Sjakksnakk med Sven på en søndag i juli


Sjakkfantomet i kjent driv med hvit mot Pål Røyset på TSK sitt julebord 2017!
Foto: Anniken Vestby

 

Sjakkfantomet rider videre og det har vært mye sjakk den siste tiden – strengt tatt for mye! Ja, for jeg fant plutselig ut at jeg skulle spille Lichess Summer Marathon 2018, og det ble litt av en reise! Disse maratonturneringene på Lichess har alltid fascinert meg og de får flere og flere deltakere og i år deltok 9903 spillere med minst ett parti. Jeg spilte 264 partier alene og kjempet i toppen! Jeg skal innrømme at jeg ikke hadde ork til å spille alle de 24 timene, å stå opp 2 om natten og spille til 2 neste natt ble for heftig. Så jeg sto opp i halv syv-draget og kjørte på! Noen cowboy-strekk ble det også plass til – for å sove underveis må en for å være sharp. Tidligere har jeg blitt nr. 6 i to slike mesterskap – nå siktet jeg høyere. Det trodde jeg underveis ikke skulle gå for i år var det mange flere med, mye bedre motstand enn sist i toppen og steinhardt! Allikevel var det bare å bite tennene sammen og etter 14 timer spill skjedde dette…

Sjakkfantomet er oppe på 10. plass når 10 timer gjenstår!

På 10.plass og 10 timer gjenstår – men se hvor kort vei det er opp til 5.plassen som jeg allerede da sirklet meg ut og startet å sikle etter. Mer kaffe! Råere sjakk! Kjør hardt – kjør stil… England slo Sverige og jeg fikk bare med meg resultatene og målene, Kroatia spilte en rysare av en kamp mot Russland – i sjakkfantomets stue var det sjakk, sjakk og mere sjakk. En venn rakk å informere meg om at TIL tapte på Lerkendal mot Rosenborg – huff! Det gikk bedre for Tromsø i sjakken. Jeg spilte totalt 264 partier – jeg slo alle i toppen minst to ganger og jeg slo fra meg bedre i starten og på slutten enn i midtstrekket.

Det skal fightes på slutten. Her er en herlig fight mot vinneren der han går ned i et fint gjennomført sluttspill – klikk på lenke. Til slutt endte jeg altså opp på topp-10 nok en gang. Er kokfornøyd med en sterk plassering og en klokkeklar 5. plass! Ja, for jeg klarte 5. plassen og forbedret antall poeng jeg tok noe så inn i granskauen. Da jeg ble nr. 6 i Lichess Spring Marathon 2017 tok jeg 359 poeng.  Rekorden min var fra Summer Marathon 2016 med 409 poeng – nå i år forbedret jeg dette til 476 poeng over 264 partier! Poengsystemet er sinnrikt og jeg skal ikke ta det her – men det favoriserer de som spiller skarpt og vinner mange på rad. Artig med sjakk og rått med slike turneringer 🙂 Her er tabellen for Lichess Summer Marathon 2018, og slik så det ut.

 

 

Så er Editsaken over. Dessverre førte ikke anke arbeidet frem og saken fikk ikke medhold fra sentralstyret til tross for at Reglementsutvalgets (RUs) innstilling var svært kritisk til kvinneutvalgets arbeid underveis i uttaket der det både var manglende kommunikasjon mellom dem og spillerne og uklare retningslinjer. Min klare mening er da at en ikke kan tilsidesette en person på aktivitet som har 57 spilte klassiske sjakkpartier siste år hvorav 19 falt ned i perioden utvalget valgte å forholde seg til. Du kan lese mer hos Tromsø Sjakklubb som også har hele RU sin kjennelse.

Sverigemesterskapet skal spilles ferdig i dag – det kan bli omspill der og de to som trolig kjemper om SM-tittelen i år er Hans Tikkanen og Tiger Hillarp Persson. Tigern slo Jonathan Westerberg i nest siste runde, men da Hans Tikkanen kvitterte ved å slå Erik Blomquist med hvit er det fortsatt spenning om mesterskapet og de to er et helt poeng foran forhåndsfavoritten Nils Grandelius. Tikkanen og Hillarp Persson har sterke 6 av 8 og det kan bli omkamp om SM-tittelen i år. Hans Tikkanen er regjerende mester og spilte en herlig fight med Nils Grandelius der han vant som svart i Caro Kann tidlig i mesterskapet og han har totalt 4 SM-titler i sjakk. Tigern har ikke vunnet siden 2008 og han har to SM-titler i beltet. Hvem heier så sjakkfantomet på? Den som våger mest og spiller best i sisterunden – håper det avgjøres med en rysare der. Her er tabellen.

 


Hans Tikkanen – vil han gå seirende ut og vinne sitt femte Sverigemesterskap?
Foto: Lars O. Hedlund

Oppdatering: I siste runde av Sverigemesterskapet vant Hans Tikkanen med svarte brikker mot Oskar von Bahr og da Tiger Hillarp Persson tapte med hvite brikker mot ils Grandelius ble Hans Tikkanen svensk mester for andre året på rad med 7 av 9 mulige. Her er finalepartiet.

