Nye Sjakkfantomet med 100 artikler

Sjakkfantomet kommer til å gi deg mer sjakk nå på slutten av fotball-VM!
Foto: Rebecca Lundqvist

 

Dette er min hundrede artikkel hos Nye Sjakkfantomet. Tiden går fort! Da er det helt på sin plass å være litt personlig igjen, dele noen minner, noen erfaringer og drodle litt om fremtiden. De siste dagene har OL-vrakingen av Edit Machlik tatt mye av min energi, men den skal vi la ligge her hos Sjakkfantomet enn så lenge. Du kan lese hos Edits klubb, Tromsø Sjakklubb, et partsinnlegg for Edits sak her – og et intervju der hun snakker ut her. Lagene til sjakk-OL er altså ute og i herreklassen fikk vi et fint uttak med mange unge spillere, men også der får jeg et snev av ambivalens i forhold til sjakkforbundet vårt – det kommer jeg tilbake til senere og det handler om Jon Ludvig Hammer som vi så gjerne skulle hatt med. Vi kommer ikke utenom Magnus Carlsen heller – den spillende verdensmester vi er blitt så glad i og som virkelig leverer varene gang på gang. Nå sist ved å hjelpe GM Kjetil A. Lie og IM Espen Lie med lanseringen av Grenland Sjakksenter i Telemark. Slik skal det gjøres! En skal stille opp for gamle venner og hjelpe norsk sjakk i en og samme håndvending. Bra Magnus!

Det har blitt mye backgammon og lite sjakk på sene kvelder…

I det siste har jeg spilte mye backgammon og jeg har sågar startet opp en backgammonblogg på engelsk som jeg håper jeg får tid til å dyrke til høsten – første spalte er ute og du kan lese den hos BoardLords Backgammon Bar. Jeg spiller litt cashgames, litt vennskapspartier og endel treningspartier og har sågar begynt å røre på meg i konkurransespill. Der delte jeg i vår seieren i norsk 2. divisjon og rykket opp i 1.divisjon. I 1. divisjon herjet jeg lenge – du kan se starten via lenken – før terningene begynte å surre så mye at det bare ble piss. Til slutt var jeg innhentet på mål-streket av hele tre spillere – og enda er det visst ikke kåret en vinner offisielt. Jeg innbiller meg at Svein Dybvik fra Oslo – to ganger Norgesmester i backgammon blir vinner og at jeg blir toer, men det føles litt kjipt all den tid jeg spilte veldig mye sterkere enn han i innbyrdes oppgjør – og når dette oppgjøret ser ut til å telle minst 3-dobbelt… En tankevekker for alle de som mener at om-spill ikke er veien å gå ved poenglikhet.

 

Velkommen til BoardLords backgammon bar – Svens siste påfunn

 

Først tapte jeg som i et normaloppgjør der han vinner og jeg taper. Dermed stoppet han meg på tabellen og for fart selv. Så telte det som førstekvalitet der han og jeg kommer likt ut med 2 seire og 1 tap i firemannsgruppen på topp. Og så skal visstnok innbyrdes oppgjør mot meg telle for andre gang som en slags andrekvalitet. Jeg vet ikke om regelverket egentlig skal tolkes slik, for turneringsleder har ikke latt høre fra seg på en stund på web, så kanskje er han i boksen og tenker – kanskje er han bare på en lang, god ferie 😉 Uansett – at en Sjakkoholic som meg slår såpass bra fra seg i backgammon, er jeg ganske godt fornøyd med og særlig siden analyseprogrammene viser at jeg tidvis virkelig storspilte i dette divisjonsspillet som besto av 13 matcher over 9 poeng i hver match. Jeg spilte f.eks. klart best mot Norges mest meritterte spiller Dagfinn Snarheim, tidligere 2200-spiller i sjakk, som jeg på forhånd anså som min skarpeste konkurrent – det smakte å se de analyseresultatene for å si det slik. Her kan du se tabellen fra 1.divisjon der det enten blir om-spill eller Svein Dybvik vinner.

Bøker og sånn…

Jeg elsker sjakkbøker og sjakkbøker elsker meg. I hvert fall har jeg en rekke stabler som står og smiler til meg, og det føles godt å bla mellom permene og tidsvis bare kikke litt i noen av dem – og å tidvis ta et dypdykk. Noen bøker er så skumleste at de sliter med å henge sammen – de er ikke mange – men de er verdifulle. Slike bøker må en erstatte med nye tenker jeg og derfor har jeg vært ute etter å skaffe meg et nytt eksemplar av Thor Støre sin klassisker Århundrets Sjakkamp – Fischer-Spassky i årevis. Jeg har trålet antikvariater i årevis og da spesielt gjennom den meget flotte portalen antikvarnet.net der jeg i forrige uke fant Århundrets Sjakkamp etter 6 års leting – og ikke bare ett eksemplar, men to! Hallelujastemning og sjakkfeber hos Sjakkfantomet. Endelig kan jeg igjen bla i denne herlige motivasjonsboken om sjakkmatchen i 72 uten å være redd for at permene skal falle fra hverandre! Derfor velger jeg i dag å anbefale deg Antikvarnet for kjøp av gamle sjakkbøker.

