Hammer og Kaasen imponerer i Kragerø

  GM Jon Ludvig Hammer spiller med stor selvtillit og leder i Kragerø
Foto: Anniken Vestby

 

Forhåndsfavoritten Jon Ludvig Hammer har så langt imponert i Kragerø Resort Chess 2018. Han slo i 7. runde Kjetil A. Lie til med de svarte brikkene i et overbevisende posisjonelt parti og etter å ha vunnet alle sine innledende fire hvitpartier er Hammer dermed oppe på 6 av 7 mulige så langt. Kun IM Jovanka Houska og IM Kristian Stuvik Holm har med de hvite brikkene klart å holde den sterke Oslo-spiller til remis. Norges andre stormester i feltet – Kjetil A. Lie – har fått det tøffere og har to tap så langt der det ene kom altså mot Hammer. Det andre tapet til Lie kom mot IM Benjamin Arvola. Lie har dermed gjort det litt under forventet og ligger på en 9.plass. Hans lillebror Espen Lie ligger på en finfin tredjeplass – og har gledelig nok fetet seg opp 6 nye elo-poeng så langt. Espen spiller svært solid sjakk og har kun ett tap på de syv rundene – det kom mot IM Bragi Thorfinnsson fra Island. Islandske Bragi er for øvrig turneringens store overraskelse så langt. Han har i tillegg til skalpen til Lie tatt skalpene til GM Tiger Hillarp Persson og IM Benjamin Arvola Notkevich i denne turneringen. Sterkt.

 

IM Benjamin Arvola fikk et sviende tap i 7. runde – men gjør det bra
Foto: Anniken Vestby

 

Til tross for et meget sterkt felt – der det i tillegg til de overnevnte spillerne deltar folk som GM Boris Chatalbashev, GM Aloyzas Kveinys, IM Johan-Sebastian Christiansen og GM Toms Kantans – så gjør de norske spillerne det meget bra vil jeg hevde. Det ville ikke skjedd for noen få år siden, men nå har vi en ung kommende generasjon, som vil opp og frem og som virkelig rocker på sjakkscenen. Den største rockestjernen i den unge generasjonen er i mine øyne Tor Fredrik Kaasen. Kaasen er 15 år gammel og spiller om sitt siste og avgjørende IM-napp. Han er allerede Norges beste spiller under 16 år og han skal begynne på Norges Toppidrettsgymnas til neste år og der vi forventer en rivende utvikling under Simen Agdesteins kyndige ledelse. Tor Fredrik er også meget ambisiøs og han trenes periodevis av Evgeny Romanov som også har trent Aryan Tari.

  IM Bragi Thorfinnsson og IM Espen Lie spiller sterkt begge to
Foto: Anniken Vestby

 

I Kragerø har Tor Fredrik gitt jernet så langt. Han har spilt de skarpe sicilianerne sine, han har spilte mer solid mot d4 med damegambit og det er sunnere og bedre enn kongeindisk som også er en åpning Tor Fredrik behersker og det spilte han mye i fjor. Med hvit spiller han 1.d4 med stor innlevelse. Det har gitt resultater og Tor Fredrik har kun tapt mot GM Tiger Hillarp Persson så langt. Med flotte seire mot IM Jovanka Houska og IM Magne Sagafoss med de hvite brikkene, etter solid posisjonelt spill, viser Tor Fredrik noe veldig viktig og noe veldig riktig. At hans streben etter å bli en universell sjakkspiller – med flere bein å stå på – er i ferd med å lykkes. Som svart spiller han altså for tiden tidvis en skarp, dynamisk sjakk og tilsammen gir dette en spennende utvikling for talentet fra Tromsø. Riktignok spiller Kaasen nå for Vålerenga i Oslo og han bor på Bekkestua, men vi som kjenner Tor Fredrik vil alltid tenke på han som Tromsøgutt. Han ligger etter 7. runde på en sterk 5.plass – men viktigst av alt – han er i rute til å klare å ta sin siste og avgjørende IM-norm. Veien dit er enda lang – to runder gjenstår og det er mye på dette nivået. Tor Fredrik skal opp mot IM Espen Lie i åttende runde – en spiller som er i meget god form. Her fra Tromsø ønskes Tor Fredrik lykke til i jakten på IM-tittelen!

 

Tor Fredrik Kaasen – tar han IM-tittelen i Kragerø Resort Chess 2018?
Foto: Anniken Vestby

 

Det ser altså ut til at Hammer tar kaka, men han utfordres av IM Bragi Thorfinnsson, som er et halvpoeng bak, og IM Espen Lie, GM Boris Chatalbashev, FM Tor Fredrik Kaasen og GM Aloyzas Kveinys som er et helpoeng bak Hammer. Dette er toppgruppen og det lukter Hammer Time spør du meg. Jon Ludvig har nemlig tidvis spilt svært god sjakk, og det er godt å se han spille i turneringer der han må yte sitt beste for å vinne – ikke sitt beste for å klare å remisere sterk motstand. Jeg tror også det er sunt for Hammer å spille slike åpne turneringer – gjerne oftere enn det han gjør – for å gå i Magnus sine fotspor ved å spille mye sjakk. Uansett ble jeg svært imponert over seieren mot Lie med de svarte brikkene og ikke minst den fine posisjonelle seieren mot IM Bargi Thorfinnson med hvit. Det partiet vant Hammer på ren posisjonell forståelse. Sterkt!

