 8.f4!?.

 

Stillingen etter Nakamura sitt 8.f4!?

 

Dette trekket var krute godt om det ikke var for at det svekket h-bonden – en bonde det viste seg at Magnus vant etter at Nakamura overspilte stillingen så til de grader. 13.d5? Så forlokkende ut – men tapte en viktig bonde mot 14…Dd8! og Magnus sitt motspill tok over spillet. Allikevel hadde Nakamura et sterkt initiativ og et sterkt sentrum så intet var avgjort. Selv satt jeg i sofaen og skrek etter 19.De4! og sentralisering fra hvit da Nakamura spilte det kontraintuitive 19.Sf1? som tillot Magnus et sterkt motspill med 19…Lg4!. Etter dette gikk partiet kun en vei – Magnus sin. Magnus spilte et meget flott parti med svart i dette partiet og han virkelig inspirert. En flott avslutning på en spennende dag.

Valg av strategi

Fischersjakken på Høvikodden har så langt vist at denne formen for sjakk – i enda større grad enn i vanlig sjakk – er en kamp om ideer, en kamp om å få partiet inn i egen bane og i egen komfortsone og en kamp om å erverve seg initiativet. I sjakk er det nemlig slik at det er lettere psykologisk å presse og finne angrepstrekk enn å forsvare seg og stå i benk. Så sterke motangrep han vunnet frem i stedet for seigt forsvarsspill – og med en mer hårete utgangsstilling fikk vi et mer rufsete spill på tredje dag – det var gøy. Nakamura har så langt vist at han behersker denne disiplinen, mens Magnus har imponert stort. Særlig på de to første dagene var Magnus svært god – mens han var litt rufsete i stilen på tredje dag. Nå gjelder det igjen å søke harmoni for bøndene og enhet for offiserskorpset for gode Magnus når fjerde dag utspiller seg. Vi gleder oss!

Her er det dramatiske fjerde matchpartiet:

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene

TWIC der du kan laste ned partiene og lese mer

På ChessBomb finner dere alle partiene

Hos Wikipedia finner dere mer om Fischersjakk

6 tanker om “Fischersjakken mellom Naka og Mags står 7-5

  1. Det er en ting som forundrer meg veldig angående denne matchen, og det er at de utropte Nakamura til favoritt på forhånd. Med tanke på den individuelle scoren dem i mellom er det smått absurd. At uvitende kan gjøre det på bakgrunn av de 3 Fischerrandom-partiene i Speed Chess Championship kan jeg skjønne, men sannheten er jo at de partiene var flatterende for Naka. Magnus stod jo best i alle tre, men bukket vekk partiene. Det forventer jeg at sterke spillere som Atle Grønn og Torstein Bae har fått med seg. Forskjellen nå er jo at de ikke spiller lynsjakk.

  2. Dette er jeg ikke enig i.

    Jeg ble selv spurt om hvem som var favoritt og svarte at jeg ser på Magnus kun som en liten favoritt – men at det egentlig var umulig å si fordi vi har for få data.

    Husk at Magnus har spilte mange flere Fischerpartier som er kjente enn de mot Nakamura på Chess.com. Dette tok Grønn med i sin beregning. I tillegg må vi huske på at Magnus sin intuisjon er mye av hans sjakkforståelse. Magnus sin intuisjon er bygget opp rundt vanlig sjakk – altså det at hesten trives på felter som f3, e5, c6, c3. At løperne trives godt i gitte diagonaler. Hans intuisjon er ikke bygget om mønstrene i Fischersjakk – de er mer kaotiske og for en som er regnesterk som Nakamura er det en fordel at matchen går i Fischersjakk og ikke i vanlig sjakk. Så spørsmålet på forhånd var. Hvor stor forskjell er det på Fischersjakk og vanlig sjakk.

    Det denne matchen har vist en hel verden er at forskjellen er mindre enn alle eksperter trodde. Så å forundre seg over at Magnus ikke ble holdt som favoritt av alle eksperter er å være etterpåklok slik jeg ser det.

  3. Artig å lese nye sider. Og litt på siden, skulle tro Caruana har dreisen på Fischersjakk, i alle fall med lengre tidskontroll. Regner godt og spiller konkret.

  4. Enig i det – Caruana var jo et av mine topp-10 valg – tror han ville elsket det. Caruana er god i raskere disipliner også nå – har trent helt enormt siste halvår. Ser han både tidlig og sent i hardtrening…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.