 

Sjakkfantomet har nå fått to flotte eksemplarer av Thor Støre sin klassiker…

 

Klassikerne står seg

Det har kommet ut mange gode bøker de siste 10 årene. Det er to grunner til dette. Den ene er datarevolusjonen som gjør at databaser, engines og ting som wikipedia og ulike databaser om sjakk gjør det mulig å høyne kvaliteten noe så grassat at det nesten ikke er morsomt mer å lese gamle bøker. I hvert fall gamle bøker fra useriøse folk. De nye er nemlig blitt så bra! Den andre grunnen er at kunnskapen fra den russiske sjakkskole nå er blitt allemannseie etter at den er systematisert og skrevet ned i bøker. Men la det være sagt med en gang – klassikerne står seg. De er ikke mange, men de er gode! Jeg vil derfor slå et slag for noen av dem i denne artikkelen. For Bronsteins «Zurich 1953» sammen med Najdorfs «Zurich 1953» – tenk hva du lærer om du studerer partiene fra denne turneringen tre ganger!? Først sammen med Bronstein, så sammen med Najdorf og så sammen med dine egne tanker assistert av Stockfish og databaser. Det er slik sjakk skal studeres og jeg anbefaler en slik tilnærming varmt.

Mine favoritter

Snakker vi om klassikere kommer vi ikke utenom Mikhail Tals vidunderlige The Life and Games Of Mikhail Tal skrevet av Tal selv. Det er en godtepose av en bok som bare må leses, nytes og så tildeles adelshylla i boksamlingen din. Bobby Fischer sin My 60 Memorable Games er en annen av mine absolutte favoritter som jeg leste tidlig – herlig lesning, herlig bok og hvilken herlig forfatter! Ærlig til det tendensiøse og sylskarp som en kniv i analysene. En kommer heller ikke utenom The Art of Chess Analyses av Jan Timman – den boka er ikke bare en gullgruve, den får deg til å våkne fra dvalen, til å riste på rockefoten og til å forstå hvor eventyrlig bra sjakk egentlig er! Ja, for boka viser at sjakk er så uendelig dypt, så storslagent vanskelig og så vakkert allikevel og analyserer en partiene i denne boka med maskinhjelp, etter å ha latt seg fascinere av Timmans eventyr først, så lærer en utrolig mye sjakk. Herlig er det!

 

Verdens beste klassiske sjakkbok?

Men det må kåres en vinner. Hva er verdens beste klassiske sjakkbok? Det er ikke tvil i mitt sinn. Den rikeste boka, den boka med mest svart humor og den med mest sjakk i og med mest personlighet er… Tamtata! Savielly Tartakower sin Die Hypermoderne Schachpartie! Dette er en konfekteske du kan åpne gang på gang og hver gang du lukker lokket og esken er tom – skjer det noe magisk når du åpner den igjen! Favorittbitene dine har gjenoppstått; det er nye vinklinger, nye tanker og ny humor i lag på lag om du evner å se det ved et dypdykk – og det tar aldri helt slutt. En bok for evigheten og mitt valg om jeg strander på en øde øy. OK da, det finnes ander bøker jeg vil anbefale moderne sjakkspillere mer – som har kommet ut de siste 20 årene – men denne boka er uansett en gullåre som du kan nyte i årevis og som gjør underverker for sjakkmotivasjonen din.

 

Her er noen av Sjakkfantomets største favoritter av gamle klassikere:

 • Tartakowers «Die Hypermoderne Schachpartie»
 • Bronsteins «Zurich 1953»
 • Timmans «The Art of Chess Analyses»
 • Tals «The life & Games Of Mikhail Tal»
 • Fischers «My 60 Memorable Games»

En herlig sjakkbok en bare kan bla og bla i…

 

OL-laget vårt!

Mens kvinnelaget ikke er 100% klart enda så er laget for Åpen klasse klart.

Norges lag i åpen klasse:

GM Aryan Tari, Vålerenga
GM Frode Urkedal, SK 1911
IM Johan-Sebastian Christiansen, Vålerenga
GM Johan Salomon, Nordstrand
IM Benjamin Arvola Notkevich, Tromsø SK

Bordrekkefølgen vil bli offentliggjort senere.

 

Ungt og spennende lag

Dette er et meget ungt, spennende og bra lag – men siden Magnus og Jon Ludvig Hammer mangler, så har vi ingen sjanser i sammendraget. Dermed blir målet å gjøre noen gode enkeltmatcher og noen gode enkeltpartier og at kanskje en eller to utøvere slår ut i full blomst og kicker ass! Da tenker jeg på en spiller som Benjamin Arvola Notkevich. Tenk om Benjamin fullbyrder sin stormestertittel under sjakk-OL? Det vil være stort. Eller om Aryan Tari smeller til og nedlegger noen kjemper på førstebordet vårt – det ville være rått! En 2700-laks som landes, sløyes og legges opp på fjøla som et trofé! Aryan er god nok til å ta steg nå og kanskje kommer det under sjakk-OL.

