Tor Fredrik Kaasen er ny IM i sjakk!

Tor Fredrik Kaasen er Internasjonal mester i en alder av 15 år
Foto: Anniken Vestby

FM Tor Fredrik Kaasen overrasket igjen i Kragerø da han tok hjem IM-tittelen i en dramatisk sisterunde der han slo GM Toms Kantans med et kamikadzeangrep, som til slutt slo igjennom slik at Tor Fredrik – i en vinnende stilling – kunne ta ut remissjakker for å ta hjem det nødvendige halvpoenget som måtte til i denne turneringen for å få den gjeve tittelen. Tor Fredrik er kun 15 år gammel og han er det tredje yngste IM-en i norsk sjakk noensinne. Bare Magnus Carlsen (12 år) og Aryan Tari (14 år) var yngre. Til sammenligning var Simen Agdestein 16 år og Jon Ludvig Hammer var 17 år gammel da han tok tittelen sommeren 2007. Kaasen er en spiller for fremtiden og vi gleder oss til å følge han videre. Tor Fredrik er altså vårt største talent siden Aryan Tari, har er Norges beste spiller under 16 år og han skal begynne på NTG til høsten – det blir spennende.

Sisterunden altså! Du må bare elske Tor Fredriks frekkhet, hans fryktløshet og hans mot! Vi har fått en ny IM i sjakk som virkelig byr opp til kamp med de svarte brikkene – og som blir stadig bedre i posisjonsspillet som lenge var hans akilleshæl. Ja, for Tor Fredrik har alltid hatt et taktisk blikk av dimensjoner og han utmerket seg tidlig som angrepsspiller og spilte i en alder av 10-11 år angrepspartier som vakte oppsikt. Jeg tror Tor Fredrik er den yngste spilleren Sjakkfantomet har laget spalte om. Det skjedde i 2015 da Tor Fredrik hadde tre ypperlige prestasjoner rundt juletider i 2014/2015. Jeg skrev at han var landets sin årsgruppe og spådde en stor fremtid for dette talentet. Du kan lese spalten her hos gamle Sjakkfantomet.

 

Turneringsleder og sjakkpersonlighet Øystein Brekke gratulerer Tor Fredrik
Foto: Anniken Vestby

Alt under Landsturneringen i sjakk 2013 løftet de fleste eksperter her hjemme på bjerget på øyenbrynene og tenkte sitt. De så at en Tromsøgutt var på toppen av resultatlista i NMs miniputtklasse og slikt er jo sjelden kost. Tor Fredrik fylte 11 år under mesterskapet, og han tok hjem gullet i sin klasse med stil. Eller hva skal vi si om 7.5 av 9, ubeseiret og på en udelt førsteplass? Storfint vil jeg kalle det.

Men tilbake til sisterunden. For en kamp det ble i denne siste runde og fy fela for en vri som kom på slutten! For en spiller Tor Fredrik har blitt! Nå håper vi bare utviklingen fortsetter, at Tor Fredrik tar noen nye steg fremover og at han begynner å sikte seg inn mot stormestertittelen. Men først må han akklimatisere seg på den nye høyden sin – som snart er 2400+ – og der hører Tor Fredrik hjemme allerede.

Tor Fredrik vant et flott parti også mot IM Jovanka Houska og ikke minst mot IM Magne Sagafoss i 7. runde i Kragerø, men etter det tapte han mot IM Espen Lie og det betød at sitsen var klar før denne sisterunden. Tor Fredrik måtte ha remis med de svarte brikkene mot GM Toms Kantans – og han kom saklig ut av åpningen – men etter hvert kom han under et visst press i midtspillet og da røyken la seg etter en kombinatorisk sekvens fra Tor Fredriks side – syntes remisen klar. Tor Fredrik kunne byttet ut løperen sin mot springeren til hvit, og sikret seg en klar remisstilling og en like klar IM-tittel! I stedet begynte han å spille på et vel dristig kongeangrep! Dette slo tilbake på Tromsøgutten – som sto til tap – og Sjakkfantomet hadde vel helt ærlig avskrevet IM-tittelen da mirakelet åpenbarte seg. Stormesteren bommet så det sang i lokalet og Tor Fredrik tok hjem tittelen!

Ja, for Tor Fredrik sitt angrep ble farligere og farligere og da stormesteren ikke klarte å finne de rette forsvarstrekkene i sin egen tidsnød, ble han forsvarsløs. I den opphetete kampen som da oppsto – med lite tid igjen på klokka for stormesteren – ga GM Kantans et helt tårn i et forsøk på å redde seg. Tor Fredrik sjakket så korrekt på e1, men i fortsettelsen tok han ikke tårnet på f3 under kampens hete. I stedet sikret han seg IM-tittelen ved å ta evigsjakk slik at partiet endte med remis. Ingen kan klandre han for akkurat det – en IM-tittel var målet i denne turneringa – og en IM-tittel ble det. Sjakkfantomet er blant de første til å gratulere Tor Fredrik som har gått gradene sine i Tromsø Sjakklubb. 15-åringen er en sliter som både har spilt på Eliteserielaget til TSK og Vålerenga – og som har deltatt i lokale, nasjonale og internasjonale turneringer for Tromsø Sjakklubb og Vålerenga med gode resultater. I dag bor Tor Fredrik altså på Bekkestua og han sikter mot stjernene. Trolig er Tromsøværingen det største talentet i sin aldersgruppe – og den som tar opp jakten på landslagsspill og 2600+ i årene som kommer. Det ligger dog et stykke frem i tid – så et steg om gangen og det neste steget for Tor Fredrik er å gå på NTG til høsten.

 

For Sjakkfantomets rapport om Kragerøturneringen – se TSK-webben

Les mer om de første rundene i Kragerø 2018

Les spalten «Hammer og Kaasen imponerer»

 

Her er det spennende sisterundepartiet der Tor Fredrik sikret seg IM-tittelen:

 

PS: Denne spalten står på egne føtter, men har basis i min artikkel hos TSK

 

Aktuelle lenker:

Turneringsservice klasse A

Turneringsservice klasse B

Chessbomb med partier

Tidligere artikkel hos Tromsø Sjakklubb om Tromsøspillerne

Flotte bilder fra Kragerø av Anniken Vestby hos SjakkTromsø på Facebook:

Runde 1, del 1  |  Runde 1, del 2  |  Runde 2  |  Runde 3  |  Runde 4  |  Runde 5

Runde 6  |  Runde 7  |  Runde 8, del 1  |  Runde 8, Del 2  |  Runde 9

Lynsjakken  |  Premieutdelingen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.