Tromsøspillerne gjør sine saker bra! Da tenker jeg først og fremst på Tromsøværingen Tor Fredrik Kaasen, Tromsøbosatte Benjamin Arvola og 15 år gamle Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø Sjakklubb. Kun sistnevnte spiller for tiden for TSK, og han ligger på en finfin 19. plass. Mads kunne allikevel tatt flere poeng om han spilte hjem alle de gode stillingene han har hatt underveis i turneringa. Sist mot Daniel Nordquelle der han hadde et drømmeangrep gående før det skar seg og endte opp med remis i underkant i et langt sluttspill. Denne nye turneringa i Kragerø er uansett en kjempegod øvingsarena – og jeg vet at Mads lærer noe nytt hver eneste dag. Kanskje vil han i fremtiden være med på å heve nivået på Tromsø sitt klubblag slik at de kan yppe seg i eliteserien og for første gang komme i det helt øverste sjiktet. Det er sannsynligvis nærmere en realitet enn en drøm om 5-10 år for det gror virkelig bra i Tromsø for tida. Da vil spillere som Arvola og Kaasen trolig vender hjem og spiller for Tromsø om de sportslige betingelsene er gode nok til å kjempe om medalje i Eliteserien. Det ville vært noe! Da er spillere som Mads, Gunnar Lund også blitt meget sterke vil jeg tro og andre i klubben som Machlik-søstrene kan også bidra.

 

Mads Vestby Ellingsen gjør sine saker bra så langt – men det kan alltid bli bedre!
Foto: Anniken Vestby

Stavanger og Nordstrand må også nevnes for sitt gode ungdomsarbeid! Alle vet at Vålerenga har mange av våre aller beste juniorer – og at de har et kjempelag i eliteserien. Men både Stavanger og Nordstrand er supersterke på ungdomssiden, og da på den flotte ungdomssatsingen de har. Stavangers 19 år gamle Andreas Fossan gjør sine saker meget bra i Kragerø – sammen med den 17 år gamle Sverre Skjølingstad har de ervervet seg 140 elopoeng og det legges det merke til selv om disse to nok ikke sikter mot Norgestoppen, men heller som sjakkspillere på et mesternivå, som har sjakk som en av mange hobbier. Alle trenger ikke å satse for fullt på sjakken – den kan også bli en fin hobby på hobbynivå! Når jeg tenker på Stavanger, så tenker jeg på regionen, inklusive Sandnes, og da på spillere som Aksel Bu Kvaløy og Shazil Shehzad. Disse to er blant kremen av ungdomssatsingen Vestlandet har – og de har gjort det flott med 1950-prestasjoner. Tross sin unge alder tar disse steg hele veien – eller kanskje på grunn av sin unge alder så gror de raskt. Det gror i hele norsk sjakk og det er en glede å følge med. Nordstrand har som kjent en rekke sterke 15-åringer på gang, og Osloklubben kan se lyst på fremtiden om de beholder dette spennende spillematerielt som de har i dag.

 

Aksel By Kvaløy blir sett på som et av de største talentene i Norge
Foto: Anniken Vestby

Det spilles også en B-gruppe i Kragerø. Den har også vært morsom å følge, for vi ser et nytt stjerneskudd på jentesiden gro frem. 10 år gamle Amelia Nordquelle slo nemlig til og vant de første 6 rundene i Kragerø. Etter dette måtte hun ned på Torbjørn Valvåg fra Tromsø i 7. runde, men allikevel leder hun på kvalitet foran nevnte Valvåg etter 7 runder. Torbjørn har du sikkert hørt om. Den lille kjempen fra Tromsø som nettopp har fylt 12 år – og som har sølvmedalje fra Nordisk for ungdom i 2017. Torbjørn spilte før jul remis mot Frode Urkedal i hurtigsjakk under en turnering i Nord-Troms og han har virkelig noe på gang for tiden. La oss kalle det en forløsning. Seks seire og ett tap sier sitt. Det er forøvrig spennende å se at 10 år gamle Amelia, og 12 år gamle Torbjørn, leder en så sterk turnering som B-klassen i Kragerø! Her deltar nemlig en stor mengde gamle slitere som har spilt sjakk et helt liv! Et malende eksempel på dette var når 12 år gamle Torbjørn Valvåg møtte 65 år gamle Per Omtvedt (1889) fra Stjernen i Oslo i andre runde. Per Omtvedt vant dette oppgjøret, og viste at de gamle var eldst i det partiet. Men etter dette har unge Valvåg tatt forbikjøring på Omtvendt, og han ligger nå et halvpoeng foran den kjente sjakkelskeren fra Oslo. Omtvedt var forøvrig med på Narvik sitt lag tilbake i 1967 den gang Dag Svedenborg ledet Narvik Folkeskole til lag gull i Nordisk mesterskap for skolelag i 1967.

 

Torbjørn er et stort talent i norsk sjakk
Foto: Anniken Vestby

 

Vi tar en titt på GM Jon Ludvig Hammer sin vinst mot GM Kjetil A. Lie:

 

Aktuelle lenker:

Turneringsservice klasse A

Turneringsservice klasse B

Chessbomb med partier

Artikkel hos Tromsø Sjakklubb om Tromsøspillerne

 

Flotte bilder fra Kragerø av Anniken Vestby hos SjakkTromsø på Facebook:

Runde 1, del 1  |  Runde 1, del 2  |  Runde 2  |  Runde 3

Runde 4  |  Runde 5 |  Runde 6  |  Runde 7  |  Lynsjakken

 

Én tanke om “Hammer og Kaasen imponerer i Kragerø

  1. Tilbaketråkk: Tor Fredrik Kaasen er ny IM i sjakk! | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.