 

Forståelig av Magnus å droppe OL

At Magnus ikke deltar i sjakk-OL er trist for Norge men et helt riktig valg for Magnus i et VM år der Magnus for det første spiller mye og for det andre bør han reduserer risiko følelsesmessig ved å ikke spille i OL der han har dårlige minner som kunne skapt dårlig stemning i leiren og dårlige vibrasjoner før VM. Slik ser jeg på det for Magnus spilte virkelig ikke bra i sjakk-OL i 2010 i Khanty-Mansijsk og det rocket ikke heller av spillet hans under sjakk-OL i Tromsø der han fikk flere stygge tap akkurat som i Khanty-Mansijsks fire år tidligere. Nei, Magnus skal selvsagt lade opp til sjakk-OL og det gjør han best ved å spille i Biel 2018 i juli, Sinquefield Cup 2018 i august og i Europacupen for lag i oktober. Magnus er påmeldt alle disse turneringene og den spillende verdensmester varmer opp til VM med mye sjakkspilling!

 

Sjakkfantomet håper å få fulgt Magnus i Biel og i Sinquefield Cup 2018

 

Synd at Hammer ikke deltar!

At Jon Ludvig Hammer ikke spiller i sjakk-OL er derimot trist for både Hammer og for oss og laget. I neste åndedrag må det sies at det er fullt ut forståelig og at det er en selvfølge at Hammer må tenke økonomi for å overleve som sjakkspiller. To uker sjakkspilling er svært krevende og en trenger minst to uker forarbeid & restitusjon for å delta i et slikt krafttak på et 1.bord. Hammer var villig sies det, men han fikk ingen økonomisk kompensasjon fra forbundet og da sliter en. Der ligger ambivalensen min. At Norges Sjakkforbund ikke klarer å få inn sponsorer i en tid der Magnus er Gullkalven alle danser rundt, der Hammer viden er kjent i kraft av egen spillestyrke og i et land der pengene flommer over er svakt og jeg undrer meg om de har prøvd hardt nok. Dem om det – uansett ville Hammer sin erfaring betydd mye for laget og kunnskapsoverføring tror jeg på – det er der skoen trykker. Ingen på det norske laget i sjakk er i nærheten av Hammer sitt nivå i sjakkforståelse mener jeg, og han ville bidratt stort om han faktisk spilte og var en slags trener i samme slengen. Betalt sådan. Men det gjør han altså ikke. Nå krysser vi i stedet fingre for Team Aryan – et ungt, spennende lag som vi håper skaper noen krusninger på vannet i enkeltpartier og noen bølger i minst en enkeltmatch!

Mer aktivitet hos Sjakkfantomet i juli

Jeg håper på mer sjakkaktivtet i juli for eget vedkommende – i hvert fall om regnet fortsetter å hølje ned slik det gjorde det i juni. Etter at jeg i en periode har kastet alt for mye terning, Caissa forby! – og ikke spilt lynsjakk har jeg i det siste flyttet litt sjakkbrikker igjen. Det er gøy selv om det er mest bullet og lyn det går i. Stedet er LiChess og i turneringene der rocker jeg ofte og vinner ikke så rent få turneringer når det kommer alt til alt. I en av dem tok jeg sågar 13/13 mot OK motstand i bullet! Der rocket jeg altså skikkelig og det var en herlig opptur! La det ikke bli så lenge til neste gang O’store Caissa 😉 Da skal jeg synge din lovsang både tidlig og sent og blogge en hel uke til ende – lover 😉

 

MrWalker er sjakkfantomets nettnavn hos Lichess – han rider igjen…

 

Ellers følger jeg som alltid litt med på internasjonal sjakk innimellom alle slagene, og selvfølgelig er det nå Sverigemesterskapet – der Nils Grandelius har startet med 2/2 – jeg følger tettest. Det betyr at også Norgesmesterskapet er rett rundt døren og den turneringen håper jeg å skrive opptil flere artikler om. Følg med! Ellers anbefaler jeg varmt Lars Grahn sin blogg i disse SM-tider – den er både informativ og svært inspirerende. Lars elsker sjakk og sjakken elsker Lars.

2 tanker om “Nye Sjakkfantomet med 100 artikler

 1. Hei!
  Må innrømme at jeg har kikka endel på deg når du har spilt bullet og jeg er seriøst imponert over hvor bra du spiller! I bullet har jo brikker og fornuft lett for å fly veggimellom…men Fantomet holder hodet svært ofte kaldt!😊

  Artig at du skriver så mye, kunnskapsrikt og friskt om sjakk.

  Vanskelig å forestille seg hvor mye din blogg har betydd for meg og flere når det gjelder å ivareta interessen for dette magiske spillet!

 2. Nå var det artig å få noen go’ord om både bloggen – noe som føles velfortjent – og om spillet til MrWalker som nok er svært så variabelt! Men når hjertet er varmt og hodet kaldt går det som oftest best, ja. Elsker når det går fort – det får rockefoten til å gå og pulsen til å stige vet du…

  Hyggelig at det er en hard kjerne som fortsatt følger bloggen tett og du Jonny, er en stor motivator selv, så takk for det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.