Norgesmesterskapet er godt i gang i Sarpsborg og alle hjerter fryder seg. Forhåndsfavoritten Jon Ludvig Hammer har fått en god start med sine 2/2 – det samme har utfordrer Aryan Tari. Simen Agdestein som er den tredje spilleren i favorittsjiktet startet med en kampremis mot Benjamin Haldorsen fra Bergen der Simen kjempet hele veien for seier – men til slutt måtte nøye seg med remis etter 55 trekk. Mine to hester i mesterskapet er Benjamin Arvola Notkevich og Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø. Det er dem jeg følger tettest og heier mest på! Mads håper jeg skal ta sitt andre IM-napp – det vil være sterkt! Benjamin håper og tror jeg vil kjempe i toppen etter en god start der han blåste GM Rune Djurhuus av brettet med hvite brikker i andre runde etter en innledende kampremis i underkant mot Sebastian Mihajlov. Det går mot en spennende sjakkuke med mye god sjakk i Sarpsberg og vi gleder oss til fortsettelsen.

 

 Jeg følger Benjamin Arvola sitt aggressive og kreative spill med stor interesse
Foto: Anniken Vestby

 

Ja, jeg kan ikke slutte helt. For vi må nevne at dette er tidenes sterkeste Eliteklasse med 7 stormestre og 10 IMer blant de 22 deltakerne. Det er helt rått. To spillere er over 2600 i FIDE-rating – Hammer og Aryan Tari. Jeg fikk av forståelige grunner ikke sett på partiene på lørdag før i dag, men jeg fulgte fredagsrunden med mer enn et halvt øye og det var mange godbiter å ta tak i! Leif Erlend Johannessen spilte et instruktivt svartparti mot IM Øystein Hole som jeg hadde stor sans for, men dagens parti i mine øyne sto GM Berge Østenstad for med svart. Han fikk riktignok ikke all verdens motstand fra FM Anders Hobber som hadde en dårlig dag, men det var en metodisk posisjonell nedspilling med de svarte brikkene jeg likte veldig godt. Berge viste at han kan kunsten å holde brikker på brettet, å besvare spenningen i partiet og la hvert avbytte bli en ny spiker i likkista til motstanderen. Pent Berge!

 

Berge Østenstad fyller 54 år i september og har 8 NM-gull!
Foto: Anniken Vestby

 

Ellers er Hammer i en egen klasse posisjonelt i denne klassen – hans forståelse er etter mitt skarve skjønn på et skyhøyt nivå og metodisk nedspilte han IM Lars Oskar Hauge i første runde med hvit, mens han med svarte brikker utspilte GM Leif Erlend Johannessen med morsomt og flott angrepsspill i andre runde. Hammer er min store favoritt til å vinne årets Eliteklasse i sjakk, men Aryan Tari er en utfordrer det blir spennende å følge i årets NM!

Aryan Tari – en særdeles spennende start i årets Eliteklasse!
Foto: Anniken Vestby

 

Vi tar en titt på Berges førsterundeparti fordi det er mye instruktiv sjakk i det!

Vi kommer ikke bort fra at Hammers nedsabling av Leif Erlend var godt gjort!

[/pgn] [Event «NM i sjakk Eliteklassen»]
[Site «Sarpsborg»]
[Date «2018.07.07»]
[Round «2»]
[White «Leif Erlend Johannessen»]
[Black «Jon Ludvig Hammer»]
[Result «0-1»]
[PlyCount «92»]

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Nc3 c6 4. Nf3 Nf6 5. e3 Nbd7 6. Qc2 Bd6 7. Be2 dxc4 8.
Bxc4 O-O 9. O-O b5 10. Bd3 Bb7 11. Ng5 h6 12. Nge4 Nxe4 13. Nxe4 Be7 14. Bd2 c5
15. Bxb5 cxd4 16. exd4 Nf6 17. Nc5 Bxg2 18. Kxg2 Qxd4 19. b4 Rac8 20. Ba6 Bxc5
21. Bxc8 Qg4+ 22. Kh1 Qf3+ 23. Kg1 Qg4+ 24. Kh1 Qf3+ 25. Kg1 Bd6 26. Qd1 Qh3
27. f4 Rxc8 28. Qf3 Qf5 29. Rac1 Rc2 30. Rxc2 Qxc2 31. Be3 Qxa2 32. Qa8+ Kh7
33. Qxa7 Qe2 34. Qd4 Ng4 35. Bf2 Nxh2 36. Kxh2 Qxf1 37. Qxd6 Qxf2+ 38. Kh3 Qf3+
39. Kh2 Qe2+ 40. Kg3 h5 41. Qe5 Qd1 42. b5 Qh1 43. Qe2 h4+ 44. Kg4 Kg6 45. f5+
exf5+ 46. Kf4 Qd5 0-1 [/pgn]

Aktuelle lenker:

5 tanker om “Sjakksnakk med Sven på en søndag i juli

  1. Takk, Jon. Kjentes godt selv om det satt langt inne å måtte ofre Sverige – England kampen. Skal se semifinalene, ja. Gleder meg mest til Englands kamp mot Kroatia.

    Hjernen sier at Frankrike vinner VM, men hjertet vil ha Belgia – England i finale!

  2. Ville også hatt Belgia-England, men det ble de to andre. Jeg kommer til å holde med Kroatia! Utrolig gjort av det lille landet.

  3. Jeg nullstiller, også etter England er ute. Vil heller ha en ny verdensmester fra et lite land, enn en tidligere vinner fra et stort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.